KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6949 jäsentä  •  417744 viestiä  •  19976 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi w1byra5, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kauanko hiilarit vaikuttaa  (Luettu 5639 kertaa)

Pete²

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3511
Vs: Kauanko hiilarit vaikuttaa
« Vastaus #15 : Elokuu 16, 2014, 22:30:01 ip »


En tiedä Pete² kuinka paljon sinulla on omaa insuliinintuotantoa jäljellä, mutta jos insuliinintuotantoa on eli absoluuttisen insuliininpuutoksen ja sen seurauksena ketoasidoosin vaaraa ei ole, en usko että lisähiilarit toisivat apua tilanteen korjaamiseen. Kiinnostaisi kyllä tietää, miksi sokerit jäivät sinulla korkeiksi niin pitkäksi aikaa. Aivan kuin insuliinin jarruvaikutus maksaan olisi hävinnyt kokonaan ja maksa olisi pitkän aikaa syytänyt pidikkeettä glukoosia vereen? En tiedä.

on sitä viime testi mukaan ja riittävän pitkä pätkä ilman hiilareita (n 3 vrk) palauttaa vs tason normaaliks

empä tiedä miksei tuo pika tehonnut itselleni olen selitellyt tuota vilja lilluu suolistosta tarinalla. tiedä sitten onko tosi.

voipa liittyä byetan käyttöön tai vaikkapa johonkin tulehdus reaktioon joka meni ohi (kerran crp hyppäs sataseen ja katosi, eik älekuri löytänyt syytä moiseen)
Kirjattu
D2 tod 98,
ennen paljon pillereitä nyt vain pikaa ja pitkää
YHH max 100 g/vrk miel alle 50 g/vrk

Susihukka65

  • Veteraani
  • Viestejä: 1529
Vs: Kauanko hiilarit vaikuttaa
« Vastaus #16 : Elokuu 20, 2014, 06:18:59 ap »

Pitkähköltä äkkiseltään kuulostaa puustin viljan lillumisaika ja hiilarien imeytymisaika, mutta kerran yksi lääkäri sanoi minulle (eräästä toisesta asiasta) näin: "Jos sinä olet [itsessäsi] sellaisen vaikutuksen havainnut, niin sitten se on niin." Laittamattomasti sanottu.  :)

***

Taas menee OT:n puolelle, mutta jäi kiusaamaan edellä esiin noussut asia hiilareiden tarpeesta ketoasidoosin korjauksessa. Miksi niitä tarvitaan? Veressä kiertää jo entuudestaan glukoosia enemmän kuin tarpeeksi, eikä elimistö tee eroa vanhan ja vasta suolesta imeytyneen glukoosin välillä - uusi glukoosi ei ole korvamerkittyä. Tällainen vastaus löytyi:

Lainaus
Verensokeri pyritään pitämään yli 11 mmol/l, kunnes asidoosi ja ketoosi on korjattu. Liian nopea verensokerin lasku aiheuttaa veren ja aivojen osmolaliteetin liian nopeita muutoksia, jotka altistavat aivoödeemalle eli aivojen turvotukselle ja -herniaatiolle eli isojen aivojen työntymiselle aivoteltan läpi. [...] Verensokeritason tasaisena pitämiseksi vaihdellaan glukoosiliuoksien ja perusnesteiden välillä verensokeriarvon mukaan.

http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/34431/tyypin1_diabetesta_sairastavan_lapsen_hoitotyo.pdf?sequence=1
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: Kauanko hiilarit vaikuttaa
« Vastaus #17 : Syyskuu 12, 2014, 11:21:54 ap »

Tuossa oli siis syy miksi hoidetaan tuolla yhdistelmällä, mutta ei miksi tehoaa myös silloin paremmin, vai missasinko jotain?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

Susihukka65

  • Veteraani
  • Viestejä: 1529
Vs: Kauanko hiilarit vaikuttaa
« Vastaus #18 : Syyskuu 13, 2014, 07:59:35 ap »

Minä olen missannut ihan saman. Tajuan lisähiilarin annon/oton pahassa ketoasidoositilanteessa (verensokerin tasaisena pitäminen ja ylipäänsä, jos tarvittavat insuliinimäärät ovat suuria, hypoglykemiaan romahtamisen esto). Mutta parantaako se sinänsä insuliinin tehoa? Tuossa artikkelissa ei sanota niin. Ja erityisesti sitä en tajua, miksi silloin kun ketoja ei ole, pitäisi korjauksen yhteydessä ottaa lisähiilaria, kun ei se suolesta tuleva uusi glukoosi tosiaan ole korvamerkittyä eikä lähetä insuliinille minkäänlaista "tehoa paremmin" -signaalia. Usein kuitenkin neuvotaan hiilareita ottamaan, ja haluaisin kovasti tietää mihin se perustuu.
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog
 

Linkkejä
Tule meille toimistoassistentiksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:22

Tule meille suunnittelijaksi!

Julkaistu 13.01.2020 | 12:16