KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Medtronicin insuliinipumppu 640G  (Luettu 178206 kertaa)

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #615 : Elokuu 03, 2019, 08:37:20 ap »

@Kide:
Kiitos kokemuksiesi jakamisesta. Tämän ketjun viimeisimmässä viestissäsi oli jo optimismia ilmassa, mutta nyt kun näin viestisi ***-ketjussa, sensorointi uudella kombinaatiolla näyttää olevan varsinainen horror show.  :(

Ja sitten pohdintaa liittyen "mistä tämä johtuu" ja "mitä tämä tahtoo" -kysymyksiin. Minullekin on tärkeää ymmärtää miksi. Terveisiä miehellesi: laitteiden sielunelämä on äärimmäisen kiehtova aihe! Ja myös niin äärimmäisen turhauttava, jos ja kun neljännen kerran samana yönä herää hälytyksiin korkeasta verensokerista, jonka pumppu on itse aiheuttanut aikaisemmalla ennakoivalla pysäytyksellään.

¤¤¤

Tämän vuoden ATTD-uutisoinnin mukaan Medtronicilla on pyrkimys vähentää 670G:ssä kalibrointien tarvetta ja yleisemminkin hälytysten määrää systeemissä, joka nykyisellään on varsin "alarm-heavy" (mainio ilmaus englanninkielisillä mielestäni).

¤¤¤

Linkit koottuna (erityisesti ensimmäistä suosittelen):

What are the main differences between Enlite sensor and Guardian Sensor 3?
https://www.efaqt.com/en/670-q-and-a/

Guardian Sensor 3 | Medtronic
https://hcp.medtronic-diabetes.com.au/guardian-sensor-3

An Update on Medtronic’s MiniMed 670G System - March 6, 2017
https://asweetlife.org/an-update-on-medtronics-minimed-670g-system/

In The First Few Hours of a New Sensor - September 22, 2014
https://www.medtronicdiabetes.com/loop-blog/in-the-first-few-hours-of-a-new-sensor/

Guardian Connect - System User Guide
https://www.fda.gov/media/112272/download

(viimeinen linkki siksi, että myös Guardian Connect pystyy käyttämään Guardian Sensor 3:a)

¤¤¤

Enlite-asiaa on mukana siksi, että olisi helpompaa eristää "vain Guardian Link 3:en + Guardian Sensor 3:en liittyvät" "muutenkin 640G:n kanssa esiintyvistä".
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #616 : Elokuu 03, 2019, 08:53:04 ap »

Uskon, että harvalla on näin hankalaa ollut 640G:n kesyttämisessä.

...Guardian™ Link 3 -lähetin + Guardian Sensor (3). Tämä lähetin ja sensori on tehty uudemmalle mallille 670G ja siksi noiden käyttö vanhemman pumppumallin kanssa on aluksi haasteellista, totesi käyttötuki.

Mielestäni käyttötuen toteamus osuu ongelman ytimeen. Guardian Sensor 3 ja Guardian Link 3 on kehitetty toimimaan nimenomaan 670G:n parina, systeeminä, joka lähestyy closed loopia eli on saanut keinohaiman ominaisuuksia. Guardian Link 3 -lähettimessä on niin paljon uusia innovaatioita, että on hyvin todennäköistä, että se saa vanhemman polven 640G:n joissakin tilanteissa ymmälleen. Lähettimessä on muun muassa uusi, älykäs diagnostiikkasiru, joka valvoo sensorin terveydentilaa ja ilmoittaa pumpulle, jos normaalien kalibrointien lisäksi pitää tehdä diagnostinen kalibrointi. Vaatimuksia diagnostisesta kalibroinnista voi tulla mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ja niin monta vuorokaudessa kuin lähetin katsoo tarpeelliseksi. On hyvin todennäköistä, että 670G on paremmin kartalla Guardian Link 3:n vaatimuksista kuin 640G, jolta uskon puuttuvan ominaisuuksia saumattomaan yhteistyöhön.

Tässä kaksi lainausta (ensimmäinen täältä, jälkimmäinen täältä):

"There is a new intelligent diagnostics chip in the Guardian Link 3 transmitter to automatically monitor the health of the sensor. It measures information that feeds into the sensor algorithm and tells the system if the sensor should have diagnostic calibrations, or if the sensor should be changed."

"It achieves this accuracy in part by using another new feature: a built-in self-check system within the sensor itself. As Hill [Mike Hill, Vice President of Marketing for Medtronic’s Intensive Insulin Management Business] explained it, each sensor actually has two sensors: one that’s sending information to the pump, and one that is making sure the first sensor is accurate. If the system thinks it’s getting out of whack, it’ll send you a request for an additional calibration. According to Hill, that self-check system means that users can be confident that when the system is running with no calibration alert, it’s 'rock solid'."

¤¤¤

Kalibroi nyt -ilmoitus saattaa tulla aivan yllättäen ainakin sensoroinnin parina ekana vuorokautena. Pumpusta näkyy, milloin seuraava kalibrointi on pakko tehdä, mutta minulla uuden sensorin kanssa tuo tieto ei ole välttämättä pitänyt paikkaansa. Vaikka ohje sanoo, että "toinen kalibrointiarvo syötetään kuuden tunnin kuluessa ensimmäisestä kalibroinnista" ja "Kahden ensimmäisen kalibroinnin jälkeen sinun täytyy kalibroida sensori uudelleen 12 tunnin kuluessa", niin ainakin minulla pumppu on vaatinut kolmattakin kalibrointia jo 6 h toisen kalibroinnin jälkeen. Siis vaikka illalla on näyttänyt, että seuraava kalibrointi on klo 11, niin yöllä pumppu on päättänyt, että kalibroidaan klo 5. Eli herätys aamuyöllä 6 h edellisestä kalibroinnista. Näin ei kuulemma kellään muulla ole tapahtunut. Minulla ainakin 3 kertaa. ::)

Minusta nämä kuulostavat vaatimuksilta tehdä ylimääräinen diagnostinen kalibrointi.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #617 : Elokuu 03, 2019, 09:10:11 ap »

Miksi toisilla sitten tulee herkemmin vaatimuksia diagnostisista kalibroinneista kuin toisilla, silloinkin kun käytössä on optimaalinen 670G-systeemi? Yksi syy on oma yksilöllinen fysiologia. Ei kuitenkaan ole selvää, mitkä ovat niitä yksilöllisiä ominaisuuksia, jotka altistavat kalibrointivaatimuksille:

"Physiology: Some people will be more prone to diagnostic calibration requests based on their unique physiology. There are no clear indicators to identify who will be more prone to receive diagnostic calibration requests." (lainaus täältä).

Fysiologian (tai kudosten) sensorimyönteisyydestä on ollut Kohtauspaikalla jonkin verran keskustelua. Koska oma fysiologiani ei vaikuta olevan mitenkään huippusensorimyönteinen, olen pohtinut asiaa silloin tällöin. Yksi selitys voisi olla tämä:

Sensori [tarkoittaen tässä siis sitä kudokseen upotettavaa osaa] on vierasesine ja keho suhtautuu siihen niin kuin mihin tahansa vieraaseen: vihamielisesti. Sensoreiden valmistajat pyrkivät pitämään elimistön puolustusreaktiot kurissa käyttämällä sensoreissa pinnoitteita, joiden tarkoitus on naamioida sensori elimistön havaitsemattomiin niin hyvin kuin mahdollista. Parhaassakin tapauksessa pinnoite kuitenkin rapautuu kudoksessa pikkuhiljaa, joten ajan myötä elimistön hyökkäykset sensoria vastaan kiihtyvät ja aiheuttavat lopulta sensorin vioittumisen toimintakyvyttömäksi; huonoimassa tapauksessa, yksilöllisistä fysiologisista syistä johtuen, pinnoite ei alun alkaenkaan onnistu hämäämään elimistöä. Olen melko vakuuttunut siitä, että erot pinnoitteissa ovat yksi syy siihen, miksi jonkin valmistajan sensorit - tai samankin valmistajan eri sensorisukupolvet - toimivat toisella paremmin tai huonommin kuin jollakulla toisella.

Varmasti myös muita fysiologisia syitä on.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #618 : Elokuu 03, 2019, 09:41:05 ap »

En tiedä, onko tällä sensorimallilla erityisen tärkeää, että sensori olisi ollut ihon alla jopa useita tunteja ennen kytkemistä lähettimeen. Näin ymmärsin käyttökoulutuksessa. Nyt kokeeksi sensori oli ilman lähtintä yön yli ihossa. Ainakin nyt näyttää, ettei ensimmäinen Kalibroi nyt - ilmoitus tule yhtään ennen maksimia 2 tunnin odotusaikaa. Pidetään kuitenkin käyttäjää jännityksessä sanomalla, että Kalibrointi-ilmoitus tulee viimeistään 2 tunnin kuluttua. Voi siis tulla aiemminkin! Pidä siis sokerisi tasaisena ilman sensoria ja valmistaudu kalibroimaan hetkenä minä hyvänsä - ja ole tässä valmiudessa kaksi tuntia. :-\

Tässä tuli minulle päivitys tietoihin. Olen nimittäin noudattanut Medtronicin ohjetta In The First Few Hours of a New Sensor vuodelta 2014, jonka mukaan sensori ei saa olla asetettuna, siis kudoksessa, ilman että siihen on kiinnittänyt lähettimen. Ohjeen mukaan lähettimettömän sensorin asetuskohtaan saattaa alkaa muodostua vetyperoksidia, mistä puolestaan voi seurata ongelmia sensorin toiminnassa; enimmäisaika kudoksessa ilman lähetintä on ohjeen mukaan 5 minuuttia.

Sensorimateriaalit, tässä tapauksessa pinnoitteet joissa entsyymireaktiot tapahtuvat, kehittyvät jatkuvasti, ja kertomasi perusteella vetyperoksidin kertyminen ei enää Sensor 3:n kohdalla ole ongelma. - Sensor 3:ssa on paljon uudistuksia muutenkin, siis muitakin kuin pinnoitteen rakenteeseen ja kemialliseen koostumukseen liittyviä. Ennen kaikkea uudistuksilla on käsittääkseni pyritty siihen, että sensorit olisivat parantuneen tarkkuuden lisäksi mahdollisimman tasalaatuisia (eivät yhtä paljon "yksilöitä" kuin Enlitet).

Vaikka kiinnitänkin lähettimen sensoriin heti sensorin asettamisen jälkeen, olen monien muiden tavoin havainnut hyödylliseksi antaa sensorin vettyä kudoksessa kunnolla ennen sen käynnistämistä pumpusta. Näin siksi, että minulla uuden sensorin ISIG ampaisee aluksi hyvin korkealle asettuakseen sitten sinne jonnekin 4 x verensokeri -tasolle, mistä mainitsin aikaisemmin. Odottelun ansiosta sensorin alkusäntäilyt jäävät pumpulta havaitsematta ja sensori kalibroituu helpommin ja nopeammin oikealle tasolle.

Samainen edellä oleva Medtronicin ohje kertoo sensorin valmisteluajasta / warm-upista / initialization periodista / alustuksesta / formatoinnista näin:

[...]"the two hour 'initialization period'. This is the two hour period where the device will begin to measure sensor signals. The initialization is built in to allow the device to create a stable signal from the sensor before attempting to calibrate and calculate sensor readings."

Ainakin vanhoilla systeemeillä (Enlite + Veo / 640G) sensorin valmisteluaika [aika ennen ensimmäistä "Kalibroi nyt" -kehotusta] siis riippuu siitä, miten pian pumppu on tyytyväinen sensoriyhteyden vakauteen. Enlitellä sensorin kunnollinen (tuntien) vettyminen lyhentää (minulla) max 2 tunnin valmisteluaikaa huomattavasti, kertomasi perusteella Guardian Sensor 3 + Guardian Link 3 -kombinaatiolla ei.

Tiedä sitten, mitkä kaikki seikat vaikuttavat sensoriyhteyden vakiintumisen nopeuteen. Ehkäpä valmisteluaika on lyhyempi silloin, kun sensori on sattunut osumaan kudoksessa sensoroinnin kannalta optimaaliseen kohtaan?
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #619 : Elokuu 03, 2019, 09:51:52 ap »

Ensimmäiset sensorit ovat näyttäneet pienempää arvoa kuin sormenpää eikä tilanne korjautunut millään tempulla. Kalibrointi ei korjaa käyrää yhtä selkeästi kuin Enlite+Veo -systeemissä.

Minulla on ollut tätä ongelmaa jonkin verran sekä Veolla että 640G:llä sensoroidessa. Epävirallisen, Enliteä koskevan neuvon mukaan liian alhaisiin arvoihin lukittuneen sensorin saattaa saada tokenemaan nostamalla verensokerin hetkeksi (hallitusti, hah) jonnekin 12:n kieppeille. En tiedä, onnistuuko tämäkään enää Sensor 3:lla. Itselläni se ei onnistu läheskään aina Enlitelläkään, toisinaan kyllä (tai sitten sensori virkoaa jostakin muusta syystä).

Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin sensorointia ei pysty "buuttaamaan" "kytke vanha sensori takaisin" -toiminnalla, kuten usein jouduin Enlitellä tekemään. Enlitessä tuo usein auttoi, jos verensokeri ja SG (sensorikäyrä) erosivat kalibrointitilanteessa liikaa toisistaan.

Käsittääkseni tämä sama pätee myös Enliteen silloin kun sitä käytetään yhdessä 640G:n kanssa eli kyseessä on 600-sarjan pumppujen ominaisuus. "Poista sensori käytöstä" - "Kytke sensori takaisin" ei nollaa historiaa (ja siksi joudun toisinaan kyttäilemään ISIG-arvoa ja vaanimaan oikeaa hetkeä kalibroinnille). Tämä lienee (?) yhteydessä siihen, että toisin kuin Veolle, 640G:lle tai 670G:lle ei myöskään voi uskotella, että sensori on uusi sensori, ellei sitä välillä fyysisesti irrota lähettimestä. Vaikka valitsisi valikosta "Uusi sensori", ilman irrotusta pumppu muistaa sensorin ja sen käyttöajan.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #620 : Elokuu 03, 2019, 13:48:42 ip »

Wautsi, hukka. Jopa on vähäksi aikaa pureskeltavaa! Kiitos.  :D Kommentoin noita jahka ehdin ja jaksan perehtyä. Insinöörikullalle annan myös luettavaksi.

Tilannepäivityksenä kerron, että kun ensimmäisen sensorivuorokauden kalibrointisulkeisista olen selvinnyt, niin toisesta vuorokaudesta alkaen sensorit ovat nyt toimineet ihan kohtuuhyvin.

Vaikuttaa siltä, että pumppu on alkanut uskoa kalibrointeja paremmin - poislukien ensimmäinen vuorokausi. Jos SG:n ja VS:n välillä on maltillisesti eroa, niin kalibrointi menee läpi ja käyrä korjautuu ainakin vähän. Sallituksi eroksi on kerrottu 20 %, mutta insinöörin kiusaksi ei käyttötuki osannut sanoa, lasketaanko tuo SG:sta vai VS:sta.  :o

Edellisellä sensorilla otin jopa yhden ylimääräisen vuorokauden irroittamalla lähettimen ja aloittamalla 7 vrk toimineen sensorin uutena. Olisi ehkä toiminut pidempäänkin toista kierrosta, mutta pelasin varman päälle.

Uusimman sensorin pakolliset kalibroinnit olivat aloitusvuorokautena 2h + 3h + 6h + 6h. Käyttötuki epäilee syyksi sensorin paikkaa, mutta kun toisesta vuorokaudesta alkaen sensorointi toimii ihan hyvin, niin en oikein usko tuota selitystä.

Kyselin jo käyttötuesta, voiko pumppuyksilöni kärsiä ohjemointivirheestä. Pyysin kysymään ohjeita jostain ylemmältä taholta, mutta ei tainnut asia edetä.

Yksi selviytymiskeino on tällä hetkellä se, että vaiennan ensimmäiseksi yöksi kalibrointi-ilmoitukset, myös värinät, joiden varassa muuten yöni nukun. (Käyttötuki sanoi, että tämä ei onnistu, mutta käyttöohjeessa tuo kyllä kerrotaan.) Löytyy sensorivaroitusten vaiennuksista, käyttöohje s 198. Tuolloin matalahälyt kuitenkin jäävät toimimaan, mikäli pumpulla vain on sensoritietoja. Näin menetellen pumppu joutuu odottamaan 6 tunnin pakkokalibrointia aamuun, mutta alkuyön 6 h ajan sensori on turvana.
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #621 : Elokuu 03, 2019, 14:05:11 ip »

¤¤¤

Linkit koottuna (erityisesti ensimmäistä suosittelen):

What are the main differences between Enlite sensor and Guardian Sensor 3?
https://www.efaqt.com/en/670-q-and-a/


Oletko maksanut tuon sivuston lukuoikeudesta? Loppuun asti ei anna artikkelia lukea maksamatta.
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #622 : Elokuu 03, 2019, 15:22:19 ip »

Olen nimittäin noudattanut Medtronicin ohjetta In The First Few Hours of a New Sensor vuodelta 2014, jonka mukaan sensori ei saa olla asetettuna, siis kudoksessa, ilman että siihen on kiinnittänyt lähettimen. Ohjeen mukaan lähettimettömän sensorin asetuskohtaan saattaa alkaa muodostua vetyperoksidia, mistä puolestaan voi seurata ongelmia sensorin toiminnassa; enimmäisaika kudoksessa ilman lähetintä on ohjeen mukaan 5 minuuttia.

Olen osittain menettänyt uskoni Suomen käyttökoulutuksen ammattitaitoon näissä teknisissä jipoissa - anteeksi vain -  vaikka parhaansa he yrittävät ja ystävällisiä ovat. Aion kyllä seuraavan sensorin kanssa kokeilla tuossa jutussa Enlitelle suositeltua nopeaa kytkemistä. Pitäisi tietty jaksaa kysyä tätä(KIN!) asiaa käyttötuesta.

Vaikka kiinnitänkin lähettimen sensoriin heti sensorin asettamisen jälkeen, olen monien muiden tavoin havainnut hyödylliseksi antaa sensorin vettyä kudoksessa kunnolla ennen sen käynnistämistä pumpusta. Näin siksi, että minulla uuden sensorin ISIG ampaisee aluksi hyvin korkealle asettuakseen sitten sinne jonnekin 4 x verensokeri -tasolle, mistä mainitsin aikaisemmin. Odottelun ansiosta sensorin alkusäntäilyt jäävät pumpulta havaitsematta ja sensori kalibroituu helpommin ja nopeammin oikealle tasolle.

640G:han huomaa automaattisesti sen, milloin lähetin on kytketty sensoriin. Annatko pumpun kysellä onko sensori uusi, vai miten toimit tuon odottelun aikana?

Minulla isig on maksimissaan 3 x verensokeri. Joskus nippa nappa x 2 ja sehän on absolut minimi, mitä isigin pitää olla, jotta on mitään toiveita sensoroinnin onnistumisesta.  :-\
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #623 : Elokuu 03, 2019, 16:07:24 ip »

"Poista sensori käytöstä" - "Kytke sensori takaisin" ei nollaa historiaa (ja siksi joudun toisinaan kyttäilemään ISIG-arvoa ja vaanimaan oikeaa hetkeä kalibroinnille).

Kuten 670G-keskustelussa totesin, niin olen ymmärtänyt, että sensoroinnin pitäisi auttaa arkea. Käyttämäsi verbit kyttääminen ja vaaniminen kuvaavat mainiosti sitä, mitä tämä pahimmillaan on.  :-\

Onneksi on huolettomampiakin päiviä ja tunteja.  8)
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #624 : Elokuu 03, 2019, 16:24:53 ip »

Jos SG:n ja VS:n välillä on maltillisesti eroa, niin kalibrointi menee läpi ja käyrä korjautuu ainakin vähän. Sallituksi eroksi on kerrottu 20 %, mutta insinöörin kiusaksi ei käyttötuki osannut sanoa, lasketaanko tuo SG:sta vai VS:sta.  :o

Onko valistuneita arvauksia siitä, että jos käyrä näyttää 8, niin millä alueella sormenpään arvo voi olla, että uskaltaisi kalibroida?
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #625 : Elokuu 04, 2019, 12:40:40 ip »

Sain käyttötuesta vastauksen, että Enliteä voi kypsytellä iholla etukäteen, mutta Guardian3 sensorin kohdalla tätä ei suositella. Lähetin kannattaa siis asentaa hetimmiten sensorin asettamisen jälkeen.

Ei kertonut kouluttaja, miksi tästä ohjeesta huolimatta käyttökoulutuksessa pidimme sensoria ihossa ilman lähetintä ainakin puoli tuntia. Ellen aivan väärin muista, niin sensorin pitämistä jopa yön yli ilman lähetintä on käyttötuestakin suositeltu.  ???
« Viimeksi muokattu: Elokuu 04, 2019, 12:55:18 ip kirjoittanut Kide »
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #626 : Elokuu 04, 2019, 15:07:52 ip »

Sain käyttötuesta vastauksen, että Enliteä voi kypsytellä iholla etukäteen, mutta Guardian3 sensorin kohdalla tätä ei suositella. Lähetin kannattaa siis asentaa hetimmiten sensorin asettamisen jälkeen.

Ei kertonut kouluttaja, miksi tästä ohjeesta huolimatta käyttökoulutuksessa pidimme sensoria ihossa ilman lähetintä ainakin puoli tuntia. Ellen aivan väärin muista, niin sensorin pitämistä jopa yön yli ilman lähetintä on käyttötuestakin suositeltu.  ???
Minulla ei ole kokemusta tuosta Enlitestä tai Gurdian 3:sta mutta ne sensorit joissa on käytössä ns. tehdaskalibrointi eli omia kalibrointeja ei voi käyttää (Libre Abbotin omilla työkaluilla) tai ei ole pakko käyttää (Dexcom G6) niin on varoitettu tekemästä ns. esilämmitystä (presoaking) koska valmistaja käyttää algoritmissaan sensorin ikää hyväksi muuttaessan kalibrointiparametreja sensorin iän mukaan. Jos lämmittelee vaikka 12h ja sitten vasta tekee aloituksen niin algoritmia huijataan ja parametrien muuntuminen on 12h jäljessä.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #627 : Elokuu 07, 2019, 17:00:40 ip »

^ Kiinnostava tieto tämäkin!

¤¤¤

What are the main differences between Enlite sensor and Guardian Sensor 3?
https://www.efaqt.com/en/670-q-and-a/

Oletko maksanut tuon sivuston lukuoikeudesta? Loppuun asti ei anna artikkelia lukea maksamatta.

En, kappaleen "Has the adhesive changed at all?" jälkeen tulee lukko. Mutta katsoin, että aloitustarjous (lukuoikeus + joitakin muita etuja) on 8,95 euroa ensimmäiseltä kuukaudelta ja kuulemma koska tahansa voi irtisanoa kuukausitilauksen. Houkuttaisi maksaa tuo aloitusmaksu, kuukauden aikana lukea 670G-kokonaisuus ja joitakin muita kiinnostavia juttuja ja sitten irtisanoa tilaus. Täytyisi vain olla varma, että irtisanominen todella on mutkatonta.

¤¤¤

640G:han huomaa automaattisesti sen, milloin lähetin on kytketty sensoriin. Annatko pumpun kysellä onko sensori uusi, vai miten toimit tuon odottelun aikana?

Onkohan meillä pumpuissa eri ohjelmistoversiot vai tekeekö älykäs Guardian Link 3 sinulla taikojaan ja pakottaa pumpun huomaamaan sensorin? Minulla sensoriin kiinnitetty lähetin ei ilmoita itsestään millään lailla vaan pumpusta täytyy itse avata sensorivalikko, joka näyttää alkutilanteessa tältä. Kun napauttaa ylintä "Sensori"-alivalikkoa, niin sen "Ei" muuttuu "On":iksi, muutkin alivalikot muuttuvat aktiivisiksi ja Sensoriyhteydet-alivalikosta pääsee valitsemaan "Käynnistä uusi sensori" (toinen vaihtoehto on "Kytke sensori uudelleen").

Muoks. Katsoin 640G:n manuaalia ja siinä tosiaan kerrotaan, että "Kun olet kiinnittänyt sensorin ja yhdistänyt siihen lähettimen, pumppu ja lähetin muodostavat yhteyden toisiinsa" ja että pumpun näytölle ilmestyy "Sensori kytketty" ja "Käynnistä uusi sensori". Minulla ei koskaan ole ollut tuollaista... Merkillistä.

Mutta kyllä, jos minulla olisi tuo tilanne, niin todennäköisesti antaisin pumpun vain kysellä (ja laittaisin hälyt pois päältä, mikäli pumppu alkaisi huomautella) tunnin parin ajan ennen kuin käynnistäisin sensorin.

¤¤¤

Jos SG:n ja VS:n välillä on maltillisesti eroa, niin kalibrointi menee läpi ja käyrä korjautuu ainakin vähän. Sallituksi eroksi on kerrottu 20 %, mutta insinöörin kiusaksi ei käyttötuki osannut sanoa, lasketaanko tuo SG:sta vai VS:sta. :o

 ;D  En ole koskaan tullut ajatelleeksi tuota. Vahvasti uskon, että referenssinä on sormenpääarvo.

Onko valistuneita arvauksia siitä, että jos käyrä näyttää 8, niin millä alueella sormenpään arvo voi olla, että uskaltaisi kalibroida?

Sanoisin, että sensorikäyrän suunta on tärkeämpi kuin lukuarvo sinänsä. Jos käyrä on tulossa kohti vs-arvoa, eroa voi olla enemmän, ehkä jopa 2,5 mmol/l. Jos se on (varsinkin nuolella / nuolilla) loittonemassa vs-arvosta, olisin varovainen enkä ehkä kalibroisi juuri sillä hetkellä lainkaan, mikäli mahdollista. Tasaisella kahdeksikolla uskaltaisin kalibroida ~kahden millimoolin erolla; korkeilla sokereilla kalibroin joskus kolmenkin millimoolin erolla. Lähellä matalien rajaa kalibroinnit onnistuvat samoilla säännöillä mutta tekevät käyrän tarkkuudelle usein hallaa.

Vielä yksi oman fysiologian oikku. Minulla sensorit hyvin usein alkavat sahata kahdella nuolella kumpaankin suuntaan, vaikka nousut ja laskut todellisuudessa olisivat hyvin maltillisia (minkä näkee ISIG:istäkin). Silloin kalibroin, vaikka sensorikäyrä olisi erkanemassa verensokeriarvosta, kunhan ero on pieni (esimerkkinä vs 9,9 mmol/l ja SG 9,3 mmol/l kahdella nuolella alaspäin). Joskus saan tuolla keinolla nuolet pois ja käyrän rauhoittumaan.

¤¤¤

Sain käyttötuesta vastauksen, että Enliteä voi kypsytellä iholla etukäteen, mutta Guardian3 sensorin kohdalla tätä ei suositella. Lähetin kannattaa siis asentaa hetimmiten sensorin asettamisen jälkeen.

Tämä on hyvä tietää. Minulla ei ole ollut tietoa oikeasta menettelytavasta Enlitenkään suhteen (saati Sensor 3:n). Mutu-tuntumalla olen mennyt.

Vettymisohjeistus on tosiaan vaihdellut Medtronicin eri sensorimalleilla. Muistelen, että Nainen57 on saanut hoitotaholtaan (vai käyttötueltako) tarkkoja ohjeita siitä miten kunkin sensorin kohdalla on parasta menetellä.

Ei kertonut kouluttaja, miksi tästä ohjeesta huolimatta käyttökoulutuksessa pidimme sensoria ihossa ilman lähetintä ainakin puoli tuntia. Ellen aivan väärin muista, niin sensorin pitämistä jopa yön yli ilman lähetintä on käyttötuestakin suositeltu. ???

Voi sentään... Näistä asioista olisi hyvä saada kirjallinen ohjeistus Medtronicilta, esimerkiksi juuri tuosta onko sensorin pitäminen kudoksessa ilman lähetintä nykyään ok vai ei.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #628 : Elokuu 08, 2019, 08:04:34 ap »

            tuli mieleen kumma ajatus.            LISAAKO  PUMPUN    KAYTTO  KUOLLEISUUTTA               parikymmenta vuotta  sitten    oli  kokeilu ja tutkimus  tehostetusta  insulini  hoitosta.      joka lopetettiin  keskeneraisena    lisaantyneen  kuolleisuuten  takia           tehostettuu  monipistos hoito  ja pumppu   hoito         niilla ei  taita olla   paljoakaan  eroa                   tovottavasti     Liitto    seuraa  tilannetta            riski ryhman  henkiloitten   opetus  on  hyvin  vaikeaa  tai  mahtotonta
Kirjattu

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #629 : Elokuu 12, 2019, 19:37:59 ip »

¤¤¤

640G:han huomaa automaattisesti sen, milloin lähetin on kytketty sensoriin. Annatko pumpun kysellä onko sensori uusi, vai miten toimit tuon odottelun aikana?

Onkohan meillä pumpuissa eri ohjelmistoversiot vai tekeekö älykäs Guardian Link 3 sinulla taikojaan ja pakottaa pumpun huomaamaan sensorin? Minulla sensoriin kiinnitetty lähetin ei ilmoita itsestään millään lailla vaan pumpusta täytyy itse avata sensorivalikko, joka näyttää alkutilanteessa tältä. Kun napauttaa ylintä "Sensori"-alivalikkoa, niin sen "Ei" muuttuu "On":iksi, muutkin alivalikot muuttuvat aktiivisiksi ja Sensoriyhteydet-alivalikosta pääsee valitsemaan "Käynnistä uusi sensori" (toinen vaihtoehto on "Kytke sensori uudelleen").

Muoks. Katsoin 640G:n manuaalia ja siinä tosiaan kerrotaan, että "Kun olet kiinnittänyt sensorin ja yhdistänyt siihen lähettimen, pumppu ja lähetin muodostavat yhteyden toisiinsa" ja että pumpun näytölle ilmestyy "Sensori kytketty" ja "Käynnistä uusi sensori". Minulla ei koskaan ole ollut tuollaista... Merkillistä.

Mutta kyllä, jos minulla olisi tuo tilanne, niin todennäköisesti antaisin pumpun vain kysellä (ja laittaisin hälyt pois päältä, mikäli pumppu alkaisi huomautella) tunnin parin ajan ennen kuin käynnistäisin sensorin.


Minulla on 640G:n ohjelmaversio 4.11.D ja malli MMT-1711.

Aloitan uuden sensori eri lailla kuin Veolla ja Enlitellä eli en kytke sensorointia vaihdon yhteydessä pumpusta pois. Näin ollen en myöskään erikseen aloita sensorointia uudelleen, vaan annan pumpun huomata uuden sensorin. Pumppu kysyy sensorin havaittuaan, että onko uusi vai kytketäänkö vanha uudelleen.

Vastasitkin tuossa ohessa/vahingossa, että tietenkin voi olla aloittamatta sensorointia, vaikka sensori lähettimineen olisi jo ihossa.  ::) Pumppu vaan pitää olla tuossa linkissä kuvaamassasi tilassa sensoria asetettaessa eli "sensori ei". Silloin pumppu ei tietenkään tiedä, että sensori on asetettu.
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %
 

Linkkejä