Kohtauspaikka > Hoitovälineet

Kokemuksia Freestyle Libren käytöstä

(1/24) > >>

Laurae:
Netistä löytyy paljon keskustelua uudesta, kätevästä verensokerimittarista, mutta liian vähän vertaistukea ja käytännön kokemuksia sen käytöstä. Siksi toivoisin, että te, jotka olette saaneet Freestyle Libren käyttöönne, jakaisitte laajasti kokemuksianne! :)

Itse olen 1-tyypin diabeetikko Oulun suunnalta. Mittarista kuullessani innostuin heti ja halusin kovasti sen käyttööni. Sain yllättävän helposti suostumuksen lääkäriltä - vetosin huonoon verentuloon sormenpäistä, hermojen menetykseen asiasta sekä hektiseen työhöni ja viikon kuluttua olikin jo libre käytössä. Nyt on muutama viikko kulunut sensorin kanssa.

Sensori vaihdetaan parin viikon välein, lukija laskee jatkuvasti päiviä. Sensori pysyi 2vk käsivarren takaosassa hyvin, teipit eivät irroilleet eikä sensori haitannut tai painanut missään vaiheessa. Normaalisti olen saunonut ja uinut ym. Vaihto kävi helposti, laitoin sen tällä kertaa käsivarren sisäosaan. Taisi vain osua johonkin verisuoneen kun pari tuntia aluetta pakotti. Olen tehnyt mittarilla myös sormenpään mittauksia, eroa tuloksissa näyttää olevan jatkuvasti tasan yksi, joko vähemmän tai enemmän. Nyt sensorin ollessa toisessa kädessä mittaustuloksen vaihtelu verrattuna sormenpäähän oli pienempi.

Ei voi edes sanoin kuvailla kuinka nopeaa ja kätevää sokereiden mittaus lukijalla on! Ja käyrän näkeminen lukulaitteesta helpottaa paljon, ilman sitä en olisi huomannut esim viime yön matalia.
Suurena miinuksena on annos-oppaan puuttuminen. Sormenpään mittausta käyttäessä saa annos-oppaan ja insuliniilaskimen, mutta sensoroidessa ei. Lisäksi kosketusnäyttö on nykyaikaan tottuneelle melko hidas ja takkuinen. Vielä on hieman ristiriitaiset ajatukset libreä kohtaan, mutta jatketaan kokeilua. :)

Turilas:
Täällä on kolmas sensori menossa. Kaikki paikalleenlaitot on olleet täysin kivuttomia. Voisi melkein sanoa tunnottomia, sillä lähinnä asettimen muovikaulus tuntuu ihoon painettaessa. Hyvin pientä pakotusta on ollut seuraavan vuorokauden ajan, mutta verta ei ole tullut vielä kertaakaan. Ovat asettuneet hyvin, vaikka alussa pelotti meneekö piikki lihakseen asti. Käsissä ei ole paljoa rasvaa, mutta tuolla takana kuitenkin näköjään riittävästi.

Ensimmäinen sensori meinasi lähteä irti, mutta alle saattoi jäädä liikaa kuollutta ihoa ja toisaalta hikitreenasin ja saunoin tuolloin paljon. Toinen sensori pysyi paikallaan hyvin ja kolmas on ollut vasta alle viikon. Ylimääräisenä tukena, oman mielenrauhan takia, päällä on ollut kaikenlaista. Parhaaksi ja helpoimmaksi olen tähän mennessä arvioinut Tubifastin putkiharson, josta saa leikattu pätkiä ja pujotettua käden läpi sensorin päälle. Myös ryppyside (mikä lienee virallinen nimi) näyttäisi toimivan jos tarvitsee tilapäistä tukemista.

Lukemat on sormenpäähän verrattuna olleet noin millimoolin alakanttiin ekana vuorokautena ja sen jälkeen jotain 0,2-0,6 alempia. Tämä kaikilla kolmella sensorilla. Hyvin nopeisiin muutoksiin tämä ei (tietenkään) ehdi mukaan.

Saisivat tuoda tuotteen suomeen ja samalla Librelinkin. Vaikka lukija on tarkoitukseen ihan ok niin se on kuitenkin ylimääräinen kannettava. Kännyköille on pari lukusoftaa, mutta niiden toiminnallisuus ei ole samalla tasolla kuin lukija & pc-ohjelmisto kombon. Oletan että tuosta virallisesta kännykkäapista saa ulos samat analyysi pdf:t kuin pc-softasta. Tietääkö kukaan paremmin?

Muutoin hyvä vehje.

Marika40:
Minulla oli puolivuotta kokeilussa Libre ja olin erittäin tyytyväinen käyttöön kun sormenpäät eivät kestänneet enään reikiä yhtään, teipit pysy erittäin hyvin ja sen sensorin päälle ei saannut laittaa teippiä ollenkaan kun jos jotain tuli niin abbott ei korvaa sitä sitten ollenkaan. sormenpään mittauksisa vertasin niin heittoa oli masimi 0,5mmol joten erittäin tarkka ja luotettava mittari oli minun mielestäni. Tykkäsin siittä paljon kun olen liikkuvainen ihminen varsinkin autolla paljon kuljen joten oli helppo mitata milloinka vain jos laittoa vertaan pumpun sensoriin niin libren sensorin laitto ei tunnu miltään.

synergia:
Eikö libressä jonkinlainen annos opas ole kun menee hammasrattaan kuvaan (oikealla ylhäällä) ja sieltä valikosta löytyy henkilökunnan vaihtoehdot, johon tarvii koodin. Sieltä koodin takaa pystyy vaihtamaan insuliinin ky määrän 0,5ky tarkkuuteen. Mun mielestä sieltä löytyy myös annosopas. En itse ole sitä sen tarkemmin tutkinut niin en ole ihan varma asiasta.

RR huipussa:
Itsellä päättyi juuri äsken ensimmäisen sensorin käyttöikä. Voisin sanoa, että huippuvekoitin. Monta aiemmin mystistä tuntemusta sai todella yllättävän selityksen.
Laite mittaa kudosnesteen glukoosipitoisuutta, mikä ei ole aivan sama mitä verestä mittaamamme glukoosipitoisuus. Aiemmin joku kertoi, että sensorin vanhetessa ero veren glukoosipitoisuuteen vähenee. Tämän huomasin itsekin. Ensimmäisiä kertoja, kun Librellä tarkastin glukoosipitoisuuden, niin sen näytti LOW:ta ja säikähdin todella. EI mitään hypo-oireita. Mutta oma verensokerimittari (eri valmistajan mittari) näytti 4,5 mmol/l, itse Libre-mittari näytti liuskalla 3,2 mmol/l. Sensorin mittausalue on 2,2 mmol/l asti. Kun sensori oli pidempään ollut paikoillaan, niin tasoerot vähenivät. Siis lukulaitteella voi mitata veren glukoosipitoisuuden liuskan kautta ja tämä tulos jää lukulaitteen muistiin. Koodataan siellä verenpisara-merkillä.

Mittari näyttää mihin suuntaan glukoosi on menossa ja millä vaihdilla : eli nuolinäppäimet ylös ja alaspäin ja vielä siten, että jos nuoli on suoraan alas/ylös, niin muutos on suuri (0,1 mmol/l per minuutti) ja jos nuoli on viistosti ylös tai alas, niin silloin muutos ei ole näin suuri. Tämä helpottaa kovasti päätöstä siitä, että onko syömisellä todella kiire tai tarvitaanko lisää insuliinia ja miten nopeaan.

Mutta kokemuksia :
Nyt ymmärrän paremmin, miten elimistöni reagoi ylimääräisiin herkkuihin.
Mahtava apuväline pitkillä ajomatkoilla ... tsekkaus ajon aikana talvitakinkin läpi ja nyt tietää onko aika pitää ruokatauko.
Yllätyksenä huomasin, miten insuliinin pistospaikoilla on merkitys insuliinin vaikutusaikaan. Nyt tätä tietoa voi käyttää hyväksi esim silloin kun tietää, että esim ruokailu menee pidemmän kaavan mukaan .. niin silloin pistetään reiteen (vaikutushuippu ei tule ihan heti) ja jos ns pikaruoka eli tässä ja nyt, niin silloin vatsan alue on nopein.
Libren avulla näin koko vuorokauden aikaisen sokerin käyttäytymisen ja luulen, että tällä laitteella on suuri merkitys myös osastojen hoitoseurannassa. Enää ei tarvitsisi hoitajien tai potilaiden mittailla sormenpäistä yksittäisiä arvoja, vaan koko vuorokausikäyrä tulee todella helposti.

Mutta jotain huonoakin laitteestä löysin. Lukulaitteen kosketusnäyttö ei ole hipaisunäyttö : aika heikosti minulla otti tietoja vastaan. Muutaman kerran unohdin lopuksi painna ok-näppäintä ja tiedot eivät tallentuneet laitteelle. Näitä ei varmaankaan voi jälkikäteen laitteelle kirjata. Siis en ole varma, mutta luulen näin.
Itse sensorin irroittaminen käyttöajan jälkeen oli minulla hankalaa. Kannattaa ennen irroittamista rasvata hyvin sensorin ympäristö, niin saattaa irrota paremmin. Itsellä kiinnitysteippi jäi ihoon kiinni ja sensori lähti ominaan pois. Teipin irrottaminen olikin sitten todella helppoa, kun antoi rasvan vaikuttaa riittävän kauan.

Kannattaa ladata tietokoneelle Libren purkuohjelma, niin saa sitä kautta todella paljon tietoa glukoosin vaihteluista vuorokauden/vuorokausien aikana ja pidemmänkin ajan aikavälillä.

Sensorilla on 8 tunnin muisti joten aivan älyn tiheään ei tarvitse skannailla ellei muuten vain halua tietää missä sokeri huitelee.

Olen jopa harkinnut, että jos itsekustantaisesti ottaisin Labren käyttöön. Sensori maksaa noin 120 euroa ja lukulaita noin saman verran. Sensorin maksimikäyttöikä on 2 vkoa.

Suuri helpotus ja vähäinen vaiva.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta