Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6912 jäsentä  •  417178 viestiä  •  19933 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Savoost, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Ursula Schwab ja Diabetesliiton ravitsemustoimikunta / Joulukuun Diabetes-lehti  (Luettu 7343 kertaa)

Matti H

 • Matkailija
 • Viestejä: 93

Uusimmassa diabetes-lehdessä oli artikkeli Ursula Schwabista. Kirjoituksen sävy oli yllättävän sopuisa (esim. verrattuna viimekesäiseen Matti Uusitupa-juttuun) ja huomasin olevani monista asioista samaa mieltä, vaikka hoidankin diabetestani suosituksista poikkeavalla ruokavaliolla. Kuitenkin silmääni pisti heitto gluteenittoman ruokavalion suuntaan. Jutussa sanotaan että "Gluteeniton ruokavalio on keliaakikolle ainoa oikea ja välttämätön hoito" mutta ei-keliaakikoilla gluteenin välttäminen on "muotivillitys" jonka alkulähde on "eräs amerikkalainen elokuvatähti". Schwab ei usko että gluteeniton ruokavalio voisi olla ratkaisu esim. vatsaongelmiin.

Samaan aikaan Allergia- ja Astmaliiton seminaarissa HUS:n professori, gastroenterologi Martti Färkkilä kertoi että väestöstä ehkä 6% kärsii herkkyydestä gluteenille. Tämä yliherkkyys on eri asia kuin keliakia (josta kärsii 2% kansasta) ja se ei näy keliakiaa mittaavissa kokeissa. (lähde: uusin Astma ja allergia -lehti nro 5/2015)

Kumma juttu? Ehkä Schwab joko ei ole lukenut uusinta tutkimusta gluteenista tai sitten hänellä on hyvät syyt olla siihen uskomatta. Oli niin tai näin, niin potilaille tiedotuksessa ei taida olla aihetta ehdottomaan varmuuteen. Potilas kokee tällaisen herkästi ylimielisyytenä ja oman kokemuksen mitätöimisenä.

Samassa diabetes-lehdessä kerrottiin Diabetesliiton ravitsemustoimikunnasta, jonka tehtäviin kuuluu mm. luottamuksen palauttaminen ravitsemussuosituksiin, koska "ravitsemuskeskustelu on viime vuosina ollut hyvin ristiriitaista". Ehkä syynä luottamuksen menettämiseen on se että väitetään varmaksi asioita jotka itse asiassa ovat epävarmoja - en tiedä mistä tämä johtuu mutta ehkä lääkärien ja ravitsemusterapeuttien koulutukseen kuuluu kurssi "Jos et ole varma jostain, niin pidä silti mielipiteestäsi kiinni viimeiseen asti ja loukkaannu jos potilas ei usko sinua".

Alla rautalangasta väännettynä, miten Diabetesliitto voisi katsoa peiliin ja parantaa omaa toimintaansa.

Ongelma: Diabetesliitto _itse_ syyllistyy ristiriitaiseen ravitsemuskeskusteluun.
Esimerkki: Väitetään että keliakia on ainoa pätevä syy gluteenin välttämiseen, kun Suomen johtavat asiantuntijat ovat eri mieltä.
Seuraus: Potilaat eivät tiedä mihin uskoa.
Ratkaisu: Keskitytään viestinnässä niihin asioihin joista vallitsee mahdollisimman laaja yhteisymmärrys, ei haeta konflikteja. Kukaan ei esimerkiksi vastusta kasviksia, liikuntaa ja stressin vähentämistä -> edistetään näitä. Kukaan ei puolusta prosessoitua roskaruokaa, lisättyä sokeria ja höttöhiilareita -> keskitytään näiden vähentämiseen.

Ongelma: Diabetesliitto väittää ainoaksi oikeaksi toimintatavaksi jotain, minkä potilas omasta kokemuksestaan tietää vääräksi.
Esimerkki: Väitetään että D1-potilaan terveydelle on vaaraksi, jos keskimääräinen hiilihydraattimäärä jää alle 150g/vrk
Seuraus: Potilaat eivät luota Diabetesliiton antamaan tietoon, edes silloin kun se (suurimman osan ajasta!) pitää paikkansa.
Ratkaisu: Ymmärretään että potilaat eivät ole tyhmiä ja suunnitellaan viestintä sen mukaan.

Ongelma: Diabetesliitto kuvittelee että vain sillä on hallussaan oikea tieto. Ravitsemustoimikunnalla tuntuu olevan käsitys että heillä on totuus hallussaan ja ongelmana ovat muutamat äänekkäät nettihuutelijat.
Esimerkki: Itämeren/Pohjolan ruokavalion jatkuva esilletuonti vaikka ko. ruokavaliosta on esim. Välimeren ruokavalioon verrattuna todella vähän tutkimusta ja evidenssi vielä vähäisempi.
Toinen esimerkki: Ruotsin diabetesliitto edistää hiilihydraattien rajoittamista hyvänä vaihtoehtona diabeetikolle.
Seuraus: Vastakkainasettelu muiden asiantuntijoiden kanssa ja potilaiden epävarmuuden lisääntyminen.
Ratkaisu: Ymmärretään (ja viestitään potilaille!) että tietomme ruokavaliosta ja aineenvaihdunnasta on vielä puutteellista ja epävarmaa. Esimerkiksi suolistobakteerien merkitys on alkanut kunnolla selvitä vasta viimeisen 10 vuoden aikana, ja on kaikki syy uskoa että jatkossa tutkimus tuottaa uusia yhtä suuria tai suurempiakin yllätyksiä. Diabetesta voi hoitaa monella tavalla (eri tutkimuksissa on saatu esim. D2 lääkkeettömäksi sekä hyvin vähärasvaisella että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla). Potilaiden kokemukset pitäisi ottaa paremmin huomioon.
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1014

Kiitos Matti H, hyvin kirjoitit.

Schwab on tosin samanlainen hahmo monille, kun vaikka Antti Heikkilä toisille: Luottamusta on käytännössä mahdotonta palauttaa.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

peeve

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2623
 • DM1 ja muuta mukavaa. 640G 2/16 ->

Hyvin referoitu ja annettu rakentava palaute!

Kirjattu
Kävelevä katastrofi ;)

lobo

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 818

ehkä lääkärien ja ravitsemusterapeuttien koulutukseen kuuluu kurssi "Jos et ole varma jostain, niin pidä silti mielipiteestäsi kiinni viimeiseen asti ja loukkaannu jos potilas ei usko sinua".
...
Ratkaisu: Ymmärretään että potilaat eivät ole tyhmiä ja suunnitellaan viestintä sen mukaan.
...
Potilaiden kokemukset pitäisi ottaa paremmin huomioon.

Näinpä. Potilaalle annetaan kovasti vastuuta oman sairautensa hoidosta ja omasta hyvinvoinnistaan, mikä on ihan oikein, mutta aina se "lupa vastuuseen" ei todellakaan ulotu sitten tarpeeksi pitkälle. Näitä ammattilaisia on nähty jotka tuntuvat pahastuvan, jos omaa ihan omaa näkemystä eikä se mene ihan yksiin lääkärin näkemyksen kanssa... En tarkoita sitä, ettälääkärin jyräisi mutullaan, mutta kun osa ei suostu keskustelemaan vaihtoehdoista, lääkärin pitäisi pystyä perustelemaan hoitokantansa.
Kirjattu
1 tyypin puppugeneraattori

Matti H

 • Matkailija
 • Viestejä: 93

Schwab on tosin samanlainen hahmo monille, kun vaikka Antti Heikkilä toisille: Luottamusta on käytännössä mahdotonta palauttaa.

Erityisesti minua huvitti Schwabista kertovan artikkelin alaotsikko: "keskitien kulkija" :-)
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631

Iso käsi Matti H:lle ! Uusin d-lehti on kyllä täynnä ravintopuppua ja olen todella huolissani, että esim. D_liiton Liisa Heinonen on nostettu keskeiseen asemaan taas jossain uusissa "ravintotoimikunnissa". Koskakohan järjestetään se käytännön tason ihmiskoe, jossa otetaan esim.100 äskeittäin diagnisoitua 2.tyypin diabeetikkoa ja seurantaan, syötetään toiselle ryhmälle 3 kuukauden ajan suositellut 8 palaa täyjyväviljaleipää, perunoita ym.suositusten mukaista ravintoa ja koostetaan toisen ryhmän ravinto taas munakas, kana ja tonnikala yms.salaatin pohjalta vähähiilarisen ravinnon pohjalta ja mitataan sitten 3 kuukauden jälkeen kaikkien sokeri, kolestroli ym.arvot labrassa ja kuinka moni tarvitsee/EI tarvitse mitään lääkitystä sen jälkeen...eipä löydy uskallusta Thl:llta tai muilta tutkimuslaitoksita tähän tosiasioitten tutkimiseen.
PS. Minkä ihmeen takia niihin D-lehden respeteihin on lähes aina lisätty perunaa ? Itse kun keittelen esim.siskonmakkarakeiton, niin lisään vain keittojuurekset ja mausteet ja on näin terveellisempää ja kaiken lisäksi paremman makuistakin.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 22, 2015, 11:51:24 ap kirjoittanut rasvis »
Kirjattu

mmol/L 5.0

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 704


Erityisesti minua huvitti Schwabista kertovan artikkelin alaotsikko: "keskitien kulkija" :-)

Niin minuakin. Kova halu tällä Schwabilla päästä julkisuuteen.

Samoin ihmettelen Diabetesliitonkin intoa tuputtaa perunoita diabeetikoille. Itse olen lopettanut perunan syömisen ja korvannut sen kukkakaalilla. Elimistöhän tekee perunan tärkkelyksestä insuliinin avulla sokeria. Odotan mielenkiinnolla, että joku todistaa miksi perunaa pitää syödä?
Kirjattu

vivianv

 • Veteraani
 • Viestejä: 1503

Peruna kuuluu suositusruokavalioon lähinnä siksi, että siihen perustuva ruokavalio on halpa ja Suomi on lisäksi perunan suhteen omavarainen. Jos peruna julistettaisiin epäterveelliseksi, olisi samalla perusteltu liian pitävästi se, miksi toimeentulominimirajaa olisi nostettava.
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2142

        perunaa voi verrata  Bananiin.   kummassakin on  Botassiumia.  kumpi on parempi  hypo  evas.  keitetty peruna tai  Banani.    raaan Bananin  puolikkaan  voi  syota   kavely  lenkille  lahtiessa.   raakoja Bananeja ei ole  usein  kaupan
Kirjattu

lobo

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 818

Mitä tekemistä kaliumilla on hypon kanssa? Ja mitä muuta vihreät banaanit ovat kuin raakoja? Banaani on kypsä ollessaan lähes ruskea kuoreltaan ja meilläpäin ne ovat siinä vaiheessa jo biojätteissä.
Kirjattu
1 tyypin puppugeneraattori

Matti H

 • Matkailija
 • Viestejä: 93

Peruna kuuluu suositusruokavalioon lähinnä siksi, että siihen perustuva ruokavalio on halpa ja Suomi on lisäksi perunan suhteen omavarainen. Jos peruna julistettaisiin epäterveelliseksi, olisi samalla perusteltu liian pitävästi se, miksi toimeentulominimirajaa olisi nostettava.

Hyvä pointti, en ollut ajatellut tältä kannalta! Diabeetikolle perunan tuputtaminen on vähän kuin sääriluunsa katkaisseelle sanottaisiin että "lähde vaan hölkkäämään, liikunta on terveellistä". Toisaalta uskoisin kyllä että jos aineenvaihdunta on muuten kunnossa, niin kohtuullinen määrä perunaa ei sitä pilaakaan. btw, väitetään että jos keitetyn perunan antaa jäähtyä, sen tärkkelys muuttuu huomattavasti hitaammin imeytyvään muotoon ("resistant starch") jolla on hyvä vaikutus myös suoliston mikrobistoon.

Kirjattu

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH

Hyvin kommentoitu. Näyttää huomenna olevan telkkarissakin aiheena tämä "mihin uskoa ravintoasioissa". Itse kun en ole viime aikoina ravintokeskustelua seurannut, koittanut vaan toteuttaa omaa linjaa, ja lehdissäkin räikeimmät otsikot vaikka karppauksesta ovat laantuneet (valitettavasti, koska esim. työpaikkaruokaloiden linja on taas kääntynyt kinkkukiusaus-linjalle..), olen ihmetellyt mistä tämä aihepiiri nyt yhtäkkiä nousee. Salaliittoteorioihin uskova voisi ajatella, että menossa on joku virallisen linjan viestintäkampanja, jolla palautetaan ravitsemusterapeuttien auktoriteetti ;)

Jep, suosituksissa pitää ottaa huomioon terveyden lisäksi myös niin henkilöiden oma kuin kansantalouskin, kulttuuri, käsitys ihmisten muutoskyvystä. Ja keskimääräisyydet. Mutta tosiaan kun on kyse näin yksilöllisestä sairaudesta, jossa vastuu on niin isosti itsellä, toivoisin että potilaan omaa kokemusta viimein kunnioitettaisiin, eikä vain yksilön kohdalla vaan näistä samansuuntaisista yksilöllisistä kokemuksista koostuvan isomman näytön kohdalla. Se ei päde kaikkiin, mutta tosi moniin se pätee, eikäpä päde kaikkiin virallisetkaan suositukset, vaikka monen kohdalla toimiikin.
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..
 

Linkkejä








Lääkehoito onnistuu yhdessä

Julkaistu 08.10.2019 | 15:07