KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418482 viestiä  •  20021 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Maitoallergia  (Luettu 27292 kertaa)

ellinoora

 • Vieras
Maitoallergia
« : Syyskuu 07, 2015, 12:26:29 ip »

Kysymys on maitoallergiasta ja sen yleisyydestä. Ja siis aikuisella. Minulla on jo pitkään ollut paljon ja pahoja (mm. sairaalakeikan verran pahoja) vatsaoireita. Loman aikana tilanne taas huononi ja menin lääkäriin, sitä kautta päivystykseen. Siellä ei mitään sen kummempia mutta ensi viikolla on aika gastrolle.

Oireita on: paha olo koko ajan, täysi olo, ripuli, olo että ruoka imeytyi viiveellä (esim. sokerit nousi aina aamuksi), sokerit heittelehti, suolisto piti paljon ääniä, oksu nousi kurkkuun, väsymystä, huimaustakin. Lisäksi mulla on ollut vatsassa kämmenen kokoinen ala punanäppyläistä ihottumaa jo pitkään (yli vuoden ainakin). Olo oli jo niin tuskainen, että turvauduin googleiluun ja osuin maitoallergiaan. Lopetin viime viikon keskiviikkoiltana kaikki maitoproteiinia sisältävät tuotteet. Nyt vatsa on normaalihko (paranee päivä päivältä), pahoinvointi vähenee, verensokerit ihan tolkuttoman hyvät. Joka aamu on olleet ihan täydelliset. Ja muutenkin pitkin päivää tasaiset. Lisäksi tuo ihottumakin alkaa mielestäni paranemaan. Ja sen ihottuman takia olen miettinyt maitoallergiaa enkä laktoosi-intoleranssia. Mielestäni minulta on myös tuo laktoosipuoli testattu

Onko siis mahdollista, että mulla olisi jo niin pitkään ollut maidosta johtuvia nämä ongelmat? Kuinka nopeasti maitoallergia kehittyy? Onko joukossa aikuisia, joilla olisi maitoallergia? Jossain luki, että maitoallergia aiheuttaa elimistössä jonkinlaisen immunologisen reaktion, kuten myös keliakia, onkohan näin?

Voitte kuvitella, kun on ollut vuosia ongelmia ruoansulatuksen kanssa, että on hankalaa uskoa, että tämäkään voisi auttaa.
Kirjattu

sokerpalanen

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #1 : Syyskuu 07, 2015, 16:00:00 ip »

Aikuisilla on uusien tutkimusten mukaan poikkeavan paljon allergisoitumista maidosta (ei laktoosista vaan proteiinista), perunasta, viljoista (ei gluteeni) ja manteleista  (lääkäriin mukaan, sanoi tämän kesäkuussa kun olin tosi kipeä).

Peruna on lapsilla osuudeltaan nopeiten kasvava allergisoija.
Kirjattu

Susihukka65

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #2 : Syyskuu 08, 2015, 12:19:34 ip »

Ellinoora, tästä tuli tyypilliseen tapaan taas tolkuttoman pitkä juttu, mutta katso jos saisit poimituksi siitä jotakin itsellesi. Ja ensinnäkin

Voitte kuvitella, kun on ollut vuosia ongelmia ruoansulatuksen kanssa, että on hankalaa uskoa, että tämäkään voisi auttaa.

Voin kuvitella  :( . Mutta toivotaan!

Maitoallergian yleisyydestä ja oireista:

Yhden lähteen mukaan lapsista noin kolmella prosentilla on maitoallergiaoireita, ja joidenkin arvioiden mukaan sama määrä aikuisistakin kärsii tästä taudista. Luvut ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, koska maitoallergia on suhteellisen vaikeasti määritettävissä.

Tämä arvio on kuitenkin jo 2000-luvun alkupuolelta. Sokerpalanen, olisiko sinulla antaa tuoreempia lukuja?

Lähes kaikilla lapsilla on suolisto-oireiden lisäksi myös iho-oireita, kuten maitorupea. Lapsilla maitorupea esiintyy yleisimmin poskipäissä, aikuisilla iho-oireita on tavallisimmin kaulassa tai taipeissa. Taudinkuvaan voi kuulua myös hengitystieoireita.

Jossain luki, että maitoallergia aiheuttaa elimistössä jonkinlaisen immunologisen reaktion, kuten myös keliakia, onkohan näin?

On, ja samaan autoimmuunikokonaisuuteen voi liittyä myös ykköstyypin diabetes. Yhdistävänä tekijänä on nykykäsityksen mukaan ohutsuolen lisääntynyt läpäisevyys eli vuotava suoli.

Ohutsuolen lisääntynyt läpäisevyys (vuotava suoli) tarkoittaa sitä, että ohutsuolen epiteelisolujen välissä olevat tiivit liitokset (tight junctions) ovat väljentyneet ja päästävät lävitseen elimistöön kokonaisia proteiineja, suoliston bakteereja jne. Suolen epiteelisolut eivät pysty enää säätelemään sitä, mitä ohutsuolesta siirtyy verenkiertoon.


     
kuva: www.dbriers.com

Kuvassa on ylhäällä ohutsuolen sisäpuoli (kuvattu kellertävänä), keskellä epiteelisoluja (yläpinnallaan suolinukkaa) ja alimpana punainen verisuoni. Palloset ovat ruoan pilkkoutumistuotteita siirtymässä ohutsuolesta verenkiertoon.

Kun elimistöön pääsee kokonaisia proteiineja, esimerkiksi juuri maidon proteiineja, käynnistyy autoimmuunireaktio ja kehittyy yliherkkyys näille proteiineille.

Vuotavan suolen syynä voi olla keliakia, sillä viljojen gluteenin aiheuttama epiteelisolujen suolinukkatuho ja solujen välisten liitosten vaurioituminen kulkevat käsi kädessä. Jos syypää on gluteeni, suoli tervehtyy gluteenittomalla ruokavaliolla (ja suolen tervehtyessä monet alkavat sietää myös maitoa). Vuotavan suolen mahdollisia tai tiedettyjä aiheuttajia on kuitenkin paljon muitakin: antibiootit, toksiinit, parasiitit, hiiva, monet sairaudet... Aina ei tiedetä, kumpi on syy ja kumpi seuraus, vuotava suoli vai sairaus.

Nykyäänhän ollaan sitä mieltä, että vuotavan suolen synnyn ja tyypin 1 diabeteksen puhkeamisen välillä on yhteys. Tiedetään myös, että diabeteksen puhkeamisvaiheessa suoliston bakteerifloora on poikkeava. Diabetesliiton jutussa Suolistossako sen salaisuus? (2008) kerrotaan tästä yhteydestä sekä pohditaan, mikä alunperin aiheuttaa suoliston oman luonnollisen bakteerikannan vinoutumisen. Yksittäisten ruoka-aineiden, esimerkiksi juuri maidon, syyllisyyden sijaan kallistutaan sille kannalle, että jokin tekijä nyky-yhteiskunnassa (ehkä ylihygieenisyys ja altistuminen myrkyille ja kemikaaleille) aiheuttaa sen, että suolen sietokyky ei kehity normaaliksi, mistä sitten seuraa se, että ruoka-aineet, jotka eivät ennen maailmassa aiheuttaneet mitään ongelmia, saattavat nykyään johtaa diabeteksen puhkeamiseen. Suolistoinfektioiden osuutta vuotavan suolen syntyyn pohditaan myös, samoin kuin sitä, voitaisiinko suolen mikrobiflooraa muokata niin, että suolesta tulisi kestävämpi kohtaamaan nykyinen ympäristö. Tämä on monella tavalla tärkeää, koska suolisto on merkittävä osa ihmisen puolustusjärjestelmää.

Yksi pohdinnan paikka on sekin, että alttiudella ykköstyypin diabetekseen ja alttiudella keliakiaan on yhteys mutta sairauksista ensin puhkeaa yleensä diabetes. Ei siis nähtävästi ole niin, että keliakia ensin aiheuttaisi vuotavan suolen, mikä sitten raivaisi tietä diabeteksen puhkeamiselle.

Yleisesti ottaen ollaan sitä mieltä, että ensin on vuotava suoli ja sitten puhkeaa diabetes, mutta useinkaan ei ole yksiselitteistä, mikä on syy ja mikä seuraus. Diabeteskin vaurioittaa suolistoa monella tavalla. - Minulla muuten on yhtenä vatsadiagnoosina vuotava suoli, joka ilmaantui 35 vuotta diabetesdiagnoosin jälkeen ja liittyy todennäköisesti (luultavasti? ehkä?) ennemminkin ärtyvään suoleen ja suolisto-oireita aiheuttaviin ruoka-aineallergioihin kuin diabetekseen. Mutta mistäpä sitä koskaan tietää. Maitotuotteita kausittain siedän ja kausittain en; tapaamisissa gastrolääkärin kanssa käytän niistä nimitystä "sameat ruoka-aineet" (jogurtit, rahkat, tuorejuustot, heraa sisältävät ruoat jne.).

Mitä sitten voisi tehdä diabeetikon vatsaongelmalle, jossa on yhtenä vyyhtenä vinoutunutta suolistoflooraa, vuotavaa suolta ja näiden aiheuttamia immuunireaktioita, kenties lisäksi vielä maitoallergiaa ja keliakiaakin?

Suolen epänormaalin bakteeriflooran korjaamismahdollisuuksia tutkitaan. Nyky-yhteiskunnan ympäristötekijöitä, mm. myrkkyjä, kemikaaleja ja ruoan mikrobitoksiineja, joiden syntyyn vaikuttavat ruoan kasvatus- ja säilytysolot, pohditaan - mikä osuus on tehomaataloudella, lisäaineilla, ruoan prosessoinnilla?

Yksittäisistä ravintolisistä D-vitamiini on monella tavalla tärkeä (sen sanotaan jopa lujittavan suolen epiteelin tiiviitä sidoksia), ja sitä pitää saada riittävästi. Sen ympärillä on kuitenkin myös paljon hypeä, ja minusta sitä pitäisi annostella veren D-vitamiinitason mukaan, ei jotakin jättiannossuositusta seuraten.

Maitohappobakteerien, joidenkin tutkimusten mukaan erityisesti Lactobacillus GG:n, käyttöä pidetään hyödyllisenä. (Ja tähän väliin minun on pakko mainostaa, että gastrolääkärini viimeksi suosittelema Vivomixx, aikaisemmalta nimeltään VSL#3, on ensimmäinen maitohappobakteerivalmiste, jolla todella huomaan hyviä vaikutuksia. Yksilöllistä toki tämäkin, toisille se ei sovi lainkaan.) - Antibiootit muuten tappavat maitohappobakteereja tehokkaasti, eli jos on antibioottikuuri menossa, kannattaa pitää mahdollisimman pitkä väli antibioottien ja maitohappobakteerien ottoajoissa.

Myös hapanmaitotuotteita, sekä tavallisia että ns. terveysvaikutteisia, suositellaan usein. Vaikeissa vatsasairauksissa niiden teho on kuitenkin heikko, ja jos todetaan maitoallergia, mitään maitotuotteita, mukaan lukien voi, kovat juustot ja hapanmaitotuotteet, ei voi enää käyttää.

Vihoviimein loppuun vielä yksi linkki. Reijo Laatikaisen nettisivuilla on hyvää tietoa vuotavasta suolesta (kannattaa lukea myös keskustelu ja kommentit lopusta, siellä on kiinnostavia linkkejäkin):

http://www.pronutritionist.net/vuotava-suoli-leaky-gut/
Kirjattu

kuissi-3

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #3 : Syyskuu 08, 2015, 15:27:21 ip »

Minun tyttärelläni on maitoallergia ja hän on selättänyt pitkään jatkuneet vatsaoireensa muutettuaan ruokavaliotaan. Lehmänmaitotuotteet on jääneet pois ja tilalle soija- kasvirasva- tai kauramaitoa. Myös vuohen ja lampaanmaitojuustot käyvät. Valikoimakin alkaa nykyään olla paremmissa kaupoissa hyvä. 
Kirjattu

Susihukka65

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #4 : Syyskuu 08, 2015, 19:57:09 ip »

Vatsan ihottumasta tuli vielä mieleen, että varmaankin ihokeliakian mahdollisuus on suljettu pois?

"Osalla ihokeliakiapotilaista on myös suolistokeliakian oireita. Ohutsuolen koepalassa keliakiamuutoksia löytyy kaikilta iho-oireisilta siitä riippumatta, onko heillä ruoansulatuskanavan oireita vai ei. Suolen nukka on hävinnyt tai ainakin suolen seinämässä on tulehdusmuutoksia. Ihokoepalassa nähdään rakkuloita orvaskeden ja verinahan rajakohdassa. Vasta-ainetutkimukset paljastavat, että kyseessä on autoimmuunitauti."

Ihokeliakiassa kutinaa ja rakkuloita
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kop00164
Kirjattu

ellinoora

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #5 : Syyskuu 09, 2015, 12:25:35 ip »

Vatsan ihottumasta tuli vielä mieleen, että varmaankin ihokeliakian mahdollisuus on suljettu pois?

"Osalla ihokeliakiapotilaista on myös suolistokeliakian oireita. Ohutsuolen koepalassa keliakiamuutoksia löytyy kaikilta iho-oireisilta siitä riippumatta, onko heillä ruoansulatuskanavan oireita vai ei. Suolen nukka on hävinnyt tai ainakin suolen seinämässä on tulehdusmuutoksia. Ihokoepalassa nähdään rakkuloita orvaskeden ja verinahan rajakohdassa. Vasta-ainetutkimukset paljastavat, että kyseessä on autoimmuunitauti."

Ihokeliakiassa kutinaa ja rakkuloita
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kop00164

Siinä mielessä suljin tuon itse pois, sillä ihottuma ei kutia ollenkaan. Luin jostain, että ihokeliakian kohdalla kutina on lähes sietämätön. Ja nyt viikon maidottoman jakson jälkeen tuo ihottuma on selvästi paranemaan päin. Keliakiahan tuli testattua viime vuonna sekä verikokein että gastroskopian yhteydessä. Mutta ihokeliakia ei varmastikaan niissä näy. Pitää tämäkin ensi viikolla kysyä.

Mielenkiintoinen tuo vuotava suoli asia. Kiitos Susihukka muutenkin kattavasta selvityksestä. Auttoi kovasti minua.
Kirjattu

peeve

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #6 : Syyskuu 09, 2015, 21:09:52 ip »

FM Leea Pelto on tehnyt väikkärin Turun yliopistoon maitoallergiasta, tosin vuosia sitten. Yleisyys aikuisilla sama 3% kun lapsilla.
Kirjattu

Susihukka65

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #7 : Syyskuu 11, 2015, 09:10:51 ap »

^ Kiinnostuin tuosta Leea Pellon väitöksestä ja löysin tällaisen selosteen:

http://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/mediatiedotteet/arkisto/ec4a94d5.html

(hymyilytti kieltämättä tutkimusohjelman nimi:
"Ravitsemus, immunologia, suoliston mikrobisto ja allergia ovat NAMI-tutkimusryhmän kohdealueita").

Vielä ensimmäiseen viestiini, jossa ketjun otsikosta huolimatta niin laajasti perkasin vuotavaa suolta. Viestin olisi voinut tiivistää tähän: Sellainenkin mahdollisuus on, että allergiaa sinänsä ei ole vaan oireet johtuvat siitä, että ohutsuoli on vaurioitunut ja vuotava, syystä tai toisesta (eikä diabeetikkojen tilanne tässä asiassa ole ainakaan parempi kuin perusterveiden). Kun tällaisessa tapauksessa suolta vaurioittava tekijä saadaan kiinni ja hoidetaan, suoli tervehtyy ja lakkaa vuotamasta ja päästämästä lävitseen elimistöön kokonaisia maidon proteiineja ym, ja tästä puolestaan seuraa se, että ne hapankorppujen päällysteetkin tulevat ehkä taas mahdollisiksi  :) . Mutta toki villiä arvailua kaikki.

Jos siltä tuntuu, kerro mitä gastrolla oli sanottavaa.  :)
Kirjattu

ellinoora

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #8 : Syyskuu 11, 2015, 09:48:59 ap »

Kiitos Susihukka. Kyselen kyllä tuosta vuotavasta suolesta. Toivon nyt vaan, että on hyvä lääkäri, joka kuuntelee myös potilasta, eikä ole jo etukäteen päättänyt diagnoosia, jonka haluaa antaa.
Kirjattu

ellinoora

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #9 : Syyskuu 25, 2015, 10:53:58 ap »

Täällä taas. Viime viikolla oli aika gastrolla. Ihan jees. Nuori mies (hitsi kun ne alkaa olla itseä nuorempia - tulee vanha olo :D), joka kyseli paljon ja kuunteli. Alkuun kerroin oireistani ja sitten tehtiin perustutkimukset, ei mitään sen kummempaa. Kerroin kokeilustani lopettaa maitotuotteet ja miten se on vaikuttanut. Olin ottanut kovan juuston takaisin ruokavalioon pari päivää ennen lääkäriä mutta silloin oli vielä hyvä olo. Sovittiin lääkärin kanssa, että kokeilen taas maidon kanssa ja sitten ilman, jos oireet palaavat. Itse päätin vielä, että kokeilen niin, että ensin maitoa, sitten 2 viikkoa ilman, sitten kokonaan laktoositonta 2 viikkoa (tai vähemmän jos oireet palaavat). Ja katsotaan, onko eroja. Lisäksi tehtiin joku verikoe laktoosiin liittyen, parasiittitutkimukset ja ohutsuolen magneettikuvaus on tulossa. Kysyin, että mitä on mieltä maitoallergiasta. Oli selvästi sitä mieltä, että pikkulasten sairaus, koska kyseli, onko minulla ollut lapsena maitoallergia. Ei ole ollut mutta vatsaongelmia aina. Lääkäri sanoi, että tutkitaan nämä ensin ja sitten katsotaan lisää. Sanoi vielä, että ei kai sitä diagnoosia tarvitse, jos tietää, mikä toimii. Minä taas haluaisin, että tutkitaan niin, että tiedetään. Tässä on ollut pitkään tämän kanssa selvittämätön tilanne, lisäksi monta vuotta selvittämätöntä muuta juttua, joten olisi helpottavaa kerrankin saada asialle nimi.

Maidon lopetin tiistaina, viikon jälkeen. Olo oli jo ihan kauhea. Paha olo, huimausta, päänsärkyä, hirveä väsymys, maha turvoksissa ja täysin sekaisin, ilmavaivoja, ihottumat pahenivat, närästystä ilmeni, jne. Lisäksi huomasin, että minulla oli aivastelua ja tukkoisuutta. Flunssaa ei tullut mutta toki tuo voi myös liittyä flunssakauteen. Kahta viikkoa ei olisi pystynyt maitotuotteita syömään. Nyt on kolmas kokonainen päivä ilman ja vielä on nihkeä olo. Väsyttää edelleen ja on vielä vatsaongelmia mutta toivon, että tästä selkenee.

Luin maitoallergiasta ja maitoproteiini-intoleranssista. Jos veikata pitäisi, niin en usko että mulla on ainakaan sellaista nopeasti näkyvää allergiaa (välittömät oireet) ja ennemminkin 1-3 päivän päästä tulevat. Ja silloin kai useammin kyseessä on intoleranssi kuin allergiatesteissä näkyvä allergia. Mutta katsotaan.
Kirjattu

Susihukka65

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #10 : Syyskuu 25, 2015, 14:13:13 ip »

Ei aivan huono käynti siis? Hyvä.  :)

Samaa mieltä, haluan mieluummin tietää kuin olla tietämättä, silloinkin kun jollekin asialle ei voi mitään.

Maitoproteiini-intoleranssi on minulle uusi asia. Tarkoittaako se sitä, että puuttuu jokin maitoproteiinin pilkkomiseen tarvittava entsyymi, samalla lailla kuin laktoosi-intoleranssissa puuttuu laktaasientsyymi?
Kirjattu

peeve

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #11 : Syyskuu 25, 2015, 16:09:13 ip »

Lapsille toi tehdään muuten niin päin, että laktoositonta ensin se 2 vko, koska suolen suututtua on turha yrittää enää tujumpaa.
Kirjattu

mummukka

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #12 : Syyskuu 25, 2015, 20:48:05 ip »

Lapsille toi tehdään muuten niin päin, että laktoositonta ensin se 2 vko, koska suolen suututtua on turha yrittää enää tujumpaa.

Kannattaa myös aikuisille .
Katsoa tarkasti koska laktoosia yllättävissä tuotteissa jopa hyla tuotteissa.
Jos ei imeydy yhtään pienikin määrä vaikuttaa varsinkin jos vatsa jo valmiiksi  oireileva.
Kirjattu

ellinoora

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #13 : Syyskuu 29, 2015, 13:55:56 ip »

Lapsille toi tehdään muuten niin päin, että laktoositonta ensin se 2 vko, koska suolen suututtua on turha yrittää enää tujumpaa.

Mulla ei ollut ketään kertomassa, miten päin näitä kokeilla :)

Nyt oon siis vielä viikon maidottomalla ja sitten kokeilen mitä ruoansulatus sanoo laktoosittomista. Jos tykkää kyttyrää, niin sit taas kaikki pois ja sitten aattelin kokeilla noita vuohenmaito ja lampaanmaitojuustoja seuraavaksi. Pitäis varmaan lähteä johonkin reissuun, jotta voisi kokeilla, miten muunmaalaiset maitotuotteet toimivat, kun olen lukenut, että joillekin sopii. 

Kyllähän tää aika rankkaa on ja vie aikaa nämä ihmiskokeet.
Kirjattu

peeve

 • Vieras
Vs: Maitoallergia
« Vastaus #14 : Syyskuu 29, 2015, 17:30:58 ip »

Lapsille toi tehdään muuten niin päin, että laktoositonta ensin se 2 vko, koska suolen suututtua on turha yrittää enää tujumpaa.

Mulla ei ollut ketään kertomassa, miten päin näitä kokeilla :)

Nyt oon siis vielä viikon maidottomalla ja sitten kokeilen mitä ruoansulatus sanoo laktoosittomista. Jos tykkää kyttyrää, niin sit taas kaikki pois ja sitten aattelin kokeilla noita vuohenmaito ja lampaanmaitojuustoja seuraavaksi. Pitäis varmaan lähteä johonkin reissuun, jotta voisi kokeilla, miten muunmaalaiset maitotuotteet toimivat, kun olen lukenut, että joillekin sopii. 

Kyllähän tää aika rankkaa on ja vie aikaa nämä ihmiskokeet.
Tarvitset pidemmän tauon. Kun jotain ruoka-ainetta kokeillaan sopivuuden vuoksi, kierto on 3-4*v.
Erittäin allergisilla lapsilla käy joskus käsittelemätön vuohenmaito suoraan tilalta. Nytkin ryhmässäni on sellainen pimatsu :)
Kirjattu
 

Linkkejä