KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä  (Luettu 8742 kertaa)

valiomerja

 • Vieras
 • Viestejä: 2
narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« : Helmikuu 02, 2011, 18:54:00 ip »

Kun nyt jyllää tämä rokotuskohu niin olen tässä miettinyt, joko
ruvettaisiin tutkimaan, että aiheuttaako joku rokotus tämän suomalaisten
lasten mahdottoman sairastumisvauhdin tähän diabetekseen.
Ennenkun on väitetty että ei voi olla rokotus, kun ei vaikuta näin muualla
maailmassa mutta nythän nähdään että narkolepsiaakin on tullut vain suomessa ja
jossain harvoissa muissa maissa.
Kirjattu

Tintti08

 • Jäsen
 • Viestejä: 187
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #1 : Helmikuu 02, 2011, 22:21:38 ip »

Täytyypä sanoa, että sama kävi tänään mielessä  :o. Meidän tytöllä eka rokotus 3 kk:n iässä ja kun seuraavat 3 kk kului, niin ensimmäiset diabetekseen liittyvät vasta-aineet tulivat positiivisiksi, ja toissaviikolla nyt 3 -vuotiaalla sitten diagnosoitiin D. Ylimääräisiä rokotuksia en ole hänelle koskaan ottanut (en edes sikainfluenssarokotusta), vaan ainostaan nämä rokotusohjelmaan kuuluvat MPR ja viitosrokotteet. Oon aina ollut rokotuskriittinen. Tuntuu, että Suomessa ei edes haluta tutkia tätä mahdollisuutta, vaan todetaan, että rokotukset ovat turvallisia.
Kirjattu
* D1 vuodesta 1981, A-C Insight+Humalog 11/2012 alkaen
* Tyttö -07, D1 todettu 01/2011, 640G+Humalog 10/2013

pusu

 • Jäsen
 • Viestejä: 163
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #2 : Helmikuu 02, 2011, 23:10:54 ip »

Tätä olen miettinyt myös... Minun ja mieheni suvussa ei ole kenelläkään 1-tyypin diabetestä ja 2-tyyppiäkin vain parilla harvalla kaukaisella sukulaisella (muita autoimmuunisairauksia on, lähinnä reumaa). Poika osallistui "vauvana" rokotetutkimukseen. Mielessä on usein käynyt, että olisiko se syyllinen. Tosin todennäköisimpänä syynä pidän virusta. Poika aloitti päiväkodissa hoidossa 10 kk ennen kuin diabetes todettiin ja pojalla oli todella paha flunssa ja korvatulheduskierre päiväkodissa aloittamisen jälkeen.

Tosin olen kyllä miettiny kaikkia muitakin mahdollisia ja mahdottomia syitä  ::)
Kirjattu
Poika -06, D1 06/08

brae

 • Jäsen
 • Viestejä: 107
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #3 : Helmikuu 03, 2011, 09:58:06 ap »

Peesaan täysin edellisiä. Ainakin Suomessa (mutta muissakin Pohjoismaissa) 1950- 60-lukujen jälkeen huimasti lisääntyneen I diabeteksen aiheuttaja lienee koktailii, missä osatekijöinä rokotuspaletti, enterovirukset ja pienet geenipopulaatiot.

Huomata kannattaa, että Suomessa diabetesgeenien kantajat saatu pidettyä hyvän lääkityksen takia hengissä jo pari sukupolvea!!

Ruotsissa ja Tanskassa on jo vuosikymmenten takaa paljon enemmän maahanmuuttajia Suomeen verrattuna.
Miten mahtaa I diabetestä esiintyä maahanmuuttajien lapsissa?
Onko tutkittu? Ei. 
Kirjattu
"Ihmiset eivät kompastu vuoriin, vaan kiviin"   (=intial. sananlasku)

Kanerva*

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 469
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #4 : Helmikuu 03, 2011, 10:55:15 ap »

Hmm... nyt en tietystikään tiedä kuinka rokotuskriittisiä ihmisiä täällä pyörii (vastutetaanko vain ylimääräisiä rokotuksia vai ihan kaikkia). Mutta aina kannattaa muistaa, että joskus vain on valittava kahdesta pahasta se vähemmän paha. Eli rokotuksilla on saatu lapsikuolleisuus vähenemään tiettyihin tauteihin. Hinkuyskä, tuhkarokko yms. näin esimerkkinä. Yhdysvalloissa (Kaliforniassa) kuoli viime vuonna useita vauvoja hinkuyskään, kun tämän tietyn alueen rokotuskattavuus laski alle 90 % (kuolleet vauvat siis saivat hinkuyskätartunnan ennenkuin ehtivät saada rokotuksen).

Sitten ihan kuvitteellinen kysymys eli jos jokin tietty rokote (vaikka jäykkäkouristus tai polio) paljastuisi diabeteksen riskitekijäksi (lisäisi vaikkapa samassa suhteessa riskiä sairastua kuin SI-rokete narkolepsiaan), niin jättäisittekö lapsenne rokottamatta tätä tautia vastaan? Entäpä yhteisöllinen vastuu eli kun rokotus jätetään ottamatta, niin rokotuskattavuus laskee ja laumaimmuteettisuojaa ei enää ole. Tällöin sairastua voi myös ne, jotka eivät voi syystä tai toisesta ottaa rokotetta (syöpäsairaat, tietyt allergiat).

Oma kanta on, että rokottaisin lapseni diabetesriskistä huolimatta näitä rokotusohjelman mukaisia tauteja vastaan. Mieluumminin elävänä diabeteksen kanssa kuin kuolleena. Samoin demokraattisessa yhteiskunnassa yhteiskunnan varoja käyttäen yksilöillä on myös tietty vastuu toisista ihmisistä.
t. diabeetikkona 30 v. ja äitinä 6 v. ollut kanerva
Kirjattu

pusu

 • Jäsen
 • Viestejä: 163
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #5 : Helmikuu 03, 2011, 13:40:13 ip »

Hmm... nyt en tietystikään tiedä kuinka rokotuskriittisiä ihmisiä täällä pyörii (vastutetaanko vain ylimääräisiä rokotuksia vai ihan kaikkia). Mutta aina kannattaa muistaa, että joskus vain on valittava kahdesta pahasta se vähemmän paha

Mä en vastusta rokotuksia, vaikka saatankin pohtia, että onko niillä ollut osallisuutta pojan diabetekseen. Lapsille otettiin sikainfluenssa rokotukset (ja myös meille aikuisille). Silloin kyllä mietittiin pitkään, että otetaanko, koska oli tiedossa, että ei ole perusteellisesti testattu. Toistaalta oli taas vaikea kaiken kohun keskellä saada selkeää kuvaa siitä, että kuinka vaarallinen sikainfluenssa oikeasti on, kun vallalla tuntui olevan ajattelu "iik, me kaikki kuollaan".

Jos joku on lukenut rokotusten tuoteselostuksia (vai mitä ovatkaan), niin kaikilla rokotuksilla on mahdollisia sivuvaikutuksia. Samoin lääkkeillä (tuoteselosteen perusteella voisi luulla, että lääkkeet tekevät vain sairaammaksi  ::)). Nykyään nuo rokotukset ovat jo niin itsestään selvyyksiä, että niitä kritisoidaan toisaalta liikaakin, kun on "unohdettu", että minkälaisia tauteja vastaan nillä suojadutaan...

Kriittistä ajattelua on hyvä harrastaa, mutta tässä rokotusasiassa kannattaa todellakin pitää mielessä se, että minkä takia ne rokotteet on yleensäkin kehitetty.

Kirjattu
Poika -06, D1 06/08

emonen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2995
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #6 : Helmikuu 04, 2011, 02:23:02 ap »

Suomessakin kuoli muutamia lapsia sikainfluenssaan viimetalvena. Osa terveitä, osalla oli jokin perussairaus.
Mutta koska rokotukset toteutuivat kattavammin kuin monessa muussa maassa, tänätalvena ei ole tullut pahaa epidemiaa. Toivottavasti ei tulekaan!
Ja sikainfluenssa oli sekä Suomessa että muualla maailmassa pahempi lapsilla, nuorilla, raskaanaolevilla... Siinä tilanteessa kun mietittiin mitä pitäisi tehdä, päätös pyrkiä rokottamaan oli varmasti ainoa oikea.

Rokotuksilla on muutenkin todella saatu kuolleisuus moneen tautiin laskemaan. Hyvä niin!

Suomessakin on kuitenkin nykyisin mm hinkuyskää jonkinverran. Rokottamattomilla lapsilla.
Kirjattu
Diabeetikkotytön äiti

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #7 : Helmikuu 04, 2011, 15:45:48 ip »

niin, meidän tyttö ei ehtinyt sikainfluenssarokotusta saada vaan sai itse taudin, käytiin sairaalassakin mutka koska henki alkoi olla ahtaalla. Ja miten sitten kävi - seuraavana kesänä puhkesi diabetes. Diabetes oli varmasti siellä taustalla jo "mytinyt" mutta toi influenssa oli sitten se viimeinen pisara tuadin puhkeamiselle - tätä pohti lääkäritkin :-)
Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #8 : Helmikuu 05, 2011, 21:21:37 ip »

Nykyään nuo rokotukset ovat jo niin itsestään selvyyksiä, että niitä kritisoidaan toisaalta liikaakin, kun on "unohdettu", että minkälaisia tauteja vastaan nillä suojadutaan...

Kriittistä ajattelua on hyvä harrastaa, mutta tässä rokotusasiassa kannattaa todellakin pitää mielessä se, että minkä takia ne rokotteet on yleensäkin kehitetty.Jepsistä. Tuon osalta voin sen verran kertoa, että toisella vanhemmallani on polio & toisella tuberkuloosi takanaan lapsuusvuosilta. Molemmat ovat edelleen elossa, mutta siis vammautuneina eläneet & lapsensa kasvattaneet - sitkeitä sissejä monessa mielessä. Hoitojaksot ovat olleet äärimmäisen pitkiä & kivuliaita, eikä tuolta kivulta ole päässyt pakoon missään välissä, varsinkaan polion kanssa.

Siihen väliin kun tulee joku jeesustelemaan turhista rokotteista, oma kantani on aika tiukka. Ei se niin kivaa ole katsella vieressä, miten itselle elämän tärkeimmät ihmiset koettavat taiteilla asian kanssa (ei siis henkisesti, vaan oikeasti taistelevat päivästä toiseen ollakseen toimintakykyisiä & välittämättä kivusta). Rokotusohjelman mukaiset rokotteet olen itselleni & lapsilleni ottanut ja näen tuon ihan asiallisena, siihen päälle vielä osallistuttu muutaman rokotteen kehittämiseen & otettu esim. vesirokkorokote keskoselle, jottei sairastuisi kun ei sitä kestäisi kovin näppärästi.

Se, että jollain on varaa mietiskellä valintaansa, on todellista luksusta (mitä ei tunnuta tajuavan) ja mitä tuohon sikainfluenssarokotteeseen tulee, kysynpä vaan miten tuo olisi voitu testata niin, että olisi globaalisti tiedetty rokote täysin sivuvaikutuksettomaksi? Ottamalla jokaisesta kansasta otos & tuikkaamalla riittävä määrä väestöä & odottamalla, miten käy vuoden sisään? Ottaen tilanteen huomioon sinä hetkenä, kun rokottaa piti, ei tainnut olla ihan ekana mielessä odotella vuoden verran & palata asiaan sitten viisaampana.
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

rajatapaus

 • Jäsen
 • Viestejä: 154
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #9 : Helmikuu 12, 2011, 15:06:28 ip »

Suomessakin kuoli muutamia lapsia sikainfluenssaan viimetalvena. Osa terveitä, osalla oli jokin perussairaus.
Mutta koska rokotukset toteutuivat kattavammin kuin monessa muussa maassa, tänätalvena ei ole tullut pahaa epidemiaa. Toivottavasti ei tulekaan!
Ja sikainfluenssa oli sekä Suomessa että muualla maailmassa pahempi lapsilla, nuorilla, raskaanaolevilla... Siinä tilanteessa kun mietittiin mitä pitäisi tehdä, päätös pyrkiä rokottamaan oli varmasti ainoa oikea.

Rokotuksilla on muutenkin todella saatu kuolleisuus moneen tautiin laskemaan. Hyvä niin!

Suomessakin on kuitenkin nykyisin mm hinkuyskää jonkinverran. Rokottamattomilla lapsilla.
Sikapiikkiä ei annettu kansalaisille Puolassa, Tanskassa eikä Virossa. Miten on selitettävissä se, ettei sikainfluenssa ole kaatanut väkeä noissa maissa yhtään enempää kuin muuallakaan.
Kirjattu

Friita

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13921
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #10 : Helmikuu 12, 2011, 15:11:26 ip »

Onko sulla noista tilastoja?
Kirjattu
D1 vuodesta 1986,
Veo 2/2012 - >
MiniMed 640G 5/2015
MiniMed 670G 6/2019
+ humalog sekä joitakin tabletteja

rajatapaus

 • Jäsen
 • Viestejä: 154
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #11 : Helmikuu 13, 2011, 08:45:58 ap »

Onko sulla noista tilastoja?
Tilastoja en nyt jaksa etsiä, mutta HEIKKI PELTOLAn (LKT, DTM & H, infektiotautiopin professori, lasten infektioylilääkäri HUS, Lasten ja nuorten sairaala) pääkirjoitus Lääkäri-lehdessä kokonaisuudessaan tuolla: http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto35_1.pdf

Tässä pieni lainaus tekstistä:
"Tanska, Viro ja Puola
eivät ryhtyneet massarokotuksiin lainkaan – missä ovat joukkosairastumiset ja -kuolemat siellä? Näkemys, jonka mukaan Suomessa estettiin paljon sairastumisia ja useita kuolemia, ei ole uskottava."
 
Kirjattu

Friita

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13921
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #12 : Helmikuu 13, 2011, 08:51:26 ap »

Niin, mutta kai siellä on jotakin tilastoa olemassa, että paljonko kuoli?
Kirjattu
D1 vuodesta 1986,
Veo 2/2012 - >
MiniMed 640G 5/2015
MiniMed 670G 6/2019
+ humalog sekä joitakin tabletteja

rajatapaus

 • Jäsen
 • Viestejä: 154
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #13 : Helmikuu 13, 2011, 09:27:29 ap »

Niin, mutta kai siellä on jotakin tilastoa olemassa, että paljonko kuoli?
Kuten jo sanoin, en ehdi nyt niitä tilastoja etsimään - voit etsiä niitä itsekin.
Ihan tavalliseen kausi-influenssaan kuolee jokatapauksessa 100 - 1000 kertaa enemmän ihmisiä joka vuosi, kuin tähän sikainfluensaan. Sikapiikki oli ihan puhdasta rahastusta.
Kirjattu

Friita

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13921
Vs: narkolepsia ?? diabetes ??? rokotuksetko syyllisiä
« Vastaus #14 : Helmikuu 13, 2011, 09:52:13 ap »

A, mä luulin, että sulla on tietoa noista maista tarkemmin, väittämäsi pohjalle.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986,
Veo 2/2012 - >
MiniMed 640G 5/2015
MiniMed 670G 6/2019
+ humalog sekä joitakin tabletteja
 

Linkkejä