KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Fiasp - uusi nopea insuliini  (Luettu 61142 kertaa)

Motivaatiovalas

 • Aloittelija
 • Viestejä: 31
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #90 : Syyskuu 19, 2019, 19:42:13 ip »

Näyttää kovasti jakavan mielipiteitä tämä Fiasp. Fiasp ollut minulla käytössä noin vuoden ajan.

Alkajaisiksi näytti toimivan kuten pitääkin, eli alku nopeami kuin Humalogilla. Jouduin kyllä annosta kasvattamaan reilusti Humalog-annokseen verrattuna. Minulla taas noin puolen vuoden käytön jälkeen sain palata suurinpiirtein samoihin annoksiin kuin Humalogilla.

Mutta suurinpiirten samoihin aikoihin alkoi sitten sellainen ilmenemään että välillä tuntui kuin pistäisi insuliinin sijasta pelkkää vettä. Tuoosa vaiheessa jos korjaussarjan heitti (pisti siis lisää korjatakseen vs:n noudun) alkoikin toinen ongelma. Yhtäkkiä korrkalla oleva sokeri alkaakin laskemaan parin kolmen tunnin kuluttua ja laskemista jatkuu pitkäääään. Erityisen hankala jos joutuu iltasella korjailemaan - edessä väistämättä aamuöiset matalat.

Toisinaan tuntuu kuin tuon vetisen, pitkään häntivän ampullin vaihtaminen uuteen auttaisi, mutta ei aina. Ja toisinaan se vetisyys loppuukin. Kuitenkin melko monta ampullia ollut jätettävä kesken käytön. Ystäväni kanssa nimetti Fiasp Fiaskoksi. Ystäväni jo muutama kuukausi sitten vaihtoi toiseen ja minullakin tarkoitus lopettaa Fiasp ja aloittaa uusi seuraavalla kontrollikerralla ensi viikolla. Onko ehdotuksia mitä kynään Fiaspin jälkeen???

Tämä on ihan niinkuin omasta elämästäni! Ampullin loppuvaiheilla teho tuntuu heikkenevän. Lisäksi tuo korjaaminen on ihan arpapeliä, välillä kun laittaa 2 yksikköä korjaukseen, se ei tunnu missään ja kun laitan esim. 2 lisää verensokeri meneekin hypolle. Fiasp välillä toimii kuin unelma, välillä ei ollenkaan. Arvo siinä sitten miten juuri sillä pistoskerralla toimii. Varsinkin korkeilla sokereilla vaikeaa. Harkitsen vakavasti vaihtoa.
Kirjattu

Kaisa81

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2703
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #91 : Lokakuu 02, 2019, 12:19:19 ip »

Mulla oli kokeilussa Fiasp vuonna 2017 mutta sain sen kanssa pahoja hypoja ja tuntui, ettei se ole sen nopeampi kuin Apidrakaan, joten vaihdoin takaisin Apidraan. Tämän kokeilun tein kyllä ihan oma-aloitteisesti sen enempää asiasta diabeteslääkärin kanssa keskustelematta, joten eipä lääkärillä edes ollut mitään tietoa, että olin Fiaspia jo kertaalleen kokeillut, kun hän sitä mulle tänään ehdotti. Nyt mulla on kuitenkin käytössä pumppu, kun silloin oli kynät, joten tilanne on vähän eri. Lääkäri kertoi, että TYKS:ssä nykyään edellytetään kaikilta uusilta pumppuhoidon aloittavilta, että käyttävät pumpussa Fiaspia. Kuulosti tosi oudolta mun mielestä. Mulle lääkäri myös suositteli kokeilemaan pumpussa Fiaspia ja sain siitä reseptin. Täytyy katsoa, koska uskallan sitä kokeilla, koska noita pahoja hypoja on nyt ollut muutenkin. Mutta ehkä pumpussa Fiasp toimi paremmin. En tiedä. Nyt ongelmana on se, että boluksen joutuu laittamaan tosi paljon ennen ruokailua ja siltikään insuliini ei meinaa ehtiä ruualle ja verensokeri nousee, ja sitten iskee kiusaus laittaa korkeaan sokeriin korjausboluksia ja sen jälkeen ollaankin jo hypoilla.
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #92 : Lokakuu 02, 2019, 16:49:49 ip »

Lääkäri kertoi, että TYKS:ssä nykyään edellytetään kaikilta uusilta pumppuhoidon aloittavilta, että käyttävät pumpussa Fiaspia.
Näin ei pitäisi sanoa että "edellytetään Fiaspin käyttöä pumpussa".
OK jos kyse siitä että "edellytetään pumpun aloittajilta että kokeilee jos toimii".
Pikainsuliineja on useita valittavissa ja niitä myös tarvitaan useita koska yksilöllisesti voi tulla vaikka mitä
kummallisia ja odottamattomia ongelmia jollain inskalla kuten nyt vaikka insuliinin vasta-aineet.

Fiaspia ei minun mielestä ole myöskään syytä käyttää jos ei koe että sen alun vaikutusnopeus olisi selvästi parempi kuin
jokin aiempi pikainska. Tämä siksi että Fiasp on havaittu käytännössä oudon epävarmaksi kun käytetään pidempään eli
aluksi voi mennä monta kuukautta hyvin ja aiemmilla annoksilla ja sitten alkaa oudosti insuliinin tarve lisääntymään.

Joillekkin se Fiaspin voimakkaampi vaikutus (imeytyminen) alun 1,5h aikana ei olekkaan hyvä koska silloin sen vaikutus myöhemmin 2h jälkeen hiipuu nopeammin kuin aiemmilla pikainskoilla ja joillain aterian imeytyminen on sen verran hidasta että
sitä alun nopeutta ei oikeasti tarvita ja teho loppuu aikaisin niin että vs taso lähteekin uuteen  nousuun 2 .. 3h jälkeen ateriasta.
Toisella tavalla ilmaistuna: Hiilareiden ja Fiaspin vaikutusprofiili ei osu kaikilla tarpeeksi hyvin kohdalleen.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

Kaisa81

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2703
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #93 : Lokakuu 15, 2019, 14:24:12 ip »

Ei Fiaspin käyttöä edellytetä pumpussa. Käsitin, että lääkäri tarkoitti, että edellytetään kokeilemaan Fiaspia pumpussa, mutta tätäkään ei d-hoitajan mukaan TYKS:ssä edellytetä. Kysyin asiasta hoitajalta ja hän kyllä kovasti ihmetteli, että mitä lääkäri on mulle puhunut. 
Kirjattu

EpiQ

 • Vieras
 • Viestejä: 3
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #94 : Joulukuu 22, 2019, 21:40:19 ip »

Onko kellään kokemusta Fiaspista lapsella?
5v:n eka pakkaus odottaa avaamista...
Kirjattu

Memmi

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #95 : Maaliskuu 19, 2020, 04:51:54 ap »

Minäkin olen huomannut että tarvitsen helteessä enemmän insuliinia. Olen Thaimaassa lomalla, lämpötila noin 33 astetta. Saan pistää Fiaspia enemmän. Niin kävi aikanaan myös Humalogin kanssa. Silloin tosin uskoin, että helle aiheuttaa sen, että insuliini imeytyy nopeammin ja kohta on sokerit korkealla.
Kirjattu

anij

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #96 : Heinäkuu 05, 2020, 16:24:07 ip »

Minulla oli 2018 alkuvuodesta  Fiaspin kanssa tehon loppumisongelmia, mutta siirryin pumpussa systeemiin, jossa minulla on 1/3 Fiaspia ja 2/3 Humalogia. Tämä lääkärien hyväksymä off label-järjestelmä antaa alkuun lisäpotkua ilman Fiaspin vaikeuksia. Tällä sekoituksella ja OpenAps-keinohaimalla Hbac1 on yli kaksi vuotta pysynyt välillä 6.6-6.8, ennen oli 7.0-7.5.
Kirjattu

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #97 : Heinäkuu 05, 2020, 18:03:00 ip »

Kiitos anij tästä vähintäänkin mielenkiintoisen kokemuksen jakamisesta.  :)
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #98 : Heinäkuu 05, 2020, 19:05:32 ip »

Minulla oli 2018 alkuvuodesta  Fiaspin kanssa tehon loppumisongelmia, mutta siirryin pumpussa systeemiin, jossa minulla on 1/3 Fiaspia ja 2/3 Humalogia. Tämä lääkärien hyväksymä off label-järjestelmä antaa alkuun lisäpotkua ilman Fiaspin vaikeuksia.
Fiasp on eri insuliinityyppiä (aspart) kuin Humalog/Liprolog (lispro). Olisi varmempaa ja turvallisempaa käyttää Fiaspin "laimennukseen" saman valmistajan samaa insuliinityyppiä eli Novorapid. Fiasphan on iteasiassa Novorapidia johon lisätty joitain apuaineita jotka voivat aiheuttaa noita joidenkin havaitsemia ongelmia kuten kudoksen ärsytystä yms. Novorapidin sekoittaminen Fiaspiin siis laimentaa noiden apuaineiden osuutta.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

pake10

 • Jäsen
 • Viestejä: 126
Vs: Fiasp - uusi nopea insuliini
« Vastaus #99 : Heinäkuu 07, 2020, 12:40:49 ip »

Itsekin olen miettinyt pumppuun Fiaspin ja jonkin toisen pikainsuliinin sekoitusta. Parhaimmillaan Fiasp toimii todella hyvin, mutta joskus teho tuntuu loppuvan täysin. Toki on vaikea yksilöidä, mitkä näistä ongelmista johtuu insuliinista ja mitkä muista esimerkiksi insuliiniresistenssiä lisäävistä tekijöistä, mutta taustalla on myös kanyylin paikkojen reaktiot. Esimerkiksi vatsan alueelle en voi enää laittaa kanyyleja, sillä kirvely alkaa hyvin nopeasti ja pistoskohtaan kehittyy myös melko kipeä patti. Kokeilin alkuvuodesta Apidraa ja silloin reaktiot olivat paljon lievempiä. Tällä hetkellä käytän kanyylipaikkoina pakaroita ja selän aluetta, tällöin suurempia reaktioita ei ilmene. Ainakin aiemmin Apidra ja NovoRapid aiheuttivat melkoisen katastrofin VS-tasapainon kannalta, sillä ne eivät millään saaneet hillittyä aterioiden nousuja edes ennakon kanssa. Voisi tosin kokeilla, onko tilanne muuttunut aloitettuani metformiinin.

Englanninkielisillä palstoilla on ollut pohdintaa siitä, että Fiaspissa tuon nikotiiniamidin (B3-vitamiini) konsentraatio on "liian" suuri eli pienempikin pitoisuus riittäisi tuohon nopeampaan vaikutukseen. Erityisesti on kyseenalaistettu sitä, että Fiaspia ei ilmeisesti ainakaan alun perin testattu jatkuvana infuusiona; voisikin kuvitella, että mahdollisten sivuvaikutusten määrä saattaa lisääntyä tuntuvasti, kun samaa insuliinia annostellaan muutaman minuutin välein. Ja onpa joku pohtinut tuon suuren B3-vitamiinimäärän osuutta maksaongelmiinkin, mutta tähän en ole tarkemmin perehtynyt.

NovoRapid olisi toki siinä mielessä luonnollinen valinta, että seos olisi tällöin pelkkää aspartinsuliinia ja tuon B3-vitamiinin konsentraatio vain olisi pienempi. En tosin oikein usko, että Fiaspin sekoittaminen muuhun kuin aspartinsuliiniin (siis glulis tai lispro) olisi mitenkään vaarallista. Aminohappojärjestys on toki eri, mutta tuskinpa nuo keskenään mitenkään kummemmin reagoivat. Toisaalta vaikutus voi kieltämättä olla tasaisempi ja ehkä paremmin ennalta arvattava, kun seoksessa on pelkkää aspartia ja sitten tuota imeytymistä nopeuttavaa B3-vitamiinia. Palstoilla tuo "Fiaspro" eli fiasp+lispro on kuitenkin aika yleinen; liekö sitten syynä se, että Humalog vaikuttaa yleensäkin olevan aika yleinen pumppuinsuliini.
Kirjattu
DM I vuodesta 2005
Accu-Chek Spirit Combo 12/2012
Medtronic MiniMed 670G 6/2019 →
Fiasp & Metforem
 

Linkkejä
Ehdota vuoden 2020 diabetestekoa

Julkaistu 23.09.2020 | 08:54