Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6900 jäsentä  •  416951 viestiä  •  19922 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Tyypin 1, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: "Punaisen" lihan riskeistä  (Luettu 4794 kertaa)

E O J

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 7981
"Punaisen" lihan riskeistä
« : Huhtikuu 08, 2013, 07:11:36 ap »

Väitetään, että ihmisen suolistobakteerit muodostavat "punaisen" lihan (esim. naudan-, sian-, lampaan- ja ankanliha) sisltämästä L-karnitiidistä  TMAO-yhdistettä (TMAO~"Trimethylamine N-oxide"), jonka pitoisuuksien kasvun tiedetään lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Toisin sanoen runsaan "punaisen" lihan käytön arvellaan johtavan lisääntyneeseen sydäntautien riskiin.

Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

V. Kuutti

  • Veteraani
  • Viestejä: 1210
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #1 : Huhtikuu 08, 2013, 11:33:03 ap »

Lisää myös syöpien riskiä.
Kirjattu

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #2 : Huhtikuu 08, 2013, 13:49:26 ip »

Onko poro punaista?

Mikä on "runsasta"?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

äskoo

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 13355
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #3 : Huhtikuu 08, 2013, 14:20:18 ip »

Taitaa se poro olla aika punaista, kuten hirvikin. Mutta onkohan riistaliha jotenkin terveellsempää "teollisesti" kasvatettuun verrattuna? Minä en enää syö punaista lihaa edes joka viikko. Vähentynyt syöminen on entisestäään lisännyt huonovointisuutta punaisen lihan syönnin jälkeen. Liekö elimistön viesti minulle?  :-\
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #4 : Huhtikuu 08, 2013, 14:24:28 ip »

Mullekin menee moni asia niin, että jos välttää, niin sitten ei enää kestä senkään vertaa. Onkohan niin että huonon olon huomaa herkemmin, vai katoaako mahasta entsyymejä tms. joiden avulla tuotetta on sietänyt..? Siinä mielessä syön mieluummin lihaa edelleen sen kohtuumäärän säännöllisesti, kuin jätän kokonaan pois.
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

E O J

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 7981
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #5 : Huhtikuu 08, 2013, 14:50:52 ip »

   Mikä on "runsasta"?
Runsas "punaisen" lihan kulutus tarkoittanee sitä, että syö vuorokausittain yli 70 grammaa "punaista" lihaa.
Niinmuuten, esimerkiksi kanan- ja kalkkunanlihaa ei kutsuta "punaiseksi" lihaksi  ;)
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

Philomela

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 994
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #6 : Huhtikuu 08, 2013, 15:13:00 ip »

En syö punaista lihaa oikeastaan ollenkaan. Ei vaan tee mieli.
Kirjattu

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #7 : Huhtikuu 08, 2013, 16:23:20 ip »

Mistä tuo runsaan määritelmä on peräisin?

Voisiko asiaan vaikuttaa suolistobakteeristoon vaikuttamalla?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

E O J

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 7981
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #8 : Huhtikuu 08, 2013, 16:44:23 ip »

   Mistä tuo runsaan määritelmä on peräisin?
Esimerkiksi The Telegraph:n artikkelissa viime vuoden maliskuun 12. päivältä mainitsee tuon. Tosin tämä äskettäin julkaistu tutkimus vihjaisee riskirajan asettuvan tuotakin alemmaksi...

   Voisiko asiaan vaikuttaa suolistobakteeristoon vaikuttamalla?
Siinähän sitä on tutkimusaihetta nokkelille biologeille, biokemisteille, lääketieteilijöille ja muille asiasta kiinnostuneille  ;D
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 08, 2013, 16:46:02 ip kirjoittanut E O J »
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #9 : Huhtikuu 08, 2013, 20:36:19 ip »

Jep, toiverikkaana ajattelen että bongaisivat asian täältä ;)

Meinasin vain, miten jotkut pitkäikäiset kansat syövät mm. jugurttia. Lisäisikö se heidän punaisen lihan sietoaan? Vai jääkö heillä kulutus tuon alle? Ja onko kyse tosiaan lihan normaalista ominaisuudesta, vai tuleeko se siihen tehotuotannosta...?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1014
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #10 : Huhtikuu 08, 2013, 21:18:05 ip »

Olisi ollut kiva tietää lähde avauksessa. Nyt tämä on tällaista nyökyttelyä vain: On, on se liha vaarallista.

Asiasta on ketju myös karppifoorumilla, jossa tällaisia asioita jaksetaan pureskella vähän enemmän. Kannattaa tutustua, jos ei halua tätä "totuutta" nielaista sellaisenaan. EOJ:n avauksen lähteet löytyvät myös sieltä.
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=65008&p=1731491&hilit=%2Apunainen+liha+#p1731491

Lainaus yo. ketjusta:

"Mielestäni ei suinkaan voida sanoa, että punaisen lihan yhteys sydän- ja verisuonitauteihin olisi varma. Tähän asiaan liittyy valtavan monia kysymysmerkkejä.

Kiistaton tosiasia sitä vastoin on, että akuutin sydäninfarktin takia sairaalaan tulevista 70 prosentilla on ongelmia verensokerin kansa. Diabeetikoilla on 200 prosenttia suurempi riski kuolla sydäntautiin. Potilaat, joilla on verensokeriongelmia heidän saadessaan sydänvaivoja, menehtyvät yleensä nopeammin sairauteensa.

Jos välität sydämestäsi, sinun satavarmasti kannattaa mieluummin lopettaa makeiden jälkiruokien kuin punaisen lihan syöminen. Uskon kuitenkin, että kala on sydämelle terveellisempää ja mahdollisesti myös kana. "

Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

E O J

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 7981
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #11 : Huhtikuu 08, 2013, 22:27:36 ip »

Olisi ollut kiva tietää lähde avauksessa.
Niinp tietysti, Ja toisinaan valitetaan aivan päinvastaisesta  8)  Mutta onneksi kuuklelilla pääsee...
Nature.Comissa julkaistu lyhyt yhteenveto  ::)
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

Jape

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 4222
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #12 : Huhtikuu 09, 2013, 08:27:30 ap »

Entäs jos värjää sen punaisen lihan vaikka keltaiseksi, onko se sitten vähemmän vaarallista ?  8)
Kirjattu
Jape, vanha pessimisti.

V. Kuutti

  • Veteraani
  • Viestejä: 1210
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #13 : Huhtikuu 09, 2013, 13:36:07 ip »

Henk kohtaisesti tuntuu naudanliha nostavan vähemmän sokeritasoa kuin broileri, voikohan se olla totta? Meni offtopic mutta lihassa pysytään silti :)
Kirjattu

mmol/L 5.0

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 704
Vs: "Punaisen" lihan riskeistä
« Vastaus #14 : Huhtikuu 09, 2013, 13:49:42 ip »

Kalkkuna on sopivaa lihaa diabeetikoille. Itse syön päivittäin kaklkkunaleikettä ja viikottain useana päivänä kalkkunarullaa, jonka paistan itse ns. raakakalkkunarullasta. Molemmat hyvänmakuisia niissä ovat rasvat ja proeiilint oikeassa suhteessa.
Kirjattu
 

Linkkejä