KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418482 viestiä  •  20021 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Pumppu, kanyyli & sensori  (Luettu 23758 kertaa)

ykkös-Myy

  • Vieras
Pumppu, kanyyli & sensori
« : Huhtikuu 14, 2015, 16:55:51 ip »

Aikamoinen viidakko kaikkien näitten välineitten kanssa ja lapsellensa sitä haluaisi vain parasta. Kysymyksiä on aina vaikka kuinka monta, mutta tässä muutama:

Millä perusteella kenellekin annetaan joku tietty pumppu? Meille on annettu medtronicin veo, eikä muista oo mainittukaan. Nyt mietin, onko olemassa jotain parempaa? Valmistajien sivuilta tuntuu aika mahdottomalta edes vertailla erilaisia pumppuja, järkevää tietoa ei juurikaan ole. Tuosta meidän pumpustakin on olemassa pienempi malli, mutta meille on annettu isompi (pienempi olis parempi 4v pojalle). Miten pumppua voi vaihtaa, jos haluankin jonkun toisen? Sairaala ei varmasti ole ajatukselle kovin suopea jos nykyisessä pumpussa ei oo mitään varsinaista vikaa.

Kanyyli tietty määräytyy pitkälti pumpun mukaan, mutta pitääkö ne vaan kokeilla löytääkseen parhaiten toimivan? Nyt on viisto (silhouette), mutta siitä jää aikamoiset jäljet pitkäksi aikaa ja alkaa punottaa melko pian vaihdon jälkeen. Jatkuvalle sensorille on myös tarvetta. Kukaan ei oo tainnu vielä keksiä sellasta kanyyli-sensori-yhdistelmää?

Saako medtronicin enlite sensoria laitettua mitenkään käsipelillä? Lapsi antaa tosi nätisti laittaa kaikki kanyylit ja sensorit, mutta vihaa jostain syystä kaikkia niitä ampujia

Tuntuu ettei tuolta poliltakaan saa mitään vastauksia :(
(Olen uusi jäsen ja selasin muutamana päivänä vanhoja ketjuja, mutta kirjotinpa silti omat kysymykseni erikseen tänne. Kiitos ja anteeksi :) )
Kirjattu

kuissi-3

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #1 : Huhtikuu 14, 2015, 17:42:30 ip »

Pumpun saaminen yleensä tai pumppumerkin vaihtoehdot ovat ihan kuntakohtaisia. Samoin šensorien saanti. Lasten kohdalla yleensä ollaan joustavampia kuin aikuisdiabeetikkojen kanssa. Aika monessa kunnassa on valittavissa vain yksi merkki. Veo on hyvä pumppu, mutta (hieman) pienempi malli 1,8 ml:n säiliöllä olisi varmaan ollut noin pienelle pojalle mukavampi.

Teidän pumppuunne sopivia Medtronicin kanyyleja on monenlaisia, kannattaa pyytää useampaa mallia koekäyttöön, jos sieltä löytyisi Silhouettea parempi. Osaan on ampumislaite, mutta käsin laittaminenkin onnistuu ihan hyvin, jos ampumislaite pelottaa.
https://www.medtronic-diabetes.fi/minimed-jarjestelma/insuliinin-annostelu/infuusiosetti

Sensijaan sensoria on vaikea laittaa käsin. Auttaisiko puuduttava Emla, jos se vähentäisi pelkoja?

Olisiko mahdollista puhua d-hoitajan/pumppuedustajan kanssa ongelmista?
Facebookissa on ryhmä diabeetikkolasten vanhemmille. Sieltä saa usein nopeimmat vastaukset ja neuvot. Entä Diabetesliiton leirit d-lapsille ja vanhemmille?

Toivottavasti löytyisi vaihtoehtoja ja vertaistukea.
Kirjattu

ykkös-Myy

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #2 : Huhtikuu 14, 2015, 19:13:38 ip »

Emla on käytössä ja silhouette laitetaan ilman ampujaa. Oon jo kattonukin noi medtronicin kanyylit (sekä animaksen) netistä, kokeilussa ei oo vielä ollu muut kuin toi viisto. Mio taitaa olla noista ainoa, mutta siinä mietityttää kun kaikki on samassa paketissa, letku, kanyylit ja ampuja... Viistossa saa vaihdettua erikseen vaikka pelkän kanyylin. Lapsi on tosi hoikka, siksi kaikki ei käy. Tutulla lapsella onkin toi pienempi veo, siksi kovasti ihmettelin, kun meille ei sitä tullutkaan, vaikka samassa sairaanhoitopiirissä ollaan (samoin lapsi itse oli ihmeissään saadessaan sen ison)

Toki hoitajalta jälleen taas kyselen ensi viikolla
Kirjattu

emonen

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #3 : Huhtikuu 14, 2015, 20:34:49 ip »

Meillä on käytössä Mio ja se on parempi meille kuin aiemmin käytössä olleet Silhouette ja joku muu jonka nimeä en nyt muista...
Meistä ei ole ongelma että on kaikki samassa paketissa

Kanyylimalleja kannattaa tosiaan pyytää koekäyttöön. Vain kokeilemalla löytyy sopiva.

Onko teillä Cavilon käytössä ihoa suojaamaan? Meillä se on vähentänyt aivan radikaalisti iho-ongelmia.
Kirjattu

ykkös-Myy

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #4 : Huhtikuu 14, 2015, 20:47:33 ip »

Cavilon? Ei oo. Onko reseptillä vai vapaasti apteekista? Laitetaanko sitä ennen kanyyliä vai? Auttako myös siihen liimaärsytykseen? Pojalla tosi kuiva iho, liimat ei tee hyvää nekään
Kirjattu

Deippa

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #5 : Huhtikuu 15, 2015, 09:03:17 ap »

Tuossapa nuo kanyylimallit: https://www.medtronic-diabetes.fi/minimed-jarjestelma/insuliinin-annostelu/infuusiosetti
Eli neljää sorttia löytyy ja yleensä kaikilla pumpuilla suunnilleen vastaavat löytyvät.
Meillä poitsulla ollut pisimpään ja ongelmattomimpana Sure-T. Tuossa on teräskanyyli ja vaihdetaan joka toinen päivä. Todella harvoin on paikat tulehtuneet, mutta toki joskus sattunut jalassa ollessa sellaiseen kohtaan että sattuu kun vähänkään liikkuu, mutta pääsääntöisesti ei tunnu vaikka siellä se neula koko ajan ihossa onkin.  Tuo viistokanyyli ainakin silloin 1-2vuotiaana tulehtui poitsulla monet kerrat ja vaihdettiin  sure-T:hen.  Itelläkin kokeiliin alkuun vastaavaa teräskanyylia, mutta sittemmin olen siirtynyt ammuttavan muoviseen pystykanyyliin, se taas toimii mulla hyvin.

Cavilon suihkautetaan iholle ennen kanyylin laittoa ja annetaan kuivua. Me saatiin alkuun hoitotarvikejakelusta sitä, samoin kuin teippien irrotussuihketta, mutta molempien käyttö jäänyt vähäksi. Varmaan saa myös apteekista ja ilman reseptiä.

Ja kyllä se sensori kannattaa laittaa sillä asettimella että se menee suoraan ja toimii. Se on kuitenkin vain n. kerran viikossa tapahtuma se "ampuminen". Perustan tän kommentin siihen että nykyiset itselläni käytettävät kanyylit voi laittaa asettimen sijasta myös käsin ja muutaman kerran kun laitoin käsin niin kanyyli onnistui taittumaan ihon alla eikä toiminut. Eli ammuttavissa jutuissa on se idea että ne menee suorassa ja nopsasti paikoilleen asti eivätkä kerkeä asetus vaiheessa vika-asentoihin.
Kirjattu

ykkös-Myy

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #6 : Huhtikuu 15, 2015, 11:00:50 ap »

Kiitos näistä! :)
Kirjattu

emonen

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #7 : Huhtikuu 15, 2015, 12:00:28 ip »

Cavilonia saa apteekista. Me saadaan jakelusta 1 pullo / 3 kk. Se melkein riittää, noin kerran vuodessa ostan lisäksi yhden.
Kirjattu

ykkös-Myy

  • Vieras
Vs: Pumppu, kanyyli & sensori
« Vastaus #8 : Toukokuu 14, 2015, 23:15:51 ip »

Testailtu on nyt kaikenlaista ja nyt mietityttää onko eri kanyyleissa jotenkin eri virtaukset? Mio toimi hyvin ja kun vaihdettiin quick-set testiin, on sokerit olleet mystisesti tosi korkeella koko ajan. Boluksilla saa laskuun, mutta sitten alkaa taas nousta. Pojalla on pienet basaalit ja mietin, eikö virtaus jotenkin riitä, vaatiiko quick-set enemmän. Voiko näin edes olla? Onko kellään kokemuksia?
Kirjattu
 

Linkkejä