KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Ruoan koostumuksen vaikutus insuliinin imeytymiseen ja sitä myöden verensokereih  (Luettu 1305 kertaa)

Ninski

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1005

Työkaveri haastatteli minua ravitsemustieteen opintojaan varten selvittääkseen I-tyypin diabeetikon ruokavaliohoitoa käytännössä. Kuvailin hänelle omia ruokatottumuksiani, vaikka hän niistä hyvin pitkälti oli jo muutenkin perillä. Tässä otanta työkaverini tekstistä:

Lainaus
Haastateltavan päivittäisestä ruokavaliosta käy mielestäni varsin hyvin ilmi tietoisuus erilaisten elintarvikkeiden vaikutuksista verensokereiden vaihteluihin. Haastateltava on itse havainnut, että esimerkiksi pikaruokatyyppinen ateria on hyvin hankala hallittava verensokereiden kannalta, koska aterian runsas rasvamäärä estää insuliinin imeytymisen ja täten osin myös hiilihydraattien imeytymisen, jolloin hiilihydraattien ja rasvojen imeytymiskäyrä ei käy insuliinin imeytymiskäyrän kanssa yksiin. Näin ollen haastateltavan ruokavalio on ohjautunut pois näistä hankalasti hallittavista ateriakokonaisuuksista enemmän helposti hallittavien suuntaan. Yhtälailla voidaan todeta, että tässä helposti hallittavat ateriakokonaisuudet ovat myös ne terveellisemmät.

Ravitsemustieteesen erikoistunut professori oli kommentoinut tähän näin:

Lainaus
Huom. liittyen pikaruokaan, aterian koostumus ei vaikuta insuliinin imeytymiseen (liikunta ja lämpötila voivat vaikuttaa).

Työkaveri laittaisi mielellään professorilleen meiltä näitä oikean elämän esimerkkejä. En mahda olla ainoa tapaus, jolla mm. pikaruuan sisältämä rasva ja hiilari nostattaa verensokereita usein tuntikausia syönnin jälkeen, koska aterian koostumus todellakin vaikuttaa insuliinin imeytymiseen ja sen tehokkuuteen??
Kirjattu
D1 vuodesta 1996 - ♀
Hypotyreoosi
Thyroxin ja Medtronic Paradigm Veo Humalogilla 6/2012 ->

vivianv

  • Veteraani
  • Viestejä: 1503

No eihän se ruoka insuliinin imeytymiseen vaikutakaan vaan niiden hiilareiden...

Meniköhän ravitsemusgurulla nyt vellit ja perunat sekaisin. Edit: eikun siis sillä työkaverilla.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 09, 2013, 15:46:45 ip kirjoittanut vivianv »
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

Pete²

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3511

itse ainakin pistän insuliinin suoraan ihon alle ei taida kiertää suoliston kautta

itselläni nimenomaan vilja tuntuu nostavan sokereita pitkään

rasvasta en osaa sanoa, sitä nimittäin on aina käytössäni runsain määrin ja nimenomaan sitä pahaa eläin rasvaa tuosssa navan ja selkärangan välissä
Kirjattu
D2 tod 98,
ennen paljon pillereitä nyt vain pikaa ja pitkää
YHH max 100 g/vrk miel alle 50 g/vrk

MiniMi

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 2503

No vivianv:n kanssa tietysti täysin samaa mieltä (ja kyllä sen proffankin), mutta ymmärrän kyllä myös työkaverisi logiikan. Mullakin imeytyy hiilarit mieletömän paljon hitaammin mikäli syön samalla paljon rsvaa ja proteiinia. Jollen laita näinä kertoina jatkettua bolusta pitkällä viiveellä niin meen hypolle alta aikayksikön, vaikka inskan määrä kokonaisuudessaan vastaiskin hiilareiden määrää. Siis tuli työkaverillasi inhimillinen fiba: inskan imeytyminen<->hiilareiden imeytyminen.
Kirjattu
D1 vuodesta -72 + "kaikki" liitännäiset + vähän muitakin juttuja
Kokemus on hyvä opettaja,joka lähettää sikamaisen kalliita laskuja
 

Linkkejä