Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Fosforiton juustonakki?  (Luettu 3375 kertaa)

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Fosforiton juustonakki?
« : Lokakuu 12, 2012, 18:33:01 ip »

Täällä kun on niin viisaita ja fiksuja ihmisiä, niin kysäisempä täältä:
Juustoissa ON tunnetusti paljon fosforia, samon leikkeleissä. Tänään ostin vahingossa fosforittomia juustonakkeja. Miten ne voivat olla fosforittomia, jos juusto sisältää fosforia?  :o
Vai onko E450 ja E451 eri fosforia kuin juustossa? Nuohan ovat ne E-koodit, joita me munuaisvammaiset joudumme mm. välttämään.

No joka tapauksessa tein nakkikeiton noista nakeista kun en laiskuuttani viitsinyt enää kauppaan lähteä. Vähän olivat rasvaisia, mutta paistoin nakit kunnolla ja imeytin lopun rasvan talouspaperiin. Hyvää tuli!  :)
Kirjattu

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #1 : Lokakuu 12, 2012, 18:55:45 ip »

Mulla tulee ekaksi mieleen, että millaista juustoa ja kuinka paljon noissa nakeissa oli?

Esim. kasvisrasvajuustoissa on hyvinkin vähän fosforia. Normaaleissa kovissa tosi paljon, kuten esim. sulatejuustoissakin.

Ja juustoissa on minusta fosfori muussa muodossa kuin noina lisäaineina, taitaa olla nimenomaan maidon sisältämää fosforia, ei siis valmistuksessa lisäaineina lisättyä. Jos katsot vain noita E450 ja E451 koodeja, niin silloinhan esim. saisit syödä vapaasti juustoja, koska ei niihin ole noita lisäaineita laitettu (ainakaan yleisesti), mutta silti juustoissa on fosforia.

Lisäainefosforin isoin ongelma on mun mielestä siinä, että se imeytyy lähes täydellisesti mitä taasen tuotteeseen luonnostaan kuuluva fosfori ei tee.

Katsoin Finelin ruokakorista mitä se sanoo "nakki, juustoinen" kohdalla. Kertoi, että 100g juustoista nakkia olisi 138,3 mg fosforia.

Mutta tuskin esim. lautasellisessa tuota keittoa ihan kamalasti sitä nakkia on, toki en tiedä sun valmistusohjetta
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #2 : Lokakuu 12, 2012, 19:55:47 ip »

Juu, näin sen arvelin menevänkin. Ja minulla tosiaan siinä lautasella ei montaa pätkää nakkia ole. Ja fosforiarvot viimeksikin oikein hyvät, joten ilmeisesti syön kuitenkin melko suositusten mukaisesti. Joskus harvoin sitä juustoakin.  ;)
Kirjattu

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1015
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #3 : Lokakuu 12, 2012, 20:03:33 ip »

...Esim. kasvisrasvajuustoissa...

Juusto on maidosta juoksettamisen ja maitohappokäymisen avulla valmistettu kiinteä elintarvike.

Anteeksi jo etukäteen, inhoan vaan sydämeni pohjasta näitä mukajuustoja, kermakkeita sun muuta epäruokaa.

Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

d1-nainen

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18915
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #4 : Lokakuu 12, 2012, 20:31:27 ip »

Tuli muuten tuosta fosforista off-topiccina mieleen, että homeopaatithan suosittelevat fosforia diabeteksen hoitoon. En ole kokeillut, kun en ollenkaan ymmärrä, miten se voisi auttaa, mutta homeopatian teoriahan on, että haitallinen aina pieninä annoksina on hyödyllistä. Muuten mulla tulee kyllä ruokavaliosta fosforia tosi paljon.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #5 : Lokakuu 12, 2012, 21:51:00 ip »

...Esim. kasvisrasvajuustoissa...
Anteeksi jo etukäteen, inhoan vaan sydämeni pohjasta näitä mukajuustoja, kermakkeita sun muuta epäruokaa.

Juu, niin minäkin, mutta pakko noiden munuaisten vuoksi saada edes jotain "korviketta". Rakastan ihania juustoja, mutta ne nyt ei vain tässä elämäntilanteessa sovi. Joten kerman tilalle soijakermaa jne. Ruoka on suolatonta ja lähes mautontakin välillä. On tämä niin itse aiheutettua p***aa...  :(
Kirjattu

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #6 : Lokakuu 12, 2012, 22:05:11 ip »

Meitä tosiaan on moneksi. Minäkin Keijun tapaan ja samasta syystäkin käytän noita "epäruokia". Tosin olen oppinut niistä monista jopa pitämään ;)
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1015
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #7 : Lokakuu 12, 2012, 23:07:01 ip »

Oikein hyvä, jos toimivat ja/tai maistuvat. Terveystilanteen niin vaatiessa on ihan hienoa, että on tarjolla itselle sopivia erikoistuotteita.

Kaikenlaisia teollisia elintarvikkeita on kaupoissa tarjolla. Älkää nyt pahastuko, kun sanon että suurin syy niden olemassaoloon on hyvät katteet. Pitkä hyllyikä, olematon hävikki, olemattomat tuotantokustannukset ja suuri menekki.

Lapseni katselivat tänään suuren keskusliikkeen hypermarketissa hyllynpäätytuotteita. Alle kahdella eurolla sai ison paketin (noin litra tilavuudeltaan) nuggetteja. "lihaan verrattavia ainesosia" oli tarjolla.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 12, 2012, 23:11:15 ip kirjoittanut Dad »
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

vivianv

  • Veteraani
  • Viestejä: 1503
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #8 : Lokakuu 12, 2012, 23:30:26 ip »

Sinänsä "lihaan verrattavissa aineissa" ei ole mitään väärää. Niitä ovat koneellisesti eroteltu liha, silava, kamara, siipikarjannahka ja päänliha. Erikseen on määritelty ne sisäelimet, joita voidaan käyttää: munuainen, sydän, maksa, kateenkorva ja kieli. On todella hyvä asia ja erittäin suotavaa, että eläimen koko ruho käytetään mahdollisimman tarkkaan hyväksi. Sisäelimistä tulee myös paljon hivenaineita, joiden saanti on melko köyhää jos pelkästään pitäytyy filepuolella.

Nuggetit sitten sinänsä ovat suoraan Saatanasta. Mutta syy ei ole lihaan verrattavissa aineissa vaan suuressa määrässä lisäaineita, teollista transrasvaa ja heikkolaatuista täytehiilaria.
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

Dad

  • Vanha tekijä
  • Viestejä: 1015
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #9 : Lokakuu 13, 2012, 00:03:26 ap »

Karkaa vähän offariksi, saa moderoida jos häiritsee.

Ystäväni on eläinlääkäri ja kasvissyöjä. Tiukka mielipide on, että jos elukoita tapetaan ravinnoksi, niin käytettäköön kaikki. Esim. luulihajauho on aivan ok roiskeläppäpizzan täyteaineena.

No joo, olen itsekin sitä mieltä, että mahdollisimman paljon pitäisi tuotantoeläimistä hyödyntää, jos kerran ihmisravintoa tehdään. Mielestäni ruoasta pitäisi silti pystyä rehellisesti kertomaan, mitä se sisältää. Jos on sydäntä, sanotaan sydäntä, jos on kieltä, sanotaan kieltä.

Toisaalta, jos on kloorilla valkaistua valkosipulia, sanotaan kloorilla valkaistua valkosipulia. Tämä on tietenkin turha toivo.

Hookoonblöön myynti on kulta-aikoinakin notkahdellut pahasti, kun sisällöstä on oikeasti kerrottu. "Mulla on tässä tällainen sonnin siitin" ja ei kun jauhaantumaan makkaramassan sekaan. Elintarvike.
Hesarissa oli myös joskus juttu, jossa kerrottiin tämän tuotteen sisällöstä. Pitänee tehdä kulttuuritrippi ja maistaa pitkästä aikaa.

Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #10 : Lokakuu 13, 2012, 11:59:16 ap »

Nuggetit sitten sinänsä ovat suoraan Saatanasta. Mutta syy ei ole lihaan verrattavissa aineissa vaan suuressa määrässä lisäaineita, teollista transrasvaa ja heikkolaatuista täytehiilaria.
Täysin samaa mieltä! Valitettavasti poika "entisessä elämässään" oppi syömään vain nuudeleita tuhdisti maustettuna suolamausteseoksella ja nuggetteja. Haluaisi syödä niitä edelleen mutta minusta ne eivät ole edes ihmisravintoa vaan jotain synteettistä mössöä.  ::)
Olen sitten itse tehnyt kevyesti leivitettyä broilerileikettä tilalle ja hyvin on kelvannut.

Tarkennan vielä ettei meillä todellakaan syödä juuri mitään "epä"-ruokaa. Eli puolivalmisteet yms. eivät sovi ensinnäkään niiden fosforimäärien takia ja toiseksi, ne eivät ole mielestäni hyvän makuisia. Fosforittomista nakeista ja makkaroista teen joskus keittoa. Juustona käytän vuohen- tai valkohomejuustoa maltillisesti. Niissä on hieman vähemmän fosforia. Ja kerman tilalla tosiaan soijakermaa. Joka on luvalla sanoen melko hyvän makuista. Jos hyvin herkutellaan juhla-aterialla, oikeaa kermaa käytetään. Sitä ei kuitenkaan tule syötyä kovin runsaita määriä.

Pyrin valinnoissa välttämään E-koodeja ja muitakin lisäaineita, ennen kaikkea fosforeita, suosin luomutuotteita ja luen melko tarkkaan tuoteselosteet. Suolapitoisuus on oltava aina alle 1%. Noilla pääsee jo aika pitkälle ja perhekin on tyytyväinen. Nuo juustofosforinakit olivat kyllä sellainen vahinko-ostos.  ::)
Kirjattu

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #11 : Lokakuu 13, 2012, 12:40:53 ip »

Ja minä taas olen löytänyt paljonkin valmisannoksia, joissa ei lisäaineita ole eikä samalla siis myös lisäainefosforia. Olen ollut todella positiivisesti yllättynyt, kun aloin selvittelemään esim. tuon fosforin tilannetta.

Mulla on varmaan helpottanut paljon se, että olen jo lapsesta tottunut yksinkertaisiin ruokiin, siksi en ole esim. koskaan mitään nuggeteja ymmärtänyt. Puolivalmisteita (jos niihin lasketaan esim. valmiiksi paloitellut boilerit tai muut lihat) käytän, mutta marinadit kierrän kaukaa.

Suolapitoisuudesta tuli mieleen, että tuon lisäaineettomuuden vuoksi on sitten lisätty suolaa... Siitä kannetaan jo ihan huolta. Jos on oltava tarkka suolapitoisuuden kanssa, niin ainakin silloin kannattaa alkaa valmistamaan itse suunnilleen kaikki leikkeet. Juuri katselen luomulihasta valmistettua luomufilettä (siis leikkeletuote) ja siinä on suolaa hurjat 1,8g. Vähän yllärinä pakkauksessa sanotaan kyllä olevan myös E-koodi-aineita, E500, E300 ja E250. Nyt vasta huomasin eli menin halpaan tuon nimen perusteella (LUOMUFILE) :-[. Toki vähän hanttiostos oli, koska normaalisti ostamaani "ei sisällä E-koodeja" -tuotetta ei juuri silloin ollut kaupassa ja päätin maksaa enemmän tuosta luomusta, joka ei sitten nimestä huolimatta ollutkaan aito luomu, kuin osaltaan.
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

RAR

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 10917
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #12 : Lokakuu 13, 2012, 12:58:43 ip »

Jep, näinhän se menee, että makuasioista ei voi kiistellä.  ;)

Ja tosiaan, luomu ei aina tarkoita lisäaineetonta eikä lisäaineeton aina luomua. Ja itse saa hyvin tehtyä leikkelettä mm. paistista ja broilerista. Myös kanamunaa ja raejuustoa laitan leivän päälle runsaan vihannesmäärän kanssa.
Kirjattu

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #13 : Lokakuu 13, 2012, 13:15:41 ip »

Mäkin käytän kananmunaa, siis ihan valkuaisineen ja ruskuaisineen. Sellaiset pari munaa menee viikossa. Mä olen kokenut tuon itse valmistamisen turhauttavaksi, kun määrät yhden hengen taloudessa on kuitenkin niin pieniä... En oikein niin pientä pastipalaa edes osaa lähteä leikkeeksi valmistamaan. Mutta mullahan toki onkin vielä se predialyysivaiheen proteiinirajoitus voimassa eli pitäisi se kokonaisproteiinimäärä jäädä tuonne 50 gramman pintaan vuorokaudessa.

Mulle oli muuten yllättävä tieto luomusta, että kun vertailtiin luomua ja ei-luomua, niin ravintoarvoltaan olivat aika samoissa. Ainoa selkeä ero oli se, että luomussa oli enemmän fosforia (siis nyt en puhu lisäainefosforista, vaan raaka-aineen omasta sisältämästä fosforista). Mistähän tuokin johtuu ::)
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

vivianv

  • Veteraani
  • Viestejä: 1503
Vs: Fosforiton juustonakki?
« Vastaus #14 : Lokakuu 13, 2012, 13:33:58 ip »

"Mulla on tässä tällainen sonnin siitin" ja ei kun jauhaantumaan makkaramassan sekaan. Elintarvike.

Sonnin siitin on ihan ok-elintarvike. Miten se eroaa esim. pässin kiveksistä tai jostain kateenkorvasta? Olen ostanut sonnin siittimiä kuivattuna koirilleni, niiden kauppanimeksi oli keksitty "sonnin sutisaparo" ja makkarassa olen varmasti pistellyt niitä itsekin menemään.

Mutta itse asiasta, niin lihan kaltaisina valmisteina ei kuitenkaan saa esittää mitä tahansa. Se on useimmiten jotain tuosta esittämästäni luettelosta ja mulle ne kaikki ovat kelpo syötävää. Ymmärrän hyvin, että kaikkien niiden osatekijöiden kulloinenkin kurantti pitoisuus on hankalaa, esim pakkausselosteen (valmiiksi painetut pakkaukset nääs) kannalta.

Jos haluaa täyden kontrollin syömisiinsä, on kaikki tehtävä perusraaka-aineista itse. Itsekin harrastan sitä, mutta oma valintani ei tosiaan osu lihan kaltaisten valmisteiden välttelyyn.
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.
 

Linkkejä








Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59