KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie  (Luettu 10663 kertaa)

Tepa88

 • Jäsen
 • Viestejä: 137
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #30 : Kesäkuu 20, 2012, 21:36:58 ip »

Paljonkohan insuliinista sais ns.pimeillä markkinoilla??

Rupes kiinnostaa ja lueskelin muutamia jenkkifoorumeja  ;D Jenkit (bodarit) hakee insuliininsa Kanadasta, missä ilmeisesti saa (sai?, ristiriitasta infoa) ainakin humulin -insuliineja ilman reseptejä ja siellä 1000iu (10cc ampulli, 1cc = 100iu) maksaa n. 80$ ja ilmeisesti katukaupassa sitte n. 2-3 kertaa ton verran.
Yks puoltuttu bodari myös kerto, et insuliinin myymisellä ei rahoiks lyö, koska sitä käytetään niin pieniä annoksi ja lyhyitä aikoja.
Ja ei, mä en oo insuliinejani myyny enkä myy  :D Mä en antais itelleni ikinä anteeks jos joku menis vahingossa kuolemaan mun raha-ahneuden takia..
Kirjattu
DM1 vuodesta -96.
Pumppu vuodesta -05, nyt Paradigm 715 + Humalog.

Bebe

 • Veteraani
 • Viestejä: 1404
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #31 : Kesäkuu 21, 2012, 20:39:22 ip »

Uutta tietoa

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012061915729794_uu.shtmlMies oli ... aiemmin ottanut luvatta vaimonsa insuliinia ja joutunut useammaksi päiväksi sairaalaan. Kesäkuussa ennen kuolemaansa mies oli juopotellut useamman päivän ja naisen mukaan myös uhannut itsemurhalla.

Käräjäoikeuden mukaan naisella oli tässä tilanteessa erityinen huolenpitovelvollisuus aviopuolisostaan.

Tämä viimeinen lainauksen lause tässä mua aamulla lehteä lukiessa hirvitti. Jos diabeetikolla on itsetuhoinen asuinkumppani, mitä kaikkea tällainen huolenpitovelvollisuus tarkoittaa? Onko hankittava insuliinien säilytystä varten erityisvalmisteinen jää-kassakaappi?

Kirjattu
Ei ikinä periksi
***
Bebe, D1 vuodesta 1970
Tresiba kokeilussa + Humalog 1-5 kY / vrk 
ja liikuntaa niin paljon kuin ehtii. Ja  ruokatarkkuus

vivianv

 • Veteraani
 • Viestejä: 1503
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #32 : Kesäkuu 21, 2012, 22:59:17 ip »

Kyseessä on ns. vastuuasemaoppi ja sen soveltaminen. Rikoslain 3 luvun 3 § säätää laiminlyönnin erityisestä rangaistavuudesta:

Laiminlyönti on rangaistava, jos rikoksen tunnusmerkistössä niin nimenomaan määrätään.

Laiminlyönti on rangaistava myös, jos tekijä on jättänyt estämättä tunnusmerkistön mukaisen seurauksen syntymisen, vaikka hänellä on ollut erityinen oikeudellinen velvollisuus estää seurauksen syntyminen. Tällainen velvollisuus voi perustua:

1) virkaan, toimeen tai asemaan;
2) tekijän ja uhrin väliseen suhteeseen;
3) tehtäväksi ottamiseen tai sopimukseen;
4) tekijän vaaraa aiheuttaneeseen toimintaan; tai
5) muuhun niihin rinnastettavaan syyhyn.


Tässä ratkaisussa on sovellettu kohtaa 2. Konsensus on, että tällainen suhde vallitsee lapsen ja vanhemman välillä; varsinkin aiemmin myös aviopuolisoiden välillä.  Nykyään näin ajatellaan harvemmmin, sillä siitä huolimatta että he ovat pariskunta, kyse on kahdesta täysivaltaisesta ihmisestä. Kuitenkin, jos toinen osapuoli on jostain syystä hyvin riippuvainen toisesta, vaikkapa dementoitunut, tällainen suhde vallinnee.

Tässä on ollut nyt kokonaisarvostelussa jotain sellaista, ilmeisesti sitten tuo itsetuhoisuus, että asia on nähty tuolla tavalla. En pidä mahdollisena, että diabeetikolla diabeteksensä takia olisi automaattisesti joku erityinen vastuuasema toisen aikuiseen nähden, vaan syy oli miehen mielenterveydessä.

Ja missään tapauksessa tuo erityinen huolenpitovelvollisuus ei kata kuin velvollisuuden hälyttää apua kun on havainnut toisen tykittäneen insuliinia itseensä. Ja tämän kai jokainen tekisi ilman erityistä velvoitettakin -tai näin ainakin luulisi. Syyte ja tuomiohan tuli naiselle kaiketi juuri siitä syystä, ettei tämä soittanut ampparia paikalle vaan antoi miehen kuolla.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 21, 2012, 23:05:08 ip kirjoittanut vivianv »
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #33 : Kesäkuu 21, 2012, 23:19:16 ip »

Hmm puoliso voi myös olla hyväksynyt toisen halun kuolla, onhan sekin tavallaan osa itsemääräämisoikeutta. En voi olla ajattelematta, että puoliso nähtiin vastuulliseksi osin siksi, että kyse oli juuri hänen insuliineistaan.
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

vivianv

 • Veteraani
 • Viestejä: 1503
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #34 : Kesäkuu 21, 2012, 23:41:03 ip »

Mutta kun vastuullisuus tällaisissa epävarsinaisissa laiminlyöntirikoksissa, kuten rikoksissa yleensäkään, ei voi perustua muuhun kuin lain säännökseen. Silloin tällaiset insuliiniriippuvuusbonukset eivät periaattessa voi tulla kyseeseen. Korkeintaan se, että naisella voitiin katsoa olleen tieto insuliinin vaikutuksesta terveeseen voisi olla osa tätä vastuuasemaa, mutta toisaalta naisella oli tieto myös miehen itsetuhoisuudesta. Ja ex analogia jos nainen olisi ostanut pyykkinarua ja mies olisi tehnyt itsemurhan hirttäytymällä naruun, niin ei kai narunostotointa tai sitä että naru oli ostettu naisen palkkarahoilla olisi voitu katsoa jotenkin naisen syyllisyyttä lisääväksi.

Oma mieleipiteeni on, että miehen tiedollaollut itsetuhoisuus ja ilmoittamisvelvoillisuuden laiminlyönti oli tässä se keskeinen juttu, ei se että välineenä oli insuliini. Tässä maassa tapon yritys muuttuu törkeäksi pahoinpitelyksi ja murha tapoksi ihan sen mukaan, onko esim. puukollahosuja soittanut tekonsa jälkeen hälytyskeskukseen vai ei.
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #35 : Kesäkuu 22, 2012, 00:08:18 ap »

Ja oliko niin että oli samaa ainetta käyttäen yrittänyt aiemmin.

Mutta laki ei ota huomioon puolison omaa toivetta kuolla, läheisimmänkin olisi pelastettava ihminen vastoin tämän tahtoa..?
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

NooNoo

 • Vieras
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #36 : Kesäkuu 23, 2012, 03:51:16 ap »

läheisimmänkin olisi pelastettava ihminen vastoin tämän tahtoa..?

Muttakun ihan oikeasti tuota on vaikea mennä jälkikäteen todistamaan. Sehän olisi pirun helppoa kun joka tapon voisi selittää sanomalla että "se halusi sitä" ja homma sillä selvä.
Kirjattu

Rodukka

 • Vieras
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #37 : Kesäkuu 30, 2012, 10:10:41 ap »

Kummassakaan uutisessa ei ollut mainittu sitä, oliko nainen ollut tietoinen, että mies insuliinia otti. Oletuksena vissiin on, että tiesi? Minusta koko jutussa oli vähän sellainen henki, että koska nainen tiesi miehen olleen itsetuhoinen, hänen olisi pitänyt seistä inskavartijana. Harmaa on raja tällaisissa jutuissa... Jos mies olisi päätynyt veitsellä ranteiden avaukseen, olisiko naisen velvollisuus ennen tätä ollut piilottaa keittiöveitset? Sen kyllä toki ymmärrän, että jos on ollut tietoinen, eikä ole soittanut apua paikalle, niin väärin on tehnyt. Paha spekuloida ilman faktoja...

Kyllä omalla kohdalla on tullut mieleen piilottaa insuliinit jollain mallilla lukkojen taakse: Pieni lapsoseni, joka ottaa mallia piikityksistäni, voisi aivan hyvin ruiskun käsiinsä saadessaan onnistua sillä jotain harmia tekemään. Kokeneemmat! Kertokaahan sopivia varotoimia jokapäiväisessä elämässänne!
Kirjattu

NooNoo

 • Vieras
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #38 : Heinäkuu 02, 2012, 14:48:51 ip »

Inskan kanssa vaikeaa on minusta säilytys. Pillerilaatikon voi piilottaa lapsilta tai itsetuhoiselta puolisolta melko helposti mutta mites piilotat/lukitset inskat jääkaapiin? Et mitenkään.
Kirjattu

lomalle

 • Vieras
Vs: Uusi insuliinikuolema/surma/mikälie
« Vastaus #39 : Heinäkuu 03, 2012, 11:06:35 ap »

2-sokeritautisille inska ei normaalisti ole terveyttä edistävä vaan terveysriski.

Kirjattu
 

Linkkejä