KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418478 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Maitoallergia  (Luettu 27281 kertaa)

River Song

  • Vieras
  • Viestejä: 17
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #30 : Toukokuu 18, 2016, 16:44:54 ip »

Voisiko kyseessä olla IBS? Itselläni oli vatsa aivan toivoton ennen kuin muutin ruokavalioni ns. low-fodmap ruokavalioksi. Esimerkiksi juuri laktoosia joka on yksi fodmapeista ei kestä vatsa yhtään vaikka ei ole laktoosi-intoleranssia. Minulla muuten on maitoallergia, siis juuri allergia maidon proteiinille, mutta sen seurauksena oireilee iho eikä vatsa. Nykyään tosin kestän hyvin maitoa. Oma allergiani alkoi 16-vuotiaana.

IBS:lle tyypillistähän on, että ne oireet tulevat ja menevät aaltomaisina, eli joskus vatsa kestää paremmin ja joskus ei lainkaan. Oireet tulevat useimmista ruuista myös päivän-parin viiveellä, joten on vaikea sanoa mikä aiheuttaa mitäkin.

Itsellä todella vaikeat vatsaoireet helpottivat pikkuhiljaa noin kahden kuukauden aikana low-fodmap ruokavalioon siirryttyäni. Ensin ihan parissa päivässä huomasi jo suuren eron, mutta vatsa silti oireili sen pari kuukautta vielä. Nytkin jos yritän syödä jotain jossa noita fodmapeja on enemmän niin ei vatsa kestä. Silti olen tällä ruokavaliolla nyt ollut oireeton jo jonkun kuukauden.

Lisää tietoa esim. täältä http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/  (Monashin yliopisto Australiassa, joka on fodmap-tutkimuksen uranuurtaja ja joka edelleen tutkii koko ajan ruokien fodmapmääriä ja päivittää listoja) ja suomeksi sitten täältä http://www.pronutritionist.net/2011/05/fodmap-hiilihydraattirajoituksen-toteutus-ja-teho/
Kirjattu
 

Linkkejä