KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Aamujaaa!!  (Luettu 17685 kertaa)

kivitatti

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 8857
Aamujaaa!!
« : Marraskuu 29, 2010, 00:53:24 ap »

Tuolla toisessa ketjussa jo aloittelin ihmetystäni miksi aamupalan jälkeiset sokerit on niin epäloogiset. Ajattelin avata uuden ketjun aiheesta, niin se ei sotke muita aiheita eikä huku keskusteluihin. Ja voihan täällä olla joitakin joilla on sama ongelma, tai vaikka ratkaisu asiaan! Laitan nyt tähän nämä kaksi mitä ehdittiin jo puhua.
Ongelmana siis se, että vaikka syön joka aamu saman aamupalan, menen kouluun jne, niin yhtenä päivänä vs on 2h aamupalan jälkeen 8, toisena 15. Enkä ymmärrä miksi näin käy.

Lainaus käyttäjältä: kivitatti
Aamupäivän inskantarvetta/10ghh en oo vielä saanu järkeiltyä kunnolla, kun se mikä toimii yhtenä aamuna, ei toimi enää seuraavana. Yllättävät hypot ja korkeat ajoittuu aina aamupäiviin.
Jos on aamupäivän inskantarpeen selvittämiseksi vinkkejä, niin kaikki otetaan vastaan.. Perusinska on aamun osalta kohdallaan, siinä ei ole vika. Sokerit ei hievahdakaan ennen lounasta, jos en syö aamupalaa. Saisinkohan sensoroinnin jos kauniisti kerjäisin...?
Lainaus käyttäjältä: Viljo
Kivitatti kirjoitti "Jos on aamupäivän inskantarpeen selvittämiseksi vinkkejä, niin kaikki otetaan vastaan."

Onhan minilla vinkkejä mutta en ole varma että toimisivatko ne nuoremmilla hyvän fyysisen kunnon omaavilla.

Se aamupalan tai aamiaisen ravinto koostumus vaikuttaa aika paljon kummakin insuliinin määrään eli perus- ja ateriainsuliiniin.
Jos on aamiaisella reilusti rasvoja ja proteeneita niin tarvitsee enempi perusinsuliina ja jos taas aamiasen jälkee lähtee fyysiseen rasitukseen
niin pitää olla aamiaislla syödä nopeitakin hiilihydraatteja.

Vinkkejä asian selvittämiseksi on verensokerin mittaaminen ja kokeilemalla erillaisille aamiaisille erillaisia insuliini annoksien määriä.

Sellaisella mutu tuntumalla ne määrät ei selviä. Mitata täytyy ja apuna pitäisi myös kirjoitta syödyt sapuskat ja liikunta määrät kello aikoineen päiväkirjaan.

Niistä sitten analysoi ja kalloon tallentaa insuliini määrät niin aina aamuisin ne siltä tulevat ja onnistuu paremmin aina arvioimaan lähemmäksi
liikaunnan. sapuskan ja insuliinien määrien yhteen sovittamisen.

Viljo

Kiitos Viljo. :)

Samat perusperiaatteethan ne on kaiken ikäisten ja kuntoisten diabeetikkojen hoidossa.
Miksi proteiinin ja rasvan jälkeen tarvii enemmän perusinsuliinia? Hiilihydraattien hidastuneen imeytymisen ymmärrän, mutta miksi enemmän perusinsuliinia?
Yleensä syön aamupalaksi maitoon keitetyn kaurapuuron, 100g raejuustoa ja 5g oliiviöljyä. Eli 30g hh, 11g r ja 25g prot. Sille 4ky insuliinia. En ymmärrä vaan miksi joskus 2h sen jälkeen vs on 15, kun yleensä se on 8, vaikka aamuarvo olis ollu sama. Aamuun kuuluu bussipysäkille kävely n.500m ja puolen tunnin bussimatka. Sit oonkin jo koulussa ja istun luennolla. Sen ei luulisi olevan fyysisesti kovin rasittavaa ja sokereita laskevaa.. ::) Siksi tämä niin kummalliselta tuntuukin kun aamut on aika samanlaisia ja aamupalakin on yleensä se sama. Poikkeavan aamupalan jälkeen on ihan loogista että sokeritkin on poikkeavat, mutta kun on samat rutiinit ja silti aamupalan jälkeiset arvot hyppii, niin se ihmetyttää.

Minäpä kirjoittelen arvoja ja aamupaloja ja muita muuttujia ylös tässä viikon aikana, niin löydään viisaat päämme yhteen ja koitetaan keksiä joku logiikka. :) Jos ei keksitä niin sitten kysyn lääkärin mielipidettä ja sen jälkeen vasta ruikutan sitä sensorointia. :D

Mutta jos jollakin on jotain ideaa lisää, niin antaa paukkua. Ja kaikki kokemukset on tervetulleita.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 29, 2010, 00:56:38 ap kirjoittanut kivitatti »
Kirjattu
- D1, hypotyreoosi, astma, ibs - ♀
- Accu-Chek Spirit Combo Humalogilla, Thyroxin ja Pulmicort -

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2204
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #1 : Marraskuu 29, 2010, 06:23:45 ap »

ei mitaan ihmeellista taysin normaali tapaus            sopimatonta ruokaa illalla ja yolla.   koyhyyten takia syoty kaura puuro on myos sopimatonta ruokaa aamulla.         salattia tai keitettyja vihanneksi pieni annos,lisaksi ehka pellavan siemen jauhoa lusikallinen  sekaan on riittava annos.      pitaa syota sokeri tautiselle sopivaa  ruokaa ,tilanteen mukaan.             kolmas osa kakkos tyypista johtuu koyhyytesta
Kirjattu

Friita

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13921
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #2 : Marraskuu 29, 2010, 07:04:58 ap »

En ymmärrä vaan miksi joskus 2h sen jälkeen vs on 15, kun yleensä se on 8, vaikka aamuarvo olis ollu sama. Aamuun kuuluu bussipysäkille kävely n.500m ja puolen tunnin bussimatka. Sit oonkin jo koulussa ja istun luennolla. Sen ei luulisi olevan fyysisesti kovin rasittavaa ja sokereita laskevaa.. ::) Siksi tämä niin kummalliselta tuntuukin kun aamut on aika samanlaisia ja aamupalakin on yleensä se sama. Poikkeavan aamupalan jälkeen on ihan loogista että sokeritkin on poikkeavat, mutta kun on samat rutiinit ja silti aamupalan jälkeiset arvot hyppii, niin se ihmetyttää.

Mites se edellispäivän liikunta? Onkos se joka päivä tismalleen samanlaista?
Kirjattu
D1 vuodesta 1986,
Veo 2/2012 - >
MiniMed 640G 5/2015
MiniMed 670G 6/2019
+ humalog sekä joitakin tabletteja

RAR

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 10917
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #3 : Marraskuu 29, 2010, 08:51:28 ap »

Jos on aamiaisella reilusti rasvoja ja proteeneita niin tarvitsee enempi perusinsuliina ja jos taas aamiasen jälkee lähtee fyysiseen rasitukseen niin pitää olla aamiaislla syödä nopeitakin hiilihydraatteja.
***
Miksi proteiinin ja rasvan jälkeen tarvii enemmän perusinsuliinia? Hiilihydraattien hidastuneen imeytymisen ymmärrän, mutta miksi enemmän perusinsuliinia?
***
Mutta jos jollakin on jotain ideaa lisää, niin antaa paukkua. Ja kaikki kokemukset on tervetulleita.

Luulen, että Viljo tarkoittaa sitä, että proteiini+rasva-yhdistelmä nostaa sokereita vasta viiveellä, joten siksi perusinskan nosto? Näin sen ainakin itse ymmärsin.

Ja minun kokemuksen mukaan sama kombinaatio illalla nostaa sitten ihan kiitettävästi aamusokereita. Joten illallisen/iltapalan koostumukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Vähän proteiineja ja enemmän hitaita hiilareita.
Kirjattu

emonen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2995
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #4 : Marraskuu 29, 2010, 08:54:56 ap »

Meillä eletään ihan saman ongelman kanssa... Tosin kyse on lapsesta mutta kummiskin...
Täsmälleen samanlainen aamupala 3 tuntia ennen koululounasta - siis mitattu vaakaa ja desimittaa käyttäen jne...
Ensin yhtenä aamuna verensokeri lähti rakettinousuun ja oli melkein 22. Seuraavana aamuna olikin sitten 7,2. Ja koulussa oli samanlaista istumisohjelmaa, ei liikkaa tms...
Ja molemmat oli samalla kanyylillä ja inska-ampullilla - ja ensin tuo korkea eli kyse ei ollut inskan jäätymisestä, kanyylin tulehtumisesta tms...

Liikuntaa ei lapsella ikinä voi ihan vakioida, tosin lapsi on onneksi "yleisliikkuva" eli harvoin liikunnassa on hirveästi eroa...

Olemme tulleet siihen tulokseen, että noita ylläreitä tulee. Selitystä ei aina löydy, joskus löytyy... Joskus tuntuu, että verensokeri riippuu siitä minkäväriset housut lapsi aamulla laittoi jalkaan ;)
Kirjattu
Diabeetikkotytön äiti

emonen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2995
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #5 : Marraskuu 29, 2010, 08:58:08 ap »

Jatkan vielä omaani...

Ja siis aamusokeri oli käytännössä sama (toinen 6,2 ja toinen 6,9) ja yö oli menty tasaisesti ja iltapalat olivat suunnilleen samanlaiset...
Ei ymmärrä...
Kirjattu
Diabeetikkotytön äiti

RAR

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 10917
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #6 : Marraskuu 29, 2010, 09:10:34 ap »

Olemme tulleet siihen tulokseen, että noita ylläreitä tulee. Selitystä ei aina löydy, joskus löytyy... Joskus tuntuu, että verensokeri riippuu siitä minkäväriset housut lapsi aamulla laittoi jalkaan ;)

Tuosta taitaa löytyä se "villakoiran" ydin.  ;D
Sokerit eivät todellakaan aina käyttäydy loogisesti vaikka eläisi miten säännöllisesti.
Kirjattu

äskoo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13386
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #7 : Marraskuu 29, 2010, 09:22:43 ap »

Minulla on viime aikoina yön ja aamun sokerit heitelleet mystisesti, vaikka olisin kuinka vakioinnut päiväni, liikunnat, hiilarit, proteiinit.  Odotan lievällä kauhulla huomista d-lääkäriä. Herra ei oikein tahdo ymmärtää, että d-elämä ei aina mene kirjanoppineesti.  :(
Kirjattu
“Allways Look on the Bright Side of Life”

Nainen
D1 vuodesta 1991
Pumppu Spirit 10/2006 - Veo 04/2011 - MiniMed 640G 10/2015
KHH - Humalog

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #8 : Marraskuu 29, 2010, 09:28:10 ap »

Noinpa se tuntuu menevän täälläkin. Mahdollisia selityksiä:
-edellisen päivän / päivien liikunta ja muu fyysinen aktiivisuus
-aamupalan ja boluksen ajallinen väli, vs nousu on aika herkkä pienellekin viiveelle boluksen ja aamupalan välille
-insuliinin imeytymisnopeua vaihtelee, etenkin pistoshoidossa, mutta yllättäen myös pumpulla samankin kanyylin aikana
-heräämishormonien eritys voi ajalliseisti ja myös määrällisesti vaihdella eri syistä
-mittaus 2 h aamuboluksesta ei kerro boluksen riittävyydestä/riittämättömyydestä, vasta 4 h kuluttua on oikeampi. Tuohon 2 h arvoon voi vaikuttaa ajoittamalla bolus aikaisemmaksi, mutta silloin joutuu arvaamaan, miten vs muuten käyttäytyisi
-kanyylin ja pistoskohdan sijainti vaikuttaa jo vatsankin alueella saati sitten reidessä tai pakarassa
-stressitilat ja sairaustilat, myös alkavat, vaikuttavat sekä inskan että hh:n nopeuteen

Kaikki ylläolevat tekijät ovat kiusallisen vaikeasti hallittavissa, vaikka periaatteessa niitä kaikkia voi seurata ja joitakin myös säädellä.

Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla

Antsu1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18083
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #9 : Marraskuu 29, 2010, 09:42:57 ap »

Mulla poikkeaviin aamun/aamupäivän arvoihin suurin syy löytyy yleensä edellisestä illasta. Siis iltapalasta ja myöskin mahdollisista korjaustarpeista verensokeriarvon perusteella.

Mutta ennenkaikkea tuntuu olevan vaan se tekijä X, joka ilmestyy satunnaisesti kuvioihin. Ja stressitilat vaikuttavat, myös ns. positiivinen stressi, kuten totesin lomaviikkoni aikana, jolloin mikään inska ei tahtonut riittää.

Tapsan lista oli aika täydellinen. Kun useat vielä ovat ns. satunnaisia tekijöitä, ei selliaseen aukottomaan toimintaan päästä ainakaan täällä päin ::)
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

kivitatti

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 8857
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #10 : Marraskuu 29, 2010, 13:37:41 ip »

Ei siinä mitään jos nuita harvoin tulee, se on ihan ymmärrettävää, mutta nyt niitä tulee vähän turhan usein.

Jester, en minä syö kaurapuuroa köyhyyden takia. Sitäpaitsi raejuusto ainakin on ihan stnan kallista!! Ja kaura on terveellistä. Se tekee hyvää sydämelle. Oon kokeillu myös vhh-aamiaista, eli munia, pekonia ja raejuustoa. Se toimi ihan hyvin. Piti nälkää yli 6 tuntia, jona aikana sokerit laski 2mmol/l. Tuohan ois toki yks ratkaisu, mutta sali-harrastuksen kannalta huono ratkaisu. Nimittäin hiilarit tulis syödä nimenomaan aamupäivällä ja lounaalla. Päivällisellä ja iltapalalla ei juuri hiilareita tulis syödä.

Keiju, iltapalaksi syön joko rahkan tai munaleivän. Alle 10ghh. Lauantaina käytiin ravintolassa aika myöhään, lopeteltiin kuuden jälkeen, niin ei sekään vaikuttanut enää aamulla, vaikka söin aivan käsittämättömän ison pihvin. Illalla se nosti sokereita himpun verran, mutta se saattoi olla laskuvirhekin. Toisten tekemän ruoan hiilareita kun on melko mahdoton arvioida tarkkaan.

Tapsa, miksi 2h aamupalasta ei kerro buluksen riittävyydestä? Miksi pitäis odottaa 4tuntia? Ei mun inska ees vaikuta neljää tuntia! :o Mittaan aina kahden tunnin kuluttua, koska jos vs sillon on jo 15, niin ei se sillon 4h päästä ainakaan 7 ole! Kyllä siitä sen sokerien suunnan näkee, eikä mulla ainakaan vs muutu enää tunnin-parin kuluessa juurikaan. Ja kun mittaan ajoissa, saan korkeat kiinni ajoissa, niin ei ehdi tulla huono olo ja ei mene koko päivä pilalle. Korkeat talttuukin paremmin kun niihin reagoi ajoissa.

Friita, liikunta ei tietenkään ole joka päivä samanlaista. Mutta en kyllä osaa ajatella että edellispäivän liikunta vaikuttaisi aamupäivän bolustarpeeseen, kun se ei vaikuta yönkään inskantarpeeseen pätkän vertaa, eikä aamun perusinsuliinin tarpeeseenkaan, niin miksi se vaikuttaisi aamun boluksiin?

Mut kyllä tää tiuhaan mittaaminen ihan selvästi toimii yhtenä ratkaisuna, koska viikon ja kuukauden keskiarvot sokerimittarissa on 8,8 ja 9,8. Onhan tää vähän rasittavaa mitata koko ajan, mutta ei kai se auta. Onneksi työ tuottaa tulosta. Jos ahkerasta mittailusta ja nopeasta reagoinnista huolimatta sokerit heiluis miten sattuu, niin vois mielenkiinto loppua melko äkkiä.
Tän hetken vaihtoehdot on siis a) mitata tiuhaan ja b) vhh-aamupala. Ei kovin hyvät vaihtoehdot.
Yleisenä ohjeistuksena tuntuu olevan edellisen illan syömisten ja liikunnan tarkkailu. Jospa sieltä löytyis jotain yhteyttä, vaikka musta tuntuukin niin oudolta että se vaikuttais aamun buluksen määrään, kun se ei vaikuta yön eikä aamun basaalin määrään. ::)

Heei! Talipallossa on tikka!! :o
Kirjattu
- D1, hypotyreoosi, astma, ibs - ♀
- Accu-Chek Spirit Combo Humalogilla, Thyroxin ja Pulmicort -

kriisikko

 • Vieras
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #11 : Marraskuu 29, 2010, 15:01:12 ip »

Olen seuraillut pidemmän aikaa noita silloin tällöin esiintyviä korkeita ja sinnikkäitä aamuarvojani.
Empiirisesti, epätieteellisin menetelmin, on nyt tullut todettua, että iltapuoleen syödyt runsaat proteiinit,
esim. kyläpaikan pihvi tai kyljys sekä runsaampi rasva, siis juustolla herkuttelu, nostavat aamusokereita vielä kello kymmeneltäkin yli kymmenen lukemiin.
Iltahiilarit suovat minulle aamumittaukselle tyytyväisen hymyn ;D viitonen tulee mittariin.

Kirjattu

Viljo

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2790
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #12 : Marraskuu 29, 2010, 15:40:40 ip »

Kivitatti kirjoitti "viikon ja kuukauden keskiarvot sokerimittarissa on 8,8 ja 9,8."
Jokseenkin hyvään tulokseen on kivitatti päässyt.

Insuliinihoitoiselle diabeetikolle tavoitellaan tulosta HbA1c 6,5–7,5 %, mikä vastaa keskimääräistä plasman glukoositasoa noin 7,7–9,3 mmol/l

Minulla verensokerimittari näytti  viikon keskiarvoa 6,7 mmol/l ja kuukauden keskiarvoa 7,8 mmol/l.
Tiukkaa ja raskasta on pitää verensokerit hyvinä jotta saisi pelastettua koiven ja munuaiset.
Niiden pelastamiseksi ei aina riitä edes hyvät verensokeriarvot mutta hyvät verensokeriarvot hidastavat kuitenkin jalkojen huononemista.

Minun pitää vielä pariviikkoo jaksaa helvetillisten särkyjen kanssa kun pääsen vihdoinkin keskussairaalaan jatko-hoitoon jalkojen huononemisen ja särkyjen johdosta.

Tässä keskusteluketjussa on aamupäivän sokereista kysymys ja minä olen laittanut merkille sen että kun sokerit ovat aamulla matalalla niin säryt jakoissa on helvetilliset. Jos on korkeammalla niin säryt jaloissa pienemmät mutta muu vointi on huonompi.

Viljo
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 29, 2010, 15:44:04 ip kirjoittanut Viljo »
Kirjattu
D1 vuodesta 1965 ja monia liitännäis sairauksia.

kivitatti

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 8857
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #13 : Marraskuu 29, 2010, 15:50:36 ip »

Kivitatti kirjoitti "viikon ja kuukauden keskiarvot sokerimittarissa on 8,8 ja 9,8."
Jokseenkin hyvään tulokseen on kivitatti päässyt.

Tiukkaa ja raskasta on pitää verensokerit hyvinä jotta saisi pelastettua koiven ja munuaiset.
Niiden pelastamiseksi ei aina riitä edes hyvät verensokeriarvot mutta hyvät verensokeriarvot hidastavat kuitenkin jalkojen huononemista.

Kiitos. Oon vallan ylpeä itsestäni kun koko ajan menee paremmin. :) Se vaan todistaa että pumppu toimii mun kohdalla just niinku pitääkin.

Sullahan se vasta kova sokeritaso onkin! Mitä sille sun kintulle kuuluu? Onko se yhtään parempi?
Kirjattu
- D1, hypotyreoosi, astma, ibs - ♀
- Accu-Chek Spirit Combo Humalogilla, Thyroxin ja Pulmicort -

tapsa

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3228
Vs: Aamujaaa!!
« Vastaus #14 : Marraskuu 29, 2010, 16:11:14 ip »

Tapsa, miksi 2h aamupalasta ei kerro buluksen riittävyydestä? Miksi pitäis odottaa 4tuntia? Ei mun inska ees vaikuta neljää tuntia! :o Mittaan aina kahden tunnin kuluttua, koska jos vs sillon on jo 15, niin ei se sillon 4h päästä ainakaan 7 ole! Kyllä siitä sen sokerien suunnan näkee, eikä mulla ainakaan vs muutu enää tunnin-parin kuluessa juurikaan. Ja kun mittaan ajoissa, saan korkeat kiinni ajoissa, niin ei ehdi tulla huono olo ja ei mene koko päivä pilalle. Korkeat talttuukin paremmin kun niihin reagoi ajoissa.

Friita, liikunta ei tietenkään ole joka päivä samanlaista. Mutta en kyllä osaa ajatella että edellispäivän liikunta vaikuttaisi aamupäivän bolustarpeeseen, kun se ei vaikuta yönkään inskantarpeeseen pätkän vertaa, eikä aamun perusinsuliinin tarpeeseenkaan, niin miksi se vaikuttaisi aamun boluksiin?

Taitaa olla niitä yksilöllisiä juttuja. Mutta minulla on tyypillistä, että varsinkin aamupäivällä mitatut vs-arvot heilahtelevat kerrasta toiseen.
Mittaus 2 h kuluttua boluksesta voi antaa 6...7 mmol/l korkeamman kuin lähtöarvo ennen bolusta ja aamupalaa. Kuitenkin 4 h kuluttua vs on palannut lähtölukemiin (ilman mitään korjauksia).
Joskus taas mittaus 2 h kuluttua antaa jokseenkin lähtöarvon lukemat, eikä vs enää laske 4h kohdalle lisää.
Siksi pidän tuota 4 h lukemaa luotettavampana.
Vastaavaa esiintyy myös lounaan ja päivällisen yhteydessä.
Korjausboluksiin ei kannata lähteä, ellei ole syönyt liikaa tai pistänyt liian vähän suhteessa hh-annokseen.
Hieman hankalaa arvioida noita korjaustarpeita joskus. Korkeita lukemia korjaan menestyksellä liikunta-annoksella.

Tuo edellis(t)en vrk:n liikunta näyttää minulla useimmiten parantavan aineenvaihduntaa ja inskan imeytymistä, jolloin aamunkoittoilmiö vähenee ja aamupäiivän vs-lukemat pysyvät alempina.

Tuo kaikki edellä mainittu kyllä elää ja vaihtelee vuosien ja viikkojenkin kuluessa. Joten kovin yleispätevää menettelyä en löydä edes itselleni saati sitten muille.
Kirjattu
tapsa, d1 vuodesta 1953, Animas-pumppuhoitoa  yli 14 v ja nykyisin Lispro:lla
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59