Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6877 jäsentä  •  416673 viestiä  •  19910 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Fiina, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: resistentti tärkkelys  (Luettu 17864 kertaa)

vodek

  • Vieras
resistentti tärkkelys
« : Kesäkuu 06, 2016, 22:03:18 ip »

Olen erinäisiä ihmejuttuja kiinnostuneena lukenut. Yritän olla ennakkoluuloton, mutta skeptinen samaan aikaan.
Resistenttiin tärkkelykseen törmäsin vasta äskettäin. Netistä löytyy siitä kyllä useitakin kirjoituksia, jotka herättivät huomiota.
Halusin syödä spagettia pitkästä aikaa ja selailin tietoja lähinnä hiilarimääristä. Varsinainen juttu oli se, että oikein keitetty (ei ylikypsä) spagetti jäähdytettynä, tai uudelleen lämmitettynä, mutta tietysti lämpimän ja hyvän kastikkeen kera, muuttaakin ravintomuotoaan paremmaksi. Siitä siis tuleekin hidasnousuinen sokeri ja kuituaineskin osittain , ei tarvitse isoja inskoja, eikä sokerit ainakaan minulla nousseet mitenkään viiveellä edes. Tiedän itsestäni, sillä tottakai kokeilin heti.
Sama koskee myös oikein keitettyä perunaa kylmänä tai uudelleen lämmitettynä, samoin riisiä. Minulla toimi hyvin.
Tämä voi olla jo vanha juttu, mutta näillä sivuilla en tähän ole vielä törmännyt, paitsi MattiH:n eräässä sivulauseessa.
Olisikohan tässä jotain uutta meille?
Kirjattu

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17430
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #1 : Kesäkuu 07, 2016, 07:53:30 ap »

Mielenkiintoisen asian nostit esille! Asiasta on ollut silloin tällöin puhetta täällä aikaisemminkin mutta hyvä vaan, että tulee taas uutta tietoa ja näkökulmaa. :)

Itse olen käytännössä huomannut tämän erityisesti peruna-ja pastasalaattien kohdalla. Itsetehtyjen, kaupan salaatteja en juurikaan syö.

Mistä löysit tiedon resistentistä tärkkelyksestä? Olisi kiva lukea lisää.
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #2 : Kesäkuu 07, 2016, 09:20:27 ap »

Varmaan tähän perustuu just se, että nimenomaan pastaa käytetään usein maratonin hiilaritankkauksessa. Silloinhan pastaa keitetään kerralla isompi määrä ja syödään sitten uudelleen lämmitettynä myöhemmin.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

vodek

  • Vieras
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #3 : Kesäkuu 08, 2016, 18:12:12 ip »

Toukokuu 1965.
Netistä löytyy ihan vaan hakusanalla: resistentti tärkkelys.
Entisenä perunanpurijana, mutta nykyisin vähemmän sellaisena eläneenä oli kiva, että perunastakin on löytynyt uusia hyviä ominaisuuksia. Eiköhän se näin ollen palaa takaisin lautaselleni, mutta pienimuotoisemmin.
Kirjattu

V. Kuutti

  • Veteraani
  • Viestejä: 1208
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #4 : Kesäkuu 08, 2016, 19:45:48 ip »

2014  Michael Mosley, nosti asian esiin BBC:n lähetyksessä tekemällään kokeella ja lupasi tutkia asiaa enemmänkin. Olen Mosleyn twitteriä ja naamaa seurannut vaan en sanaakaan mitään uutta ole havainnut.
Asia joka tapauksessa toimii, vaikka itselle vaikutus on naurettavan pieni.
Nykyään resistenttiä tärkkelystä pidetään karppaajille elintärkeänä ja alun kapinan jälkeen lienee asia mennyt sinnekin perille, vaikutukset ovat moninaiset.
Varsinkin hapoille ajavat karppaajat voivat pelastaa henkensä.
Pitääkin kokeilla raakaa banaania ja pitkään pakastettua (keitettyä) perunaa.

http://www.bbc.com/news/magazine-29629761
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 08, 2016, 19:59:20 ip kirjoittanut V. Kuutti »
Kirjattu

pæve

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1194
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #5 : Kesäkuu 09, 2016, 07:49:42 ap »

Etenkin lasten kanssa kannattaa suosia noita raakoja banskuja, käsittämätöntä miten kypsempi saa seitsenvuotiaan sokerit kattoon, mutta raaka toimii ruokana.
Sama ilmiö tosiaan perunalla, pyttipannu ei nosta enää kuten keitetty, keitetty ja pakastettu kuin muutkin kasvikset. Itselle vahinkolöytö, en tiennyt tutkimuksesta.
Kirjattu
Karjalasta kajahtaa :)

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17430
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #6 : Kesäkuu 09, 2016, 11:24:27 ap »

Kiitti vodek. :) Jotain jo ehdin katsellakin netistä.

Jännä juttu nuo raa`at banskut! Itse tykkäänkin niistä enemmän kuin kypsistä.
Kerran kaupassa valitsin vihreitä banaaneita pussiin ja viereeni tupsahti tummaihoinen, rastatukkainen mies joka sanoi: "Ala osta, se olla raaka!"
Siinä sitten yritin posket punaisina selittää että mä tykkään näistä!  ;D
Mies vaan pyöritteli päätään... Ajatteli varmaan että hulluja nuo suomalaiset! :)
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #7 : Kesäkuu 09, 2016, 15:28:46 ip »

Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

pæve

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1194
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #8 : Kesäkuu 09, 2016, 17:14:41 ip »

Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉
Kirjattu
Karjalasta kajahtaa :)

äskoo

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 13349
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #9 : Kesäkuu 09, 2016, 18:46:12 ip »

Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

pæve

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1194
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #10 : Kesäkuu 09, 2016, 20:18:37 ip »

Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D
Nii-i, kyllä tässä maailmassa on paljon vialla 😉  Mahtaakohan ne jossain maailmalla ees ymmärtää pitää ne jääkaapissa! Muuten maistuu kamalalta 😄
Kirjattu
Karjalasta kajahtaa :)

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #11 : Kesäkuu 09, 2016, 23:12:55 ip »

Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D

Päinvastoin, hyvä, että syövät pilalle menneet banaanit pois, niin ei mun tartte  8). Jos haluun yrjötä, syön ylikypsää banaania.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

Taatelinen

  • Jäsen
  • Viestejä: 157
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #12 : Kesäkuu 09, 2016, 23:20:10 ip »

Raakoja banskuja just voi syödä, kypsät on tosi yök.
Kypsät voi käyttää leivonnassa kananmunankorvikkeena, ei ne muuhun käy 😉

Ja maailmassa on noin miljardi ihmistä, jotka syövät vain kypsiä, mustapilkkukuorisia banaaneja. Pitäisi varmaan järjestää niille joku opastuskurssi!  ;D

Päinvastoin, hyvä, että syövät pilalle menneet banaanit pois, niin ei mun tartte  8). Jos haluun yrjötä, syön ylikypsää banaania.
Muuten kypsät on yök mutta kunnolla etelässä (Kiina ainakin) on nams!
Kirjattu

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #13 : Kesäkuu 09, 2016, 23:22:47 ip »

Kaikki muukin on mun mielestä ylikypsänä tai huoneenlämpöisenä yök, tomaatti, mansikka, meloni, luumu...
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

V. Kuutti

  • Veteraani
  • Viestejä: 1208
Vs: resistentti tärkkelys
« Vastaus #14 : Kesäkuu 10, 2016, 09:45:53 ap »

Perinasta saa raakana oivallista imeytymätöntä tärkkelystä.
Se on raakaa peliä :) pari perunajauhoakin auttaa, kunhan sekoittaa kylmään veteen, sillai raakana siis :)

Ilolla otetaan vinkkejä vastaan: Mistä Jauhobanaania, siis sitä raakabanaania saa? Sehän on oma lajinsa, ruskea tai vihreä ja hieman erimuotoinen kuin tavallinen täällä myytävä bansku. Etnisistä kaupoista pitäisi saada, mutta en löytänyt mistään!
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 10, 2016, 10:00:47 ap kirjoittanut V. Kuutti »
Kirjattu
 

Linkkejä








Jäsenten oma sivusto auennut

Julkaistu 12.06.2019 | 08:46