KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418478 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset  (Luettu 7655 kertaa)

20vuotta

 • Aloittelija
 • Viestejä: 35

Moikka

Onko teillä kokemuksia ketoosilla olemisesta hyvin vähäisillä hiilareilla?
Tiedän ainakin takavuosilta, että vivianv "elänyt" ketoosissa vuosiakin.

Itsellä erittäin haasteellinen ykkönen ja sokereiden heilahtelu arkipäivää milloin mistäkin syystä.

Lääkärini kuitenkin aina varoitelleet, että hiilareita ei saa vähentää ja että ketoosi ei sovi ykköstyyppiläisille.
Mutta miksi se ei sovi?
Jos ei nyt mitenkään sekoiteta ketoasidoosia tähän, kun se asia erikseen.

Tiedän, että diabeetikon pitäisi syödä hiilareita runsaastikin mutta miksei voisi elää vaikka 70-120 hh määrillä päivässä, jos siitä ei ole ns. vaaraa terveydelle?

Olen 25 vuotta sairastanut tautia ja pikku hiljaa alkaa tuntumaan, että voisko tuo vähähiilihydraattinen ruokavalio olla minun juttuni. En kuitenkaan haluaisi aiheuttaa itselleni mitään haittaa asiasta ja siksi pyydänkin kokemuksia niiltä ykkösiltä, joilla kokemusta asiaan olisi  :)

Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3181
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #1 : Tammikuu 18, 2016, 14:25:20 ip »

Tiedän, että diabeetikon pitäisi syödä hiilareita runsaastikin mutta miksei voisi elää vaikka 70-120 hh määrillä päivässä, jos siitä ei ole ns. vaaraa terveydelle?
Itsellä ei ole kokemuksia mutta täällä on lukuisia jotka käyttävät tuollaista "melkein vhh" dieettiä ja tuntuvat olevan tyyttyväisiä. Joillekkin tuntuu sopivan. En usko että tuosta mitään vaaraa on jos vaan huolehtii ettei proteiinin määrät aiheuta ongelmaa (munuaiset) tai sitten rasvan määrät (kolestroli). En myöskää usko että tuollaisella 100 .. 120 gHH määrällä ketoosiikaan menee joten siltä suunnalta ei varmaankaan tulee häiriötekijöitä.

Jossain jutussa oli varoiteltu D1 vs hallinnan kannalta tilannetta jossa välillä ollaan menossa ketoosiin ja sitten välillä taas tulossa pois. Sen jutun mukaan kannattaa olla joko selvästi pois ketoosista (100 .. 120 gHH) tai sitten selvästi ja jämäkästi ketoosissa (40 gHH) eikä jossain siinä välimaastossa. En tiedä pitääkö paikkaansa mutta sinä itsehän ilmeisesti olet jo vähän tuota kokeillut ja olo oli siirtymävaiheessa hieman outo.

Pitkäaikaisen ketoosin mahdollisista vaaroista, erityisesti D1:llä, ei taida olla mitään tutkimuksia joten siitä puolesta ei kukaan pysty sanomaan mitään.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 18, 2016, 14:28:20 ip kirjoittanut Reiska »
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

peeve

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2623
 • DM1 ja muuta mukavaa. 640G 2/16 ->
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #2 : Tammikuu 18, 2016, 15:16:24 ip »

Mä oon yksi lievä vhh, pyrin pysymään alle 90 hhg/vrk.

Ei mitään ongelmaa missään veriarvoissa, dm1 v:sta -77. Olen aiemmin myös paastonnut.

Olen huomannut, että lääkärit, jotka on olleet Suomen ulkopuolella, ovat vastaanottavaisempia kokeiluihin.
Kirjattu
Kävelevä katastrofi ;)

d1-nainen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18915
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #3 : Tammikuu 18, 2016, 15:40:41 ip »

Alke 90g hh mäkin syön, mutta en ole missään ketoosissa.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #4 : Tammikuu 18, 2016, 15:45:22 ip »

Ei sotketa nyt ketoasidoosia tähän.
-Eli olen käyttänyt nyt n. 5 v VHH ruokavaliota (n... 40g). Kun d-hoitaja kuuli asiasta hän sanoi seuraavat asiat:
-1) Varo pitämästä matalia sokereita (tavoitteenani on normaali terveen henkilön vs. joka nyt on 5,1%) ne "romahtavat" ja sitten olet pulassa. Näinä vuosina olen tullut huomaamaan, että sokerit eivät romahda, vaan ne liukuvat hiljalleen kuin löysä ilmapallo suvi-illassa. Syynä ovat suht. pienet insuliinimäärät.
-2) Noilla proteiinimäärillä munuaisesi ovat kohta sököt. Tutkittuani asioita: jos vs. on hyvä ei proteiinit vahingoita munuaisia (Pasternak). Vahingon tekijä on sokeri.
-3) Kysyessäni hoitajalta ja muiltakin VHH:n vahingoista sanotaan ettei ole tutkittua tietoa? Ei tunneta.
-Lääkäri ei moittinut VHH:ta.
Eli VHH on tutkimatonta aluetta. Antaisin mielelläni tietoja tutkijoille, mutta ei ole kysytty. Miljoonat sitä käyttävät omien tarkoitusperiensä mukaisesti ja jopa eskimot ovat eläneet varmaan hyvin pienillä hh-määrillä.
Mutta kysyttiin kunkin omia kokemuksia. 40g:n hh:lla en ole kokenut ongelmia. Koskaan en ole saanut merkkiä testitikkuun (n10 x).  Mahdolliset ketoosit, jotka tulevat ovat käsitykseni mukaan joka tapauksessa aivan luonnollisia ja terveellisiä ja kuuluvat evoluution kulkuun.
Kirjattu

20vuotta

 • Aloittelija
 • Viestejä: 35
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #5 : Tammikuu 18, 2016, 19:28:40 ip »

Kiitos paljon vastauksistanne  :) .

Kivaa, että täältä saa aina vastauksia ja tukea kun alkaa siltä tuntumaan, että tarvitaan  :)
Kirjattu

Placebo

 • Intoilija
 • Viestejä: 261
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #6 : Syyskuu 10, 2019, 12:00:10 ip »

Minäpä herättelen vaikka tämän ketjun henkiin, vaikka varmasti samaan aiheeseen löytyy miljoona muutakin. Turha avata siis uutta.

Tällä palstalla tuntui olevan kovasti asiantuntemusta ihan tieteenkin puolelta. Nyt kaipaisi hieman apua.

Olen siis tyyppi ykkönen, 36 vuotta sairautta takana. Aloitin kokeilemaan ketodieettiä. "Honeymoon" meni varmasti kuten monella muullakin, ihan tasaista käyrää libressä. Hieman korkealla puolella, mutta suoraa kuitenkin. Vain yöksi piti hieman tankata hiilareita hypopelkojen vuoksi. Vuoristorata tuntui jääneen menneisyyteen.

Nyt pari kuukautta takana ja mielestäni en missään vaiheessa ole täydelliseen ketoosiin edes päässyt. Arvioisin hiilarien liikkuneen jossain 50-100 gramman välillä päivässä. Ja nyt túntuu varsinkin aamupäivällä ja pitkälle iltapäivään olevan ihan helvetti irti. Tunnun saaneen samanaikaisesti insuliiniresistenssin, "liver dumpin" (aamunkoittoilmiö ja maksa ilmeisimmin jatkaa sokerin dumppaamista vielä iltapäivällekin), hiilari-intoleranssin (pienetkin määrät nostavat hetkessä sokerit korkealle) ja vielä päälle pelkistä rasvoista ja protskuista koostuvat ateriatkin nostavat sokereita kovasti ja vaativat paljon pikainskaa hyvissä ajoin ennen ateriaa pistettynä, eli onkohan joku proteiinien sokeristuminenkin vielä ongelmana.

Jos herään vaikkapa 11 mmol/l arvoilla, vaatii jonkun 10 yksikköä pikaa (olen kokeillut niin Fiaspia kuin Liprologia) päästäkseen sinne 6 mmol/l paikkeille. Jos syön vähähiilarisen aamupalan, se vaatii toiset 10 yksikköä. Tällaisia määriä ei koskaan edes korkeahiilarisen ruokavalion aikoina ole ollut. Tresiban olen nostanut 24 yks --> 26 yksikköön joka normaalisti veisi minut öisin hypoille, mutta nyt pitää yöt tasaisena. Iltaisin tuo insuliinintarve on hieman normaalimpi, mutta edelleen saa lotrata silloinkin. Ehkä kolmasosa noista aamun annoksista riittää aterioille ja korjauksiin. Uskoisin, että aiemmin päivällä pistetty pika häntii vielä silloin.

Jännittävää oli, että tämä alkoi tuossa viikko sitten ihan yhtäkkiä. Pohdin nyt tässä kovasti ketokokeilusta luopumista tai kasvipohjaisten hiilareiden lisäämistä. Aika vähillä hiilareilla olen toki mennyt jo vuosia, mutta silloin ei ole mitään vastaavaa ongelmaa ollut. Voisinkohan olla sellainen tapaus jolla suurempikin määrä hiilihydraatteja riittää jo aiheuttamaan ketoosin? Vai onkohan tässä ongelma nimenomaan, että pitäisi päästä ketoosiin jotta esimerkiksi tuo maksan sokeritehtailu loppuisi? Voisiko tämä olla juuri tuo hankala välivaihe ("diabetic starvation") kun keho ei ole ketoosissa, mutta hylkii jo kuitenkin insuliinia ja repii irti verenkiertoon kaikki hiilarit glukoosiksi mitä mistään lähteestä voi saada? Muihin tyyppiykkösiin verrattuna olen aina ollut herkempi hiilareille ja käyttänyt painooni suhteutettuna pieniä määriä pitkävaikutteista ja suuria määriä pikaa. Kehotyyppi endomorfi, mutta ylipainoa vain lievästi.

Eli onko kellään kokemusta vastaavasta? Pitäisikö vain purra hammasta, piikittää isoja määriä ja odottaa josko  vaihe menisi ohi? Pitäisiko vähentää hiilareita vielä entisestään tavoitteena täydellinen ketoosi? Menee aikalailla kaikki ketogeenisen dieetin hyödyt nähdäkseni ohi mikäli kehossa virtaa tällainen määrä insuliinia joka tapauksessa, eikä verensokereitakaan saa tasapainoon.

Aina pitäisi kysyä itseltään, mikä on vaihtoehto. En halua kyllä takaisin siihen vanhaan vuoristorataankaan, joka oli tuloksena vaikka aika vähilläkin hiilareilla menin.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2019, 12:03:32 ip kirjoittanut Placebo »
Kirjattu

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #7 : Syyskuu 10, 2019, 14:09:14 ip »

    kun  noin kummia juttuja  tapahtuu.  olisi  mielenkiintoista  tutustua  ruoka listaasi
Kirjattu

Placebo

 • Intoilija
 • Viestejä: 261
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #8 : Syyskuu 10, 2019, 19:27:36 ip »

No tyypillisesti päivän toinen ateria on jonkinlainen munakas, höystettynä nakeilla, lenkillä, kanalla, lihapullilla tai jauhelihapihveillä. Luonnollisestikin itsetehdyillä, tai sellaisilla joissa lihapitoisuus korkea ja hiilareita mahdollisimman vähän. Siihen sitten kasviksia, jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua usein lisukkeeksi. Salaattijuustokuutioita ja majoneesia tai hampurilaiskastiketta. Ruokajuoma vesi. Joskus korvaan salaatit pakastevihanneksilla tai juureksilla ja pääruoka on joku edellämainituista ilman munakasta. Kaksi tällaista ateriaa päivässä pitää hyvin nälän poissa.

Tässä muuten kielitaitoisille melkein identtinen tarina tämän omani kanssa:

https://www.forksoverknives.com/why-i-quit-keto-diet-diabetes/

Tuota jäin miettimään, että voiko tosiaan olla, että tyydyttyneet rasvat saisivat solut toimimaan viallisesti ja lakkaamaan vastaamasta insuliiniin? Voisiko olla, että ns. asiantuntijat olisivat sittenkin oikeassa ketoruokavaliosta, että se todellakin toimii vain sen pari kuukautta kuten itselläni ja tuolla artikkelin kaverilla. Ja aiheuttaa sen jälkeen tilapäisen, mutta peruutettavissa olevan kakkostyypin diabeteksen minikoossa? Hiirillähän on saatu samansuuntaisia tutkimustuloksia.

Ei tämä ruokavalioni kyllä aiemmasta poikkea muutoin kuin hiilarien määrän osalta. Miksei tyydyttyneet rasvat aiemmin olisi sitten aiheuttaneet samanlaista resistenssiä?
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2019, 19:31:31 ip kirjoittanut Placebo »
Kirjattu

MKo

 • Matkailija
 • Viestejä: 66
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #9 : Syyskuu 10, 2019, 20:32:55 ip »

Tämä voi nyt olla tyhmä kysymys, mutta miten vähähiilihydraattisen ruokavalion tai vaikkapa paaston aiheuttama ketoosi eroaa hyperglykemian aiheuttamasta ketoasidoosista? Kun aikanaan erään tuttavan paastoamisesta kysyin, niin virtsan ketoaineiden muuttuessa 'violetiksi' oltiin saavutettu ketoosi. Samoilla liuskoillahan ennen käsittääkseni todettiin ketoasidoosikin. Onko ketoaineita siis olemassa erilaisia, joista korkeiden sokereiden tuottamat ovat haitallisia ja paaston aikana vararasvoista (jolloin sokerit taitavat olla melko matalia) poltetut ketoaineet sellaisia joilla aivot ja muut kudokset toimivat vahingoittumatta?
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2019, 20:36:43 ip kirjoittanut MKo »
Kirjattu

Placebo

 • Intoilija
 • Viestejä: 261
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #10 : Syyskuu 11, 2019, 10:03:05 ap »

Tämä voi nyt olla tyhmä kysymys, mutta miten vähähiilihydraattisen ruokavalion tai vaikkapa paaston aiheuttama ketoosi eroaa hyperglykemian aiheuttamasta ketoasidoosista?

Tuohon varmasti löytyy netistä syvällisempi ja tieteellisempi vastaus, mutta lyhyesti ja oman käsitykseni mukaan samoja ketoaineita kyllä mitataan, mutta ketoasidoosissa niiden määrä on vain riittämättömän insuliinin vuoksi niin korkea, että aiheuttaa kehossa vaarallisen myrkytystilan. Ketoasidoosi ei ole biologisesti mahdollinen mikäli verensokeritasot pysyvät edes kohtuullisena, eikä ketoaineiden määrä verenkierrossa voi tällöin päästä liian suureksi.

Silloin aikoinaan, esimerkiksi 80-90 luvulla ei varmasti edes oltu ajateltu, että diabeetikolla voisi olla ketoaineita virtsassa ilman ketoasidoosia koska tuon aikakauden hoito rakentui runsashiilihydraattisen ruokavalion varaan.
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3181
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #11 : Syyskuu 11, 2019, 11:52:06 ap »

Ketoasidoosi ei ole biologisesti mahdollinen mikäli verensokeritasot pysyvät edes kohtuullisena, eikä ketoaineiden määrä verenkierrossa voi tällöin päästä liian suureksi.
Ketoaineiden taso voi nousta kahta eri kautta:

A: Perusinsuliinin puute jolloin elimistö ei saa tarvitsemaansa energiaa edes lepotilassa kun glukoosi ei pääse verestä soluihin.
    Elimistö aloittaa rasvojen hajoituksen josta syntyy ketoaineita.
    Samalla myös vs taso nousee koska glukoosi ei pääse soluihin ja sitä menee vain virtsaan kun vs taso yli munuaiskynnyksen.

B: Syö niin vähän hiilareita että vähitellen maksan glukoosivarastot tyhjenevät ja elimistö alkaa hajoittamaan rasvoja jotta saisi
    tarvitsemansa energian. Tässä ei ole kyse perusinsuliinin puutteeesta. Tätä kutsutaan ketoosiksi tai jos ei ollut tarkoitus paastota
    niin tätä kutsutaan välillä nälkähapoiksi. Jotkut saa hieman kohonneita ketoaineita jopa aamuisin yön paaston jälkeen.
    Tässä tilanteessa vs taso ei ole tietenkään koholla tai ei ainakaan yli 10 mmol/l.

Kohonnut ketoaineiden taso ei ole vielä välttämättä ketoasidoosi. Se todetaan labrakokein verestä ja tärkein mittari on veren pH eli happamuus. Kun pH laskee alle viitearvon niin silloin on jo kiire päästä hoitoon sairaalaan. Paastoajilla voi olla yllättävän korkeita ketoaineiden tasoja eikä ne ole kuitenkaan menossa ketoasidoosiin.

Tuli ketoaineita sitten syystä A tai B niin nestetasapaino on erittäin tärkeä koska kuivumistilassa ketoaineet poistuu huonosti verestä ja silloin uhkaa juuri se ketoasidoosi. Tämä tilanne liittyy usein vatsatautiin yms. jossa oksentelee. Sellaisessa tilanteessa D1 diabeetikko voi päätyä ketoasidoosiin vaikka perusinsuliini olisi kunnossa ja vs taso olisi alle 10 mmol/l. Syynä siis hiilareiden puute, nälkähapot ja kuivumisen aiheuttama huono ketoaineiden poistuminen verestä.

Uutena ryhmänä on viime aikoina kerrottu myös SGLT2 lääkkeiden käyttäjät jotka voivat johtaa ketoaineiden nousuun ja jopa ketoasidoosiin jos niiden käytössä ei ole varovainen. Ja erityisen vaarallista koska tilanne voi kehittyä alle 10 mmol/l vs tasoilla.
Niitä ei ole vieläkään virallisesti hyväksytty D1 diabeetikoiden hoitoon.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3181
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #12 : Syyskuu 11, 2019, 11:59:44 ap »

Silloin aikoinaan, esimerkiksi 80-90 luvulla ei varmasti edes oltu ajateltu, että diabeetikolla voisi olla ketoaineita virtsassa ilman ketoasidoosia koska tuon aikakauden hoito rakentui runsashiilihydraattisen ruokavalion varaan.
Olen sairastunut D1:een 70-luvulla ja kyllä silloin jo opetettiin miten ketoaineita syntyy ja mitä merkitsee nälkähapot.
Jos on herkkä saaman ketoaineita nin nälkähappojahan voi tulla myös hypon seurauksena.
Silloinhan hyvin yleinen testi itsellä kotikäytössä oli pissaliuskat joista näki sekä glukoosin että ketoaineet eli
ketoaineiden määrä virtsassa oli hyvin tuttua kaikilla D1 diabeetikoille. Nykyäänhän monet eivät omista ketomittaria jolla
mitataan ketoaineet sormenpäästä eivätkä siten tiedä yhtään saavatko joskus ketoaineita.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

pitkälinja

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 754
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #13 : Syyskuu 11, 2019, 16:15:50 ip »

Totta, en ole kertaakaan 62 vuoden aikana mitannut ketoaineita. 😉
Kirjattu
Hämeen hidas, D1

080750

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 986
Vs: Kokemuksia ketoosilla (ei ketoASIDOOSI) olemisesta 1 tyyppiläiset
« Vastaus #14 : Syyskuu 11, 2019, 18:37:53 ip »

Myös minulle 62v kokemus diabeteksesta näistä ketomittauksista on täysin vieras. Valitettavasti vieläkin olen elossa ja yhteikunnan riesana. Huonna kuitenkin menen taas eläkeläisten tansseihin.
Kirjattu
 

Linkkejä