KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Lehtijuttu: torjuntavoitto eläinrasvasta ja kansallinen mytologia  (Luettu 5608 kertaa)

muten vain

  • Matkailija
  • Viestejä: 64
Vs: Lehtijuttu: torjuntavoitto eläinrasvasta ja kansallinen mytologia
« Vastaus #15 : Kesäkuu 20, 2014, 07:54:47 ap »

 hieno kirjoitus viviltä.   käypähoito suositusten tekijöiden pitäisi sisäistää tuo kirjoitus, samoin eri potilasjärjestöjen vastuuhenkilöiden, lopettaen sarvikuonomainen käyttäytyminen.


hyvää jussia kaikille. :) ;) :)
Kirjattu

äskoo

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 13386
Vs: Lehtijuttu: torjuntavoitto eläinrasvasta ja kansallinen mytologia
« Vastaus #16 : Kesäkuu 20, 2014, 11:15:32 ap »

Hesarin pääkirjoitus tänään:
Lainaus
Tiesitkö, että on olemassa yrttiseos, joka parantaa kaikki syövät? Sen on löytänyt kanadalainen sairaanhoitaja, mutta sitä ei saa käyttää, sillä lääketehtaat, Maailman terveysjärjestö WHO, eri maiden terveysviranomaiset ja toimittajat pimittävät tietoa tahallaan.

"Dokumentti" ihmeyrtistä leviää sosiaalisessa mediassa, vaikka väite kaikkien syöpien parantamisesta on absurdi ja maailmanlaajuinen salaliitto olisi kai käytännössä mahdoton.

Samankaltaisia salaliittoteorioita esitetään usein myös ruoan terveysvaikutuksista. Yksi yleisimmistä teorioista väittää, että ravitsemustutkijat, viranomaiset ja media ovat maataloustuottajien asialla. Teorian tueksi ei tarvitse esittää todisteita. Pelkkä väite riittää kylvämään epäluuloa asiantuntijoita kohtaan.

Toinen ruokasodassa käytetty taktiikka on vielä ovelampi: kumotaan väite, jota ei ole esitettykään. Kas näin: 1) Väitetään, että viralliset terveyssuositukset kehottavat välttämään rasvaa. 2) Kerrotaan rasvan terveyshyödyistä. 3) Jätetään mainitsematta, etteivät asiantuntijat ole vuosikymmeniin kehottaneet välttämään kaikkia rasvoja. 4) Esiinnytään salatun totuuden paljastajana.

Kolmas taktiikka on hämärtää käsitystä asiantuntijuudesta. Ravitsemuksen asiantuntijoina esiintyy nykyisin insinöörejä, kirurgeja, liikuntaintoilijoita ja toimittajia. Kun he arvostelevat ravitsemustutkimusta, syntyy kuva, että asiantuntijat riitelevät keskenään.

Tällöin unohtuu, että ravitsemustutkijat ovat varsin yksimielisiä suurista linjoista. Yksittäisiä, eri suuntaan viittaavia tutkimustuloksia on kuten tieteessä aina. Juuri tässä on tieteen hienous. Se ei väitä tuntevansa lopullista totuutta. Uutta tietoa tulee jatkuvasti, ja uusi tieto muuttaa vanhoja käsityksiä.

Sotkuun on ainakin kolme syyllistä.

Yksi niistä ovat huuhaatiedon levittäjät, joista osa uskoo vilpittömästi asiaansa, osa tekee ravitsemuksella omaa bisnestään. Toinen olemme me toimittajat, jotka rakastamme ristiriitoja ja yllättäviä tutkimustuloksia ja annamme siksi tilaa myös huuhaalle. Kolmantena ovat asiantuntijat, joista osa ei perustele kantojaan eikä antaudu avoimeen keskusteluun arvostelijoiden kanssa.

Kuka sitten tietää totuuden ruoasta? Ei kukaan, mutta ravitsemustutkijat tietävät sen paremmin kuin me muut.

Satu Vasantola satu.vasantola@hs.fi
Twitter: VasantolaSatu
Kirjoittaja on HS:n palvelujournalismin
toimituksen esimies.

(Sori, että jouduin laittamaan koko jutun lainauksena, koska linkin kautta juttuun pääsevät vain ne, joilla on digi-lehden lukuoikeudet)
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

Matti H

  • Matkailija
  • Viestejä: 93
Vs: Lehtijuttu: torjuntavoitto eläinrasvasta ja kansallinen mytologia
« Vastaus #17 : Kesäkuu 20, 2014, 15:54:14 ip »

Uudessa d-lehdessä neuvotaan laihduttajaa, miten pitää välttää sokeria ja suosia täysjyvää valkoisen sijaan

Samassa Diabetes-lehdessä kehotettiin ”bongaamaan Sydänmerkki-uutuudet”, mm.
* Elovena Muumi Täysjyväkaura & Neljä Marjaa annospikapuuro: sokeria n. 10%
* Milkfreedom Mustaherukka Vanilja Soygurt: lisättyä sokeria 6,3% painosta.
* Elovena Muumi Täysjyväkaura&Vadelma välipalakeksi (myös Täysjyväruis&Hedelmä): molemissa yli 10% lisättyä sokeria, ainesosaluettelossa ei ilmoiteta tarkkaa määrää. Kaurakeksissä kauraa 33% ja täysjyväruiskeksissä ruista 25%.
* Arla Ingman Rasvaton mustikka-mustaherukkajogurtti: sokeri ainesosalistalla toisena, hiilihydraatti yht. 11g/100g.
* Sokerina pohjalla Rainbow Kerrosviili 1 % Ruusunmarja: sokeri ainesosalistalla toisena, hiilihydraatti yht 12g/100g.

Nimenomaan sydänmerkki edustaa kansalaiselle ruokavaliosuosituksia käytännössä: THL:n tutkimuksen mukaan 74 prosenttia miehistä ja 93 prosenttia naisista tuntee Sydänmerkin (Sydänliitto 2013). Sydänmerkkituotteilla on myös THL:n siunaus joten niitä voi hyvällä syyllä sanoa virallisterveellisen ravitsemuksen malliesimerkeiksi. Sydänliitto jatkaa vanhalla sokerivehnäkanelikorppu -linjallaan.

Tiedän että Sydänliitto perustelee näiden sokeripommien suosittelua sillä, että ne ovat tuoteryhmässään terveellisempiä kuin muut. Mutta miten ihmeessä 10% sokerilisäys tekee puurosta parempaa kuin ihan oikea 100% kaurapuuro? Kuvitelkaa että Sydänliitto suosittelisi esim. 10% rasvaa sisältävää maustamatonta jugurttia, sehän lähentelisi absurdia? (Tässä näkyy vivianv:n mainitseman diskurssin vaikutus.) Virallinen linja on, että sokeri on pieni ongelma verrattuna kovaan rasvaan. ”Fogelholmin mukaan sokerin käyttö ei ole suomalaisen ruokavalion suurimpia murheita.” (HS 7.3.2014)

Muuten tämän voisi ottaa huumorilla mutta seuraukset ovat todellisia: Kun lapsi on aamupalaksi saanut ”terveellistä” muumipuuroa, niin sitten päivällä syödään Finduksen sydänmerkittyä vehnäjauhopaneroitua kalaa (kalasisältö 56%) ja välipalaksi ns. täysjyväruiskeksi.


Kirjattu

rasvis

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3633
Vs: Lehtijuttu: torjuntavoitto eläinrasvasta ja kansallinen mytologia
« Vastaus #18 : Kesäkuu 23, 2014, 09:59:22 ap »

Laitoin Hesarin Vasantolalle henk.kohtaista palautetta tuosta ruokakolumnistaan. Sain ihan asiallisen vastauksen ja lupas jatkossa ehkä tehdä myös samaa aihepiiria sivuavan kolumnin, jossa käsitellään myös sairauksia ja etenkin diabetes näkökohtaa ...katotaan, nyt josko sellaista sitten jatkossa tulee.
Kirjattu
 

Linkkejä