KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6984 jäsentä  •  418371 viestiä  •  20018 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi JokkeVantaa, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Väsynyt hoitamaan.  (Luettu 101971 kertaa)

sokerpalanen

 • Vieras
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #45 : Helmikuu 14, 2015, 03:03:30 ap »

Heippa,

Ketju on aloitettu vuosia sitten, mutta aina se hoitoväsy jollekin iskee ???

Elikkäs ihan ykkönen on, että ei siihen hoitoväsyyn kuole, se vaan repii hermot vielä näin 38 vuoden kokemuksella  :o

Kakkonen on, että puhu sille, joka ei juokse karkuun. Vaikkei se tajua sua, sun stressimäärä laskee kun saat purskautettua pahaolosi pihalle sielustasi. Sokerit oikeesti laskee kun stressihormonin määrä elimistössä vähenee.

Kolmonen. Ne dm-leirit. Siä on ne muut, jotka tietää saman suossa rämpimisen. Saat kamuja, jotka vaan niin tietää...

Ja sit duudson-osuus, eli älä kokeile kotona! Aina ei tarvi olla niin täydellinen. Kukaan, ei taatusti kukaan, täydellistä ihmistä ei nimittäin ole, mittaa koko elämäänsä joka pv sokereita viittä kertaa. Selviät välillä aamu, hankalin aika, iltasokereilla. Kun mulla on hoitoväsy, otan noi. Ne kertoo aamulla millä päivä alkaa ja illalla turvaa yön. Päivällä katon sen, mikä on viimeaikoina eniten muuttunut.

Asenne ratkaisee myös! Älä sairasta, vaan ole diabeetikko! Meinaan ethän sä kipee oo.
Kirjattu

jeppertuuna

 • Matkailija
 • Viestejä: 72
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #46 : Helmikuu 14, 2015, 05:19:55 ap »

Onko kukaan koskaan ajatellut, että myös vanhemmat voi sairastua hoitoväsymykseen??? Itkin, kun luin ketjun aloituksen :(
Kirjattu

sokerpalanen

 • Vieras
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #47 : Helmikuu 14, 2015, 06:18:08 ap »

Onko kukaan koskaan ajatellut, että myös vanhemmat voi sairastua hoitoväsymykseen??? Itkin, kun luin ketjun aloituksen :(
Tottakai sairastuvat silloin, kun lapsi sairastaa mitä tahansa sairautta!
Kirjattu

S.M

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #48 : Maaliskuu 19, 2015, 14:30:05 ip »

Täällä on väsynyt diabeetikon äiti, ja poikaa ei vois hittoakaan kiinnostaa koko diabetes. Pojalla on ollut useamman vuoden hoitoväsymystä, diabetes ollu 7vuotta ja ikää pojalla nyt 14v. Mitä apua ollaan saatu... No ei oikein mitään.
Välillä poika on ollut osastolla, maannut sängyssä tylsistyneenä ja sit tulee täti joka sanoo kello on näin ja näin paljon mittaa sokerit niin mennään syömään. Mikä se arvo oli, oliko se hyvä vai huono. Paljon tossa on ruokaa, paljonko hiilareita? Paljonko sun pitää laittaa insuliiniä? No paljonko sä laitoit sitä insuliiniä? Parin tunnin päästä sama uusiksi.  Tätä sitten jatkuu se pari päivää kun poika makaa osastolla ja syö ja mittaa valvotusti.
Vuosien aikana olen leirille hakenut, mutta hakemukset hylätään. Poika ollut sen verran hyvässä kunnossa. Yhtenä vuotena oli oman seudun leirillä, ja siitä tykkäs paljon. Kerran käytiin jossain diabetestapaamisessa, poika oli kai silloin jotain 2-3luokkalainen ja muut diabeetikot oli 2-3vuotiaita, joten se jäi sitten siihen se vertaistuki. Poika ei halunnut mennä uusiksi, ja itselläkin oli siellä vähän vaikea olo. Lähipiiristä ei tietenkään löydy diabeetikkoja. Eipä ole koskaan mitään apua tarjottu minulle tai sen enempää kysytty miten jaksan. Välillä olen sitä sanonut, että ei jaksa aina kysellä, mittasitko ja laitoitko jne, kun poika siitä ärsyyntyy niin vähän paha mieli, kun pitää 'ärsyttää' lasta.
 
Nyt kun poika on siirtynyt alakoulusta yläkouluun, niin samalla muutettiin toiselle puolelle Suomea ja vielä maalta kaupunkiin. Ei mikään huippuhyvä yhdistelmä nuoren kannalta. Mutta koulusta on saanut kavereita ja jotenkin poika ja muutkin ollaan tänne sopeuduttu. Eniten vaan tökkii koko diabetes. Nyt reilun 6kk aikana polikäyntejä on ollut neljä ja yksi osastojakso. Osastojakson aikana poika sai lähetteen psykiatriselle poliklinikalle, jossa ollaan käyty kaksi kertaa ja vielä olisi lääkärin vastaanotto edessä. Jossa päätetään jatkosta. Nämä käynnit ovat enemmän ja enemmän vain ärsyttäneet poikaa, diabetekseen tullut entistä suurempi inho.
Tänään kun oli diabetespolilla vastaanotto ja pitkäaikaissokeri on koko tän ajan täällä ollut korkea, niin lääkäri ilmoitti tekevänsä lastensuojelu ilmoituksen.  :o
Ei kivalta näytä eikä tunnu. Edellisellä psykiatrisella käynnillä puhuin ja sanoin, että ehkä tämä tapa jolla diabetesta hoidetaan kaipaisi muutosta. Ollaan 7v käyty hoitamassa diabetestä, menevät aina sillä samalla kaavalla. Ensin nähdään hoitaja, perusmittaukset ja saarnat ja sitten lääkäri, joka saarnaa vielä enemmän. Missä on se tuki, välittäminen jne jota välillä kaipaa diabeetikko ja välillä kaipaa diabeetikon läheiset.
Vuosien aikana ollaan sivulauseessa kuultu, mitä lisäsairauksia diabeetikko voi saada. Mutta sen tarkemmin niistä ei olla koskaan puhuttu, jos joskus puhuttaisiin ja näytettäisiin vaikka kuvia, mitä hoitamaton diabetes voisi aiheuttaa, niin auttaisiko se diabeetikkoa ja läheisiä.
Mulle tulee äitinä jo mieleen koko diabeeteskäynnistä hoitaja/lääkäri,  joka istuu nuttura kireällä odottamassa seuraavaa uhria. Voisiko jotenkin muuttaa lähestymistapaa lapsen ja nuoren kohdalla. Mitä jos pojalle olisi joskus, mieshoitaja tai lääkäri, ja lähestymistapa olisi vähän vaikka kaverillisempi, kuin se aina samalla kaavalla menevä vuoropuhelu vuodesta toiseen.
Tänään tuli mieleen, kun oltiin hoitajalla, mitäpä jos poika kävisi seuraavaksi terveyskeskuksessa mittaamassa pitkäaikaissokerin ja sitten lääkäri soittaisi minulle tuloksista. Tällä hetkellä kun käydään tuolla dmpolilla, niin siihen menee ajallisesti koko koulupäivä, mielummin poika olisi koulussa. Hoitaja neuvoi, puhumaan asiasta lääkärin kanssa.
Lääkäri oli hyvin nyrpeä ideasta, ja heti perään ilmoitti tekevänsä lastensuojelu ilmoituksen, koska pitkäaikaissokeri korkea. Lääkäri näki ideassa huonoa sen etteivät he voi vaan pitkäaikaissokerin perusteella hoitaa diabetestä, johon ehdotin että minäkin voin sen mittarin kotona purkaa. Loppujen lopuksi lääkäri suostui, että vähennetään polikäyntejä ja poika käy parin kk päästä terveyskeskuksessa mittaamassa sokerin ja sitten ollan yhteydessä. Poika oli hyvin hyvin tyytyväinen tähän ja tuntuu itsellekkin hyvältä, kun pojalle löytyi joku muu tapa pienellä muutoksella. Tai ainakin yritetään tätä ja toivotaan parasta, että pitkäaikaissokeri lähtee laskuun. Tietty, jos se pitkäaikaissokeri on korkealla, niin sinne polille pitää mennä.

Kirjattu

sokerpalanen

 • Vieras
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #49 : Maaliskuu 19, 2015, 15:07:18 ip »

Sopisiko niille, että lähdette pienin askelin. Poika lupaa miettiä mitä pistää, ja hoitaa pistämisen, mutta aikuinen kirjaa sokeritulokset, ja piip-päivänä mittaakin sokrut kunhan käsi ojennetaan. Näin toimittiin sen toisaalla kertomani teinin kanssa. Noin pieni juttu sai sokerit paranemaan. Samoin se, että tuli myös positiivinen palaute, huonosta sanottiin vain, että tämä arvo on sen ja sen verran, ja taidat tietää mitä se meinaa. Silloin asia oli kerrottu, muttei urputettu vaan tsempattiin, ja vastuutettiin, koska tiesi kyllä mikä on homman nimi.

Diabetes on ikuinen heila, ja ketäpä ei takertuja välillä sieppaisi...
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3156
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #50 : Maaliskuu 19, 2015, 17:06:37 ip »

Vuosien aikana ollaan sivulauseessa kuultu, mitä lisäsairauksia diabeetikko voi saada. Mutta sen tarkemmin niistä ei olla koskaan puhuttu, jos joskus puhuttaisiin ja näytettäisiin vaikka kuvia, mitä hoitamaton diabetes voisi aiheuttaa, niin auttaisiko se diabeetikkoa ja läheisiä.
Yleensä tuollaisessa tilanteessa noista kauhujutuista vain ärtyy joten en suosittele tuota keinoa.
Voi tietysti olla että joihinkin tehoaisi mutta riski on että tilanne vain pahenee.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

sokerpalanen

 • Vieras
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #51 : Maaliskuu 19, 2015, 19:19:41 ip »

Luulisin kanssa, että  uppoaisi näyttää et hei, mäkin hölmöilin teininä, mut porskutan silti näiden vuosien jälkeen  8). Kun pelottolu saisi aikaan sen et tolleen mullekin käy  :o
Kirjattu

S.M

 • Vieras
 • Viestejä: 7
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #52 : Maaliskuu 20, 2015, 10:21:19 ap »

Mulla on olo, että tekis todella hyvää näyttää mulle ja pojalle ja vaikka miehellekkin mitä hoitamattomasta diabeteksesta seuraa. Varmasti netistä googlettemalla löytyy tietoa, mutta sitä en halua tehdä. Tod. näk itselle vaan heräisi lisää kysymyksiä ja voisi tulla epäselvyyksiä, niin joku fiksumpi saisi niistä kertoa. Pieni herätys voisi olla paikallaan meille. Eilen kun pojan kanssa asiasta puhuttiin, niin hänkin oli sitä mieltä, kun näkee kuvia tai jotain todellista faktaa niin se auttaa paljon paremmin ymmärtämään, kuin joku vain kertoo, mitä vaaroja on.
Silloin kun poika sairastui ja diabetes oli ollu noin vuoden eikä hoitotasapaino ollut vielä parhaimmillaan niin pojan isä vaaroista kertoi pojalle. Mutta eihän 8v voi sellaisia ymmärtää.
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3156
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #53 : Maaliskuu 20, 2015, 10:34:46 ap »

Tuossa Diabetesliiton sivulla on lyhyesti koottuna kaikenlaista:
http://www.diabetes.fi/diabetestietoa/tyyppi_1/elinmuutosten_ehkaisy

Aihe on vaikea koska se mitä tulee kullekkin johtuu paljon muustakin kuin HbA1c tasosta ja
jos tulee niin millä aikajänteellä, vaihtelee kovasti.

Tässä sitten hieman syvällisemmin (kts. kuva HbA1c:n vaikutus elinmuutoksiin):
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00011

Kyse on siis riskeistä ja todennäköisyyksistä saada jokin ongelma ja
diabeetikon perintötekijöillä on iso merkitys ja niidren vaikutus on vielä erikseen jokaisen
ongelman suhteen (simät, munuaiset, hermosto jne.).

Jos haluaa realistisia kuvia niin sellaisia on ainakin kirjassa nimeltä "Diabetes".
Se on Duodecimin julkaisu ja sitä päivitetään melkein joka vuosi.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 20, 2015, 10:46:35 ap kirjoittanut Reiska »
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012. A-C Insight 3/2020.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019. PumpCart/Novorapid 3/2020.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Dexcom G6 sensori/G6 appi/xDrip+ 3/2020.
Nightscout ja Android APS 12/2018.

hogan

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 747
Vs: Väsynyt hoitamaan.
« Vastaus #54 : Maaliskuu 22, 2015, 00:43:51 ap »

Lastensuojeluilmoitus tuntuu kamalalta, suorastaan epäluottamukselta vanhempia kohtaan. Voishan asiaa ajatella myös niinpäin, että sitä kautta voi saada lisäapua. Ei sillä lastensuojeluilmoituksella ole tarkoitus järjestää huostaanottoa, vaan sitä kautta voisi olla mahdollista saada vaikka jonkun säännöllisen terapiasuhteen pojalle tai muuta apua. Hyvä terapeutti voi saada ihmeitä aikaan.

Itse sairastuin 5v vanhana. Sitten meni 36v ennen kun löysin (ja uskalsin mennä) terapiaan. Väitän että käytyäni sitkeästi terapiassa (6v) ja käsiteltyäni elämän vaikeita asioita (turhan myöhään) siellä, sain uuden ja paremman elämän. Ja diabeteskin tuntuu ihan erilaiselta peikolta elämässä. Eihän terapeutti tietysti diabetesta voi miksikään muuttaa, mutta asioihin voi suhtautua monin tavoin.
Kirjattu
D1 1972-->
Hoitosurffailija
Muutin uuteen kotipaikkaan voidakseni
jatkaa asianmukaista diabeteshoitoa.
 

Linkkejä