KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6929 jäsentä  •  417333 viestiä  •  19951 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi EiSi, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kysymys Diabetesliitolle  (Luettu 30218 kertaa)

zebra1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4638
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #15 : Toukokuu 25, 2011, 15:11:19 ip »

Ehdottaisin seuraavaa:

- Ensin otettaisiin selvää, mitä karppauksen periaatteisiin kuuluu.

- Sitten otettaisiin selvää, miten diabeetikkokarppaajat tai kohtuuhiilariset käytännössä ruokavalionsa toteuttavat. Itse olen täysin valmis vaikka pitämään ruokapäiväkirjaa liiton toivoman ajan ja luovuttamaan oman kirjanpitoni ajalta x tutkittavaksi.

- Sitten tarkistettaisiin kannanotot, jos (kun) niissä tarkistettavaa ilmenee.

- Lopuksi annettaisiin mieluummin ohjeita kuin tuomioita. Jos on huoli kuiduista, painotettaisiin monipuolista juuresten ja kasvisten syöntiä. EI sanottaisi yksioikoisesti, että leivän jättäminen pois aiheuttaa kuituvajetta.
Kirjattu
Levemir, Humalog ja metformiini
Keinotekoisesti hengissä, mutta tiukasti elämässä kiinni

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1208
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #16 : Toukokuu 25, 2011, 15:31:50 ip »

runsas proteiinin saanti, joka liittyy vhh-dieettiin

Siis osataanko D-liitossa edes lukea? VHH-dieettiin EI liity runsas proteiinin saanti. Jos joku onneton perehtymättömyyttään karppailee runsasproteiinisesti, se on vähän sama asia kuin joku laihduttaisi kalorivajeella runsaskalorisesti. Se on siis VIRHEELLINEN TAPA.

Riittikö rautalanka vai avaanko toisen rautakaivoksen?Tämä runsas proteiinin saanti, joka liittyy vhh-dieettiin on täällä meillä asiakastyössä havaittu juttu. Jos vaikka teoriassa vhh tarkoittaisi vain rasvan lisäämistä ja hiilihydraattien vähentämistä, käytäntö on osoittanut, että proteiinin osuus tuppaa nousemaan. Tässä Liisa Heinosen kommentissa on siis kyse käytännön kokemuksesta.

En malta olla lisäämättä vielä linkkiä wikipedian vhh-määritelmään, jossa todetaan, että joissain vhh-variaatioissa lisätään myös proteiinin saantia:
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4h%C3%A4hiilihydraattinen_ruokavalio

Diabetesliiton tiedotus
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 25, 2011, 15:34:42 ip kirjoittanut Diabetesliiton tiedotus »
Kirjattu

zebra1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 4638
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #17 : Toukokuu 25, 2011, 15:41:53 ip »

Uskon kyllä, että vastaanotoilla näkee kaikenlaista porukkaa ja tulkintaa. Mutta eikö silloin kannattaisi pistää paukut teilauksen sijaan siihen, että ohjaa parempiin valintoihin?

Mulla tämä on ollut hyvin yksinkertaista: Lautasella lihan ym. proteiinin määrä näyttää samalta kuin ennenkin. Tärkkelyksen tilalla on juureksia ja kasviksia, yli kilo päivässä. Kun leipää syön vain hyvin vähän, proteiinien saanti leivänpäällisten muodossa on vähentynyt huomattavasti. Se taas antaa vähän liikkumavaraa muiden aterioiden proteiinimäärille.

Kirjattu
Levemir, Humalog ja metformiini
Keinotekoisesti hengissä, mutta tiukasti elämässä kiinni

vivianv

 • Veteraani
 • Viestejä: 1503
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #18 : Toukokuu 25, 2011, 15:49:50 ip »

käytäntö on osoittanut, että proteiinin osuus tuppaa nousemaan.

Käytäntö on osoittanut paljon muutakin, esimerkiksi sen, että vähärasvaisella suositusruokavaliolla paino tuppaa nousemaan ja d2 ylipäätään lisääntymään. Käytäntö on osoittanut myös, että D-liitto hakee VHH-ravitsemustietonsa mm wikipediasta.

Jatkokeskusteluita varten toivon, ettei käsitteitä ja yksittäisten henkilöiden sovelluksia sotkettaisi keskenään niin ettei erkkikään ota enää selvää, mistä ollaan puhumassa. Puhuttaisiin ikään kuin tieteellisellä metodilla. Käsite on käsite, sellaisena määritelty ja vakioitu. Soveltamisvirheet ja -uhat ovat sitten virheitä ja uhkia, joihin joko voidaan tai ei voida vaikuttaa ja jotka liittyvät tai eivät liity erottamattomasti käsitteeseen. Sitten voidaan antaa ratkaisukeinoja näiden viheiden ja uhkien voittamiseksi.

Esimerkki. VHH ruokavalio voi olla vaaraksi MIKÄLI proteiinin saanti nousee yli sen ja sen rajan, kuitujen saanti laskee alle sen ja sen rajan ja kolesteroli nousee yli sen ja sen rajan.
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

Diabetesliiton tiedotus

 • Administrator
 • Veteraani
 • Viestejä: 1208
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #19 : Toukokuu 25, 2011, 16:29:31 ip »

käytäntö on osoittanut, että proteiinin osuus tuppaa nousemaan.

Käytäntö on osoittanut paljon muutakin, esimerkiksi sen, että vähärasvaisella suositusruokavaliolla paino tuppaa nousemaan ja d2 ylipäätään lisääntymään. Käytäntö on osoittanut myös, että D-liitto hakee VHH-ravitsemustietonsa mm wikipediasta.


Yhtä lailla kuin vhh:sta on käytännössä yhtä monta sovellusta kuin on soveltajaa, myös suositusruokavaliota jokainen soveltaa miten soveltaa. Yleensä tyypin 2 diabetekseen sairastuneen ruokavalio ei todellakaan ole ollut suosituksen mukainen ennen sairastumista. Meillä on tietysti paljon kokemusta siitä, että ruokailun muuttaminen suositusruokavalion suuntaan parantaa diabeetikon terveyttä.

VHH:n määritelmiä on paljon. Tietääkseni ei ole olemassa kansallista, saati kansainvälistä konsensusta vhh:n määritelmästä. Eri lähteissä määritelmät vaihtelevat.

Ystävällisin terveisin:

Johanna Häme-Sahinoja
tiedottaja
Suomen Diabetesliitto
Kirjattu

vivianv

 • Veteraani
 • Viestejä: 1503
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #20 : Toukokuu 25, 2011, 16:38:26 ip »

D-liitto ei ilmeisesti mitenkään näe itseään tahona, jonka tulisi kantaa oma vastuunsa kansallisen käsitteistön kehittämisessä? Tällä hetkellä täytyy siis tyytyä puhumaan asiasta hiilareista kertyvien energiaprosenttien avulla. Esimerkki tällaisesta jaottelusta on kehitetty mm. Kohtauspaikalla. Tätä voidaan sitten täydentää rasva- ja proteiinilähtöisillä energiaprosenteilla. Pääasia, että kaikki tietävät mistä on kyse. Sumuttaminen on toki yksi tapa yrittää ajaa omia ideoitaan, sitten kun asiasta on kiinnostunut riittävä määrä ihmisiä, se ei oikein enää onnistu.

Miten muuten virallisia ruokasuosituksia on voitu antaa, kun ihmiset sitä kumminkin soveltavat miten soveltavat? Minäkin, ruojake, rupesin ihan karppaamaan.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 25, 2011, 16:43:26 ip kirjoittanut vivianv »
Kirjattu
D1 v:sta -77, karppaaja, kynäilijä ja kilpparivaivainen
Levemir&Humalog&Thyroxin

Vox audita perit, littera scripta manet.

Eppuli

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 477
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #21 : Toukokuu 25, 2011, 21:04:20 ip »

Ja käytäntö täällä palstalla hengailevan näkökulmasta on se, että hyvin moni diabeetikko karppaa vähentämällä (reippaasti) hiilihydraatteja alle suositus% eli sen 45-60. Läheskään kaikki näistä eivät kuitenkaan miellä itseään karppaajiksi ja katsovat syövänsä virallisterveellisesti. Täällä palstalla on esitelty hyvät energiaprosenttiin perustuvat VHH-rajat ja näitä voisi hyvin käyttää erilaisten karppaustapojen määrittelyssä ja niiden vaikutuksen tutkimisessa ja liitto ja suosittelijat voisivat käyttää - jos ei suoraan täällä ehdotettuja - niin samankaltaisia rajojen vetoja. Olisi paljon helpompaa, jos joku ruokavalio halutaan tuomita/kyseenalaistaa, niin kaikki tietäisivät, mistä puhutaan.

Uskon, että monilla karppaukseen kielteisesti suhtautuvalla (taholla) on ajatus ainoana VHH:n toteuttamistapana Atkinsilainen tiukka ketokarppaus, mikä ei varmastikaan kovin monelle (ainakaan pidemmän päälle) sovi. Sen sijaan hyväkarppaus runsaalla vihannesten ja kasvisten lisäyksellä (ilman että proteeinien absoluuttinen määrä juurikaan kasvaa) ja tarvittaessa rasvan lisäyksellä tullee olemaan linja, jonka liittokin joskus hamassa tulevaisuudessa hyväksynee. Hyväkarppaukseen vielä mahtuu marjoja (ja vähän hedelmiä), maitotuotteita ym.

Ja jos asiakas/potilastyössä on tullut ilmi karppauksen haittavaikutuksia, tulisi näistä ehdottomasti julkaista tutkimustietoa eikä mututuntumaa. Täällä meinaan on paljon päinvastaista kokemusta laboratoriotulosten ja verensokeriarvojen parantumisella tuettuna (sekä ykkösiltä että kakkosilta) . Olen itse hyväkarppaava (hh kuorma alle 100g/vrk) D1:nen nyt yli kolmatta kuukautta ja olen huomannut tämän ruokavalion ratkaisevan itsellä monia ongelmia: aamunkoittoilmiö ja lounaan jälkeen rajusti nouseva verensokeri on tullut paljon paremmin hallittavaksi, ei tule enää hiilaripöhnää (mikä ennen tuli usein jo esim 40-50g hh-kuormalla), olo on virkeämpi ja omahoitoa jaksaa paljon paremmin kun on vihdoinkin keksinyt menetelmän joka toimii eikä verensokeri heittele enää niin kuin ennen (jokainen diabeetikkohan on loppujen lopuksi oman tautinsa herra tai palvelija). Bonuksena vyötärö on selvästi kaventunut vaikka paino ei olekaan juuri laskenut (BMI on hyvin pitkään ollut normaalipainon rajoissa) kun ennen kova liikuntakaan ei ole tuonut toivottua tulosta. Liikuntaa toki jatkan ihan niin kuin ennenkin ja jos verensokeri nykyään laskee liikuntasuorituksen aikana, on hiilaritankkauksen tarve huomattavasti pienempi.
Kirjattu
DM1, pumppailija, kilppari sökö

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1014
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #22 : Toukokuu 26, 2011, 08:25:58 ap »

Aikooko Diabetesliitto uusia diabeetikoiden ravintosuosituksia noudattamaan 2000-luvun tutkimuksia? FST5:n ohjelma Spotlight 19.5. klo 21 osoitti selvästi, että nykyisessä ravintosuosituksessa on ongelmia.

Perusongelma on, että suositusten takana olevat käsitykset ovat niin kiveen hakattuja. Periksi anneta senttiäkään:
Rasva, etenkin etenkin tyydyttynyt on pahasta. piste.
Ravinnon energiasta on saatava puolet hiilihydraateista. piste.

Tällaisen sitkeyden ymmärtäisi, jos tulokset tukisivat näitä vanhoja suosituksia, mutta ei tue. Ihmiset lihovat, eri diabetestyypit ovat räjähtäneet käsiin ja kasvu jatkuu. Tulokset ovat anteeksiantamattoman huonoja. Sitten kehdataan vielä selitellä, että suositukset ovat hyviä, ihmiset ovat vaan niin tyhmiä, etteivät noudata niitä. O tempora, o mores. (Yritysjohtajana toimiessani olen vastannut useista projekteista. Tapana on alussa asettaa tavoitteet ja projektin lopussa todeta, täyttyivätkö ne. Tavoitteiden jäädessä täyttymättä projektipäällikön on aivan turha selitellä, että asiakkaat vaan olivat niin tyhmiä.)

Jospa Liitossakin kerättäisiin vähän rohkeutta ja avattaisiin silmät. Monet diabeetikot voivat hyvin paljon paremmin syömällä suositusten vastaisesti. Yhä useammat lääkärit näkevät tämän päivittäin, kun yhä useammat diabeetikot saavat hoitotasapainonsa kuntoon ohjeiden vastaisella syömisellä.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

Konrad

 • Vieras
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #23 : Toukokuu 26, 2011, 08:53:14 ap »

Ehkä jotakin on tapahtumassa.

"Perustetaan uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys Suomeen"

"Tällainen peli ei voi jatkua! Välinpitämättömyyden ollessa sitä luokkaa, että Suomen diabetesliitossa ei enää suostuta puolustamaan diabeetikoiden ravitsemussuosituksia, voi viestiä siitä, että diabetesliitossakaan ei enää uskota nykyisiin ravitsemussuosituksiin. Perustetaan uusi diabetesyhdistys, joka ottaa huomioon tieteen edistysaskeleet täysimääräisesti!

Suomen suosituin terveysbloggaaja ja biologi Christer Sundqvist on aloitteentekijänä hankkeessa, jossa perustetaan uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys. Se tulee toimimaan Suomen diabetesliiton rinnalla tarjoten Käypä hoidon tilalle vaihtoehtoisia ja täydentäviä hoitomalleja, kuten esimerkiksi tukea vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja ravintoterapiasta sairauteensa hakeville diabeetikoille."

http://sundqvist.blogspot.com/2011/05/perustetaan-uusi-valtakunnallinen.html

Oliiko Diabetesliitonkin jo syytä valveutua?
Kirjattu

d1-nainen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18915
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #24 : Toukokuu 26, 2011, 10:34:31 ap »

Hyvä Christer!

Kuulun kyllä jo aika moneen yhdistykseen, mutta tämä todella kiinnostaisi.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #25 : Toukokuu 26, 2011, 10:47:12 ap »

1.Christer yms:ÄLKÄÄ PERUSTAKO OMIA LIITTOJANNE,jos haluatte vaikuttaa TODELLA asioihin,niin menkää mukaan nykyisen D-liiton toimintaan SUORAAN (jos asianne esitätte rakentavasti sinne,niin kyllä se ajan myötä onnistuu),Suomeen ei nyt kaivata ENÄÄ yhtään lisää tätä Puskien,lD-liiton ja "Heikkilöittein" ym.ego pullistelutaistelua,jossa kaikki ovat osin väärässä tietyissä asioissa,eivätkä edes suostu myöntämään omia virheitään.
Christeriä pidän lukemani perusteella aika hyvänä asiantuntijana ja hänen käytäntöjään hyvinä ruokavalioittein suhteen.
Ei tätä egopelleilyä enää kukaan kaipaa,vaan konkreettisia toimia,että etenkin 2.tyypin diabetes ja sitä kautta myös valtiolle tulevat valtavat kustannukset saadaan katki.
Ja kannattaa NYT TODELLA MUISTAA,että se tiukka Vhh,jossa 2.tyypin diabeetikot pyrkivät elämään ilman lääkkeitä tai mahdollisimman vähällä lääkityksellä on monille käytännön syistä vaikeaa toteuttaa ja soveltaa.

SITTEN:EN NYT IHAN TAJUNNUT,mitä tuossa Liiton ekassa vastauksessa tarkoitettiin,kun "odotellaan Pohjoismaalaisia tulevia YLEISIÄ ruokasuosituksia.."??
Ei nyt diabeetikkojen ruokavalioita pidä yhdistää yleisiin ohjeisiin/perusterveittein suosituksiin,vaan ne ovat aivan oma osionsa.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 26, 2011, 10:51:19 ap kirjoittanut rasvis »
Kirjattu

rasvis

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3631
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #26 : Toukokuu 26, 2011, 10:58:14 ap »

JA sanosin vielä tohon rasva vs proteiinit asetteluun,että sillä pelkällä runsaallakaan rasvaan lisäämisellä (kun hiilareita vähennetään/jätetään pois) ruokaan on keskikokoisen miehen energiantarvetta että nälkää vaikea taltuttaa (kokeiltu todella on),vaatii käytännössä  proteiinin lisäämistä,että onnistuu.
Kirjattu

D2n

 • Aloittelija
 • Viestejä: 27
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #27 : Toukokuu 26, 2011, 11:06:29 ap »

Nykyisistä ruokavaliosuosituksista Diabetesliitolla on edelleen hyviä kokemuksia oikein käytäntöön sovellettuna. Esimerkiksi Itämeren ruokakolmio ja siihen liittyvä selitysteksti antavat suuntaviivoja suosituksen käytännön toteuttamiseen.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei tiedetä. Diabeteksen hoidossa verisuonten ja munuaisten terveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää.
Diabeteskeskuksen kuntoutuksessa on tullut esiin vähähiilihydraattisen ruokavalion terveyshaittoja juuri verisuoni- ja munuaisterveyteen liittyen. Tästä Diabetesliitossa ollaan huolissaan. Ruokavalioasioissa ei kannata mennä äärimmäisyyksiin.
Erityisen haitallista tiukka hiilihydraattien rajoittaminen voi olla silloin, kun on munuaismuutoksia ja/tai taipumusta LDL-kolesterolin nousuun. Varhaisvaiheen munuaismuutoksista ihminen ei valitettavasti useinkaan itse ole tietoinen ja siinä vaiheessa runsas proteiinin saanti, joka liittyy vhh-dieettiin, voi nopeuttaa munuaisvaurion etenemistä.

Ravitsemusterapeutti Liisa Heinonen, Diabetesliitto


Nyt on kyllä pullat ja proteiinit sekaisin arvon ravitsemusterapeutilla. Miksi vhh olisi runsasproteiininen ruokavalio, kun se suosittaa proteiinia syötäväksi saman verran kuin virallisestikin suositelluissa ruokavalioissa. Näkee, että diabetesliitossa ollaan edelleen omien ennakkoluulojen ja olettamusten vankeja. Kehottaisin perehtymään asiaan hieman tarkemmin.

Aikaisemmissa viesteissä tuli jo esiin, että meitä 2 tyypin diabeetikoita on karppaamassa useita. Jos ei useita kymmeniä. Omaan kokemukseeni ja veriarvoihini viitatan en usko enää diabetesliiton syömisen suosituksiin. Ruotsalaislääkäri sanoi niillä suosituksilla saatavan diabeteksen ja näin kävi minulle. Diabetesta ehkäistäkseni söin tunnontarkasti lautasmallin mukaan, ruisleipää, kuituja, ja margariinia leivälle. Salaatille rypsiä. Tuloksena diabetes. Nyt syön vhh-ruokamallilla ruotsalaissuositusten ja Antti Heikkilän mukaan, niin verensokeri- ja verenrasva-arvojen muutos on ollut huomattava hyvään suuntaan. Näyttää siltä, että pian jää viimeinenkin metformin pois.
Kirjattu

D2n

 • Aloittelija
 • Viestejä: 27
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #28 : Toukokuu 26, 2011, 11:33:56 ap »

Muistuttaisin myös, että nyt voimaan tullen uuden terveydenhuoltolain myötä myös terveyspalveluihin tuli ns. kuluttajansuoja. Saa nähdä, milloin tulee ensimmäiset valitukset siitä, ettei terveyskeskuksen diabeteshoitajalta saa parantavaa hoitoa, vaan suositellaan ruokavaliota hyvinkin voimallisesti, joka loppupeleissä nostaa verensokeria ja edistää diabeteksen liitännäissairauksien puhkeamista. Maailmalta on niin paljon näyttöä vhh-ruokavalion hyödyistä 2 tyypin diabeetikoille, joten diabetesliiton kannattaisi aika nopeassa tahdissa perehtyä tähän hoitomuotoon, ennenkuin noita vaateita ja valituksia alkaa tulla. Toisaalta toivoisin, että jotkut tekisivät näitä valituksia, niin suomessa olisi pakko tutkia myös vhh-hoitomuoto, kuten Ruotsissa kävi. Ruotsissa kävi vain niin päin, että ravitsemusterapeutit kantelivat Annika Dahlqvistista joka suositti vhh-ruokavaliota. Suomessa uuden lain myötä diabeetikot voivat kannella tai tehdä valituksen saamatta jääneestä parhaasta mahdollisesta hoidosta lääkärin tai diabeteshoitajan suhteen, sillä nykyinen lautasmallin suosittelu ruokavaliona ei missään tapauksessa ole paras hoitomuoto ruokavaliossa 2 tyypin diabeetikolle. En myöskään näe mitään järkeä siinä, että odotellaan pohjoismaisia yhteisiä ruokasuosituksia. Nehän ovat tarkoitettu terveille ihmisille. Diabeetikko - ainakin kakkostyyppi -  tarvitsee aivan omat suosituksensa, jotka ovat aika kaukana normaalista terveille suunnatuista väestösuosituksista.  
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 26, 2011, 11:43:25 ap kirjoittanut D2n »
Kirjattu

Konrad

 • Vieras
Vs: Kysymys Diabetesliitolle
« Vastaus #29 : Toukokuu 26, 2011, 11:39:45 ap »

Diabetesliiton edustaja on tuonut mahdollisesti koituvat munuaisongelmat VHH:n ongelmaksi liian proteiinin saannin seurauksena. Tässä on jo useampi ehtinyt oikaista käsityksen.

Kannattaa palauttaa, mistä diabeetikon munuaisongelmat johtuvat. Ne ovat seurausta korkeista verensokereista. Lisäksi diabeetikoilla kuten muillakin korkea verenpaine voi tuoda ajan mittaan munuaisongelmia. Jos munuaisissa ei ole ongelmia, en näe mitään syytä proteiininkaan normaalia suuremman saannin välttämiseen. Terveet munuaiset sietävät proteiinin syöntiä. Jotta munuaiset pysyvät terveinä, on syytä pitää verensokerit mahdollisimman hyvin terveen arvoissa, johon nimenomaan VHH on erinomainen väline. Lieviä munuaisongelmia saadaan parannettua saattamalla verensokerit kuntoon. Otetaan tähän vielä Bernsteinin kirjassaan mainitsema esimerkki. Texasissa ei ole munuaisongelmaisia sen enempää kuin muualla USA:ssa. Texasissahan syödään pihviä runsaasti ja saadaan sen mukana runsaasti myös proteiinia. Toki olen sitä mieltä, että jos munuaisissa on ongelmia, proteiinirajoitus on paikallaan.

Käsitys, että munuaisongelmat voivat tulla yllättäen, on outo. Diabeetikot käyvät säännöllisesti laboratoriokokeissa tai ainakin pitäisi. Näihin kuuluu myös munuaisia koskevat kokeet.

Oma VHH:ni ei ole ehkä oikeaoppinen. En laske rasvan enkä proteiinin osuuksia erikseen. Ainoastaan hiilihydraatit kiinnostavat. GI- ja GL-opit olen hylännyt ainakin itselleni merkityksettöminä. Hiilarigrammat ratkaisevat. Yleensä hiilarini koostuvat parhaimmillaan vähähiilihydraattisista kasviksista. Ainoa hedelmä on avokado. Joskus voi olla pieniä poikkeamia, mutta ne eivät kokonaisuutta sotke. VHH:lla olen ollut jo vuoden 2002 loppupuolelta alkaen eli pian sen jälkeen kun olin saanut hankittua ensimmäisen verensokerimittarini. Tämä tapahtui tosin vasta noin vuosi diagnoosin jälkeen, kun kukaan ei ollut suositellut sellaisen hankkimista.  Ajan mittaan ote hiilareihin nähden on vain tiukentunut. Tältä tieltä ei ole paluuta.

Tähän sopii varmaan Bernsteinin kirjan esipuheen kaneetti:

Most important, unlikethe ADA guidelines, ours work.

ADA = USAn diabeteliitto, vastaa Suomessa Suomen Diabetesliittoa

***

Edit: Kohti parempaa diabeetikkojen tulevaisuutta

http://www.youtube.com/watch?v=wTLScFjXZXE

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 26, 2011, 11:46:11 ap kirjoittanut Konrad »
Kirjattu
 

Linkkejä