KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään  (Luettu 4740 kertaa)

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« : Syyskuu 12, 2017, 08:49:47 ap »

Spotlight tän.klo 19 yle fem. Jatkoa parin v.takaiselle väärällä tavalla terve dokumentille. Diabeetikkojen viralliset ruokasuositukset ja yhä kasvava kritiikki niitä kohtaan vs vhh ja viime vuosien uudet tutkimustulokset, katso !
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 12, 2017, 10:32:48 ap kirjoittanut rasvis »
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1015
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #1 : Syyskuu 13, 2017, 09:27:34 ap »

Oli hyvä ohjelma. Löytyy Areenasta https://areena.yle.fi/1-3797249

Suomalaiset ravintosuositusgurut kiemurtelivat entiseen malliin, vaikka kannattaisi jo vähän hellittää. Väärässä olemisen myöntäminen on vaikeaa.

Toivottavasti moni diabeetikko saa ohjelmasta uutta virtaa taudin hoitoon, etenkin jos hoitotasapaino on nykyisillä keinoilla huono.

Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #2 : Syyskuu 13, 2017, 09:47:42 ap »

Joo, aika hyvin kuvasi asiaa Ruotsalainen lääkäri loppulausunnossaan eli luovutusvoitto tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun nykyiset "asiantuntijat" jäävät eläkkeelle. Ikävä kyllä täällä Suomessa eläköityneetkin asiantuntijat jakelevat jatkuvalla syötöllä omia näkemyksiään julkisuuteen ja valtamedia antaa heille auliisti tilaa, viittaan tällä mm.entiseen Thl:n johtajaan.
Vhh:llä on mielestäni huomattavasti tärkeämpi sija kakkosten hoidossa kuin 1.tyypissä, jossa elinikäinen insuliinihoito on kuitenkin välttämätöntä. Itse ykkösenä syön hiilareita maltillisesti.Kakkosissa on paljon sekä ikääntyneitä että myöskin ylipainoisia henkilöitä ja insuliinihoitoon "ajautumista" pitäisi heillä välttää ihan turvallisuus (hypo) että myöskin painonnousun ja insuliiniresistenssin estämiseksi. Ihan siinä valossakin Liiton ravintoterapeutin lausunnot edeltävässä dokumentissa v.2013 (jota vilautettiin tässäkin ohjelmassa)"sitä varten on insuliini" ovat kyllä pöyristyttäviä.
Mikael Fogelholm: En tajua, miksi kyseinen henkilö edes oli kyseisessä ohjelmassa kommentoimassa diabetesasioita, hänellehän tunnetusti ei riitä vaikka tutkimuksia tehtäisiin 10 000 henkilöstä tai Suomessa tuhannet kakkoset olisivat olisivat päässeet eroon lääkkeistä ja parempiin (kaikkiin) labra-arvoihin. Puhutaan vaan "yksittäistapauksista".
Täydet pisteet Yle Femille ja dokumentin päähenkilöille näistä ohjelmista.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 13, 2017, 10:21:11 ap kirjoittanut rasvis »
Kirjattu

PIP

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #3 : Syyskuu 14, 2017, 20:37:18 ip »

Minua välillä ihmetyttää tarve vastakkainasettelulle ruokavaliokeskustelussa. Diabetes on ryhmä sairauksia, ei vain T1 ja T2, ja ruokavalio voi olla hyvinkin vaihteleva ihan virallistenkin suositusten valossa.  Ei ruokavalioneuvonnassa lasketa grammoja tai energiaravintoaineiden prosentteja.  Toiselle sopii vähemmän hiilihydraatteja toiselle enemmän ja ruokavalion ja muiden elintapojen kokonaisuus ratkaisee. Yleissuositukset, kuten Pohjolan ruokakolmio, mikä vastaa ruotsalaisten hehkuttamaa Välimeren ruokavaliota, on monelle hyvä lähtökohta. Yleissuositukset ovat tarkoitetut kaiken tyyppisille diabeetikoille - ei vain kakkosille. Normaalipainoiselle ja liikkuvalle tyypin 1 diabeetikolle sopii suurempikin hiilihydraattimäärä energian lähteeksi, kun taas ylipainoiselle ja vähemmän liikkuvalle kertyy ylimääräisestä hiilihydraatista herkästi maksaan insuliiniresistenssiä aiheuttavaa rasvaa.
Diabetesliiton ravitsemusterapeutin kommentti aikaisemmassa Spotlight dokumentissa oli irrotettu asiayhteydestään. Insuliininpuutos diabeetikolla ateriainsuliinihan on juuri sitä varten, että aterian sisältämät hiilihydraatit voidaan käyttää energiaksi.
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #4 : Syyskuu 15, 2017, 00:06:19 ap »

^ paskat! Liiton terapeutin kommentteja ei oltu irroteltu mistään Sonkelo. Sen verran Liitto oli viisastunu julkisesta paineesta, että piti tyypin nyt pois ruudusta. 2.tyyppi =vhh>pätee/tepsii kaikkiin.1,tyyppi>emme parane ja maksaamme veeeelkaaa.
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1015
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #5 : Syyskuu 15, 2017, 08:57:08 ap »

Minua välillä ihmetyttää tarve vastakkainasettelulle ruokavaliokeskustelussa...

Puhut muunneltua totuutta. Vastakkainasettelun aiheuttaa kyllä ihan Diabetesliitto itse, kun ette voi vhh:ta hyväksyä.

Sinulta kysyttiin ohjelmassa hiilareiden vähentämisestä. Aloit tuttuun tapaan puhua "tiukalle vedetystä ääridieetistä" ja selitellä, että sinulla on ollut potilaita jotka eivät tarvinneet vhh:ta. Sivuutit siis koko kysymyksen omalla mielikuvamaalailullasi.

Pirjo, vastakkainasettelun vähentämiseksi:

1. Jos diabeetikko saa energiansa pääasiassa rasvasta ja proteiinista, sekä saa hoitotasapainonsa näin paremmaksi kuin suositusruokavaliolla: Hyväksytkö, että hän jatkaa samaan malliin, eikä lisää hiilareita? kyllä vai ei

2. Uskotko, että joillekin vhh vaan toimii paremmin ja sen noudattaminen on heille parhaaksi? (130g hiiliä päivässä ei ole lähelläkään vhh:ta) kyllä vai ei

3. Uskotko, että terveellisen ruokavalion voi muodostaa syömällä esim. 50g hiilareita päivässä. Kyllä vai ei

Jos noihin saisi kyllä/ei vastaukset ilman selittelyjä ja pyörittelyjä, pääsisimme vastakkainasetteluasiassa eteenpäin.

P.s. Teidän ravintoterapeuttinne klassikkomöläytys insuliineista ei ollut mitenkään asiayhteydestä irroitettu, niin nolo kuin se olikin.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

PIP

 • Aloittelija
 • Viestejä: 29
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #6 : Syyskuu 24, 2017, 20:12:37 ip »


Kysymyksiisi ei valitettavasti ole kyllä tai ei vastauksia.
1)   Hoitotasapainolla tarkoittanet verensokerin pysymistä hoitotavoitteessa. Jos verenpaine, veren rasvat, sydämen ja munuaisten tilanne ja kihtiarvot ovat normaalit, niin en näe estettä jatkaa. Tämä on hänen yksilöllinen valintansa. Onko se ekologisesti järkevää on toinen asia.
2)   Mihinkä verrataan? Jos vertaat 30 % tai 60 % hiilarimäärää, niin varmasti ylipainoiselle ja insuliiniresistentille tyypin 2 diabeetikolle tuo 30 % sopii paremmin. Ihmisten aineenvaihdunta ja energiantarve on yksilöllistä, toiselle sopii enemmän hiilareita toiselle vähemmän. Hiilihydraattien vähentäminen on monelle hyödyllistä ja se vähentää välitöntä insuliinin tarvetta aterialla. Ateriakohtainen hiilihydraattien arviointi ja sen verenglukoosivaikutuksen selvittäminen on hyödyksi. 
3)   Riippuu varmaankin millä hiilarit korvaa. Mikä on terveellisyys pidemmän päälle, tai miten jatkuva ketoosi vaikuttaa elimistöön, ei osaa kukaan sanoa.

Ravitsemusterapeutin kommenttiin liittyen: Jos omaa insuliinia ei erity riittävästi aterialla, niin pikavaikutteinen insuliinihan on siihen usein erinomainen ratkaisu, myös insuliinipuutteisella kakkosella.

Hyvä tuoreehko Mozzaffarianin katsaus diabetes ja ravitsemusasioihin löytyy Circulation lehdestä http://circ.ahajournals.org/content/133/2/187.short.
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #7 : Syyskuu 25, 2017, 11:34:32 ap »

Täällä DAD ja rasvis esittivät oleellisia kysymyksiä, joihin tulisi saada vastaukset
En lähde tässä kinaamaan mikä oikein mikä väärin, koska kysymys on yksilön valinnasta. Mutta joitakin tavoitteita ja yleisiä luuloja haluan kyseenalaistaa. Ja siitähän jokainen voi alkaa tukimaan mikä voisi olla / on oikein hänen kohdallaan.
-1) Keskeinen diabeetikon kysymys on veren sokerin taso pitkällä juoksulla. Se EI OLE 7% kuten suosituksissa. Ihminen on edelleen diabeetikko, ei terve. Sen tulisi olla alle 5,7 % joka on terveen taso. Tästä tulisi lähteä. Miksi tämä ei ole ohjeissa tavoite?
-2) Kumpi oli ennen muna vai kana? Kun sokerit ovat oikein, ovat myöskin kymmenet muut arvot oikein. Esim. kolesteroli on alempi, verenpaine, jne.
-3) Onko tunnustettu, että proteiinia tarvitaan elimistön lihasten ja luurangon rakentamiseen. Sitä ei tee hiilihydraatti se tekee rasvaa.
-4) Jo 1900 luvun alussa epileptikot käyttivät vähähiilihydraattista ruokavaliota, kun muita lääkkeitä ei ollut.
-5) 130 g hh vuorokausisaannille ei ole olemassa tutkimustuloksia. Kyllä VHH käyttäjiä on pilvin pimein kunhan tilastoidaan.
-6) Sokerin kokonaismäärä veressä / maksassa on loppujen lopuksi isompi kuin pelkkä syöty hh, koska proteiinista tulee n. 35 % sokeria. Eli jos suoraan syötynä tulee 40 g ja proteiinia 100g niin siitä tulee 35 g eli yht. 75 g. Miksi näistä ei puhuta D-liitossa?
-7) Ketoaine ei ole vaarallinen edes diabeetikolla, kun sokerit ovat kunnossa. Vasta kun sokerit ovat korkeat ja tulee ripulointia tms. onkin ketoasidoosi, joka on hengenvaarallinen.
-8) Minusta liiaksi mainostetaan diabeteksen yksilöllisyyttä. Ei se sitä ole. Kaikilla on oikea sokerin taso (terveillä) alle 5,7%. Jopa hauella, kun mittasin oli 8,3 tosin jo vähän stressaantunut.
Vaikka käytän VHH ruokavaliota proteiinipainotteisesti on tässäkin tekemistä saada sokeri pysymään 4...6,5 välillä. Aamunkoitosta löytyy yllättävän vahva vaikutus, joka pitäisi torpata jo ennen "heräämistä". Kaikille ykkösille olisi tarpeen digi-mittari sokerille.
Loukkaamatta ketään ohjenuorani on R.Berstein, sieltä löytyy ainakin minulle ratkaisut.
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1015
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #8 : Syyskuu 25, 2017, 17:20:13 ip »

Kiitos Pirjo kun vastasit.

Arvostan kovasti, että vuoropuhelua on.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Vs: Säilöttyjä ravitsemusneuvoja,YLE FEM tänään
« Vastaus #9 : Syyskuu 26, 2017, 12:22:06 ip »

Eilen myös HS uutisoi aika näyttävästi 135 000 ihmisen aineiston pohjalta tehdystä laajasta ja pitkäaikaisest tutkimuksesta, jonka alun perin julkaisi Lancelot lehti. Joku voisi minun sijasta tehdä tästä oman ketjun ja linkin.
Tutkimuksen ydinkohdat ja loppupäätelmät:
-Kuolleisuus oli suurinta niiden kohdalla, joitten ravinto rakentui hiilihydraattien varaan.
-Sen sijaan runsas rasvojen saanti ei näyttänyt lisäävän kuolleisuutta, vaan päinvastoin vähentävän sitä. Seurannan aikana eniten rasvoja syöneiden kuolleisuus oli pienintä. Epäterveellisinä pidetyt eläinperäiset eli niin sanotut kovat rasvat eivät aineiston perusteella aiheuttaneet terveysriskiä.
On totta, kuten ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen huomauttaa, että tukimuksessa oli mukana paljon maita, kuten Intia, Banglades, joissa esim.valkoisen riisin ym.hiilihydraattien käyttö myös määrällisesti suurempaa kuin monissa muissa verrokkimaissa.
Voisi kai kuitenkin noista joku jo jotain päätelläkin. Puskalle tai Fogelholmille tuskin kuitenkaan 135 000 tutkittavan määrä riittää..
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59