KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Xylitolipastillit ja VS  (Luettu 4163 kertaa)

Annikki

  • Intoilija
  • Viestejä: 240
Xylitolipastillit ja VS
« : Helmikuu 18, 2016, 10:40:21 ap »

Hammaslääkärin suosituksesta olen käyttänyt Xylitolipastilleja (Läkerol, Mynthon jne.). Voivatko yllättävät VS:n nousut johtua ksylitolista? Siis jos sitä syö askillisen, kuten käy helposti? Löysin vanhoja KP-keskusteluja, viestillä, että ksylitolin hh:t (93g/ 100 g) olisivat ei-imeytyviä. Ksylitolipastillit ovat pulleita, niiissä on massaa paljon enemmän kuin purkassa. Yksi vaihtoehto olisi rajoittaa niiden käyttö vain hypojen Siripirin käytön jälkeiseksi varsinkin yöaikaan hampaiden suojaamiseksi? Minulla on monta sairautta ja monta lääkitystä, syy löytynee niistä, mutta haluan selvittää ksylitolin mahdollisen osuuden. 
Kirjattu
DM1 -12,Tresiba,Humalog

V. Kuutti

  • Veteraani
  • Viestejä: 1241
Vs: Xylitolipastillit ja VS
« Vastaus #1 : Helmikuu 18, 2016, 12:08:13 ip »

Ihan varmasti voi ja juoksuttaa viel wessaankin  8)
Kirjattu

Susihukka65

  • Veteraani
  • Viestejä: 1585
Vs: Xylitolipastillit ja VS
« Vastaus #2 : Helmikuu 18, 2016, 17:58:43 ip »

Hammaslääkärin suosituksesta olen käyttänyt Xylitolipastilleja (Läkerol, Mynthon jne.). Voivatko yllättävät VS:n nousut johtua ksylitolista? Siis jos sitä syö askillisen, kuten käy helposti? Löysin vanhoja KP-keskusteluja, viestillä, että ksylitolin hh:t (93g/ 100 g) olisivat ei-imeytyviä.

Ksylitolin hiilihydraateista imeytyy noin puolet. Polyolien imeytyvien hiilihydraattien osuus ei kuitenkaan suoraan kerro niiden verensokerivaikutuksista. Esimerkiksi erytritoli imeytyy lähes täydellisesti mutta kulkeutuu muuttumattomana elimistön läpi virtsaan eikä vaikuta verensokeriin.

Kyllä kai ksylitolikin voi osalla diabeetikoista nostaa verensokeria. Sen imeytyvä osuus imeytyy kuitenkin ohutsuolesta niin hitaasti, että sen glykeeminen indeksi on hyvin matala (13, vrt. tavallinen sokeri 65, glukoosi 100). Imeydyttyään ksylitoli kulkeutuu maksaan, joka muuntaa sen glukoosiksi. Tämäkin prosessi on hidas. Kaiken kaikkiaan ksylitolista saadaan vain vähän glukoosia eli sen insuliinivaste on hyvin matala (insuliini-indeksi 11, vrt. glukoosi 100). Jos pistettävää insuliinia ylipäätään tarvitaan, sitä tarvitaan todennäköisesti vasta useiden tuntien päästä.

Kaksi taulukkoa (klikkaa/napauta suuremmaksi). Ylemmässä on polyolien glykeemiset indeksit ja insuliini-indeksit, alemmassa polyolien imeytyvät, imeytymättömät (eli paksusuolessa fermentoituvat) ja muuttumattomana virtsaan erittyvät osuudet.

Taulukot ovat Geoffrey Liveseyn artikkelista  Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties

Kattava kirjoitus ksylitolista:

http://www.pronutritionist.net/ksylitolin-terveysvaikutukset-aika-laajentaa-tietoa-vieraskirjoitus/
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Annikki

  • Intoilija
  • Viestejä: 240
Vs: Xylitolipastillit ja VS
« Vastaus #3 : Helmikuu 19, 2016, 09:19:36 ap »

Kiitos Susihukka65!
Kirjattu
DM1 -12,Tresiba,Humalog
 

Linkkejä