KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6960 jäsentä  •  418016 viestiä  •  19984 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi milkavainamo, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Hiikarien laskenta/arviointi  (Luettu 10678 kertaa)

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3220
Hiikarien laskenta/arviointi
« : Joulukuu 21, 2016, 14:23:53 ip »

Miten laskette tai arvioitte aterioidenne hiilarit?

-Punnitsemalla annos ja taulukoista sen hh-pitoisuus
-Silmämääräisesti ja kokemukseen perustuen
-Muulla tavoin, miten?
-En mitenkään

Onnistuuko hyvin, jotenkuten vai huonosti?

Onnistuuko yhtä tarkasti kuin bolusten annostelu?
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

mummukka

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 917
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #1 : Joulukuu 21, 2016, 15:50:19 ip »

Alussa opiskelin kaikista hiilari ja glykeemisen indeksin.
Nyt silmämääräisesti ja kokemuksella.
Yleensä itse tehdyllä onnistuu toisten tekemä ei oikein.
Kirjattu

pæve

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1194
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #2 : Joulukuu 21, 2016, 16:14:47 ip »

Silmämääräisesti. Pumpussa on sitten taas boluslaskuri, joten sinne vaan syöttää hh:t niin se hoitaa homman.
Kirjattu
Karjalasta kajahtaa :)

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 594
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #3 : Joulukuu 21, 2016, 20:10:39 ip »

Nykyisin silmämääräisesti, joskus punniten (silmän kalibrointi).
Aamupala on seuraava (joka aamu samalla kaavalla !). Alkaa jälkiruoan teolla. Siihen kuuluu (iso) lusikallinen vehnäleseitä, lusikallinen pellavasiemen rouhetta, pieni lusikallinen kaakaota + vettä turvottamaan seos. Pääruoka on: kolme kananmunaa+ juustoraastetta paistetaan hiljakseen voissa. Pääruoan jälkeen jälkiruokaan lisään marjoja, kermaa, ja jugurttia Koko aterian arvot on: prot. 35 g ja hh 9 g. Lounas ja päivällinen ovat samanarvoisia erityyppisiä liha, kala ja kanaruokia, mukana yleensä juustoa. Proteiinit on 35 g ja hh 12...15 g. Muita ruokailuja ei ole. Ja tällä kyllä pärjää hyvin. Näihin onkin sitten suht. helppo (?) annostella insuliinit. Proteiineille tulee aina 3 yksikköä Aktrapiidia ja hh:lle sekä korjauksiin Novorapid. Sokeriarvot pyrin pitämään 4,5...6,5 tasolla. Toujeota nyt alkajaisiksi panen 16 yksikköä. Viimeksi HbA1c oli 5,3% lähes vuosi sitten, helmikuussa on seuraava käynti.
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 594
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #4 : Joulukuu 22, 2016, 07:40:50 ap »

Lisään vähän eiliseen. Lounaalla ja päivällisellä on salaatteja, hiukan tomaattia, porkkanaa jne. Ei perunaa riisiä tms. Jälkiruokana on marjoja makeutusaineella makeutettuna lisäksi kermaa jugurttia ja mantelikakkua.
Proteiinista sokeroituvaa on n. 35%. Tätä ja hh:sta tulevaa sokeria hoidellaan sitten insuliinilla. Itsekullakin se on vähän erilainen.
Helpommaksi kokonaisuuden ja ennustettavuuden tekee se, että tämä kuvio toistuu päivästä toiseen.
Kirjattu

Deippa

 • Intoilija
 • Viestejä: 338
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #5 : Joulukuu 22, 2016, 07:59:00 ap »

Pääasiassa kokemuksen tuomalla silmäarviolla, mutta tietyissä asioissa vaaka on helpottanut elämää paljon. Esim. litran jugurttia kun kaataa purkista ja siihen päälle pussista myslejä niin väittäsin että aika helposti tulis melkosia heittoja.
Kirjattu
D1 -92, AccuCheck Combo 2/12-> Nyt A-C Insight 1/17->
Poika D1 -10, AccuCheck Combo 4/11-> Medtronic VEO 6/11-> Nyt 640G -> 9/15

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3220
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #6 : Joulukuu 22, 2016, 08:56:50 ap »

Silmämääräisesti. Pumpussa on sitten taas boluslaskuri, joten sinne vaan syöttää hh:t niin se hoitaa homman.

Noin kai useimmat tekee. Pointtini on se, että kuinkahan tarkkaa tuo arviointi todellisuudessa on, useinhan ateria koostuu aika monesta komponentista, joiden keskinäinen suhde lautasella on aika satunnainen.

Lähes koomiselta tuntuu pumpun boluslaskurin tarkkuus noiden summittaisten hiilarimäärien perustella. Varsinkin kun prosessiin osallistuu useita arvaamattomia tekijöitä (kuten fyysinen aktiivisuus, elimistön vireystila, henkinen stressin tai stressittömyyden määrä, inskan imeytymisestä riippuva edellisen boluksen jäljelläoleva määrä, maksaan ja/tai vasta-aineisiin sitoutuneen inskan määrä, jne).
Ja sekä iskan että aterian imeytymisen ajallinen eteneminen määrää, millainen vs-lukema esim 2 tai 3 h kuluttua tulee.

Nuo ajatelmat lähinnä selittämään, miksi aina ei inskan ja hiilarien peli suju "kuin Strömsössä".

(Anteeksi muuten tuo otsikon "pinovirhe".

 
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 594
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #7 : Joulukuu 22, 2016, 10:24:34 ap »

Arviointi / arvaus on kaiketi suurin syy sokerien heittelyyn. Jos käytetään hh määrää n. 80 g siinä saattaa olla 15 % heitto puoleen ja toiseen pelkästään sisällön perusteella, vaikka määrä painona olisi ok. Lopputulosta ei tee tarkaksi tarkkuus pumpulla kun sokerimäärä jo heittelee tuon verran. Minun mielestäni pumppu ei tuo lisätarkkuutta, ehkä tietynlaista helppoutta annosteluun. Onko pumppu tuonut HbA1c:tä lähemmäksi hyvää tasoa eli alle 6% ? Tosin lähtötavoite taitaa olla korkeampi.
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13381
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #8 : Joulukuu 22, 2016, 11:13:39 ap »

Mulla pelkkä pumppu pudotti hobiksen 8,7:stä 7,7:ään ja sensoroiva pumppu vielä 0,7 lisää. Kyse ei niinkään ole ateriabolusten osuvuudesta, vaan siitä, että pumppu vastaa paremmin perusinsuliinin annosteluun silloin, kun insuliinintarve vaihtelee vuorokauden aikana hyvinkin paljon.

Mutta koen kyllä, että - varsinkin kiireessä - pumpun annosopas toimii paremmin kuin pää: vaikka hiilareiden arviointi tapahtuu edelleenkin silmämääräisesti ja kokemusten perusteella, annosoppaan asetukset osaavat määritellä paljonko insuliinia tarvitaan eri vaiheessa päivää, kun siinäkin minulla on suuret erot. Lisäksi näen sensorikäyrästä onko sokerit laskemassa vai nousemassa ja sekin vaikuttaa insuliiniannoksen määrittämiseen.
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3220
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #9 : Joulukuu 22, 2016, 11:54:13 ap »

Sekä ERKKU että Äskoo ovat hyvin jyvällä (tässäkin) asiassa.
Juuri tuo perusinsuliinin annostelun ja tarpeen vastaavuus ympäri vuorokauden on oleellista. Tasaisella inskan tarpeella voi pistoshoidollakin päästä tyydyttävään vs-hallintaan. Ja ateria-hh:t voi hallita paremmin, kun ne minimoidaan.
Oman kokemukseni mukaan kuitenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli muutos yhdessä asiassa voi aiheuttaa yllättävänkin muutoksen toisissa asioissa. Ja voi kestää useita päiviä, jopa viikkoja, ennenkuin lopullinen muuttunut tila vakiintuu (jos koskaan).

Mielestäni on omituista, että yleisimpien perusinskojen (Lantus, Levemir, Protaphan) käytölläkin monet onnistuvat pääsemään hyvään HbA1c-tasoon, vaikka se niiden vaikutuskäyrän perusteella on haastavaa.

Teoriassa pumpulla voi matkia perusinskatarvetta ympäri vuorokauden ja boluksilla aterioiden sokerin kompensointia alkuperäiseen tehtäväänsä. Mutta vain teoriassa.
Esim. diabetesmessuluennoilla Saraheimo kaipasi nopeampia insuliineja, täsmälääkityshän voi toimia vain annostelemalla tarvetta vastaavasti tarkasti ja suoraan suoneen.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 594
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #10 : Joulukuu 22, 2016, 15:12:55 ip »

Minulle tärkeintä dian hoidossa on niin lähelle kuin mahdollista TERVEEN IHMISEN sokeritaso. Vain silloin voi välttää ne kymmenet vaivat, jotka ovat mahdollisia korkeilla arvoilla. Emme voi tietenkään tietää mikä milloinkin iskee. Minulla on nyt takana 11 v hoitoa ja olen saanut omiin potilastietoihini lausuman " potilaalla on useita diabeteksen aiheuttamia komplikaatioita" ? Ehkä toissa kesän lääkärikäynniltä. Minulle asiasta vain ei ole puhuttu mitään. (Ovensuukysely? ) Että silleen.
Suuntaus diabeteksen hoidossa tuntuu olevan mittareiden ja laitteiden suuntaan. Kesän seminaarissa iso osa aikaa kului erilaisten kehitysten selostamiseen. On kerrottu korvalehdestä mittaavasta sokerimittarista mutta ihmeesti ne ovat häipyneet jälkiä jättämättä.
Perusajatus diabeteksen hoidosta on, että se seuraisi terveen ihmisen sokerin kulkua. Ruoan jälkeen saa nousta muutaman yksikön jne. Hh kontra insuliini on aina arvaus, olkoon mitkä vehkeet tahansa. Itse käytän menetelmää, jossa sokerit ja insuliinit ovat mahdollisimman pieniä, koska pienet määrät->pienet virheet, isot määrät -> isot virheet.
Kirjattu

Toukokuu1965

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 17454
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #11 : Joulukuu 22, 2016, 16:49:11 ip »

Tutun kotiruuan arvioin silmämääräisesti ja käytän annosopasta jossa inska/hiilarisuhteet on lääkärin kanssa yhdessä räätälöity mun tarpeilleni sopiviksi. Onnistun tässä jo hyvin, 10 vuoden pumppailun suomalla kokemuksella.

Muualla kuin kotona syödessä yritän saada hiilarit selville, välillä onnistun ja välillä en. Onneksi sokereitten korjaaminen on helpompaa koska sensoroin lähes jatkuvasti.

Erkun mainitsema "silmän kalibrointi" on hyvä pointti! :) Annokset voivat kuin huomaamatta suurentua vuosien saatossa ja jos joskus ei tarkista määriä niin inskamäärä ei sitten riitäkään.

En syö kovin usein ulkona, koska ylläreitä tulee silloin lähes aina. Joko mä en vaan osaa tai sitten annetut hiilarimäärät eivät vastaa todellisuuttz. Hampurilaiset ja pitsat ovat pahimpia ja jos kerta vuoteen sorrun niin se riittää.
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

pæve

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1194
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #12 : Joulukuu 22, 2016, 17:16:12 ip »

Silmämääräisesti. Pumpussa on sitten taas boluslaskuri, joten sinne vaan syöttää hh:t niin se hoitaa homman.

Noin kai useimmat tekee. Pointtini on se, että kuinkahan tarkkaa tuo arviointi todellisuudessa on, useinhan ateria koostuu aika monesta komponentista, joiden keskinäinen suhde lautasella on aika satunnainen.

Lähes koomiselta tuntuu pumpun boluslaskurin tarkkuus noiden summittaisten hiilarimäärien perustella. Varsinkin kun prosessiin osallistuu useita arvaamattomia tekijöitä (kuten fyysinen aktiivisuus, elimistön vireystila, henkinen stressin tai stressittömyyden määrä, inskan imeytymisestä riippuva edellisen boluksen jäljelläoleva määrä, maksaan ja/tai vasta-aineisiin sitoutuneen inskan määrä, jne).
Ja sekä iskan että aterian imeytymisen ajallinen eteneminen määrää, millainen vs-lukema esim 2 tai 3 h kuluttua tulee.

Nuo ajatelmat lähinnä selittämään, miksi aina ei inskan ja hiilarien peli suju "kuin Strömsössä".

(Anteeksi muuten tuo otsikon "pinovirhe".
Virhemarginaali on aina, mutta muutkin tekijät vaikuttavat, kun just oikea hhg-määrä. Itse en kuitenkaan usko, että samalla kun sain pumpun, olisin oppinut paremmin laskemaan hh:t, kyllä ihan oikeasti tarvitsin pumpun (hobbis 10,8 -> 6,4%)
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 22, 2016, 17:18:56 ip kirjoittanut pæve »
Kirjattu
Karjalasta kajahtaa :)

d1-nainen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18915
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #13 : Joulukuu 22, 2016, 22:33:09 ip »

Lähes koomiselta tuntuu pumpun boluslaskurin tarkkuus noiden summittaisten hiilarimäärien perustella.
''

Todellakin, hiilarit voi heittää paljonkin ja sitten laskuri näprää jotain yksiköiden kymmenesosia.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

Marika40

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 569
 • Uutta tietoa janoava/kokeileva diabetekse hoidossa
Vs: Hiikarien laskenta/arviointi
« Vastaus #14 : Joulukuu 23, 2016, 10:04:57 ap »

Itse latasin kännykkään novonordisk hiilihydtraatti käsikirjan joka on auttannut jos käy vaikka ravintolassa syömässä. :) :D
Kirjattu
Oikean puolen hemibekia(lihas heikkous)synnäinen ,D1 vuodesta1980 pumpailua vuodesta 2003.
 

Linkkejä
Puolustusvoimat ei muuta päätöstään diabetesta sairastavien varusmiespalveluksesta

Puolustusvoimat vahvisti tänään päätöksensä, että diabetesta sairastavat vapautetaan palveluksesta rauhan aikana. Käytännössä päätös hautaa monen nuoren diabeetikon toiveet asevelvollisuuden suorittamisesta.

Julkaistu 07.02.2020 | 13:29