KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418482 viestiä  •  20021 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo  (Luettu 15661 kertaa)

Annikki

  • Vieras
Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« : Maaliskuu 31, 2014, 13:58:53 ip »

Fysioterapeuttini suositteli minulle huomion kiinnittämistä arginiinia sisältävien ruokien riittävään saantin:pähkinät, seesamin- ja auringonkukansiemenet, kookos, maitotuotteet,sipuli,sienet,liha.Näitähän muutenkin suositellaan käytettäväksi, lihaa rajoitetusti.Samalla hän myi 300 g:n  purkin jauhetta (65 euroa!!!),joka koostuu seuraavista vitamiineista :C,D3,K2,B6,B12,foolihappo ja hedelmäuutteesta sekä L.argiinista.
Arginiini sisältää typpioksidia,jolla on merkitystä verisuonten ja systeemisen verenpaineeen säätelyssä.Typpioksidin avulla parantunut verenkierto taas vaikuttaa parantamalla haavoja,vähentämällä kipua ja turvotusta,tehostamalla immmuunijärjestelmää.Arginiinia käytetään väsymyksen ja joidenkin seksuaalipulmien hoitoon.
El Jyrki Penttinen mukaan typpioksidin vähäinen määrä näyttäisi liittyvän metaboliseen oireyhtymään.Penttinen on kirjoittanut kirjan "Arginiini- 2000 - luvun ihmelääke?.Sain kirjan lainaksi fysioterapeutilta ja luin läpi.
Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa arginiinista?   
Kirjattu

hogan

  • Vieras
Vs: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« Vastaus #1 : Huhtikuu 03, 2014, 01:35:16 ap »

On ja hyviä. Mutta toi hinta vaikuttaa riistohinnalta. Tilaa iHerbiltä (saikohan tänne tän nyt laittaa) 'Two per day capsules' ja erikseen 1000mg L-Arginine. Tossa Two per dayssä on kaikkee noita + paljon muuta tarpeellista yhdessä (tai siis kahdessa) kapselissa.
Kirjattu

Susihukka65

  • Vieras
Vs: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« Vastaus #2 : Huhtikuu 03, 2014, 06:46:51 ap »

Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa arginiinista?

Sen verran on omaa kokemusta, että jalkahaavan pitkähkön hoidon ajan käytin pullollisen (2 dl) Cubitan-täydennysravintovalmistetta päivässä. Siinä on arginiinia muistaakseni 3 g/pullo. Epäilin, josko siitä on hyötyä, mutta sitten tapasin sattumalta palovammaosaston hoitajan, joka kertoi että osaston potilaat käyttävät sitä useitakin pullollisia päivässä.

Tämä:

"Suun kautta nautitun arginiinin vaikutukset plasman arginiinipitoisuuteen levossa ja voimaharjoituksen yhteydessä"
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/25541/aho%20anne%202005.pdf?sequence=1

on liikuntabiologian alan tutkimus, mutta siinä on paljon mielenkiintoista myös ei-voimaharjoittelijoille, mm. "Arginiinin vaikutukset hormonien pitoisuuksiin (insuliini, glukagoni ja kasvuhormoni)", "Arginiinin vaikutukset verenkiertoon", "L-arginiinin vaikutukset vereen ja verenpaineeseen", "L-arginiinin vaikutukset verisuoniin typpioksidin avulla", "Arginiinin vaikutus sydän- ja verisuonisairauksissa", "Arginiinin vaikutus munuaisten vajaatoiminnassa" ja "Arginiinin vaikutus immuniteettiin".

Arginiini näyttää olevan ns. ehdollisesti välttämätön aminohappo. Esimerkiksi leikkauksen tai trauman jälkeen se on välttämätön, koska silloin elimistö ei pysty valmistamaan sitä riittävästi vaan sitä on saatava ravinnosta tai ravintolisästä.

Elimistö tarvitsee arginiinia typpioksidin valmistamiseen. Vähän aikaa sitten kirjoitin kolesteroliketjussa, että löysin aivan mahtavan artikkelin endoteelista  ;D  (endoteeli on verisuonten sisäpintaa verhoava solukerros) . Siinä kerrottiin muun muassa, että "verisuonisto on typpioksidin ylläpitämässä jatkuvasti laajentuneessa tilassa". Typpioksidi siis estää verenpaineen nousua. Sillä on paljon muitakin hyviä (ja erityisesti diabeetikoille) hyödyllisiä verisuonivaikutuksia.

Endoteelin toimintahäiriössä, joka edeltää valtimonkovettumatautia, verisuonien laajentuminen on häiriintynyt tai estynyt. Tähän liittyy mm. lisääntynyt vapaiden radikaalien tuotanto ja vähentynyt typpioksidin tuotanto. Arginiini lisää typpioksidin tuotantoa ja korjaa endoteelin toimintahäiriötä.

Arginiini ei kuitenkaan muutu typpioksidiksi, jos endoteeli ei kykene valmistamaan muuntamiseen tarvittavia entsyymejä. Valmistus on vajavaista, jos entsyymien lähtöaineista (mm. C-vitamiinista ja foolihaposta) on puutetta tai jos endoteeli on vaurioitunut. Osa asiantuntijoista onkin sitä mieltä, että endoteelivauriossa arginiinilisällä ei ole lainkaan vaikutusta. Elimistö valmistaa arginiinia 3 - 6 grammaa päivässä, eikä 1 - 2 gramman (tai suurempikaan) arginiinilisä auta, koska endoteeli ei kuitenkaan pysty valmistamaan kunnolla toimivia muuntoentsyymejä.

Jos oksidatiivista stressiä on paljon, typpioksidi voi muuttua soluja suojaavasta antioksidantista pro-oksidantiksi, superoksidiradikaaliksi. On myös sairauksia, joissa typpioksidin tuotanto on kiihtynyt, esimerkiksi reumataudit ja tulehdukselliset suolistosairaudet, ja seurauksena on tulehduksen voimistuminen ja pitkittyminen. Tällaisissa sairauksissa arginiinilisää ei saa käyttää.

Sydäninfarktin hiljattain saaneilla arginiini lisäsi kuolleisuutta, mutta annettu määrä oli erittäin suuri (9 g/vrk) ja siitä sanottiinkin osuvasti, että vaikka liikuntakin on hyväksi, niin eihän infarktipotilaita panna heti maratoniakaan juoksemaan.

Eli riittävästi on välttämätöntä saada, paljon hyviä vaikutuksia on, joskus pitää välttää. Jossakin kirjoitettiin, että jos arginiinia ottaa ravintolisänä, niin kovin suuria annoksia ei pitäisi käyttää, jottei lysiinin pääsy soluihin häiriintyisi, ja samalla pitäisi ottaa myös tulehdusta vähentäviä lisiä (esim. kalaöljyä), antioksidantteja (esim. E-vitamiinia, seleeniä) ja muuntoentsyymituotannon turvaamiseksi C-vitamiinia ja foolihappoa. Aika paljon ravintolisiä tulee...
Kirjattu

Annikki

  • Vieras
Vs: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« Vastaus #3 : Huhtikuu 03, 2014, 22:00:41 ip »

Hoganille kiitos vinkistä.Saatan tilata D-ja K-vitamiinia sekä magnesiumia.

Susihukka65 kiitos paneutumisesta aiheeseen ja referaatista. Ei ilmeisesti ole voitu todentaa purkista otettavan arginiinin käytännön hyötyjä, paitsi palovammojen tai haavojen hoidossa on saatu tuloksia.Itselleni tuskin on apua.Haittaa voipi tulla jos vuosia inaktiivisena ollut huuliherpes äityy kukkimaan arginiinin vaikutuksesta.Käyn fysioterapiassa toisen käden voimattomuuden vuoksi.Olen aikaisemmin  suhtautunut kriittisesti purkista otettaviin vitamiineihin,nykyisin nuo yllä mainitsemani ovat käytössä.
Kirjattu

hogan

  • Vieras
Vs: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« Vastaus #4 : Huhtikuu 03, 2014, 22:51:25 ip »

Arginiiniä olen itse vetänyt herpeksestä huolimatta n. 4g/pv. Jos herpes ryhtyy oireilemaan, niin sitten tauolle muutamaksi päiväksi ja sitten 3x 1000mg Lysiiniä /pv.

Mihin tarkoitukseen vedät K-vitamiinia? Liiallisen verenvuototaipumuksen vuoksi vai kalkin vähentämiseksi tötteröistä? Viimeiseen veden itse K2-MK7:aa.
Kirjattu

Annikki

  • Vieras
Vs: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« Vastaus #5 : Huhtikuu 04, 2014, 09:22:23 ap »

Kerro, mitä tarkoitat tötteröillä?
Olen käyttänyt K-vitamiinia osteoporoosin etenemisen hidastamiseksi.Yhdistelmätbl Luusto+Kalkki+D.
Ehkä jatkossakin olisi hyvä käyttää vain yhdistelmätabletteja, en tiedä.
Kirjattu

hogan

  • Vieras
Vs: Arginiini, ihmeitä tekevä (?) aminohappo
« Vastaus #6 : Huhtikuu 04, 2014, 10:08:37 ap »

Tötteröillä tarkoitin verisuonistoa, lähinnä siis valtimoita.
Joidenkin tutkimusten mukaan, nimenomaan kalkin kertyminen valtimoiden pinnan välikerrokseen vähenee; jopa kääntyy.
Tuohon luuston mineralisoitumisen vauhdittamiseen käsittääkseni sopii nimenomaan K2-MK7. Se tehdään jostain merilevästä hapattamalla (=Natto, Japanilainen eväs). Muut variantit vauhdittavat tarpeettomasti veren hyytymistä. Varfariinilääkityksen (siis Marevan) kanssa nää K:t ei käy.
Kirjattu
 

Linkkejä