KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6961 jäsentä  •  418045 viestiä  •  19986 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi PäiviKaarina65, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt  (Luettu 107247 kertaa)

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13381
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #15 : Toukokuu 20, 2014, 18:46:57 ip »


Itseäni kiinnostaisi se, että oletteko joskus lukeneet tutkimuksista/kuulleet mahdollisista toimenpiteistä betasolujen tuhon estämiseksi? Jotkin lääkärit ovat olleet sitä mieltä että insuliinihoidon aloittaminen mahdollisimman pian suojelisi jäljellä olevia insuliinia tuottavia betasoluja vähentämällä niiden rasitusta....

Muistanko ihan väärin, että lapsille, joilla vasta-aineita(?) olisi annettu jossakin tutkimuksessa miniannoksia insuliinia estämään haiman "romahtamista"?
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2014, 18:49:02 ip kirjoittanut äskoo »
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1547
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #16 : Toukokuu 21, 2014, 06:20:46 ap »

Oikein muistat.  Diabetes ja lääkäri -lehdessä  vuodelta 2007 oltiin varsin toiveikkaalla mielellä. Mikael Knip kirjoittaa asiasta artikkelissaan "Tyypin 1 diabeteksen ehkäisy - Tutkimukset kasvattavat toiveita" ja myös Minna Tiittanen omassa artikkelissaan:

http://www.diabetes.fi/files/30/Diabetes_ja_laakari_-lehti_2_2007.pdf

Kuitenkin kolmisen vuotta myöhemmin ilmestyneen  "Suomen TRIGR-uutisten"  jutussa "Lasten ja nuorten diabeteksen ehkäisy: mennyttä ja tulevaisuutta" kerrotaan että

Lainaus
Sekundaariehkäisyyn [ = diabeteksen puhkeamisen ehkäisy tilanteessa, jossa elimistö jo muodostaa vasta-aineita] tähtäävissä tutkimuksissa on selvitetty, voidaanko diabetekseen johtavaan tautiprosessiin vaikuttaa antamalla pientä annosta insuliinia ihon alle tai suun kautta. Tulos oli negatiivinen eli näillä hoidoilla ei ollut vaikutusta prosessin etenemiseen yhtä poikkeusta lukuun ottamatta [...] DIPP-tutkimuksessa autovasta-ainepositiivisia lapsia hoidettiin nenän kautta annetulla insuliinilla. Valitettavasti tällä hoidolla ei saavutettu mitään vaikutusta diabetekseen sairastumiseen [...]

http://www.trigr.helsinki.fi/Suomen%20TRIGR%20uutiset%20kev%C3%A4t%202010.pdf

Duodecimin artikkeli
Miten hoitaa lasten ja nuorten tyypin 1 diabetesta?
vuodelta 2011 sanoo samaa:

Lainaus
Valitettavasti diabeteksen puhkeamista ei voida ainakaan toistaiseksi estää hoitamalla suuren riskin potilaita insuliinilla jo ennen sairauden puhkeamista [...] Myöskään nenään annettava insuliini ei ole johtanut suuren riskin lapsipotilailla toivottuun immunologiseen tulokseen eli toleranssin kehittymiseen [...] Tyypin 1 diabeteksen primaari- (ennen autoimmuniteetin puhkeamista) ja sekundaaripreventio (autoimmuniteetin aikana) ei siis toistaiseksi ole mahdollista.

Sen sijaan kumpikin esittelee tertiääriprevention eli beetasolutuhon hidastamisen ja jopa eston diabeteksen jo puhjettua. Lainaus Duodecimista:

Lainaus
Useita uusia ja lupaavia tertiääripreventioon eli beetasolujen tuhoutumisen estoon tähtääviä lääkkeitä on kehitteillä. Alustavissa kliinisissä tutkimuksissa GAD-rokote on hidastanut beetasolujen tuhoutumista ja pidentänyt remissiovaihetta ilman haittavaikutuksia.

Beeta- ja myös T-solujen (puolustusjärjestelmän solujen) toimintaan vaikuttavista aineista sekä tulehduksenvälittäjäaineesta interleukiini 1:stä kerrotaan tarkemmin artikkelin loppupuolella kappaleessa "Insuliinihoidon yhdistäminen muihin hoitoihin".
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Piiu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 36
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #17 : Toukokuu 21, 2014, 08:29:07 ap »

Miulla diabetes todettiin viime vuoden syksyllä. Minulla on joko LADA tai D1. Silloin kun sairaus todettiin niin oli vs oli 28 ja pitkäaikaissokerikin oli hirveän korkea, vastasi arvoa 23. Oireita minulla kerkesi olla joitakin viikkoja, kunnes ne pahenivat ja pääsin vihdoin tutkimuksiin. GAD-vasta-aineita oli kun tämä todettiin.
Miulle aloitettiin heti insuliini ja metformiini, joita käytän edelleen. Metformiinia käytän painoni vuoksi, mutta ei se ole minulla siihen auttanut mitään.
Noin puoli vuotta toteamisen jälkeen haimani oli alkanut hieman elpyä ja sain vähentää insuliinimääriä. Nyt olen joutunut nostamaan niitä huomattavasti raskauden vuoksi. Ennen diabeteksen toteamista esim.viime keväänä verensokeriarvoni olivat aivan normaaleja paastoarvoja. Joten nopeasti on kuitenkin kehittynyt tämä.
Kirjattu

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #18 : Toukokuu 23, 2014, 02:22:26 ap »

Onnea raskauteen Piiu!

Hukka, milenkiintoinen tuo "yksi poikkeus". Olisiko takana eri sairastumismekanismi, jokin alalaji johon hoito kuitenkin tehoaisi...?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

Susihukka65

 • Veteraani
 • Viestejä: 1547
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #19 : Toukokuu 23, 2014, 05:56:57 ap »


Valitettavasti ei.  :(

Se yksi poikkeus olivat ne, joilla vasta-aineista nimenomaan insuliiniautovasta-aineet olivat koholla.

Tuolloin (vuonna 2010), näytti siltä että he hyötyivät suun kautta annettavasta insuliinista. Siksi aloitettiin uusi, laajempi tutkimus, johon otettiin mukaan D1:een jo sairastuneen sukulaisia, joilla oli korkea insuliiniautovasta-ainetaso. Heille annettiin päivittäin suun kautta insuliinia (en tiedä, miten sen oli tarkoitus vaikuttaa suun kautta otettuna). Mutta ei hoito heidänkään kohdallaan sitten loppujen lopuksi osoittautunut tehokkaaksi.  :(
Kirjattu
D1 vuodesta 1971
Medtronic MiniMed 640G ja Humalog

Fiat124

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #20 : Toukokuu 23, 2014, 13:36:17 ip »

Kaikille ladalaisille tiedoksi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11705562

Tietääkseni vastaavanlaista tutkimusta ei ole tehty aikuisille mutta ei varmaan ole pahitteeksi pistää korvan taakse sitä, että D-vitamiinilla vaikuttaisi olevan haiman betasoluja suojaava vaikutus. Näkisin asian niin, että meille on erityisen tärkeää pitää huolta riittävästä D-vitamiinin saannista etenkin talvisin.
Kirjattu

Piiu

 • Aloittelija
 • Viestejä: 36
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #21 : Toukokuu 26, 2014, 15:53:46 ip »

Kiitos dadda :)
Kirjattu

julia

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 904
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #22 : Kesäkuu 07, 2014, 14:46:49 ip »

Minun LADAni on edennyt hyvin hitaasti. Olen sitä mieltä, että siihen on vaikuttanut se, että olen aina harrastanut liikuntaa noin 6-7 päivänä viikossa ja syönyt kuitupitoista ruokaa. Ilman liikuntaa ja lihaksia metaboliani menee aivan pieleen.

1990-luvulla oli kohonneita sokerihemoglobiineja (5.6-6.0) ja aloitin Guaremin käytön aterioiden yhteydessä. Aina kun liikuntaa oli vähemmän ja paino nousi, tilanne huononi, vaikka painoindeksi olikin alle 23.

2004 elämäntilanne oli sellainen, että pystyin harrastamaan liikuntaa enää enintään kolmesti viikossa, painoindeksi nousi 23:een ja voimakas stressi oli päällä. Tällöin puhkesi diabetes ja verenpainetauti ja metabolia oli ihan pielessä. Painoindeksiäni ihmeteltiin, c-peptidejä selviteltiin ja hiukkasen outo diabetekseni ristittiin lopulta kakkostyypin diabetekseksi. LADA varmistui vasta pari vuotta sitten, kun sisätautilääkäri hämmästeli hoikkuuttani ja otatti GAD-vasta-aineet.

Sain aluksi lääkkeeksi metformiinia, joka aiheutti kovat vatsakivut eikä auttanut mitään verensokereihin. Metformiinin lisäksi kokeiltiin jos mitä ateriapillereitä ilman hyötyjä ja yritin syödä metformiinia lähes vuoden kovien kipujen kera. Lopulta vaihdettiin tilalle Actos ja Euglucon ja sokerit normalisoituivat, mutta paino nousi kymmenen kiloa ja hypoja oli lähes päivittäin. Erilaisia lääkekombinaatioita kokeiltiin, kunnes lopulta Januvia ja Actos tasoittivat tilanteen niin, että hypoja ei ollut ja paino laski kymmenen kiloa ja sokerihemoglobiini pysyi 6.2-6.5 välillä. Aterioiden jälkeiset verensokerit ovat olleet koko ajan ongelmana.

Tällä hetkellä sokerihemoglobiini on 6.5, paastosokeri 6.0 ja aterianjälkeiset arvot 8-9. Lääkityksenä on nyt Januvia, Actos ja berberiini, sillä leikkauksen vuoksi en vielä voi harrastaa normaalisti liikuntaa ja lihasmassa on pieni. Syön vain hitaita hiilareita, paljon kuituja sekä vähän rasvaa. Proteiinin kanssa joudun tasapainottelemaan, että saisin riittävästi sitä lihasten kasvatukseen, mutta en  niin paljon, että kihtikohtaus iskee.
Kirjattu
"Lujaa laatua LADA"

Lada

 • Vieras
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #23 : Kesäkuu 10, 2014, 10:44:15 ap »

Mukava kuulla Julia, että Ladasi on pysynyt noinkin hyvin hallinnassa. Minä liikun myös paljon. Uintia ja squashia kertyy viikossa 5-7 h. Joskus sitä on kertynyt enemmänkin, mutta kaksi vuotta sitten syntynyt lapsi vähän rajoittaa. Vaimon kanssa olen kuitenkin sopinut, että liikunta on minulle se tärkein lääke diabeteksen hoidossa :) Nimittäin etenkin squashin jälkeisinä iltoina sokeri laskee 5 tienoille ja illallisen jälkeinenkin pysyy raameissa. Myös seuraavan aamun paasto saattaa olla jopa himpun alle 6, kun se liikkumattomien päivien jälkeen voi olla yli 7. Kävin labrassa. Minun sokerihemoglobiinini oli 6,4. Olen yllättynyt, sillä se laski hieman vuoden alussa otetusta. Odotin, että se olisi ollut yli 7. Minulla metmorfiini puree paastoihin, mutta muihin arvoihin en ole vaikutusta huomannut. Ruoanjälkeiset arvot ovat olleet nousussa ja aivan viime aikoina on tullut oireita n. 1 h ruoan jälkeen: huonoa oloa ja suun kuivumista. Lääkäri harkitsee jonkun lääkkeen aloittamista, joka korvaisi Metmorfinin ja vaikuttaisi samalla paremmin ruoanjälkeisiin arvoihin. En muista lääkkeen nimeä.
Kirjattu

Lada

 • Vieras
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #24 : Kesäkuu 18, 2014, 10:28:17 ap »

Kävin lääkärissä. Lääkäri oli sitä mieltä, että ruoanjälkeiset pahoinvoinnit saattaisivat johtua Metmorfinista, eikä korkeista sokereista. Sokerihemoglobiini oli hieman laskenut 6,5 -> 6,4 ja kun pahoinvointia saattaa esiintyä, vaikka ruoanjälkeinen olisi normaari, niin hän päätyi tällaiseen johtopäätökseen. Lääkkeekseni muutettiin Metforem 1000 mg yksi tabletti aamuin illoin. Imeytyy kuulema toisin. Onko teillä muilla kokemuksia ruoanjälkeisistä pahoinvoinneista ja siitä, että se olisi johtunut nimenomaan Metmorfiinista?
Kirjattu

LilliK

 • Vieras
 • Viestejä: 9
 • Novorapid, Lantus, Thyroxin, Ditformin
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #25 : Heinäkuu 20, 2014, 18:00:53 ip »

Kävin lääkärissä. Lääkäri oli sitä mieltä, että ruoanjälkeiset pahoinvoinnit saattaisivat johtua Metmorfinista, eikä korkeista sokereista. Sokerihemoglobiini oli hieman laskenut 6,5 -> 6,4 ja kun pahoinvointia saattaa esiintyä, vaikka ruoanjälkeinen olisi normaari, niin hän päätyi tällaiseen johtopäätökseen. Lääkkeekseni muutettiin Metforem 1000 mg yksi tabletti aamuin illoin. Imeytyy kuulema toisin. Onko teillä muilla kokemuksia ruoanjälkeisistä pahoinvoinneista ja siitä, että se olisi johtunut nimenomaan Metmorfiinista?

Metmorfiinia kun aloin käyttämään ruokahaluni laski huomattavasti eikä esim. aamuisin tehnyt mieli syödä yhtään mitään. Lisäksi etoi välillä tosi pahasti, esim. kaupassa en käynyt viikkoon kun kaikki tuoksut saivan yökkäämään. Mutten en muista että olisi nimenomaan ruoanjälkeen tullut huono olo.
Kirjattu

ERKKU

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 594
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #26 : Heinäkuu 20, 2014, 19:03:56 ip »

Hei
On viitteitä, että D-vitamiinin puute / vajaus nuorena altistaa 1-diabeetekselle.
2-diabeetikoilla vakavasti harkittava vaihtoehto on siirtyä  tablettihoidosta insuliiniin. Tabletteja on ainakin kahta perusperiaatteeltaan erilaista vaikutustapaa. Yksi on vaikutus maksaan. Eli lääkitys rajoittaa sokerin tuotantoa verenkiertoon. Toinen on vaikutus haimaan, jossa lääke "piiskaa" huonokuntoista elintä erittämään insuliinia. Minusta maksaan koskeminen on perin arveluttavaa, samoin piiskaaminen väsynyttä elintä.
Kirjattu

Larla

 • Intoilija
 • Viestejä: 372
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #27 : Heinäkuu 22, 2014, 13:00:11 ip »

Saapa nähdä vaikuttaisko se ldn ladan kehittymiseen. Sen vaikutusmekanismihan liittyy juuri immuunipuolustukseen.
Kirjattu

Maj

 • Vieras
 • Viestejä: 16
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #28 : Heinäkuu 29, 2014, 14:50:01 ip »

Minulla todetiin aika tarkkaan kaksi vuotta sitten D1, mutta lääkäri totesi, että omaa insuliinintuotantoa on vielä jäljellä eli onko se sitten LADA? (lääkäri ei LADA-termiä käyttänyt). Olen pistänyt siitä lähtien pitkävaikutteista insuliinia (Lantus) kerran päivässä ja se on toistaiseksi riittänyt. Syön melko vähähiilihydraattista ruokaa ja liikun paljon (5-6 h/vko).
Kirjattu

Reiska

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3130
Vs: Miten Lada-tyypin diabetes on teillä kehittynyt
« Vastaus #29 : Heinäkuu 29, 2014, 15:15:36 ip »

Minulla todetiin aika tarkkaan kaksi vuotta sitten D1, mutta lääkäri totesi, että omaa insuliinintuotantoa on vielä jäljellä eli onko se sitten LADA? (lääkäri ei LADA-termiä käyttänyt).
Voi olla myös MODY-tyyppi tai sitten vain pidempään jatkuu se honeymoon.
Kirjattu
D1 vuodesta 1977, pumppu 80-luvulta lähtien.
A-C Spirit Combo + Aviva Combo vuodesta 2012.
Humalog vuodesta 1996, vastaava Liprolog 9/2019.
Libre/MiaoMiao/xDrip+ 8/2018. Android APS 12/2018.
 

Linkkejä