KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6912 jäsentä  •  417178 viestiä  •  19933 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Savoost, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Cajun ja Seltin suolat  (Luettu 3739 kertaa)

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1940
 • ♂ D2
Cajun ja Seltin suolat
« : Helmikuu 29, 2016, 12:43:37 ip »

Laihdutusryhmässämme oli puhetta mausteista. Esiteltiin suolan korvikkeita ja vähänatriumisia suoloja. Tässä pari vinkkiä vähentää suolan käyttöä.

Cajunia voi käyttää suolan korvikkeena ruoissa. Ostin S-marketista pussin Meiran cajunmaustetta. 32 gramman pussi maksoi 0,88 € S-marketissa. Maistoin maustetta. Se maistui chilin ja suolan sekoitukselta, jossa chilimäinen maku oli vallitsevin. Pussin kyljessä on  teksti "suolaton, 0% suolaa". Tämä on varmaankin terveellistä keholle.

Seltin on suola, jossa on natriumkloridia vain 50 % normaalin ruokasuolan määrän verran. Keholle vähempi natriumkloridi on hyväksi. Taidanpa vaihtaa täällä vinkatun ruususuolan seltiniin. 450 gramman seltin-pakkaus S-marketissa 2,15 €.
Kirjattu

santsu.

 • Veteraani
 • Viestejä: 1624
Vs: Cajun ja Seltin suolat
« Vastaus #1 : Maaliskuu 01, 2016, 19:26:28 ip »

Tuossa Selitinissä taitaa olla reilusti Kalimia, jota minä ainakin pyrin välttämään, Cajuniasta en ole aiemmin kuullutkaan, täytyypä lukasta siitä vähän tarkemmin 👍

Kiitti vinkistä 😊
Kirjattu
*Saat sen mistä luovut*

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1940
 • ♂ D2
Vs: Cajun ja Seltin suolat
« Vastaus #2 : Maaliskuu 01, 2016, 23:26:39 ip »

Tuossa Selitinissä taitaa olla reilusti Kalimia, jota minä ainakin pyrin välttämään, Cajuniasta en ole aiemmin kuullutkaan, täytyypä lukasta siitä vähän tarkemmin 👍

Seltin sisältää kaliumkloridia ja magnesiumsuoloja. Kaliumkloridista Wikipedia kertoo tappavana myrkkynä suurina määrinä (190 g). Suolan käytön suositus on 2 g / vrk. Joten ei lähellekään mene myrkkyrajaa. Itseasiassa tuo melkein 200 grammaa eli suolana sellainen puoli kiloa on sellainen paakku, ettei sitä kukaan kerralla syö - edes ruoan kanssa.

Tohtori.fi sanoo Seltinistä:

"Mineraalisuolan hyödyllisyys perustuu tutkimuksiin, joiden mukaan natriumin saannin vähentämisellä ja kaliumin sekä magnesiumin saannin lisäyksellä on todettu olevan suotuisa vaikutus sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa. Tutkimuksissa mineraalisuolan käytön on todettu alentavan kohonnutta verenpainetta ja korjaavan tehokkaasti kaliumin ja magnesiumin puutetta."

Minä maustoin kuluneena päivänä Brokkolin Cajunilla. Ihan ok mauste. Maistuu chilimäiseltä enimmäkseen.
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1014
Vs: Cajun ja Seltin suolat
« Vastaus #3 : Maaliskuu 02, 2016, 02:22:26 ap »

Tuon Meiran Cajun-mausteen anesosat ainakin ovat aivan mahtavat: Paprika, valkosipuli, sipuli, valkopippuri, mustapippuri, cayennepippuri, timjami ja oregano.

Jos tosiaan toimii suolan vähentäjänä, niin hienoa. Myönnän, että epäilin löytäväni ainesosaluettelosta jotain glutamaatteja tms.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 02, 2016, 02:25:14 ap kirjoittanut Dad »
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2142
Vs: Cajun ja Seltin suolat
« Vastaus #4 : Maaliskuu 02, 2016, 06:55:16 ap »

Cajun  Beef  Pork
Kirjattu

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1525
Vs: Cajun ja Seltin suolat
« Vastaus #5 : Maaliskuu 02, 2016, 08:14:08 ap »

Pläski, Seltinistä:

Jos munuaiset ovat kunnossa, ruoan mukana saadun kaliumin määrä ei tosiaan käytännössä vaikuta lainkaan elimistön kaliumtasapainoon eikä runsaskaan kaliumin nauttiminen suurenna veren kaliumarvoa yli normaalin. Tämä johtuu siitä, että munuaiset säätelevät tehokkaasti elimistön kaliumtasapainoa.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos munuaiset eivät toimi normaalisti. Silloin elimistön kaliumtasapainon säätely voi häiriintyä ja seurauksena voi olla veren liian suuri tai liian pieni kaliumpitoisuus. Etenkin liian suuri kaliumpitoisuus (hyperkalemia) on yhteydessä munuaisten vajaatoimintaan. Kalium pyritään pitämään viitearvoissa, koska kaliumin poikkeavat pitoisuudet elimistössä altistavat etenkin sydämen toiminnan häiriöille.

Terveet munuaiset hoitavat kaikessa hiljaisuudessa uskomattoman monia tehtäviä, ja jos ne vaurioituvat, mitä moninaisimmat elimistön säätelyjärjestelmät menevät epäkuntoon. (Kaliumaineenvaihdunnan lisäksi häiriintyy natriumin pitoisuuden säätely ja tämän seurauksena nestetasapainon säätely. Kal­sium-fosfori -aineenvaihdunnan häiriintymisellä, joka johtuu mm. munuaisten heikentyneestä kyvystä tuottaa aktiivista D-vitamiinia, on puolestaan vaikutuksia elimistön happo-emäs -tasapainoon, luustoon, verisuoniin jne.) Vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa näiden kaikkien häiriötilojen pitäminen kurissa vaatii ruokavalionkin suhteen aikamoista tasapainoilua.

Munuais- ja maksaliitto kertoo kaliumista näin:

"Ylimääräisen kaliumin nauttiminen mineraalisuolan muodossa on yleensä vasta-aiheinen munuaisten vajaatoiminnassa."

"Hemodialyysihoito ei poista kaliumia yhtä tehokkaasti kuin peritoneaalidialyysihoito ja kaliumrajoitteinen ruokavalio tarvitaan lähes aina. Sopiva ravinnon kaliummäärä on suhteessa potilaan kokoon. Riittävän vähäiseen saantiin (2000 - 2500 mg/vrk) on vaikeaa päästä ilman ruoka-aineiden tarkkaa valintaa ja runsaasti kaliumia sisältävien ruoka-aineiden (kasvisten, erityisesti perunan ja juuresten) kaliumpitoisuutta vähentävää esikäsittelyä tai niiden välttämistä kokonaan."

Krooninen munuaisten vajaatoiminta ja kliininen ravitsemushoito
http://www.musili.fi/files/512/munuaisten_vajaatoiminta_ja_kliininen_ravitsemushoito.pdf

Ruokavalio - kalium
http://www.musili.fi/munuaispotilaan_opas/munuaispotilaan_opas/hemodialyysi/ruokavalio

Pansuola on toinen Seltinin kaltainen mineraalisuolavaihtoehto, mutta samasta syystä kuin Seltin sekään ei sovi vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastaville.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Pläski

 • Veteraani
 • Viestejä: 1940
 • ♂ D2
Vs: Cajun ja Seltin suolat
« Vastaus #6 : Maaliskuu 03, 2016, 06:00:03 ap »

Tuo Seltin maistuu erilaiselta kuin tavallinen ruokasuola. Minun makuuni ei yhtä hyvältä. En tiedä, tottuuko siihen ajan myötä. Ei se pahaa ole, mutta erilaista.
Kirjattu
 

Linkkejä
Lääkehoito onnistuu yhdessä

Julkaistu 08.10.2019 | 15:07