Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6896 jäsentä  •  416894 viestiä  •  19920 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Amatööridiabentti, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä  (Luettu 7032 kertaa)

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #15 : Lokakuu 30, 2014, 13:58:57 ip »

Kuinka moni diabeetikko hoitaa hypot niin, että jää odottelemaan maksan korjaustoimia? Liitto on ihan hakoteillä tuon homman kanssa.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

ERKKU

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 536
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #16 : Lokakuu 30, 2014, 14:19:45 ip »

Nyt näyttää hypo olevan kovasti kysymysmerkkinä. Itse käytän Bernsteinin ohjeita, sokereita n. 40 g/vrk. Veren sokerin saanti on taattu glukoneogeneesin  avulla. Siitähän on joka paikassa mainintoja. Se valmistetaan muista lähtöaineista kuin sokereista. Yksi on aminohapot, eli valkuaisen osat.

Hypo minulle ei tule "romahtamalla" vaan hiljalleen riippuen annetusta insuliinista. Mistähän tämäkin mielikuva on ammattilaisille tullut. Diabeteshoitajalta ensin tästä kuulun.

Kun sokerit on normaalit alle 6%, maksa voi hyvin, rasva-arvot paranee, jne.

Valkuaiselle panen insuliinia saman verran kuin hiilihydraateille (B:n ohjeissa tarkalleen kerrottu) koska siinä on  sokeroituvaa osaa, joka vaatii insuliinia.

On hyvä kertoa Diabetesliitolle toiveita. Tämä koko stoori on kyllä liiton tiedossa, mutta laivaa ei käännetä täällä ennen kuin isommat edellä. Samaa B valittaa USA:n vastaavasta eli AHA:sta ja sen suosituksista.

Mnestystä
Kirjattu

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1014
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #17 : Lokakuu 30, 2014, 20:57:19 ip »


Nyt näyttää hypo olevan kovasti kysymysmerkkinä. ..

... Mistähän tämäkin mielikuva on ammattilaisille tullut. Diabeteshoitajalta ensin tästä kuulin.


Tämä taitaa vaan olla nyt se viimeisin kotkotus, jolla yritetään vääntää mustaa valkoiseksi.

Bernstein on pitkään ja hartaasti tutkinut diabeetikon aineenvaihduntaa ja taudin optimaalista hoitoa vähäisillä hiilareilla. Opiskeli jopa lääkäriksi nelikymppisenä, kun häntä ei muuten uskottu. Ja tulos: Ei uskota vieläkään. Haluaisin nähdä sen diabeteshoitajan, joka menee Dr. Bernsteinille sanomaan, että et voi syödä noin vähän hiilareita, tai tulee hypoja.

Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

rasvis

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3631
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #18 : Lokakuu 31, 2014, 10:36:45 ap »

Kuinka moni diabeetikko hoitaa hypot niin, että jää odottelemaan maksan korjaustoimia? Liitto on ihan hakoteillä tuon homman kanssa.
Hyvin sanottu ja turha muutenkaan luottaa, että maksa aina automaattisesti nostaa sokerit. Diabeetikkoja on vuosien mittaan kuollut käsittääkseni paljonkin matalien verensokereitten takia (ja ihan ilman, että alkoholia olisi ollut veressä).
Kirjattu

ERKKU

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 536
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #19 : Lokakuu 31, 2014, 16:19:06 ip »

Tein pientä laskentaa aivojen sokerin kulutuksesta tietojeni pohjalta, olettaen kulutuksen olevan 130 g/vrk (Diabetesliiton antama).
Elikkä aivojen kulutus on 130000/(24*60) =90 mg/min
Erään luettelon mukaan aivojen verenkierto on 7,5 dl/min. Jos vs=90 mg/dl (=5 mmol/l) on minuuttivirtauksen sokerimäärä =7,5*90 =675 mg.
Aivoista poistuvan veren sokerin määrä =675-90=585 mg. Eli 585/7,5 mg/dl =78 mg/dl (=4,3 mmol/l). Onko uskottavaa ? en tiedä.

Tuo 130 g tulee kaiketi sähköimpulssien tehon tarpeesta. Tarkemmin en tiedä.

Kirjattu

ERKKU

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 536
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #20 : Marraskuu 02, 2014, 17:54:47 ip »

Jatketaan vähän numeroilla. Veren sokerimäärä on n. 4...5 g (70kg)=0,090*50. Oman kokemukseni mukaan 10 g glukoosia nostaa sokeriarvoa 2 mmol/l, eli 2 g. Mihin hävisi 8 g? Onko tässä ihmisten väliset erot sokerien nousuissa ?.

Seuraava on suoraan Bernsteinin kirjasta, ja selvittää miksi sokeritason vaihtelu on niin rajua. Tässä lähtökohta on ADAn ruokasuositus 84 g hh/ ateria. Teollisuudella on +-20 % toleranssi valmisteiden hh-rimäärissä. 70 kiloisella 1 g glukoosia nostaa sokeriarvoa 5 mg/dl. Vaihtelu voi olla +-0,2*84 g= 17 g. Edelleen +-17*5= +- 85mg/dl. Jos vs ennen ruokailua oli 85 (4,7mmol/l) mg/dl on se ruokailun jälkeen 170 tai 0. Koska 0 on mahdoton tilanne tämän takia lähtöarvoa nostetaan ja se vaikuttaa keskimääräiseen korkeaan sokeritasoon. Hypoja ei haluta. Edellä oli vain sisällön hh-määrä. Lisäksi määräkin voi vaihdella +-10...20% ?
Kirjattu

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #21 : Marraskuu 02, 2014, 18:45:28 ip »

lähtökohta on ADAn ruokasuositus 84 g hh/ ateria.

Mistä tuollaien suositus löytyy? En löytänyt ADAn sivuilta. Mutta jos ADA suositteleekin 84 g hh aterialle ja Bernstein 6 grammaa, niin väliin jää aika paljon maltillisia vaihtoahtoja eikä tarvitse välttämättä valita noista ääripäistä.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

Reiska

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3021
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #22 : Marraskuu 02, 2014, 19:14:31 ip »

Jatketaan vähän numeroilla. Veren sokerimäärä on n. 4...5 g (70kg)=0,090*50. Oman kokemukseni mukaan 10 g glukoosia nostaa sokeriarvoa 2 mmol/l, eli 2 g. Mihin hävisi 8 g? Onko tässä ihmisten väliset erot sokerien nousuissa ?.
En ole koskaan näihin veren pitoisuuslaskelmiin syvällisesti perehtynyt mutta kävisiköhän tuossa niin että sillä aikaa kun ravinto imeytyy ja nostaa verensokeria (1,5 ... 2h) niin samalla glukoosia ehtii jo verestä eteenpäin soluihin eli ateria ei pääse koskaan koko painollaan nostamaan verensokeria.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo / Humalog + Aviva Combo vuodesta 2012.
Libre 8/2018. Android APS 12/2018.

Cierra

  • Aloittelija
  • Viestejä: 35
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #23 : Marraskuu 02, 2014, 20:13:13 ip »

Oman kokemukseni mukaan 10 g glukoosia nostaa sokeriarvoa 2 mmol/l, eli 2 g. Mihin hävisi 8 g?

10g jakautuu koko verimäärään esim. miehellä, joka painaa 70kg verta on keskimäärin 5 litraa.
Kirjattu
D1 - Tresiba ja NovoRapid

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1014
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #24 : Marraskuu 02, 2014, 22:38:11 ip »

Oman kokemukseni mukaan 10 g glukoosia nostaa sokeriarvoa 2 mmol/l, eli 2 g. Mihin hävisi 8 g?

10g jakautuu koko verimäärään esim. miehellä, joka painaa 70kg verta on keskimäärin 5 litraa.

Taisi mennä pieleen molemmilla:

Erkku: 2 mmol/l ≈ 0,36 mg/l, eli viiden litran verimäärässä just about se 2g
Laskelmassasi sanoit 10g glukoosia, etkä hiilihydraatteja. Et varmaan ole mittaillut vs. nousuja puhtaalla glukoosilla. Lisäksi unohdat hiilareiden muuntamisen glukoosisksi + kehon muun energiankäytön. Lisäksi tuo vs. nousu vaihtelee, omissa kokemuksissa 10g hh nostaa 3 mmol/l. Sitten vielä nämä nopeat ja hitaat hiilarit jne.

Cierra: 2g on kohtuu oikein, kts yllä.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #25 : Marraskuu 02, 2014, 22:40:57 ip »

Matti H, iso peukku!

Tiolla ykkösten puolella monet ansiokkaasti availivatkin noita hiilarimääräsuositusten perusteita, olisiko sieltä vielä apuja?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

Cierra

  • Aloittelija
  • Viestejä: 35
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #26 : Marraskuu 03, 2014, 10:22:38 ap »

Taisi mennä pieleen molemmilla:
No, ainakin minulla ;D

Jospa tämä menisi nyt oikein:

Jos verensokeri on nousee 2 mmol/l ja ihmisessä on 5 litraa verta, niin tällöin veressä on yhteensä 10 mmol glukoosia enemmän (koko verimäärässä) eli
amerikan yksiköissä jos verensokeri nousee 36 mg/dl ja ihmisessä on 50 dl verta, niin tällöin veressä on glukoosia yhteensä 1800 mg = 1,8 g eli noin 2g enemmän.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 03, 2014, 10:24:57 ap kirjoittanut Cierra »
Kirjattu
D1 - Tresiba ja NovoRapid

ERKKU

  • Aktiivinen
  • Viestejä: 536
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #27 : Marraskuu 03, 2014, 11:45:47 ap »

Nimenomaan käytän vain puhdasta glukoosia yleensäkin korjauksiin = siripiri Suomessa. Sen vaikutus alkaa n. 5 min kuluttua ja on täysin mennyt vereen 1/2 tunnin aikana. Sokerin (pala...) tilanne on toinen. Sen on mentävä mahan sulatusmekanismin läpi, jolloin sen vaikutus alkaa vasta n. 1/2 tunnin päästä ja loppuu 2..3 tunnin päästä. Siksi siripiri on minulle ainakin parempi.

Ehkei laskelmissa ole vikaa. Kukin on todennut tykönään (ja diabetesliiton vihkosissa on mainintoja, että 10 g hh nostaa veren sokereita 2 mmol/l) että näin käy. Nyt kun sokeritaso on esim. 5 mmol/l ja veren sokermäärä on 5 g on muutos 7-5 g=2 g. Mutta syöty on 10 g. Minusta elimistö toimii omalla tavallaan, mutta on siinä kuitenkin johdonmukainen. Koska käytän pieniä hh+proteiinimääriä ja insuliinia sokeritason vaihtelu on hidasta. Esim. yöllä jos sokeri laskee alle 4 herään siihen. Eli olo on virkeä. Jos arvo on 3,7 otan 1 siripirin, joka mostaa 1/2 mmol/l eli 4,2 se on liian vähän eli otan toisen ->4,7 mmol/l. Se riittää.

Ajatellaanpa eteenpäin. N. 80...90 g hh yhdellä istumalla saadaan verenkiertoon n. 1...3 tunnin aikana. Kaikki se pitää insuliinilla ajaa eteenpäin. (käytännön insuliiniannostuksessa ei ole syytä ajatella 20 % osuutta ). Perusinsuliini hoitaa maksan sokerin palautuksen, mutta uusi insuliini hoitaa nyt saadun hh:n. Sattuuko vai ei satu kohdalle. Sitä ei voi ennustaa. Jos käyttää  6+12+12 määriä hh:ta ja tarvittava määrä proteiinia-> vastaava insuliinimäärä on pienempi. Virhettä tulee tässäkin, mutta PIENET MÄÄRÄT...PIENET VIRHEET.
Kirjattu

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #28 : Marraskuu 03, 2014, 12:17:10 ip »

No ei todellakaan nosta aina 10 g hh sokereita 2 mmol, voi nostaa jopa 10 mmol.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1014
Vs: Matti h:n eikun Reiskan linkki ruotsalaistutkimukseen vhh:sta ykkösillä
« Vastaus #29 : Marraskuu 03, 2014, 12:20:50 ip »

Jep. Pienet määrät, pienet virheet. Itse on tuo käytännössä koettu.

Valitettavasti on koettu myös suuret hiilarimäärät ja suuret ongelmat. Ei kiitos enää, sanoivat suositukset mitä tahansa.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury
 

Linkkejä