KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset  (Luettu 7741 kertaa)

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #15 : Syyskuu 12, 2019, 21:57:04 ip »

😉👍 Ja ikäkin täsmää koko lailla! Ihmehän tämä on, iloitkaamme siitä. 😊
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #16 : Syyskuu 16, 2019, 07:18:57 ap »

Jos on vastuu vain omasta hoidosta, tehköön niin kuin parhaaksi näkee, mutta ainakin lapsidiabeetikon ketomittaukseen pitäisi vastuullisilla olla valmiudet. Vatsatautisella ja kuumeisella lapsella ketoaineiden kehittyminen ja elimistön kuivuminen voivat tapahtua hyvin nopeasti.

Käypä hoito -suositus kertoo selkeästi ketoaineista ja niiden kehittymisestä, milloin mitata, miten mitata (mieluiten verestä) ja miten tulosten perusteella toimia.

Ketoaineiden omamittaaminen tyypin 1 diabeteksessa
https://www.kaypahoito.fi/nix02511

¤¤¤

Olen sairastunut D1:een 70-luvulla ja kyllä silloin jo opetettiin miten ketoaineita syntyy ja mitä merkitsee nälkähapot.
Jos on herkkä saaman ketoaineita nin nälkähappojahan voi tulla myös hypon seurauksena.
Silloinhan hyvin yleinen testi itsellä kotikäytössä oli pissaliuskat joista näki sekä glukoosin että ketoaineet eli
ketoaineiden määrä virtsassa oli hyvin tuttua kaikilla D1 diabeetikoille. Nykyäänhän monet eivät omista ketomittaria jolla
mitataan ketoaineet sormenpäästä eivätkä siten tiedä yhtään saavatko joskus ketoaineita.

Kyllä, itsekin muistan lapsuudesta nälkähappojen opetuksen ja ketoliuskat. (Vatsatauti-oksentelu-)sairaspäivinä oli tärkeää mitata ketoja, jotta tiesi voiko jatkaa sairastamista kotona vai pitääkö lähteä sairaalaan. Ei näitä tilanteita usein ollut mutta oli kuitenkin.

Minulla on toisinaan hypon jälkimainingeissa pahoinvointinen olo ja ketoja. Siinä on mahdollinen sellainen mekanismi, että hypon seurauksena tulee glukagonihyöky (niillä joilla se mekanismi vielä toimii); glukagonin yksi vaikutus on juuri ketoaineiden tuotannon kiihtyminen.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #17 : Syyskuu 16, 2019, 07:27:42 ap »

Tämä voi nyt olla tyhmä kysymys, mutta miten vähähiilihydraattisen ruokavalion tai vaikkapa paaston aiheuttama ketoosi eroaa hyperglykemian aiheuttamasta ketoasidoosista? Kun aikanaan erään tuttavan paastoamisesta kysyin, niin virtsan ketoaineiden muuttuessa 'violetiksi' oltiin saavutettu ketoosi. Samoilla liuskoillahan ennen käsittääkseni todettiin ketoasidoosikin. Onko ketoaineita siis olemassa erilaisia, joista korkeiden sokereiden tuottamat ovat haitallisia ja paaston aikana vararasvoista (jolloin sokerit taitavat olla melko matalia) poltetut ketoaineet sellaisia joilla aivot ja muut kudokset toimivat vahingoittumatta?

Palaan vielä ketoosin ja ketoasidoosin eroon ja insuliinin merkitykseen siinä, vaikka olettekin jo käsitelleet sen. :)

Ketoosi ja ketoasidoosi eivät ole kaksi siten tarkasti rajattua tilaa, että tässä on ketoosi ja tuossa on ketoasidoosi, vaan siirtymä ketoosista ketoasidoosiin on portaaton, vähitellen tai nopeasti paheneva tila (raja-arvoja eri vaiheille toki on määritelty). Terveen elimistön tarkasti säätelemä insuliinin ja sen vastavaikuttajahormonien, etenkin glukagonin, tasapainotila on se stoppari, joka tehokkaasti estää ketoosia kehittymästä ketoasidoosiksi. Jos tasapainotila on insuliinin puutteellisen tai puuttuvan erityksen vuoksi rikki, ketoaineiden määrän hallitsemattoman kasvun ja ketoasidoosin riski on paljon suurempi.

On totta, että hyperglykemia on lähes aina osa diabeettista ketoasidoosia, mutta niin kuin Reiska kuvaili, diabeettinen ketoasidoosi voi kehittyä myös verensokerin ollessa matala tai normaali. Mutta silloinkin kun hyperglykemiaa ei ole, diabeettiseen ketoasidoosiin liittyy insuliinin ja vastavaikuttajahormonien tasapainotilan häiriö ja sitä hoidetaan insuliini-infuusiolla (ja glukoosi-infuusiolla, jotta ei aiheutettaisi hypoglykemiaa).

Terveillä elimistö pyrkii ylläpitämään insuliinin ja vastavaikuttajahormonien tasapainotilaa äärimmäisissäkin tilanteissa; nälkiintymistilassakin, verensokerin ollessa hyvin matala, fysiologinen insuliinin eritys jatkuu - hyvin vähäisenä toki mutta kuitenkin lähes aina riittävänä ylläpitämään tasapainotilaa.

Viime kevään keskustelua aiheeseen liittyen täällä.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #18 : Syyskuu 16, 2019, 07:42:35 ap »

Tervehdys Placebo. En itse ole ketodieetin enkä vhh:n noudattaja, mutta jotakin on tarttunut mukaan teoriapuolelta. Haluan tarkistaa joitakin juttuja ennen kuin postaan teoria-asiaa, mutta tällä hetkellä lukeminen ja kirjoittaminen on ei-diabeettisen silmäoperaation jäljiltä vielä suurennuslasin läpi tihrustamista eikä kiinnostusta linkkien ja muistiinpanojen penkomiseen sattuneesta syystä ole  :) . Palaan asiaan.

Sen verran kuitenkin tässä vaiheessa kommentoin, että jos korkeat sokerit ja voimakas insuliiniresistenssi ovat jatkuneet vasta lyhyen aikaa (viestin kirjoittamisen aikaan viikon?), niiden syystä ei varmaan kannata vielä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Sinulla on pitkä diabetesura takanasi ja insuliinintarvetta kasvattavat seikat epäilemättä tiedossa, mutta kysyn kuitenkin: olisiko mahdollista, että ongelman takana olisi (osittain?) jokin muu kuin ruokavalioon liittyvä syy, esimerkiksi piilevä tulehdus? Itselläni kortisonisilmätipat yhdistettynä huoleen ja turhautumiseen ovat aiheuttaneet jo useamman viikon jatkuneen korotetun basaalin tarpeen.

Spekuloin vielä, että korkeat sokerit itsessäänkin, mistä sitten alkujaan johtuvatkin, aiheuttavat insuliiniresistenssia. Tosin korkeiden sokerien aiheuttamaa resistenssia tyypillisesti seuraa verensokerin romahdus insuliinin alkaessa taas purra ja resistenssin purkautuessa, ja sellaistahan sinulla ei ole. Mutta ehkä korkeiden sokerien aiheuttama resistenssi on osaltaan pahentamassa muista syistä johtuvaa resistenssia?
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Placebo

 • Intoilija
 • Viestejä: 261
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #19 : Syyskuu 16, 2019, 14:51:50 ip »

Spekuloin vielä, että korkeat sokerit itsessäänkin, mistä sitten alkujaan johtuvatkin, aiheuttavat insuliiniresistenssia. Tosin korkeiden sokerien aiheuttamaa resistenssia tyypillisesti seuraa verensokerin romahdus insuliinin alkaessa taas purra ja resistenssin purkautuessa, ja sellaistahan sinulla ei ole. Mutta ehkä korkeiden sokerien aiheuttama resistenssi on osaltaan pahentamassa muista syistä johtuvaa resistenssia?

Kiitos Susihukka vastauksesta. Ei ole mitään normaalista poikkeavaa stressiä, sairautta tai lääkekuuria kyllä ollut viime aikoina. Päinvastoin, otin tauon jälkeen metformiinin taas avuksi tuohon maksan sokerinvarastointia vähentämään. Sekään ei tunnu potkivan yhtään samalla tavalla kuin aiemmin hiilaripohjaisen ruokavalion kanssa. Ja tuo mainitsemasi romahdus kyllä tulee päälle resistenssin lauettua, mutta vasta myöhään iltapäivällä tai illalla. Silloin voikin syödä sitten ihan normaalisti ja normaaleilla annoksilla.

Olet ihan oikeassa tuosta korkeiden aiheuttamasta resistenssistä. Saan kyllä sokerit alas iltapäivään mennessä riittävän isoilla pikainsuliiniannoksilla, mutta tuo aamupäivä ja lounasaika on todella ongelmallinen kun nälkä olisi, mutta insuliini ei korjaa yön jäljiltä arvoja, eikä ateriainsuliinikaan riitä korjaamaan edes pientä hiilarimäärää. Keho on tosiaan kuin jonkinlaisessa stressitilassa yrittäessään totutella olemaan ilman hiilihydraatteja.

Kyllähän meidän biologiamme varmasti aina toimii parhaaksi näkemällään tavalla, mutta oma fiilikseni tämän pohjalta on että ketoruokavalio toimii vain mikäli oikeasti pystyy siitä täydellisesti pitämään kiinni. Eli kehon päästyä ketoosiin ja totuttua siihen, hiilihydraateille ei ole sijaa tai se menee täysin sekaisin. Vähän kuin jollekin hylkeen ihraa ja kalaa tottuneelle eskimolle lyödäänkin yhtäkkiä eteen suuri määrä sokeria, viljoja ja pastaa. Kehomme tottuu vaikka mihin, mutta hitaasti. Yhteiskunnassamme hiilareiden täydellinen välttäminen on erittäin haastavaa.

Samantyyppistä tulosta on saatu tutkimalla ei-diabeetikkoja ja ketoruokavaliota seuraavat ihmiset ovat myös raportoineet todella surkeaa oloa ja pahoinvointia pidettyään yhtäkkiä ihan "normaalin" mässäilypäivän vaikkapa synttärikemuissa.

Sen verran päivitystä, että olen nyt ottanut hiilareita takaisin ruokavaliooni ja insuliini potkii taas paremmin. Ihan en vielä vanhoissa annoksissani kuitenkaan ole. Uskoisin, että seuraava yritykseni on pyrkiä pudottamaan käytännössä kaikkea kolmea makroravinnetta, myös rasvoja ja proteiineja, kuitenkin pitäen hiilihydraatit kokojyvätuotteisiin ja hedelmiin painottuvana. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen oikeastaan alkanut myös kyseenalaistamaan eläinrasvojen kulutusta. Aiemmin olen pitänyt niiden vaarallisuutta aika huuhaana. Kohtuus kaikessa, lienee se tulevan ruokavalioni ohjenuora.

Uskon, että ketoruokavalio voi olla monille toimivakin, mutta esimerkiksi tyyppi ykköstä sairastava pioneeritohtori Runyan tuntuu pyörittävän ruokavaliotaan aika pitkälle kasviksilla ja hyvillä kasvirasvoilla. Enemmän mihin itse pystyisin.
Kirjattu

vuodesta_63

 • Intoilija
 • Viestejä: 325
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #20 : Syyskuu 16, 2019, 20:57:39 ip »

Olen insuliiniherkkä ja ketoaineita tulee myös herkästi. Pystyn aistimaan hapot heti kun niitä alkaa tulla. Jos riittävän veden juominen unohtuu, niin minulla se näkyy herkästi ketojen nousuna, samoin tulossa oleva nuhakuume nostaa arvoja. Harvoin pääsen paria kuukautta pidempään ilman minkäänlaisia keto-ongelmia. Ketomittari on ajoittain hyvinkin ahkerassa käytössä.

Jossakin vaiheessa diabetesuraani kokeilin aika tarkkaa vähähiilarista  ruokavaliota ja totesin, että se ei ole mun juttu. Se nuorena erilaisten ruokavalioiden kanssa pelaaminen sekoitti metaboliani ja sen tasoittamisessa kyllä kului aikaa. Oman käsitykseni mukaan ruokavalioseikkailut lopulta provosoivat kipirauhasen vajaatoiminnan.
Diabeteksen puhkeamisesta on runsas 56 vuotta ja se on ollut aina labiili. Sairausvuosien lisääntyminen tuntuu lisäävän herkkyyttä verensokerin heilahtelulle. Jokaisen ihmisen metabolia on omanlaisensa ja myös aineenvaihduntasairaudet tulevat yksilöllisellä tvistillä. Joillekin voi vhh sopia, mutta aika tarkkaan miettisin ennen kovin radikaaleja muutoksia. Hiljaa kuulostelemalla hyvä tulee.

« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2019, 21:00:01 ip kirjoittanut vuodesta_63 »
Kirjattu
-Sick of pricks. Cure type 1 diabetes!-

röllipetteri

 • Aloittelija
 • Viestejä: 49
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #21 : Lokakuu 14, 2019, 22:37:58 ip »

Mulla tulee vastaavia hiilari-intoleranssiongelmia ketoilun jälkeen jos ottaa hiilaria reilummin. Just alotin taas vesipaaston 31h sitten ja tosi tasaiset sokerit ja joutuu laskemaan basaalia. Paastolla ainakin pääsee nopeasti ketoosiin varsinkin jos on alle ollut jo vhh päivä tai pari. Itse syön ketolla lähinnä vain lihaa, kananmunia ja rasvasta jugurttia ja sekaan pähkinöitä. Treenipäivinä lisäksi heraa. Just tein uuden ennätyksen leuoissa joten kyllä vanhanakin voi olla kovassa kunnossa vaikka antaa tasotusta muille d1:sen  ja ketoilunkin takia.

Vedin muuten koko kevään ketona ja tiputin 15kg painoa. Kesällä ne tuli nopeasti takas 12kg, jossa painon olen nyt pitänytkin muutaman kuukauden. Katotaan miten paasto kulkee ja tuleeko yllärimatalia, jotka sen paaston toki sitten katkaisee.
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59