KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Sairaalaruoka!  (Luettu 23054 kertaa)

tarell

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #15 : Helmikuu 25, 2012, 00:28:50 ap »

Ei ne kaikkien viherpiipertäjien toiveita voi noudattaa.

Kyllä minä ainakin lihaa syön ja mieluusti sairaalassakin, mutta mielelläni edes yhdellä aterialla päivässä söisin jonkun verran myös vihanneksia. Vaikka edes mikrossa sulatettuja sekavihanneksia. Jos se on viherpiiperrystä, niin olkoon  ;D
Kirjattu

jester

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #16 : Helmikuu 25, 2012, 03:50:44 ap »

                           ottakaa omat hapan silakat,  evaaksi mukaan
Kirjattu

tarell

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #17 : Helmikuu 25, 2012, 08:53:02 ap »

                           ottakaa omat hapan silakat,  evaaksi mukaan

Hyvä idea ;D. Kun minulta kerran takavarikoitiin sairaalassa hypoeväät sillä perusteella, että diabeetikot EI SAA syödä sokeria (tapahtui 2000-luvulla), niin mitähän tykkäisivät, jos avaisin hapansilakkapurkin  8)
Kirjattu

???

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #18 : Helmikuu 25, 2012, 09:04:43 ap »

                           ottakaa omat hapan silakat,  evaaksi mukaan

Hyvä idea..... niin mitähän tykkäisivät, jos avaisin hapansilakkapurkin  8)
Tulisi tilaa osastolle,  rammatkin juoksisivat pakoon ja heikkokuntoisemmat hyppäisivät ikkunoista ulos 8)
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 25, 2012, 09:06:49 ap kirjoittanut ??? »
Kirjattu

Keiju

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #19 : Helmikuu 25, 2012, 10:51:15 ap »

Ei ne kaikkien viherpiipertäjien toiveita voi noudattaa. Ihan hyvää sapuskaa siellä saa.

Ei tarvitse olla viherpipertäjä jos kaipaa vihanneksia! Mielestäni neljä siivua ulkolaista kurkkua aterialla on kyllä pohjanoteeraus ilman muita vihanneksia. Ja jotkut jauhelihapihvit olivat niin kovia ettei veitsi pystynyt niihin. Ihan kuin kuivatettuja verilettuja.

Minä en ole viherpipertäjä vaan syön ihan normaalia ruokaa jotakuinkin lautasmallin mukaisesti. En ole myöskään nirso vaan syön ihan kaikkea. Kalalle olen allerginen ja sitä en voi syödä.
Kirjattu

aprisj

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #20 : Helmikuu 25, 2012, 12:39:16 ip »

Tuoltahan noita voi katsella, siis HUS-sairaaloiden ruokalistoja...
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,5544,5546

Ainakin listat saa näyttämään jopa ihan herkullisilta ;)

MUOKS. siellä on muuten palautelomakekin olemassa.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 25, 2012, 12:41:39 ip kirjoittanut Antsu1 »
Kirjattu

LHR

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #21 : Helmikuu 25, 2012, 12:57:53 ip »

Nyt on pakko vähän puolustautua, koska mulla on aika paljon kokemusta sairaalaruoasta. Mutta vain yhdestä paikasta. Tosin sairaanhoitopiiri on niin iso, että samoja ohjeita pitäisi noudattaa aika monessa paikassa.

Keiju, harmi että kokemuksesi ovat noin negatiiviset. Neljä siivua kurkkua kuulostaa aamupalan kurkkumäärältä. Ja minä ainakin tilasin kotimaista 2. luokan kurkkua potilaille, en ulkolaista. Ja ne oli 2. luokkaa siksi, kun ne oli käyriä. Maussa ei ollut vikaa.

Munuaispotilaille on olemassa omia listoja, joissa on rajoitettu proteiinin ja/tai nesteen määriä. Listoja on erilaisia, eli esimerkiksi onko potilas dialyysihoidossa vai eikö vielä ole. Mutta esimerkkinä lounaalla rajoitetaan lihapyöryköiden määrää (esim. 5 kpl, muut 7 kpl) ja päivällisellä on tarjolla kasvisruokaa. Ja leipä iltapalalla voi olla ns. vak-leipää (valkuaisköyhää). Ruokalistat on tarkasti kirjoitettu ja laskettu, jotta proteiinin määrä olisi kulloiseenkin tilanteeseen sopiva.

Eri asia on, että tuleeko osastolta tieto keittiöön potilaan tarvitsemasta erityisruokavaliosta! Ravintokeskus toimittaa sellaisen annoksen, mitä potilaalle on tilattu!

Ruokalista voi olla esim. kolmen viikon kiertävä lista. Lautasmallia noudatetaan mahdollisuuksien mukaan. Lounaalla panostetaan komponentteihin, kun henkilökuntaa on enemmän paikalla. Keitetyt perunat, lihakastike ja lämmin kasvislisäke laitetaan lautaselle, salaatti omaan kulhoonsa. Jälkiruoat ovat oikeastaan välipaloja, mutta jaetaan samalla tarjottimella. Ja kustannussyistä ne ovat valitettavan usein kiisseleitä. 1-2 kertaa viikossa jälkiruokana on hedelmä, viikonloppuisin kuivakakkua. Päivällisellä henkilökuntaa on vähemmän, joten asiat pyritään yksinkertaistamaan. Eli tarjolla on keittoja ja laatikoita, joissa esim. kasvikset saa kätevästi mukaan pääruokaan. Ja kustannussyistä päivällisellä ei ole aina tuoretta salaattia, vaan toisinaan suolakurkkua tai etikkapunajuuria. Lisäksi jos tuoretuotteiden toimituksissa on ongelmia, voidaan joutua tilapäisesti säveltämään salaattiasioissa.

Keskitetyssä ruoanjakelussa ammattitaitoiset henkilöt tekevät oikean annoksen keittiössä valmiiksi. Hajautetussa jakelussa ammattitaitoiset henkilöt pakkaavat ruoan jakeluastioihin, joka osastolla jaetaan toivottavasti oikein lautasille.

Ja sitten vielä sellainen iso asia, että vaikka keittiössä onkin vakioidut ruokaohjeet, niin jokainen kokki tekee omanlaistaan ruokaa, kun kuitenkin yksilöitä ollaan. Yksi tykkää mausteisemmasta kuin toinen, joten lopputulos voi hyvinkin olla erilainen, vaikka ei oikeastaan saisi.

Ja toisinaan kokki tai kukaan muukaan ei tykkää ruoan ulkonäöstä, mutta kun listoja noudatetaan, niin niitä noudatetaan, ja pidetään huoli, että k.o. ruoka ei vaan vahingossakaan päädy seuraavalle puolivuotislistalle.

Ja jos ruoankuljetusvaunut saa kovaa kyytiä osastolle matkatessaan, niin eipä mikään annos ole kivaa katseltavaa.

Ja toiveita saa esittää: jos haluaa paljon kasviksia, niin potilaskorttiin vaan tietoa, että haluaa hedelmiä tai salaattia enemmän.

Tulipas pitkä teksti...
Terkuin entinen HUSlainen ravitsemistyönjohtaja.
Kirjattu

Jape

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #22 : Helmikuu 25, 2012, 14:46:27 ip »

Oon yrittänyt töissä (lastensuojeluyksikössä) toitottaa, että kun tehdään niitä ruokalistoja, niin ei laiteta sinne pelkkää makaroonilaatikkoa, uunilenkkiä, nugetteja, ranskalaisia, makkarakastiketta ja perunoita. ''Laitosten'' pitäisi mun mielestä ehdottomasti noudattaa vähintään sitä virallista lautasmallia. Se olis jo aika paljon, kun oikeasti ihmiset täyttäis puolet lautasesta vihanneksilla ja neljänneksen lihalla. Yleensä on puoli lautasellista pastaa, neljäsosa jauhopohjaista kastiketta ja neljäsosa jotain etikkapunajuurta, italiansalaattia tm, mikä ei tod ole vihannes!!

Suututtaa kun paskaruoka on niin halpaa!!

Milloinkahan sairaalassa saisi ranskiksia ?  :D
Kirjattu

tarell

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #23 : Helmikuu 25, 2012, 14:49:01 ip »

Joo, sitä minullekin on aina sanottu, että on tosi tarkkaan laskettu nämä, kun olen ihmetellyt lautasentäydellistä valkoista makaronia. Että käytäntö taitaa vähän poiketa noista ohjeista.

Kerran ihmettelin, kun ruokalistassa luki, että pullapala eikä sitä ollut, sitten huomasin, että hoitsut olivat jemmanneet koko pullatarjottimen omaan kahvihuoneeseensa  :-X. Hipsin sinne ja kysyin, saanko minäkin yhden pullapalan. Sain  8) vaikka olisi kyllä tehnyt mieli viedä koko osastolle, mutta sitten olisin taas ollut se hankala potilas.
Kirjattu

Keiju

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #24 : Helmikuu 25, 2012, 16:10:48 ip »

Joo, sitä minullekin on aina sanottu, että on tosi tarkkaan laskettu nämä, kun olen ihmetellyt lautasentäydellistä valkoista makaronia. Että käytäntö taitaa vähän poiketa noista ohjeista.

Juuri näin. Kiitos Leppis puolestuspuheesta, mutta ei mene läpi tuo selostus. Olen melko varma, että monelta tälläkin palstalla olevista olisi se mättö jäänyt lautaselle. En purnaa turhasta. Otin kännykkäkameralla kuvankin parista annoksesta, joista ei ottanut selvää, oliko joku sen siihen oksentanut vai oliko vain edellisviikon jämät sekoitettu ja nakattu lautaselle. Lopputulos - etenkin kylmänä - oli ainakin karmea.  :P

Kuten sanoin, fosforirajoitusta ei otettu huomioon vaikka siitä erikseen myös mainitsin. Kummallista oli myös se, ettei siitä oikein mitään ymmärrettykään munuaisosastolla.  ??? Myös viereiset potilaat (joille siis oli siirretty uusi munuainen) eivät tienneet mistään ruokarajoituksesta mitään eivätkä olleet sellaista noudattaneet ennnen siirtoa kun niitä heltä kyselin. Molemmat olivat odottaneet kuitenkin munuaista jo vuosia. Olenkohan vain liian pikkutarkka..?  ::)

Vaikka näitä ruokarajoituksia on, ruoan mauttomuus, kylmyys, koostumus ja lautasmallin noudattamuus oli silmiinpistävää. Jokaisella aterialla.

En ole ollut pitkään aikaan sairaalassa joten täytyy sanoa että taso on laskenut - HUIMASTI!  >:(
Kirjattu

aprisj

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #25 : Helmikuu 25, 2012, 16:31:16 ip »

Keiju, kait sä huomasit tuolla mun laittamassani HUS:in linkissä, että siellä on mahdollisuus antaaa palautetta. Laita ihmeessä, vielä kun sulla on valokuvatkin.
Kirjattu

dadda

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #26 : Helmikuu 25, 2012, 16:56:20 ip »

Se hiialrimäärä ja kaiken muun kuin tärkkelyksen ja valkoisen viljan surkean pieni osuus on pistänyt silmään munkin viimeaikaisissa kokemuksissa. Jossain täällähän listattiin ne kriteerit, ja niissä oli vain jotain rasvan laadusta, suolan määrästä ja kokonaisenergiasta - ei mistään muusta. Ei tarvi olla vihepiipertäjä että haluaa syödä suositusten mukaan vihanneksia 500g päivässä (vähintään)...

D-hoitajani sanoi eilen tuoreilla d-päivillä oppineensa, että peruna on JUHLA ruokaa. Nostaa sokereita nopeasti ja korkealle. että ainakin deepuolella tullaan nykyaikaan joskin hitaasti...harmi että tämä ei tule näkymään sairaaloissa...

Samapa se väliaikaisesti, mutta tosiaan paljonpuhuttu tätini on sairaalaruualla kohta jo 4. vuotta..
Kirjattu

lomalle

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #27 : Helmikuu 26, 2012, 16:11:58 ip »

Sairaalassa ei tiedetä mikä on vihannes.
Porkkana, punajuuri, peruna eivät ole vihanneksia vaan sokeripitoisia juureksia eli huonoja hiilareita.Kirjattu

tarell

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #28 : Helmikuu 26, 2012, 16:17:02 ip »

Samapa se väliaikaisesti, mutta tosiaan paljonpuhuttu tätini on sairaalaruualla kohta jo 4. vuotta..

Niinpä, pari päivää nyt syö mitä tahansa tai on sitten syömätät, jos ei maistu, mutta moni joutuu syömään pitkään sitä, mikä ei itselle sovi.

Ja tuo, että kytätään suolan määrää ja rasvan laatua. Itse ainakin tarvin paljon suolaa ja pidän kolesterolini kunnossa maitorasvoilla, nuo margariiniteollisuuden sponssamat kasvisrasvasuositukset ei minua vakuuta ollenkaan.
Kirjattu

tarell

 • Vieras
Vs: Sairaalaruoka!
« Vastaus #29 : Helmikuu 26, 2012, 16:22:45 ip »

Kuten sanoin, fosforirajoitusta ei otettu huomioon vaikka siitä erikseen myös mainitsin. Kummallista oli myös se, ettei siitä oikein mitään ymmärrettykään munuaisosastolla.  ??? Myös viereiset potilaat (joille siis oli siirretty uusi munuainen) eivät tienneet mistään ruokarajoituksesta mitään eivätkä olleet sellaista noudattaneet ennnen siirtoa kun niitä heltä kyselin.

Uskomatonta  :o Ellei sitten potilaat olleet sellaisia, joilla on mennyt saman tien toisesta korvasta ulos. Kannattaa varmaan mainita jollekin lääkärille, joka tuosta fosforirajoituksesta on puhunut, että onko hän tietoinen, ettei munuaisosastolla tiedetä asiasta mitään. Vai kertooko tämä vaan taas siitä, että teoria ja käytäntö ovat niin kovin erilaisia?
Kirjattu
 

Linkkejä