KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Kananmunan ylistys  (Luettu 4273 kertaa)

vivianv

 • Veteraani
 • Viestejä: 1503
Kananmunan ylistys
« : Huhtikuu 02, 2015, 12:03:50 ip »

Pimeällä 70-luvulla muna manattiin alimpaan helvettiin. Hyvän ruoan ystävät söivät niitä silti vaikka ne saattoivat maistua joskus rehusilakalta. Tuottajat lanseerasivat epätoivoissaan munalla töihin -kampanjan. Karppausbuumi nosti pitkään matalana pysynyttä munien kulutusta nopeasti ja huomattavasti. Herkkusuut alkoivat loihtia niistä aivan uudenlaisia luomuksia. Luomumunien ja omakanalamunien kulutus jatkoi sitkeästi kasvuaan. Bodaajaköriläät ja fitnesspimut pyörittävät saleilla jo omia luomumunarinkejään ja hyödyntävät omia tuottajakontaktejaan. Sitten, aivan hiljattain, olikin jo uuden tutkimustiedon valossa tunnustettava, ettei kananmuna tai sen kolesteroli vaikuttanut ihmisiin haitallisesti. Virallinen taho kuitenkin muisti toppuutella, ettei munia jostain metafyysisestä syystä silti kannattaisi isommin syödä. Kasvava joukko munansyöjiä nauroi jo avoimesti tällä "valistukselle". Ja tänään D-liiton sivuilla lainataan tutkimusuutista, jonka mukaan munansyönti laskee D2-riskiä.

Kysynpähän vain, mitä pahaa tuo maailman täydellisin (valkuaisainekoostumus, rasvahapot, kivennäiset ja vitamiinit) yksittäinen ruoka-aine aikoinaan teki, että sen maine  yritettiin pilata tuolla tavalla. Eikä ole vaikea nähdä, että voi on kokemassa samanlaisen lopullisen arvonpalautuksen muutaman vuoden viiveellä. Itse ehdottaisin, että vastedes ruokahyökkäykset kohdistettaisiin epäruokaan, esim. fruktoosiglukoosisiirappiin, teollisesti kovetettuihin ja käsiteltyihin rasvoihin, täytetärkkelyksiin, aromivahventeisiin ja haitallisiin väriaineisiin joita ei edes tarvita, jos ruoka on valmistettu aidoista raaka-aineista (joihin voi ja muna tietysti kuuluvat).
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

mmol/L 5.0

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 711
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #1 : Huhtikuu 02, 2015, 14:02:25 ip »

Olen syönyt kaksi kananmunaa eri muodoissa lähes joka päivä lähes kymmenen vuoden ajan. Se ei ole vaikuttanut kolesteroli-arvoihini taikka kakkostyypin diabetekseen.

Tämä perustuu omakohtaiseen kokemukseen: Osallistuin 1990-luvulla iäkkäille miehille tehtyyn tutkimukseen miten kananmunansyönti vaikuttaa kolesteroliarvoihin. Ilmoitettu tutkimustulos: Kahden kananmunan syöminen päivässä ei olennaisesti vaikuttanut kolesteroliarvoihin. Tutkimuksen tekijä Kuopion Yliopisto.
Kirjattu

muten vain

 • Matkailija
 • Viestejä: 64
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #2 : Huhtikuu 02, 2015, 23:22:59 ip »

http://yle.fi/uutiset/tutkijoilta_paasiaisyllatys_kananmunan_syominen_saattaa_alentaa_diabetesriskia/7905940


 kun lukee  uutista tutkimuksesta tuon linkin takaa ihmetyttää se että on mennyt 6 vuotta ennen kuin tutkimusaineisto on saatu julkaisukuntoon.

mikähän on ollut syynä tuohon viiveeseen.
Kirjattu

mmol/L 5.0

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 711
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #3 : Huhtikuu 06, 2015, 19:59:02 ip »

Ihmeteltävää on kyllä siinäkin, että saman yliopiston 1990-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan todettiin:
"Kahden kananmunan syöminen joka päivä n. 1 kuukauden ajan ei vaikuttanut iäkkäiden miesten kolesteroliarvoihin. Tutkimukseen osallistuneille *3 eri ryhmään jaetuille miehille ilmoitetettiin, ettei kananmunien syömisellä todettu olleen oleellista vaikutusta miesten kolesteroliarvoihin.

Tätä tutkimusta ei koskaan julkaistu. Miksiköhän? Oliko se jotenkin epätoivottu tai liian radikaali? Vertaa yleiseen käsitykseen kananmunien vaikutuksesta veriarvoihin?

* kolmella eri tavalla ruokittujen kanojen munat, jotka Kuopion Yliopisto toimitti.
Ryhmän kokoa ei ilmoitettu, joskin heitä oli ilmeisesti huomattava määrä (satoja?)
Kirjattu

Exactamente

 • Intoilija
 • Viestejä: 270
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #4 : Huhtikuu 07, 2015, 09:33:46 ap »

Hyvä että ei oltu täällä ainoita, joita tuo uutinen ärsyttää ja epäilyttää.
Mahtaisiko olla lihan myynti romahtanut?
Voisivat tosiaan keskittyä tutkimaan, lisäverottamaan ja vallan kieltämään teollisia aineita, joita kaupan hyllyt tuntuvat nykyään notkuvan. Tilalle oikeita, aitoja ruoka-aineita kiitos! Toinen mihin asian tiimoilta voisi myös kiinnittää huomiota on kanojen elinolot.
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3633
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #5 : Huhtikuu 07, 2015, 10:59:51 ap »

Jos eräs ex Thl:n johtaja pääsee eduskuntaan, niin alkaa varmaan torstain kyselytunnilla valistamaan myös tv:n katsojia kananmunien "vaaroista".
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 611
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #6 : Huhtikuu 07, 2015, 14:50:03 ip »

Ylistys munalle. Olen syönyt ainakin 4 vuotta kolme kananmunaa joka aamu ja kolesterolit ja triklyt ovat kaiken kaikkiaan vain parantuneet.
Kirjattu

sarajevo95

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 676
Vs: Kananmunan ylistys
« Vastaus #7 : Huhtikuu 10, 2015, 09:15:25 ap »

Oon syönyt kananmunia lähes päivittäin n 1.5 v ajan. Kolesterolini ovat paremmat kuin koskaan. Syön keitettyjä munia myös välipalana pikkunälkään, sekä ruuan lisänä esim salaatin joukossa.
Kirjattu
"Minä elän ja voin hyvin"
VHH:n ansiosta lääkkeetön D2
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59