KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Medtronicin insuliinipumppu 640G  (Luettu 176968 kertaa)

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #585 : Maaliskuu 15, 2019, 10:27:08 ap »

Lääkäri perusteli minulle,että en välttämättä kuulu niiden joukkoon,ketkä 670g:n saavat.
Pelotteli,ettei ole silmille välttämättä hyväksi,jos saisin sellaisen pumpun,joka leikkaa korkeita sokereita.(selittämättömät korkeat on suurin ongelmani)

Eivät ole lääkärin perustelut kohdallaan :-\ . 670G tähtää nimenomaan siihen, että suuret sokerinvaihtelut vähenevät ja aika tavoitealueella kasvaa. Se ei missään nimessä paina sokereita aggressiivisesti alas. Kukaan ei voi väittää, että toistuvasti korkeat sokerit olisivat parempi vaihtoehto silmille. Toivottavasti sait / saat uuden mahdollisuuden keskustella pumpusta.
En tiedä mitä lääkäri tarkalleen sanoi mutta se pitää paikkansa että liian nopea hobiksen lasku voi tehdä pahaa silmänpohjille.
670G:tä on kritisoitu siitä että siinä on heikot mahdollisuudet säätää tavoite vs tasoa eli normaali tavoite jotain 6,5 mmol/l ja sitten jokin 8 mmol/l tienoilla oleva tilapäisesti liikuntaa varten. Jos aloituksessa hobis on vaikka 10 % ja saa 670G:llä vs tason (keskiarvon) heti 6,5 mmol/l tienoille niin siinä hobis laskee 2 .. 3 kuukauden aikana 6 % tienoille mikä on liian nopea lasku.

Liian nopea tasapainon korjaantuminen on vaaraksi silmänpohjille kyllä ja asia on hyvä pitää esillä ja mielessä.

Mutta.

Niillä, jotka ovat tyytymättömiä 670G:n toimintaan, yleinen tyytymättömyyden aihe näyttää olevan se, että pumppu on hyvin "konservatiivinen" tavoitteissaan. Monet ovat kertoneet, että erityisesti alkuvaiheessa, tekoälyn vielä opetellessa tuntemaan käyttäjää, sokeriarvot ovat pysytelleet korkeina mutta viikkojen kuluessa ne ovat alkaneet laskea. Tämä on taannut monelle turvallisen laskun parempaan HbA1c:hen. Pumpun kaiken toiminnan perusajatus näyttää kuitenkin olevan maltillisuus; auto modessa esimerkiksi korjausbolukset ovat nähtävästi mahdollisia vasta yli 150 mg/dl:n (~ 8,3 mmol/l:n) arvoilla ja korjaus myös tähtää tuohon arvoon (eikä 120 mg/dl:aan ~ 6,7 mmol/l:aan). Kovin matalia HbA1c-arvoja ei tällä pumpulla pysty saavuttamaan.

Tutkimuksessa, johon osallistui 104 aikuista ja nuorta ja 105 lasta, aikuisten 670G:n käyttäjien HbA1c laski puolessa vuodessa 7,4 %:sta 6,9 %:iin ja lasten 7,9 %:sta 7,5 %:iin (lähde: Erstes „Closed-Loop“-System bewährt sich im Alltag).

Tämän jutun kommenteissa sanotaan näin:

"...it shoots for a target of 120 which means in a magical 670G dream world you’d have an A1C of 5.8, but since we eat, get sick, have stress, and move about, the more realistic outcome is a high 6 to low 7."

Vielä kirjoituksesta Medtronic’s 670G and #OpenAPS/#Loop – what can we glean from the user manual:

""The target level is stated as being 120 mg/dl, or roughly 6.6 mmol/l in old money. This equates to an Hba1C of 6.5 % and I assume is a level that is considered “safe” by Medtronic’s scientists. Given what we’ve seen with OpenAPS I suggest it also means that very few people using the 670G will achieve the 6.5% Hba1C target."

670G:tä on tosiaan kritisoitu siitä, että sen esiasetettua tavoitearvoa ei pysty muuttamaan. Monet pitävät tuota 6,7 mmol/l:n tavoitearvoa liian korkeana, mutta on tietysti mahdollista, että joillakin sokeritasapaino lähtee korjaantumaan liian nopeasti. Siihen on keinona esimerkiksi lisätä 8,3 mmol/l:n väliaikaisen liikuntatavoitearvon aikaa (sen voi säätää maksimissaan 12 tuntiin kerrallaan). Toinen keino on pysytellä aluksi pitempiä aikoja pois auto modesta. HbA1c:n kehitystä kannattaa ilman muuta seurata. Varmaan varsinaisten mittausten lisäksi myös sensoriraportit antavat edelleen arvioita.

Tee se itse -väellä on tietenkin parempi tilanne, koska he pystyvät säätämään joka tilanteeseen parhaiten sopivat tavoitearvot ilman kikkailuja.

Harvalla korkeiden verensokeriarvojen kanssa tappelevalla arvot ovat jatkuvasti korkealla. Yleensä arvoissa on suuria heilahduksia. Suuret vaihtelut ovat haitallisia silmille ja koko elimistölle. 670G:n käyttäjillä arvojen tasaisuus lisääntyy (hyvin korkeat ja hyvin matalat jäävät pois) ja aika tavoitealueella kasvaa.

Ehkä aluksi oli epärealistisiakin käsityksiä siitä, miten nopeasti ja tehokkaasti 670G:n avulla pystyisi saavuttamaan tavoitetasapainon. Nyt kun on kertynyt enemmän tietoa käyttäjiltä myös lääkärien saataville ja 670G:n toiminnasta on saatu realistisempi kuva, kannattaisi ehkä uudelleen arvioida sen sopivuutta esimerkiksi Tiinaliisan tapauksessa.

Jos pumpun eväämisen takana on muita syitä, ne pitäisi minun mielestäni sanoa suoraan.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #586 : Maaliskuu 15, 2019, 11:09:51 ap »

Algoritmi ei voi kuitenkaan palauttaa basaalia ennenkuin vs käyrä nousee edes hieman. Siinä käy erillaisten viiveiden takia niin että tuo basaalin palautus viivästyy jonkin verran. Android APS (OpenAPS AMA) aloittaa antamaan lisää inskaa heti kun tuo käyrä kääntyy nousuun. Kun käyrä kääntyy selvään nousuun niin saattaa antaa jopa korotettua tilapäistä basaalia eli pyrkii palauttamaan tilapäisistä basaalin muutoksista syntyneen negatiivisen aktiivisen insuliinin takaisin normaalimmalle tasolle.

Tämä oli hyvää tietoa. Ja tässä tuli esiin kaksi asiaa, joissa 640G jää (minun kannaltani ainakin) Android APS:lle toiseksi. 640G:ssä ennakoivan pysäytyksen vähimmäisaika on puoli tuntia käyrän noususta riippumatta - parasta olisi tietenkin jos algoritmi reagoisi heti käyrän alkaessa nousta, mutta sekin auttaisi jo paljon, jos pysäytyksen vähimmäisaika olisi 10 tai 15 minuuttia. Ja korotettu basaali pitkään mataneen käyrän aiheuttaman pitkän pysähdyksen jälkeen olisi usein enemmän kuin tarpeen.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #587 : Maaliskuu 15, 2019, 11:41:17 ap »

Vielä yksi tapausselostus. Eilen aamupäivällä sormenpäämittaus oli pysäytyksen jäljiltä jo yli 14. Minulle alkaa tulla ketoja tässä touhussa. Ja juuri kun niin paljon puhutaan siitä, että erityisesti sahaavat sokerit ovat pahasta.(Kuvat saa napauttamalla / klikkaamalla suuremmiksi.)

Ei eilispäivän kuvassa (yllä) mitään erityistä lisäarvoa ole edelliseen postaukseen verrattuna, ihmettelen vain näitä melko tasaisesti viiden kieppeillä kulkevan käyrän kohdalta alkavia pysäytyksiä (ei aktiivista insuliinia, matalan glukoosin arvoksi asetettu 3,0). Kuvan suuri aktiivisen insuliinin määrä johtuu ateriaboluksesta, jonka otin yhtä aikaa korjauksen kanssa. Toki söin vasta kun käyrä oli kääntynyt laskuun.

Sanoin ensimmäistä postaamaani sensorikäyräkuvaa (aikaisemmassa viestissä) tyyppiesimerkiksi, mutta oikeasti käyrä on ongelmakohdissa useimmiten v:n muotoinen: tyypillisesti jyrkkä pudotus, pumpun aivan oikein suorittama pysäytys, joka estää käyrän menon lattiasta läpi, ja pysäytyksen jälkeen lähes heti käännös jyrkkään nousuun. Pysäytys jatkuu tässä vielä pitkään nousun alettua. Käyrän muoto on mielenkiintoinen, usein tuo kuvassa näkyvä terävä koukku, mutta pistemittausten perusteella sensori on riittävän tarkka. Pienelläkin pätkällä puuttuvaa basaalia näyttää olevan aivan hurja vaikutus. Kuvassa pysäytystä edeltävä pudotus on pieni, koska käyrä kulkee jo valmiiksi melko matalalla, mutta siitä näkee muodon, jota yritin selittää.Minulle on tullut tavaksi ottaa kuva sensorikäyrästä silloin kun en tajua mitä on tekeillä, niinpä näitä riittää...

640G:n vähimmäispysäytysaika on puoli tuntia. Se saisi olla lyhyempi, 10 tai 15 minuuttia. Jos huomaan että pysäytys jatkuu edelleen jyrkässä ylämäessä, katkaisen sen kesken, mutta usein se jää huomaamatta.

Minulle näyttää olevan tyypillistä, että käyrä voi olla pitkäänkin tasainen, ehkä aivan loivassa nousussa ja sitten se saattaa ilman edeltäviä häiriötekijöitä lähteä jyrkkään laskuun. Käyrä tuo minulle mieleen rantajyrkänteet Kaakkois-Englannissa.

Romahduksesta alkaa kuin onneton bottien kaksintaistelu, jossa pumppu ja minä vuoron perään korjaamme toistemme tekemisiä.

Hoitotahon mukaan yhdellä toisella 640G:n käyttäjällä on samaa pysäytysten jälkeistä ongelmaa kuin minulla mutta ei yhtä voimakkaana. Saksalaisella foorumilla näytti olevan yksi kohtalotoveri.

Kaakkois-Englannin rantajyrkänteitä:Seven Sisters cliffs, Sussex © Sarah Green
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Deippa

 • Intoilija
 • Viestejä: 338
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #588 : Maaliskuu 15, 2019, 13:27:38 ip »

Siis onhan tuo sama ilmiö nähty. Pojalla ja varsinkin yöllä. Saattaa olla pari tuntia pumppu pysäytyksellä (vs 4-5) ja hälyttää että annostelu jatkuu kun sokerit on "vain" 5 (tämäkin erittäin ärsyttävä hälytys  >:( ) sitten puolen tunnin kulutta menee uudelleen pysäytykselle ja jahka se sokeri lähtee nousuun niin sitten jossain 6-7lukemillahan se jatkaa annostusta ja sitten mennään aamunkoittoon jyrkässä ylämäessä. Eikä sen pysäytyksen tarvi olla tunteja, aamuyöstä riittää tunninkin stoppi ja sitten ampastaan.
Kirjattu
D1 -92, AccuCheck Combo 2/12-> Nyt A-C Insight 1/17->
Poika D1 -10, AccuCheck Combo 4/11-> Medtronic VEO 6/11-> Nyt 640G -> 9/15

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #589 : Maaliskuu 15, 2019, 14:49:32 ip »

Sanoin ensimmäistä postaamaani sensorikäyräkuvaa (aikaisemmassa viestissä) tyyppiesimerkiksi, mutta oikeasti käyrä on ongelmakohdissa useimmiten v:n muotoinen: tyypillisesti jyrkkä pudotus, pumpun aivan oikein suorittama pysäytys, joka estää käyrän menon lattiasta läpi, ja pysäytyksen jälkeen lähes heti käännös jyrkkään nousuun. Pysäytys jatkuu tässä vielä pitkään nousun alettua. Käyrän muoto on mielenkiintoinen, usein tuo kuvassa näkyvä terävä koukku, mutta pistemittausten perusteella sensori on riittävän tarkka. Pienelläkin pätkällä puuttuvaa basaalia näyttää olevan aivan hurja vaikutus. Kuvassa pysäytystä edeltävä pudotus on pieni, koska käyrä kulkee jo valmiiksi melko matalalla, mutta siitä näkee muodon, jota yritin selittää.
Tuollainen äkkijyrkkä pudotus (jos tapahtuu aktiiviisen ateriabolushännän loppupäässä) voi johtua siitä että hiilarit loppuu selvästi ennen ateriaboluksen loppupäätä ja ennen sitä tilanne on vielä tasapainossa mutta sitten kun jää vain ateriaboluksen vaikutus niin tulee jyrkkä lasku. Siinä voi tietysti osaltaan vaikuttaa jos basaalia hieman liikaa jonka kuitenkin hiilarit kompensoi kunhan niitä vaan riittää.

Android APS yrittää monitoiroida sekä aktiivista insuliinia (IOB) että aktiivista hiilaria (COB) ja piirtää niiden käyrät ja niiden avulla tuiollaisia voi yrittää arvailla. COB näyttää muuten käyränä ihan toisenlaiselta kuin IOB koska oletus on että COB vähenee jollain tasaisella tahdilla (gHH/min) ja loppu tulee sitä nopeammin mitä vähemmän söi hiilareita kun taas IOB:n loppu on periaatteessa riippumaton boluksen määrästä (noin 4 ..6h).

Android APS myös laskee IOB:tä niin että se huomio basaalin tilapäiset muutekset niin että basaalin korotus alkaa kasvattamaan IOB:tä ja basaalin tilapäinen pudotus syö IOB:tä pois eli IOB voi mennä myös negatiiviseksi tarkoittaen vajausta nimelliseen basaaliin nähden.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #590 : Maaliskuu 16, 2019, 02:01:11 ap »

Kiitos teille kommenteista!

Reiska, viitsisitkö laittaa Android APS:stä postauksen omana aloituksena, ettei huku tänne 640G-asian joukkoon? Ihan joitakin pääkohtia, esimerkiksi juuri IOB:sta ja COB:sta ja ehkä esimerkkikäyrätkin. Mielenkiintoinen aihe.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #591 : Maaliskuu 16, 2019, 08:31:19 ap »

Voisikohan noita annostelun näennäisiä epäloogisuuksia selittää insuliinin imeytymisen vaihteluilla. Minulla on Libren käyttöaikana ilmennyt (siis tullut näkyviin) käyrässä aika äkkinäisiä selittämättömiä nousuja ja laskuja kohdissa, joissa basaalin pitäisi vaikuttaa tasaisesti kuin juna, eikä bolusinsuliinia enää pitäisi olla elimistössä.

Tuohon vs-käyrän loogiseen annostelua vastaavaan muotoon vaikuttaa ilmeisen paljon kanyylin sijainti ja aika, jonka se on kohdassaan ollut.

Vain suoraan suoneen annosteluhan vasta imeytymisen ongelmat poistaisi.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #592 : Maaliskuu 16, 2019, 10:05:28 ap »

Voisikohan noita annostelun näennäisiä epäloogisuuksia selittää insuliinin imeytymisen vaihteluilla. Minulla on Libren käyttöaikana ilmennyt (siis tullut näkyviin) käyrässä aika äkkinäisiä selittämättömiä nousuja ja laskuja kohdissa, joissa basaalin pitäisi vaikuttaa tasaisesti kuin juna, eikä bolusinsuliinia enää pitäisi olla elimistössä.
Yksi häiriötekijä voi olla myös sensori. Minulla Libre tekee välillä sellaisen noin 1 mmol/l hyppäyksen, yleensä ylöspäin ja siitä heti sitten seuraavat 5 min välein tulevat arvot laskee exponenttiaalisesti takaisin alkuperäiselle tasolle. Näitä voi tulla muutama päivässä tai sitten ei ollenkaan ja tuntuvat olevan herkemmässä sensorin ensimmäisinä päivinä ja sitten ihan lopussa. Keinohaimojen kanssa nämä aiheuttavat hieman epävarmuutta mutta ei kuitenkaan isoa riskiä kunhan tulee tuo takaisin lähtötasolle lasku. Jos käyttää Libren kanssa xDrip+ aplikaatiota niin siinä on mielenkiintoinen ominaisuus eli "Show Libre Trend" joka näyttää sensorista tulevat 1 min välein tulevat arvot viimeiseltä 30 .. 40 min ajalta. Siitä näkee tarkemmin mitä noissa häiriöissä tapahtuu. Normaalit Libren näytöthän suodattavat noita 1 min välein tulevia näytteitä ja suodatettuja arvoja näytetään 5 min välein.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3180
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #593 : Maaliskuu 16, 2019, 10:20:51 ap »

Reiska, viitsisitkö laittaa Android APS:stä postauksen omana aloituksena, ettei huku tänne 640G-asian joukkoon? Ihan joitakin pääkohtia, esimerkiksi juuri IOB:sta ja COB:sta ja ehkä esimerkkikäyrätkin.
Täytyy miettiä miten tuota Android APS:n rakennetta oikein purkaisi auki omassa ketjussaan mutta pistän tähän dokumentaation kotipaikan josta hätäisemmät voivat jo asioita tutkia: https://androidaps.readthedocs.io/en/latest/EN/

Tuota Carb On Board (COB) asiaa on selostettu ainakin kohdassa
https://androidaps.readthedocs.io/en/latest/EN/Configuration/Sensitivity-detection-and-COB.html

Tästä dokumentaatiosta voisi kommentoida että se on ehkä keskimääräistä hankalampaa seurata
näissä ei-kaupallisissa keinohaimoissa koska vaikeuksia aiheuttaa ainakin se että sen päivittämiseen on kehitysporukoissa
vaikeampi löytää tekijöitä ja siihen olisi selvää tarvetta koska järjestelmä kehittyy koko ajan ja tulee uusia ominaisuuksia
jatkuvasti tai vanhat ominaisuudet saatavat muuttua. Syvällisempiäkin selostuksia noista ominaisuuksista kyllä löytyy mutta
ne ovat hajallaan netissä eri kirjoittajien blogi-sivuilla yms. ja tekee dokumentaatiosta entistä hankalamman hahmottaa.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #594 : Maaliskuu 16, 2019, 11:43:51 ap »

Kyllä se sensori hieman sotkee tuota reaaliaikeisen vs-säädön toteutumista. Näkyy siinäkin, kun ne nuolet hämäävät siinä, että ne kaiketi joutuvat ottamaan tietonsa edellä aikaisemmin mitatuista arvoista, eivätkä varmaankaan osaa luotettavasti ennustaa tulevaa vs-käyttäytymistä.

Liittyy ilmeisesti myös inskan imeytymisen vaihteluun, joskus se imeytyy ikään kuin rypäyksittäin, laskien vs-arvoa jopa 3...4 mmol puolessa tunnissa.


Voihan olla hyvinkin henkilökohtainen ominaisuus, niitä kun tuntuu riittävän.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

mattiyy

 • Intoilija
 • Viestejä: 224
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #595 : Maaliskuu 16, 2019, 14:44:15 ip »

Kyllä tämä menee vaikeaksi,ei ole vähä älyisen hommia ei kai näitä tavallinen ihminen ymmärrä minä ainakin oon puonnut kelkasta.
Kirjattu
jep

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #596 : Maaliskuu 19, 2019, 14:01:55 ip »

Kiitos Reiska  :) . Paljon informaatiota ja pitkäksi aikaa luettavaa. Sensitivity detection -osuuden luin kerran läpi ja olen hämmennyksen tilassa. Luen uudelleen ajatuksella.

Mahtaisiko järjestelmien päivittämisen ja dokumentaation tilaan tulla apua USA:n puolella FDA:n lanseeraamasta ACE-pumppu -toimintamallista (luin asiasta Diabetesliiton ATTD-raportista tai EU:ssa Open diabetes -projektista? USA:ssa näihin kuvioihin on lähtenyt käsittääkseni kolmanneksi osapuoleksi mm. Tidepool ja rahoittajaksi mm. JDRF.

⚗️ ⚗️ ⚗️

Kyllä se sensori hieman sotkee tuota reaaliaikeisen vs-säädön toteutumista. Näkyy siinäkin, kun ne nuolet hämäävät siinä, että ne kaiketi joutuvat ottamaan tietonsa edellä aikaisemmin mitatuista arvoista, eivätkä varmaankaan osaa luotettavasti ennustaa tulevaa vs-käyttäytymistä.

Liittyy ilmeisesti myös inskan imeytymisen vaihteluun, joskus se imeytyy ikään kuin rypäyksittäin, laskien vs-arvoa jopa 3...4 mmol puolessa tunnissa.

Voihan olla hyvinkin henkilökohtainen ominaisuus, niitä kun tuntuu riittävän.

Täytyy tosiaan muistaa pitää mielessä, että sensori tulee jälkijunassa (aivan sananmukaisesti tässä Medtronicin videossa, jonka liitin mukaan siksi, että se on minusta aika hauska). Videon esittämän kudossokeriviiveen päällehän tulee vielä lisäviivettä, kun lähetin lähettää datan pumppuun ja pumpun algoritmi alkaa laskea siitä verensokeriarvoa. Viive on harmillinen juttu tässä minunkin tyyppiongelmassani, liian pitkään jatkuvassa pysäytyksessä, kun hälytyksen tullessa oikea verensokeriarvo on karannut vielä pari - kolme millimoolia korkeammalle.

Tapana on hermostua vähän liikaakin ylöspäin näyttävistä nuolista, varsinkin kun niitä on useampia. On pitänyt opetella itsehillintää.

Harmillisesti Medtronicin ja monen muunkin yrityksen algoritmit ovat tarkoin varjeltuja liikesalaisuuksia ja on täysin hämärän peitossa, miten ne ennusteensa laativat. Olisi kyllä erittäin mielenkiintoista tietää. Mielestäni 640G onnistuu minulla tulevan matalan ennakoimisessa hyvin.

Insuliinin imeytyminen on yksi kompastuskivi. Lisäksi luin jostakin, että niin kauan kuin käytössä ei ole insuliineja, jotka pystyisivät matkimaan fysiologisen insuliinin käyttäytymistä, lähinnä kompensoimaan hidasta matkaansa rasvakudoksesta verenkiertoon, sensori-pumppu -systeemien toiminta on pakostakin enemmän tai vähemmän vajavaista.

Minulla insuliinin imeytyminen ei tuottane kovin suuria ongelmia, vaan suuri harmi on ravinnon arvaamaton imeytyminen. Lääkäri sanoi, että se on ennakoivasti toimivalle pumpulle vaikea paikka, juuri esimerkiksi siinä, että pumppu hermostuu matalista arvoista syömisen jälkeen ja katkaisee jatketun boluksen (jonka olen asettanut jatketuksi juuri siksi, että hiilarit ehtisivät mukaan). Parhaansa pumppu yrittää, mutta ehkä se ajoittain vain joutuu mahdottoman paikan eteen. Lääkäri muuten ehdotti käyttämään mahdollisuuksien mukaan bolusten sijaan tai ohessa korotettua basaalia, jotta korkeiden korjauksista tulisi lempeämpiä. Minusta se oli hyvä neuvo.

Kompromissejahan nämä tuntuvat olevan. Nyt tilanne on viime viikon korkealle räjähtävien sokerien ja uıʇǝʌʃǝɥɐʇɐɹoʇsıɹonʌ jälkeen rauhoittunut ja monta päivää on mennyt aivan hyvin. Asetukset ovat keskimäärin ehkä ne parhaat enkä niihin hevin koske.

Tuntuu siltä, että mitä edistyneempi laite on käytössä, sitä enemmän se vaatii; nykyisen kanssa saa laskeskella korkeiden aiheuttaman resistenssin lisäksi puuttuvien basaalinpätkien vaikutusta. Veon kanssa yhteiselo oli sopuisampaa, mutta silloin hankalia matalia oli tietenkin enemmän.

⚗️ ⚗️ ⚗️

Kyllä tämä menee vaikeaksi,ei ole vähä älyisen hommia ei kai näitä tavallinen ihminen ymmärrä minä ainakin oon puonnut kelkasta.

;D Mutta vakavasti, sen pitäisi olla juuri niin, ettei meidän tarvitsisi tietää eikä miettiä laitteidemme tekemisiä. Ne hoitaisivat oman työnsä meitä häiritsemättä ja me voisimme keskittyä omiin tekemisiimme.
 
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 19, 2019, 14:38:49 ip kirjoittanut Susihukka65 »
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1585
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #597 : Maaliskuu 21, 2019, 12:19:16 ip »

Tapana on hermostua vähän liikaakin ylöspäin näyttävistä nuolista, varsinkin kun niitä on useampia. On pitänyt opetella itsehillintää.

*itsehillintää korkeiden korjaamisen suhteen.

Ratkaisuksi katkaistujen bolusten ongelmaan aion kokeilla ennakoivan pysäytyksen ottamista pois käytöstä tunniksi pariksi aterioiden jälkeen. Koska syön suhteellisen harvoin, tämän ei pitäisi olla turhan vaivalloista.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #598 : Toukokuu 18, 2019, 17:36:55 ip »

Saan/joudun ottamaan Veon tilalle 640G:n. Netistä löysin käyttöoppaan tutustuakseni aiheeseen etukäteen. Löysin oppaasta tekstin
"Bolusopasta käytettäessä jatkettu bolus on käytettävissä vain, kun annettava ateriabolus ei sisällä kohonneen verensokerin korjausta. Jatkettu bolus ei ole käytettävissä, jos käytetään pelkästään korjausbolusta tai korjausbolusta ja ateriabolusta."

Onko tosiaan näin? Ainakin Susihukka näytät käyttävän jatkettua bolusta. Itselläni on monta syytä käyttää lähes aina vähintään 30 min jatkettua bolusta. Siksi kuulostaa pahalta tuo käyttöoppaan tieto.  :-\

Toivottavasti tämä on tuonut asiaan muutoksen:
Uuden 640g pumpun käyttöjärjestelmä on 4.11 ja paljon käyttäjäystävällisempi kuin aikaisemmat.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 18, 2019, 17:52:12 ip kirjoittanut Kide »
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %

Kide

 • Veteraani
 • Viestejä: 2113
Vs: Medtronicin insuliinipumppu 640G
« Vastaus #599 : Kesäkuu 10, 2019, 12:16:33 ip »

Vastaan omaan kysymykseeni, joka ei nähtävästi ketään kiinnostakaan.  ::) Ainakin sähköpostitse edustaja vastasi, että yhdistelmäbolus on käytettävissä korjauksenkin kanssa. Itse voi säätää. Keskiviikkona on pumppumallin vaihto 640G:een, pelottaa.
Kirjattu
♀, labiili D1 vuodesta 77,
09/2012 alkaen Paradigm Veo, jossa ensin Humalog, 29.6.2013 alkaen NovoRapid
5.6.2019 alkaen 640G, Guardian™ Link 3 -lähetin ja Guardian Sensor(3)
Matala-annoksinen naltreksoni (LDN) 04/2014, jolla S-Insu-Ab  pudonnut 56 % -> 12 %
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59