KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418364 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.  (Luettu 33110 kertaa)

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631
D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« : Toukokuu 18, 2016, 12:22:30 ip »

Diabeteslääkkeiden korvattavuutta insuliinia lukuunottamatta ollaan tipauttamassa 100 prosentista 65 prosenttiin. Liiton erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo vastustaa tätä jyrkästi ja vetoaa kirjoituksessaan mm.siihen, että 2.tyypin diabeteksen kasvu on taittunut viimeisen 10 vuoden aikana ja hoitotasapainotkin parantuneet ja tätä tulisi kuulemma tukea myös lääkekorvauksillakin.
Sopiikin kysyä, johtuuko tämä siitä, että a) ihmiset/potilaat tietävät nykyisin paljon enemmän ravintoaineiden vaikutuksista verensokereihin ja ovat sitä kautta tajunneet, että esim.hiilihydraatteja vähentämällä ja esim.korvaamalla Liiton suosittelemat perunat, täysjyvät ym.korvikkeet kasviksilla voi 2.tyypin diabetesta hoitaa tehokkaasti ja vähentää lääkkeitten määrää tai jotkut jopa luopua niistä kokonaan vai b)johtuuko myönteinen kehitys vain ja ainoastaan lääkekorvausten ja määrien jatkuvasta kasvusta ?
D-Liitto on edunvalvontajärjestö (myös työpaikkojen suhteen)siinä missä AKT niminen järjestökin,  mutta voisi pikkuhiljaa myöntää, että 2.tyypin lääkekuluista voidaan karsia ja pienituloisimmille ne korvataan jokatapauksessa toimeentulo tuesta ja 2.tyypin diabetes ei toisin kuin väitetään ole mikään automaattisesti etenevä sairaus, joka aina lopulta etenee insuliinihoitoon ja 2.tyypin diabetes on myös sairaus, jonka etenemiseen/lääkemääriin suurimmalla osalla sitä sairastavista on itse mahdollisuus vaikuttaa ja siksi Suomen nykytilanteessa, jos lääkkeistä karsitaan, niin sieltä on myöskin karsittava, muuten kohta karsitaan niiltä, joille insuliini on elinehto.
Kirjattu

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1968
 • ♂ D2
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #1 : Toukokuu 18, 2016, 13:58:13 ip »

http://www.hs.fi/kotimaa/a1463537189261

Se on sitten alettava miettiä, mitä lääkkeitä jättää pois tai vähentää.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 18, 2016, 14:03:02 ip kirjoittanut Pläski »
Kirjattu

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1968
 • ♂ D2
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #2 : Toukokuu 18, 2016, 14:05:45 ip »

Voiko Diabetesliitto tehdä sivuilleen laskurin, jolla voi laskea omiin lääkkeisiin menevien kustannuksen nousun tänä vuonna, ja ensi vuonna? Jos ei, niin teen itselleni ainakin laskurin.
Kirjattu

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1220
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #3 : Toukokuu 18, 2016, 14:25:43 ip »

Voiko Diabetesliitto tehdä sivuilleen laskurin, jolla voi laskea omiin lääkkeisiin menevien kustannuksen nousun tänä vuonna, ja ensi vuonna? Jos ei, niin teen itselleni ainakin laskurin.

Laskurista meillä ei ole tietääkseni ole ollut puhetta.

Pelkkiin lääkesäästöihin tuijottaminen on lyhytnäköistä, sillä diabeteksen hyvä hoito (lääkkeillä tai ilman) on aina halvempaa kuin huonon hoidon aiheuttamien vaurioiden korjaaminen.

Elintapamuutoksien ohjauksen ja tuen saatavuuden parantaminen olisi todella tärkeää tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa, ja siitä olemme pitäneetkin meteliä.

Rasviksen argumentointiin kommenttina lainaus tänään Aamulehdessä ilmestyneestä Pirjo Ilanne-Parikan ja Liisa Heinosen vastauksesta erääseen asiantuntemattomaan mielipidekirjoitukseen:

Suomalainen Diabetes Prevention Study -ehkäisytutkimus osoitti vuonna 2001, että tyypin2 diabetes on ehkäistävissä elintavoilla. Tässä tutkimuksessa tutkittavat söivät terveellistä, monipuolista, kasvispainotteista ja kuitupitoista ruokaan itselleen sopivan määrän. Tämän tutkimusnäytön innoittamana Diabetesliiton kansalliseen diabetesohjelmaan Dehkoon 2000-2010 sisältyi viiden sairaanhoitopiirin alueella toiminut D2D-hanke. ---
Ehkäisevä työ on myös tuottanut tulosta. Kelan tilastojen mukaan lääkehoidon aloittaneiden uusien diabeetikoiden määrä ei ole enää viime vuosina kasvanut vaan pienentynyt selvästi. THL:n FINRISKI-seuranta-aineiston mukaan suomalaisten lihominen on pysähtynyt. Toisaalta: vaikka ruokatottumuksilla, painolla ja liikunnalla on suuri merkitys tyypin2 diabeteksen ehkäisyssä, sen synnyssä myös perimällä on suuri vaikutus, eikä sairauden puhkeamista aina voi estää.


terveisin DLT
Kirjattu

River Song

 • Vieras
 • Viestejä: 17
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #4 : Toukokuu 18, 2016, 15:54:34 ip »

Ei ole todellista taas, mistä ollaan leikkaamassa. Diabetes ja etenkin sen liitännäissairaudet maksavat yhteiskunnalle niin paljon, että luulisi lääkehoidon kustantamisen olevan siinä ihan ensiarvoisen tärkeää! Kun puhutaan todellisista kuluista yhteiskunnalle siis, ei pelkistä lääke- tai edes terveydenhoitokuluista. Jos ihmiset alkavat säästää lääkityksestä, yhä useampi diabeetikko päätyy sitten siihen surulliseen joukkoon ihmisiä, jotka jäävät diabeteksen liitännäisten takia ennen aikojaan eläkkeelle, ovat paljon sairaslomilla, joutuvat sairaalahoitoon jne. Näin näppituntumalla jonkun verran sairaaloiden ns. pitkäaikais-osastoilla työskennelleenä voin sanoa, että esimerkiksi kuukausia sairaalahoitoa tarvitsevista haavapotilaista on varmaan sen 8/10 jos ei enemmänkin diabeetikkoja. Entäs dialyysit, muut munuaisvauriot, amputaatiot, painevammapotilaat? Näistäkin selkeä valtaosa diabeetikoita. Näiden hoitaminen se vasta kallista on, puhumattakaan siitä mielettömästä yksilön kärsimyksestä ja kivusta, jota nämä vaivat ovat tuoneet tullessaan.


Diabetesliitto on nyt kyllä täysin oikeassa, näistä lääkkeistä ei saa leikata. Valistusta tarvitaan lisää. Myös siitä, että kaikki 2tyypin diabetespotilaat eivät ole sairastuneet tautiin elämäntapojen takia. Nim. 16vuotiaana, urheilullisena, terveellisesti syöneenä ja BMI:n ollessa 21 sairastunut. D2 meillä vähintään jo neljässä sukupolvessa. Vastaavasti olisin tarvinnut kipeästi silloin tietoa siitä, miten se D2 lisää riskiä ylipainoon, että sitä ei olisi sitten yli kolmekymppisenä alkanut kertyä. Siinä olisi yksi selkeä tarve valistukselle. Yksikään lääkäri ei 24 vuoteen ole sitä kertonut. Vasta kun itse aloin opiskella alaa opin sen kirjoista.

Edit: Tässä olisi oppariin aihetta. Miten paljon nämä liitännäissairaudet maksavat yhteiskunnalle verratuna lääkekorvauksiin. Olen nimittäin varma, että huomattavasti enemmän.

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 18, 2016, 16:01:46 ip kirjoittanut River Song »
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #5 : Toukokuu 19, 2016, 10:56:51 ap »

Yllättäen Liiton Janne Juvakka tänään Hesarissa jopa osin myönsi, että 2.tyypin etenemiseen tai siihen sairastumiseen moni voi itse vaikuttaa ja on totta, että 2.tyyppiä sairastavat monet normaalipainoiset tai jopa laihat ja perimälläkin on joidenkin kohdalla oma osuutensa, mutta suurella osalla kohonneet sokerit (mikä monesti suoraan diagnisoidaan 2.tyypin diabeteksi, ei aina välttämättä ihan oikein) johtuvat liiallisesta hiilihydraattien syömisestä, liittyipä siihen suoranaista ylipainoa tai ei.
En kyllä näe tuollaista 20 miljoonan euron säästöä sieltä mitenkään dramaattisena, varmasti moni 2.tyypin diabeetikko pystyy noihin lääkemääriinsä tai merkkeihinsäkin itse vaikuttamaan ja pidempiaikaisessa sairaalahoidossa oleville lääkkeet korvataan ja muille pienituloisille tarvittaessa toimeentulotuesta.
Kirjattu

Kelmi

 • Intoilija
 • Viestejä: 323
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #6 : Toukokuu 19, 2016, 14:26:08 ip »

Surkeaa on, että on noita rasviksia, jotka ei ajattele muuta kuin itseään.
Kirjattu

pæve

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1194
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #7 : Toukokuu 19, 2016, 16:03:06 ip »

Kaikki pienituloiset ei pääse toimeentulotuen piiriin. Tämä on keskusteltu jo aiemmin.
Kirjattu
Karjalasta kajahtaa :)

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1968
 • ♂ D2
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #8 : Toukokuu 20, 2016, 00:25:26 ap »

Minä olen nähnyt laihan kuin keskitysleiriltä tulleen (luut pistivät jo ihosta kohoumina näkyville) ja sairastui vanhoilla päivillään D2:seen. Ei se ole laihuudesta/lihavuudesta kiinni. Vielä sellainenkin juttu, että hänellä ei vähävaraisena eläkeläisenä ole varaa maksaa Januvia-tabletteja.
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #9 : Toukokuu 20, 2016, 09:43:05 ap »

Surkeaa on, että on noita rasviksia, jotka ei ajattele muuta kuin itseään.
Periaattessa tuon voisi ottaa kunnianloukkaksena. Näin ykkösenä olen myös vahvasti sitä mieltä, että jo nykyisin markkinoilla on ihan tarpeeksi montaa laatua insuliinia, eikä mitään uusia Novo Nordiskin rahasampo inskoja tarvita Suomen valtion korvattavaksi, jos ei niistä sitten löydy jotain ihan poikkeuksellista uutta (tarkoittaa lähinnä esim.jotain suihkeinsuliinia tms.jolla pistämisestä voisi päästä eroon tai muuta vastaavaa).
Kun näille linjoille kerran lähdettiin, niin voisiko pikemminkin kysyä: Eikö osa kakkosista ajattele vain itseään, kun haluaa kaikki mahdolliset lääkkeet ja niistä mahdollisimman suuret korvaukset  Suomen talouden nykytilassa, vaikka moni pystyy omalla toiminnallaan ilman maksimilääkitystäkin vaikuttamaan omaan tasapainoonsa ? Keliaakikoiltakin poistettiin korvaukset.
Kirjattu

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1968
 • ♂ D2
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #10 : Toukokuu 20, 2016, 11:44:52 ap »

Valtion talous tulee jatkossakin heikkenemään. Suomen historisassa on ollut aika, jolloin valtiovalta (joku virasto) on antanut kirjallisen ohjeen vammaisten ihmisten ruoka-annosten pienentämisestä ja näin näännyttämisestä nälkäkuolemaan hoitolaitoksessa.

Toivon mukaan tuollaisia aikoja ei enää tule uudelleen.
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #11 : Toukokuu 20, 2016, 14:20:20 ip »

Valtion talous tulee jatkossakin heikkenemään. Suomen historisassa on ollut aika, jolloin valtiovalta (joku virasto) on antanut kirjallisen ohjeen vammaisten ihmisten ruoka-annosten pienentämisestä ja näin näännyttämisestä nälkäkuolemaan hoitolaitoksessa.

Toivon mukaan tuollaisia aikoja ei enää tule uudelleen.
Juuh ja tulla vertauksella ei ole mitään tekemistä tämän 2.tyypin korvausasian kanssa ja moisia , mitä mainitsit en kannata.
Kirjattu

Kelmi

 • Intoilija
 • Viestejä: 323
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #12 : Toukokuu 20, 2016, 15:11:38 ip »

On hyvä, että kehitetään uusia lääkkeitä. Diabeteslääkkeissäkään ei ole vielä viimeistä sanaa sanottu. Itse syön Diforminia, mutta sekään ei kaikille sovi. On hyvä, että on vaihtoehtoja. Ruokavaliostaan tietysti huolehtii jokainen asioita seuraava D2.
Rasvis, jos sinulle olisi sattunut sellainen insuliini(t), joka ei toimi, lähtisit kyllä hakemaan parempaa ajattelemattakaan Suomen taloutta.
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #13 : Toukokuu 20, 2016, 17:48:38 ip »

On hyvä, että kehitetään uusia lääkkeitä. Diabeteslääkkeissäkään ei ole vielä viimeistä sanaa sanottu. Itse syön Diforminia, mutta sekään ei kaikille sovi. On hyvä, että on vaihtoehtoja. Ruokavaliostaan tietysti huolehtii jokainen asioita seuraava D2.
Rasvis, jos sinulle olisi sattunut sellainen insuliini(t), joka ei toimi, lähtisit kyllä hakemaan parempaa ajattelemattakaan Suomen taloutta.

Eikä niiden alunperin kakkostyypin diabeetikoille kehitettyjen lääkkeiden käyttö suinkaan enää rajoitu kakkostyyppeihin. Uusimpien suuntausten mukaan niillä saadaan hyviä tuloksia myös D-ykkösillä, jos pelkällä insuliinihoidolla ei päästä riittävän hyviin tuloksiin. Ne ovat tulevaisuutta, mutta ei niitä niin innokkaasti kehiteltäisi, jos olisivat tarkoitettu vain ykkösille?
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1968
 • ♂ D2
Vs: D-liitto ei hyväksy mitään D-säästöjä.
« Vastaus #14 : Toukokuu 20, 2016, 18:13:54 ip »

Juuh ja tulla vertauksella ei ole mitään tekemistä tämän 2.tyypin korvausasian kanssa ja moisia , mitä mainitsit en kannata.

Onneksi ei!
Kirjattu
 

Linkkejä