KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418367 viestiä  •  20017 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen  (Luettu 4563 kertaa)

veevuska

 • Aloittelija
 • Viestejä: 44
makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« : Toukokuu 04, 2014, 21:57:50 ip »

Hei kaikki joskus ison / makrosomisen vauvan saaneet... Oliskos kellään heittää kokemusta siitä, miten vauvan painon nousu on lähtenyt syntymän jälkeen menemään. Meillä siis 39+3 viikolla 4770 g vauva joka nyt 1 kk ikäinen ja nyt neuvolassa huomautellaan painon nousun vähyydestä... Painokontrolleissa käyty 1, 2, ja 4 vko iässä, näistä viimeisin oli eilen jolloin painoa 4935 g (sairaalasta lähtiessä 4 vrk iässä paino oli 4500 g). Maitoa mulla tulee kuitenkin tosi hyvin...mietin onko yleensäkin makrosomisilla painon nousu alussa hitaampaa vai onko tässä nyt oikeesti jotain vialla ? Kiitos jos joku jaksaa kommentoida jos on tähän liittyvää kokemusta...
Kirjattu

Eline

 • Jäsen
 • Viestejä: 136
Vs: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« Vastaus #1 : Toukokuu 04, 2014, 23:20:49 ip »

Meidän poika joka syntyi rv 35+5 4060g ja 52cm kasvoi hyvin alkukuukaudet, ei ole tarkempaa statistiikkaa tähän hätään mutta neuvolakortissa ainakin lukee 1kk kohdalla jotain että kasvaa hyvin rintamaidolla, kolmen kuukauden kohdalta lähtien sitten miinuskäyrällä, oli hyvin hoikka ja pitkä. 1,5 vuoden iässä lääkärin mukaan optimaalinen pituus-painosuhde ja nyt 2v iässä myös kasvu hienoa. En osaa siis ottaa kantaa kysymääsi muuten. Muistaakseni kuitenkin alussa kesti jonkin aikaa että syntymäpaino saavutettiin.
Kirjattu
D1 since 2000

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« Vastaus #2 : Toukokuu 11, 2014, 22:58:28 ip »

Meillä pojun sokeripöhö tippui nopeasti kun pääsi ns. omille inskoilleen, ja kasvotkin hoikkeni silmissä. Ihan samallalailla kuin oma paino ja pöhö tippuu kun jonkun juhlakauden jälkeen palaa norminiukoille hiilareille. Niin sittenpä syntymäpäinoa kesti saavuttaa ja painonnousua ihmeteltiin pitkin ekaa vuotta, siis sen vähyyttä. Iso piika jo  :-*
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

Kanerva*

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 469
Vs: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« Vastaus #3 : Toukokuu 12, 2014, 00:21:44 ap »

Meidän poika syntyi 38+0 rv:lla reilusti päälle viisi kiloisena. Neljä kuukautta meni ennen kuin vauva oli kasvanut kilon. Sen jälkeen paino asettui omalle kasvukäyrälleen (-1 tai 0) siten, että vuoden ikäisena painoi 10,5 kg. Nyt 9-vuotiaana painoa on n. 32 kg ja pituutta 140 cm eli hoikka ja pitkä poikka on edelleen. Kasvu on siis ollut erittäin tasaista sen jälkeen, kun makrosominen turvotus lähti pois.

Painokontrollit tulivat meille tutuiksi ja pojan painoa seurattiin tiheästi aina pariin vuoteen saakka. Sama oli myös pikkusisaren kohdalla, joka ei ollut syntyessään samalla tavalla isokokoinen kuin veljensä. Hänenkin painonsa kehittyi tasaisesti omalla kirppukäyrällään ja pituus normaalin yläpuolella. Puolivuotiaaksi tyttö kasvoi noin 500-600 g/kk. Toisaalta hyvä, että painon (ja pituuden + niiden suhdetta toisiinsa) kehitystä seurataan, mutta pitäisi muistaa etteivät kaikki vauvat kasva kiloa kuukaudessa. Ei meillä ainakaan kumpikaan. 
Kirjattu

Möllykkä

 • Vieras
 • Viestejä: 22
Vs: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« Vastaus #4 : Tammikuu 12, 2015, 18:01:52 ip »

Hei!

Pitkästä aikaa tänne kohtauspaikalle eksyin, joten kiinnostava sinänsä tämä aihe ja muiden vastaukset.
Meillä on nyt 3,5v. tyttö (syntymämitat 4460g ja 52cm rv 36+6), jota käytin marraskuussa paino- ja pituuskontrollissa, koska kasvaa kummanki käyrän yläpuolella. Päinvastoin, mitä muut täällä vastanneet ovat kertoneet siis.
No viime käynnillä nla-täti ihmetteli, miten ei nyt oo kasvanu samalla lailla... Huokaus!
Pirunko minä sille teen, jos tyttö kasvaa sykäyksittäin? Nyt tuntuu, että jalat on venyny viimesen 2kk aikana pituutta ihan silmissä!
Sinänsä ku kehitys on muuten ok niin meinaa kiristää hermoja liiallisen kasvun kontrollointi. Hankala vaikuttaa kasvuun oikein mitenkään, tuon ikästä kun ei ehkä karppiruualle tms. kehtaa laittaa.  ;D
Kirjattu

Larla

 • Intoilija
 • Viestejä: 372
Vs: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« Vastaus #5 : Tammikuu 12, 2015, 22:18:25 ip »

No ei kai tuon ikäistä tarvi alkaa ylimääräisesti kontrolloimaan? Ymmärtäisin jos olisi niin päin, että pitäisi epäillä imeytymisongelmia. Jos et pelkkää rasvaa ja sokeria syötä, niin antaisivat ajan kulua.
Kirjattu

Möllykkä

 • Vieras
 • Viestejä: 22
Vs: makrosomisen vauvan kasvu syntymän jälkeen
« Vastaus #6 : Tammikuu 13, 2015, 09:41:25 ap »

Kyllä meillä on ihan normi kotiruokaa ja kasviksiaki tyttö syö lähes kaikkea mitä tarjoaa ja joita olenki pyrkinyt reilusti tarjoamaan, jotta sais annettua ns. "vähemmän" ruokaa. Ronkeli ei ole muun ku makaronin suhteen joka ei oikein maistu.  :)
Serkkutyttökään ei kauhean pienikokoinen ole niin jännä ku meidän ipanan kasvua seuraillaan ja tän serkun ei. :D Ja vielä sama terveysasema kyseessä jossa käydään. No, aika toivottavasti tasaa kasvun.
Kirjattu
 

Linkkejä