KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6868 jäsentä  •  416557 viestiä  •  19903 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi NikkeL, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Millainen hoitomuoto ja miksi?  (Luettu 4055 kertaa)

3lina

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Millainen hoitomuoto ja miksi?
« : Marraskuu 16, 2010, 15:10:14 ip »

Meillä 5v poika jolla kohta 2 vuotta ollut diabetes. Tuntuu että millään ei saada enää tasapainoa näillä tällä hoitotavalla, kun aamulla laitetaan Protaphane ja Actrapid, päivällisellä Actrapid ja yöksi Levemir. Lisänä on NovoRapid. Aamupäivät mennään alhaisissa ja illat korkeissa lukemissa...

Miten muilla? Onko käytössä monipistoshoitoa vai pumppua ja miksi, sekä miten toimii?
Poika on päivähoidossa jossa ei tarvitse pistää (ainakaan vielä), ja mietityttää kovasti josko täytyy pk:ssa ruveta opettamaan pistämistäkin.

Kuinka iso homma on vaihtaa hoitomuoto?
Kovasti nyt pohdituttaa tämä asia  ???
Kirjattu

hyrskynmyrsky

 • Jäsen
 • Viestejä: 121
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #1 : Marraskuu 16, 2010, 15:55:04 ip »

Meillä tytär sairastui 4-vuotiaana ja oli alkuun noin vuoden 1-pistoshoidolla (lantus). Kun se ei enää riittänyt, siirryimme omasta halustamme monipistoshoitoon. Edelleen 8-vuotiaana tuo hoitomuoto sopii meille. Meillä pitkänä insuliinina Levemir 2 kertaa päivässä ja Novorapid aterioilla. Hoitomuoto antaa meille tarpeeksi paljon vapautta, kun kaikkea ei tarvitse kellottaa ihan niin tarkkaan kuin esim. 3-pistoshoidossa. Myöskin tyttäremme saa syödä haluamansa määrän ja insuliini pistetään sen mukaan. Aikanaan päiväkodissa ainakaan meillä ei ollut mitään ongelmia henkilökunnan "kouluttamisessa", mutta se voi olla kyllä aika poikkeuksellinenkin suhtautumistapa asiaan. Kaikki hoitajat siellä olivat innolla opettelemassa uutta asiaa. Hoitomuoto vaihdettiin parissa päivässä sairaalassa.
Kirjattu

Ann

 • Jäsen
 • Viestejä: 195
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #2 : Marraskuu 16, 2010, 17:48:15 ip »

Poika sairastui 1v9kk:n ikäisenä ja aloitti elokuussa 2-vuotiaana päiväkodissa. Sairaalassa aloitettiin monipistoshoito, ilmoitin päiväkotiin d:stä ja kerroin, että hoitomuotona on monipistoshoito. Meillä ei ole ollut mitään ongelmia pistoshoidon toteuttamisessa päiväkodissa (tarkoitan hoitajien asennetta), toki sokerit ovat eläneet omaa elämäänsä ja säätöjä on haettu pitkin syksyä. Kaikki vakkarihoitajat pojan ryhmässä osaavat pistää ja pojalle myönnettiin onneksi myös avustaja, jonka vastuulla mittaamiset ja pistämiset pääosin on. Monipistoshoito oli hyvä valinta joustavuutensa vuoksi näin pienelle, mutta ollaan kuitenkin vaihtamassa pumppuun, jolla on mahdollista säätää inska-annoksia vielä tarkemmin (sekä perus- että ateriainskan kohdalla tarvetta tarkempaan annosteluun, jotta saadaan vs tasaisemmaksi). Ainakaan meille asti ei ole nurinaa kuulunut vaikka vaihdetaan hoitomuotoa ;)
Pumppu laitetaan ensi viikolla ja osastolla ollaan 3 päivää. Pojan avustaja käy sairaalassa yhtenä päivänä, kun ollaan osastolla ja opetellaan yhdessä pumpun käyttöä. Me vanhemmat opastetaan vielä päiväkodissa tarpeen mukaan ja kirjoitetaan selkeät ja helpot ohjeet niinkuin ollaan tehty monipistoshoitoakin varten. Meille voi aina soittaa ja kysyä ja tarvittaessa jompikumpi menee vaikka käymään päiväkodissa jos pumpun kanssa jotain ongelmaa tulee. Olen ihan luottavaisin mielin, että pumppuhoito sujuu päiväkodissa, kun monipistoshoitokin on sujunut. Periaatteessa muu ei muutu kuin insuliinin annostelutapa. Vs mitataan ja inska annostellaan syötyjen hiilarien mukaan kuten on toimittu monipistoshoidossakin.
Jos tuntuu, ettei nykyisellä hoitomuodolla pääse hyvään hoitotasapainoon, hoitomuodon vaihtaminen varmasti kannattaa :) Mua jännitti etukäteen, että entäs jos päiväkodissa ei haluta pistää ym., mutta yllätyin positiivisesti sekä hoitajien asenteesta että siitä kuinka d:n hoito on päiväkodissa sujunut.
Kirjattu
Poika -08, D1 05/10, Minimed Paradigm Veo 11/2010

emonen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2995
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #3 : Marraskuu 16, 2010, 18:09:17 ip »

Hei!

Meillä tyttö sairastui 6-vuotiaana eskarilaisena. Aloitettiin kolmipistoshoidolla (actrapid ja protaphane), että päivähoitoon tuli mahdollisimman vähän pistoksia (tuli kuitenkin koska meni mm aamuisin jo klo 6 hoitoon). Pistosten opettaminen alkuvastustuksen jälkeen sujui hyvin... Ja muutenkin asenne oli kohdallaan.
Välissä oli "modifioitu kolmipistoshoito" eli tosikorkeita korjattiin välillä actrapidilla kun ei kestänyt pitkien nostamista ja korkealta ei muuten päästy alas...
Pahojen hypo-ongelmien takia siirtyi pumppuhoitoon ekaluokan syksyllä. Monipistoshoitoa ei välissä kokeiltu.
Pumppuun on oltu tyytyväisiä. Hypoja on, tajuttomaksi ei ole mennyt nyt sen aikana kertaakaan...
Koulussa vustaja auttaa... Iltiksessäkin sujuu...
Kirjattu
Diabeetikkotytön äiti

hahlgren

 • Aloittelija
 • Viestejä: 46
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #4 : Marraskuu 16, 2010, 22:18:21 ip »

Meidän tyttö sairastui viime joulukuussa ja aluksi hoitomuotona oli kolmipistoshoito (Levemir+Actrapid). Tämä hoitomuoto ei meillä pidemmän päälle toiminut. Aina sai joko tuputtaa ruokaa tai hillitä syömistä. Sokerit heittelivät todella paljon. Kesällä vaihdoimme monipistoshoitoon (Levemir+Novorapid). Se on tuntunut huomattavasti paremmalta. On ihanaa, kun syömisten kanssa voi joustaa. Edelleen sokerit kyllä heittelevät, mutta tasapaino on parempi. Päiväkodin aloitus ei sujunut meillä parhaalla mahdollisella tavalla (olen asiasta täällä tilittänytkin), mutta nyt asiat ovat loksahtaneet kohdalleen ja olen tyytyväinen päiväkotiin ja sen henkilökuntaan.

Myös me mietimme pumppuun siirtymistä. Meillä oli 5 vuorokautta käytössä sensoriverensokerimittari ja nyt voisimme ilmoittaa tytön pumppujonoon. Meille kuitenkin kävi niin, että nuo 5 vuorokautta sen sensorin kanssa saivat monipistoshoidon tuntumaan parhaalta hoitomuodolta meille tilanteeseen. Tuntui, että mittarin kanssa sai koko ajan olla valppaana. Öisin se hälytteli pattereita, matalia sokereita ja aamulla varhain kalibrointia. Meille jäi sellainen olo, ettei haluta tytölle ainakaan vielä nyt mitään teknistä laitetta vyötärölle ympärivuorokautisesti. Meistä se laite tuntui niin vieraalta. Vaikka pumppu tietysti onkin eri asia ja tiedän, että valtaosa pumppuhoidossa olevista on hirveän tyytyväisiä, me jatkamme monipistoshoidolla. Ainakin toistaiseksi.

Kirjattu
Tyttö -07, D1 12/09

3lina

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #5 : Marraskuu 17, 2010, 09:06:43 ap »

Kiitos, nyt jo tuntuu selkeämmältä tämä homma! Huomenna on d-polikäynti, siellä mietitään mitä tehdä. Suurin vaikeus mulle tässä hoitomuodossa on se, että ollaan niin sidottuja kelloon ja hiilarimääriin. Ehkä monipistoshoito ateriainsuliinilla vois helpottaa sitä tuskaa. Se tarkoittaa että päiväkodissa  on opeteltava pistämään, mutta pojalla on avustaja joten eiköhän se hoidu. Muutenkin ovat ottaneet ihan hyvin d:n vastaan, mukana kun kulkee mm. keliakiakin.

Pumpustakin haaveilen, mutta se on vielä pohdinnan asteella. Kehuja olen kovasti kyllä kuullut.
Tsemppiä ja iso kiitos kaikille!


 
Kirjattu

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #6 : Marraskuu 17, 2010, 15:00:41 ip »

Harvapistoshoito (Novo+Levemir) on toiminut hyvin. Olen käsittänyt, että pumpusta on suurin apu, jos on ollut jotain ongelmia.

Poika ei myöskään ole ihastunut ajatuksesta olla jatkuvasti kytkettynä laitteeseen, niin elegantteja kuin niitä onkin.

11-vuotias jo osaa hyvin pistää ja kun hiilarit pidetään minimissä, niin pistelyä on harvoin ja määrät pieniä. Poika on ollut tyytyväinen ja osaa jo hyvin itse arvioida hiilaritarvetta.

Pitkän määrä on ollut iltaisin isompi ja arvelen sen johtuvan siitä, että kasvuhormonia erittyy illalla enemmän ja se on insuliinin vastavaikuttaja.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2010, 15:03:39 ip kirjoittanut Lupita »
Kirjattu

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #7 : Marraskuu 18, 2010, 17:44:31 ip »

Meillä viime kesäkuussa 6vuotiaana sairastunut tyttö, nyt siis ekaluokkainen ja jo 7v- ja ainut hoitomuoto mitä oikeastaan edes tarjottiin oli monipistoshoito. Levemir pitkänä inskana aamuin illoin (eli 12tunnin vaikutuksella) ja sitten NovoRapid ateriainskana aamiaisella, lounaalla, iltaruoalla ja iltapalalla. Välipalalla ei siis vielä tarvitse pistää. Ja nyt *täytyy koputtaa puuta* on mennyt hyvin :-) eli on pysytty hyvin tasapainossa, tänä aamuna oli vs 7.6 - lähes sama kuin meidän aikuisten eilen illalla nukkumaan mennessä. Koulussa vaihtelee tosin mutta sellaisia korkeita huippuja ei nyt ole ollut, joinain päivinä  on mennyt liian alas ennen ruokaa koulussa.  Meidän tytöllä  on melkoinen aamu ja iltainskoissa - eli aamulla menee enemmän ja illalla puolet vähemmän - ollaan nyt opittu tuokin kantapään kautta  :)
Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

E O J

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 7981
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #8 : Marraskuu 19, 2010, 14:18:59 ip »

Olen käsittänyt, että pumpusta on suurin apu, jos on ollut jotain ongelmia.
Aina ei silloinkaan  ;)

Jos lapsen diabeteksen hoidossa saavutetaan tyydyttävä tasapaino ilman kaikkein monimutkaisimpia (ja kalleimpia) hilavitkuttimia, niin siitä vaan... Usein (vaikkakaan ei aina) on kuitenkin niin, että lapsidiabeetikon tasapaino-ongelmat ratkeavat todellisuudessa aivan muulla tavoin kuin pelkkiä teknisiä apuneuvoja käyttäen.
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

viikari

 • Jäsen
 • Viestejä: 191
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #9 : Marraskuu 19, 2010, 17:11:56 ip »

Hei, meillä lapsella joulukuussa tulee täyteen 3-v diabeteksen kanssa. Alusta lähtien ollut 3-pistos hoito (toki sairaalassa aloiteltiin ensin 2-pistoksella,mutta nopeasti vaihdettiin 3:een). Korjauksiin olllaan saatu Novorapid, mitä aika harvoin tarvittu tosi hyvä apu flunsissa. Aamulla  menee Protaphane+ Actrapid ip Actrapid ja yöksi Levemir.
Toivomuksena jatkaa näin mahdollisimman pitkään pitkät hobikset olleet ok. Lapsi käy eskaria ja suht ok mennyt. Meille kerrotiiin, että monipistoshoitoon siirtyminenkin voidaan tehdä myös asteittain esim . aluksi viikonloppusin. Ruokarytmin säännöllisyys ei ole kovinkaan tehnyt muutoksia,miten ennen sairastumista syötiin paitsi ehkä  1-2 välipalan verran. Poika kovin liikkuvainen ja itse ollut pumppua vastaan ainakin vielä. Hetki kerrallaan.. olisi mahtavaa,jos lapsi oppisi itse pistämisen sittenkun siirrytään monipistoshoitoon ;)      

PS: jännä meillä melkein vastapäin yleensä aamupalan jälkeiset ennen va korkeita(eskarissa) lounas suht ok välillä yli 10  illat keskimäärin hyviä + yö/aamuarvot
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 19, 2010, 17:27:35 ip kirjoittanut viikari »
Kirjattu
D.synt.2004
3-pistos P+A,L(N)

Kalliolehto

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #10 : Marraskuu 23, 2010, 09:53:24 ap »

Moi!

Meidän 3,5 -v pojalla sairaus todettiin viime toukokuussa. Tiedä sitten kauanko on jo muhinut...
Monipistoshoidolla lähdettiin liikkeelle. Kesä meni niin, ettei tarvinnut antaa kuin iltaisin Levemir. Nyt annetaan yhä ilta Levemir ja sen lisäksi jokaisella aterialla NovoRapid. Poika aloitti päivähoidon elokuussa päiväkodissa. Siellä asiaan suhtauduttiin erittäin hienosti. Muita diabeetikoita siellä ei ainakaan tällä hetkellä ole. Hoitajat mittaavat verensokerin 5 kertaa päivässä eli aina ennen ateriaa ja lisäksi 1,5-2 tunnin päästä ruokailusta. Lisäksi pistävät insuliiniä joka aterian jälkeen. Tarvittaessa he antavat välipalaa 10 hiilaria.
Sovittiin, että voivat aina soittaa jos siltä tuntuu, mutta ne puhelut jäi vähiin. Alussa tuli pari puhelua, mutta ei enää sen jälkeen. Hoitajatkin ovat jo saaneet varmuutta hoitoon. Ja onhan toi sokerinmittausväline ihan loistojuttu. Niin kauan kuin se toimii ja liuskoja riittää, niin ei pitäis käydä hullusti.

Mielenkiintoista on, että pojan verensokeri aamulla herättyä on esim. 4.6, niin se voi ehtiä nousta hoitopaikan klo 8.00 mittaukseen 7.0. Onkohan tämä sitä aamunkoittoilmiötä? Sitten klo 10 vs on usein korkea 10-16, mutta jo klo 11 ennen ruokaa lähestulkoon aina alle 4.0 usein n. 3.00. Tämä ilmiö toistuu vakiona. Muutoin päivä sujuu aika mukavasti NovoRapidin kanssa. Ruokaa saa syödä niin paljon kuin haluaa, kunhan laskee hiilarit ja uskaltaa pistää sen mukaan. JOpa sekin onnistuu, että vaikka olisi kotona juuri syöty ja pistetty, mutta jo vähän ajan päästä kylässä olis kahvipöytätarjoilua, niin me on ainakin annettu syödä ja taas pistetty syödyn hiilarimäärän mukaan, niin sokerit on pysyneet ihan kohillaan. Tosin noissa tilanteissa saattaa hiilarimäärien arvioinnit heittää ja sitä myötä sokerit voi mennä turhan korkeelle, samoin pullat, keksit ja vastaavat tuotteet tuntuvat nostavan sokereita ihan eri tavalla kuin leipä ja maitotuotteiden hiilarit.
Nyt taitaa lähteä jo aiheesta sivuun..mutta monipistonhoito on tuntunut hyvältä, tosin pistoksia tulee päivän aikana paljon ja sitä myötä pistospaikat on kortilla. Pakara on kovilla ja mahassa ei vielä ole rasvaa. Tällä kuitenkin mennään, katsotaan sitten jos lääkäri toisin ehdottaa.
Kirjattu

Seibe

 • Jäsen
 • Viestejä: 128
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #11 : Joulukuu 11, 2010, 16:03:45 ip »

Meillä pian 5v poika, jolla Dm parisen vuotta. Aloitimme pelkällä Protphanilla, vähitellen otettiin mukaan Actrapid, keväällä vaihdettiin kolmipistohoitoon ja nyt kolmatta päivää monipistoshoidolla (Levermir ja Novo). Alkuun pistoskammon vuoksi en muita hoitomuotoja voinut ajatellakaan, mutta nyt kun pistokset eivät ole enää ongelma, voitiin siirtyä monipistoshoitoon.
Poika oli päiväkodissa jo taudin puhjetessa, mutta ryhmää jouduimme vaihtamaan. Pojalla on aivan upea ryhmä, samassa ryhmässä on pumppulainen ja viime talvena oli myös monipistoslainen, joten kokemusta diabeteksen hoidosta löytyy. Kun viime viikolla kerroin alustavasti lto:lle monipistoshoitoon siirtymisestä, hän totesi vain tyynesti, asiasta pitäisi varmaan sopia muualla kuin oven suussa, koska pääset käymään täällä. Maanantaina meillä on tapaaminen, yritän ennen sitä saada ohjeet paperille.
Periaatteessa päiväkodissa ilmeisesti kaikki pistävät, mutta tavallisimmin ryhmän avustaja. Alustavasti olemme suunnitelleet, että Levemirin pistäisimme kotona, ateriainskat jäävät tietty tarhassa pistettäväksi. Näin lähes kolmen päivän kokemuksella voin suositella monipistoshoitoa, välipajoja ei tarvi tuputtaa koko aikaa ja syödä voi vapaammin. Kun tänään lupasin, pojalle mitä vain hän haluaa, valitsi poika kokonaisen banaanin, sellaista hän ei ole saanutkaan pariin vuoteen  :)
Lisään vielä, että hoitomuodon vaihtaminen onnistuu kotona, olen nyt neljä päivää vapailla, joten pystyn mittailemaan sokereita tiuhempaan.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 11, 2010, 16:06:07 ip kirjoittanut Seibe »
Kirjattu
Poika -06, jolla 1DM -08, A-C Combo cum Novorapid 9/12 lähtien.

minni10

 • Vieras
 • Viestejä: 24
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #12 : Joulukuu 17, 2010, 09:30:02 ap »

Meillä poika 2v ja hoitona aamuisin Levemir ja aterioille Novorapid...meillekään ei muista hoidoista ole edes puhuttu. Tällä hetkellä ongelmana on se että on niin herkkä insuliinille, harkiten joutuu aterioille pistämään...joka aterialla pitää ensin katsoa paljonko syö ja mikä on lähtöarvo ennenkuin uskaltaa pistää mitään. Hirveää toivoa oman tuotannon loppumista mutta niin se vain on että helpompaa se ehkäpä sitten on...nyt kun laitetaan se puoli yksikköä ja silti saa olla tarkkana ettei hupsahda liian alas :o
Tällä hetkellä koen että tämä monipistoshoito on meille paras hoitomuoto...pumpppua myös ajattelin jossain vaihessa kun pistämisen kanssa oli ongelmaaa mutta jostain syystä minua tympäsee ajatus että "jokin" on aina kiinni lapsessa.
Kirjattu

sanni68

 • Intoilija
 • Viestejä: 222
Vs: Millainen hoitomuoto ja miksi?
« Vastaus #13 : Joulukuu 20, 2010, 16:13:52 ip »

Hei!

Meillä poika sairastui 2/05 ja oli silloin 3,5v. Aluksi pistettiin vain Lantusta 1 krt/vuorokausi aamuisin.
No, se juttu oli pian ohi ja siirryimme ns. kolmipistoshoitoon, joka meillä tarkoitti aamuisin Prota+Actra, lounaalla Actra ja illalla taas Prota.
Se sujui ihan hyvin, kunnes alkoi ilmetä pika inskan tarvetta. Saatiin Novorapid, jota pistetään tarvittaessa. Tarvetta oli kuitenkin vähän ja inska ehti vanheta.

Poika kasvoi ja tarpeet muuttuivat, Prota vaihtui iltaisin Levemiriin ja pika inskaa tarvittiin yhä useammin. Hobis koko ajan hyvä.

3kk sitten poika innostui pistämään itse itseään ja tänään kontrolli käynnillä päädyttiinkin monipistoshoitoon.
3.1.2011 mennään osatolle, jossa Prota vaihdetaan kokonaan Levemiriin (Prota ja Actra jää pois) ja taas kääntyy uusi lehti meidän d-elämässä.  ;)

Äiti ja muu perhe on vähän pyörällä päästään, mutta muutos ei ole kovin iso, koska olemme olleet jo "miltei monipistoshoidossa".
Poika on innoissaan ja sehän on kai pää-asia, että itsellään on motivaatio kohdallaan...meillä muilla D koettelee välillä jo kekkerihenkeä.  :)

Tsemppiä kaikille hoitomuodosta riippumatta ja Rauhallista Joulun aikaa.
t:Sanni ja poika
Kirjattu
 

Linkkejä