KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6896 jäsentä  •  416894 viestiä  •  19920 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Amatööridiabentti, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Paljonko valvotte?  (Luettu 17868 kertaa)

emonen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2995
Paljonko valvotte?
« : Syyskuu 17, 2010, 01:27:56 ap »

Hei!
Tuli mieleen - kun valvon eikä uni (muiden kun D-huolien takia) taas tule. Paljonko valvotte D:n takia?
Paljonko mittaatte öisin?
Ei yhtään - kerran -enemmän?

Meillä D-taivalta takana on 1,5 vuotta. Syksy ( eli siis koulu - lapsi 2-luokalla) sekoitti taas kaiken. No osattiin jo arvata että inskatarve muuttuu. Vaan silti kaikki meni enemmän sekaisin kuin edes uskottiin...
Onneksi on pumppu! Nyt sitten mm. on tiputettu iltapäivän basaali 0,05:n. Ei siitä allekaan pääse... Ja silti iltapäivän pudotukset ovat kamalia- 90 min ja yli 10 mmol/l alas... Tuntui lapsen olossa!

Oli aiika, että öisin ei mitattu. No nyt tas mitataan - 1-3 / yö. Ei huvittaisi vaan kun on pakko...
Kirjattu
Diabeetikkotytön äiti

yalana

 • Aloittelija
 • Viestejä: 26
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #1 : Syyskuu 17, 2010, 05:05:05 ap »

Minä mittaan öisin, jos satun heräämään tai on jokin muu tarve mittaukselle, pääsääntöisesti en herää mittailemaan. Meillä tosin on se sensoroiva pumppu ja sensorointi aina päällä niin mittauksille ei sinällään ole edes tarvetta. Pistosaikaan mitattiin, kun tehtiin jotain muutoksia inskoihin tai tyttö oli sairaana, myöskään silloin ei rutiininomaisesti mittailtu. Meillä ei silloin todellakaan ollut vaaraa matalista yöaikaan, joten hypoja en osannu pelätä. Ja toisaalta korkeita ei voinut korjata kynäaikaan, koska se puolikas yksikkö olis ollut ihan liikaa korjausta ja vähempää en osannu pistää.

Nykyään kyllä korjaan yöaikaan, jos tarve vaatii. Pumpun kautta öistä on meillä tullu rikkonaisempia, kun ollaan saatu yösokerit paremmiksi ja sitä kautta tulee niitä matalia arvojakin. Ja ne korkeiden korjaukset on astuneet kuvaan mukaan.

Nostan hattua teille, jotka jaksatte joka yö nousta mittaamaan ja montakin kertaa yössä! Se on tosi rankkaa, kun ei saa kunnollisesti nukkua.

Meillä myös eskarin alku pisti sokerit tosi sekaisin ja heittelemään ihanan tasaisen kesän jälkeen. Nyt vielä kaksi suht perättäistä flunssaa siihen kaveriksi niin tasaisista sokereista on voinut vaan haaveilla. Koetan silti olla luottavainen siihen, että ajan kanssa ne siitä taas tasoittuu. Toivossa on hyvä elää ja sitä rataa  ;)
Kirjattu
Tyttö -04, D1 11/08

Pumppu 11/2009 alkaen

Varjoa ei voi iskeä hengiltä, se tapetaan valolla

Ann

 • Jäsen
 • Viestejä: 195
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #2 : Syyskuu 17, 2010, 08:34:41 ap »

Periaatteessa ei mittailla öisin. Lapsi syö iltapalan n. klo 20, vanhemmat mennään nukkumaan -/+ klo 23 ja mitataan silloin. Lapsella on monipistoshoito ja öisin ei korkeita korjailla, puolikas yksikkö novoa yöaikaan on liikaa ja vähempää ei kynällä voi pistää. Jos sokerit 10 pintaan tai alle, mitataan uudestaan 3-5 välillä, tarvittaessa aiemmin/useammin, koska todennäköisesti mennään matalalle :-\ Jos lapsi herää/itkeskelee keskellä yötä, usein mitataan ja tsekataan johtuuko herääminen sokereista vai muusta. Sairauspäivistä ei ole vielä kokemusta. Öisin mitataan jos on tarvetta, mutta onneksi useimmat yöt menee ilman mittauksia. Toki 2-vuotias heräilee sitten muuten vaan ja hiippailee viereen nukkumaan, joten se niistä yhtenäisistä öistä ;)
Kirjattu
Poika -08, D1 05/10, Minimed Paradigm Veo 11/2010

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #3 : Syyskuu 17, 2010, 09:29:55 ap »

Meillä ei yleensä herätä öisin mittaamaan. Tyttö (kohta 7v) syö iltapalan noin ko 20 ja vanhemmista jompi kumpi mittaa ennen nukkumaan menoa sokerit (klo 22-23), mies herää aamuisin aina ennen viittä joten hän mittaa sitte herätessään sokerit ja sitten mitataan kun muuten herätään aamulla seiskan-kasin pintaan riippuen onko kasi- vai ysiaamu.

Tyttö on monipistoshoidolla ja jouduimme joku aika sitten lisämään levemir:ä puolella yksiköllä - teimme sen viikonloppuna jolloin heräsimme kolmen aikaan mittaamaan diabeteshoitajan ohjeen mukaan. Muuten meitä ohjeistettiin sairaalassa että tarkoitus ei ole että öisin laukataan mittaamassa vaan pitää vanhempienkin saada unta :-) Tyttömme sairastui siis vasta kesäkuussa, joten alussa tietysti mittailtiin öisinkin mutta kun on todettu että alhaisia yölukemia ei ole koskaan ollut ja vain flunssassa sokerit nousi alkuyöstä korkealle (yli 15) jolloin korjasin lisä novorapidilla. Silloin mitattiin myös aamuyöstä jolloin arvot oli aina hyvät.

Ei kai tarkoitus kuitenkaan ole mennä tässäkään liiallisuuksiin ja mittailla pitkin öitä jos tarvetta ei ole :-)

Tsemppiä! toivottavasti arvot tasaantuu ja pääsette taas nukkumaan kunnolla!


Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

E O J

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 7981
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #4 : Syyskuu 17, 2010, 10:01:53 ap »

Muuten meitä ohjeistettiin sairaalassa että tarkoitus ei ole että öisin laukataan mittaamassa vaan pitää vanhempienkin saada unta :-)

Olipa todella järkevä ohjeistus  ;)

Diabetes on rankka, krooninen sairaus. Sen hoito vaatii paljon itse diabeetikolta ja myös häntä mahdollisesti "avustavilta" hoitajilta (lue: diabettikkolapsen vanhemmilta). Nykyisellä tekniikan ja tietämyksen tasolla on kuitenkin valitettavasti niin, että ei ole lainkaan varmaa, että diabeetikko eläisi koko elämänsä ajan ilman minkäänlaisia komplikaatioita. Tästä johtuen sanoisin, että vanhempien ei ole viisasta asettaa diabeetikkolapsensa hoitotavoitetta liian korkealle, koska se voi kostautua ikävällä tavalla vanhempien (ellei peräti lapsen) väsähtämisenä.
Usein jo pienillä ruokavalion ja päivärytmin tarkistuksilla on kuitenkin mahdollista löytää sellainen kompromissi, että vanhemmat saavat useimmiten nukuttua kunnolla koko yön ajan (s.o, ilman yömittauksia), eikä diabeetikkolapsen hoitotasapaino sittenkään muutu vaarallisen huonoksi.
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1014
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #5 : Syyskuu 17, 2010, 10:20:56 ap »

Yleensä ei tarvitse heräillä. Jos sokerissa on päivän mittaan jotain poikkeuksellista, silloin mittaamme yölläkin. Tätä tapahtuu ehkä kerran kuukaudessa tai jotain sinne päin. Hoitotavoittemme on erittäin korkealla, hoitomotivaatio kasvaa onnistumisien kautta.

Kun  löytyy sopiva iltapala-iltasokeritaso voi koko yön olla mittaamatta aika turvallisin mielin. Toivottavasti teille sopivat käytännöt löytyvät pian ja pääsette taas normaalirytmiin.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

pirkko69

 • Vieras
 • Viestejä: 13
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #6 : Syyskuu 17, 2010, 11:25:16 ap »

Hei!
Meillä on kohta 3-vuotta täyttävä diabeetikko,todettiin viime lokakuussa. Meillä ei olla paljon yöllä tarvinnut mittailla,lukuunottamatta alkuaikoja.
Meillä on monipistohoito ja se on sopinut meille todella hyvin,yöllä mitataan kun muutetaan Levemir-annosta,sitä seurataan kaksi-kolme yötä ja jos kaikki näyttää hyvältä,nukumme taas ihan rauhassa :)
Olen huomannut,että jos tyttö on syönyt päivän aikana 100-110 HH,silloin laitan Novorapidia pikkasen vähemmän yöksi,niin aamulla sokrut on noin 5-7 ja jos hiilareita menee enemmän sitten laitetaan normaalisti eli 10hh / 1/2 yksikköä NR.aa.
Mutta sehän on kaikilla niin yksilöllistä. Olen itse kotona lapsen kanssa,ei ole noita tarha-koulustressejä vielä.....aika näyttää sitten joskus,miten ne alkaa meillä heittelemään.
Toivottavasti saatte yöt tasaantumaan, saatte nukuttuakin välillä ;)
Kirjattu

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #7 : Syyskuu 17, 2010, 13:46:28 ip »

 
Muuten meitä ohjeistettiin sairaalassa että tarkoitus ei ole että öisin laukataan mittaamassa vaan pitää vanhempienkin saada unta :-)

Olipa todella järkevä ohjeistus  ;) :D Pääasia lienee se että jos kaikki on hyvin ei ole mitään järkeä uuvuttaa itseään, silloin jaksaa ne ajat jolloin on valvottava :) Oli diabetes sitten kuinka rankka tahansa niin en aio antaa sen viedä elämäniloani enkä tehdä arjesta sen työläämpää kuin se jo on.
Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #8 : Syyskuu 17, 2010, 13:49:15 ip »

pahoittelut! en osaa näköjään ottaa sitaatteja kun meni omakin kommentti sitaatiksi  :-[
Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

emonen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2995
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #9 : Syyskuu 17, 2010, 22:01:45 ip »

Hei!

KIITOS lämpöisistä ajatuksista ja tsempin toivotuksista..

Meilläkin mennään parhaimmillaan niin, että lapsi (kohta 8 vuotta) syö iltapalan klo 20. Ja kun meistä vanhemmista viimeinen (tai ainoa kotonaolija - kolmivuorotyö+matkatyö) menee nukkumaan 23-24 maissa, mitataan. Jos joskus mennään aiemmin, sitten yleensä mietitään mihin aikaan kello soi... Ja jos vs iltapalalla ja nukkumaan mennessä on ok, herätään vasta normaalisti aamupalalle...

Kanyylin vaihto vaatii yleensä yhden "ylimääräisen" yömittauksen. Kokemus on opettanut, että vasta kaksi normaaliaikataululla tehtyä mittausta ja mennyttä ateriainsuliinia varmistaa kanyylin toimivan ok... Jos kanyylia ei ehdi vaihtaa heti koulusta tultua - menee yölle...

Nyt taas mitataan enemmän. Kun mennään vuoristoradalla ilman mitään tolkkua... Ajoin tänään lukuja pumpusta koneelle. Viikon aikana öiset vaihtelut: 2,7-18... Ja vain osaan on syy... Sitä etsitään... Ja säädetään... Pohditaan... Kokeillaan... Ja kun säädetään, mitataan...
Lapsi ei ole vielä kertaakaan herännyt yömataliin... Ja päivälläkin tuntee vain osan hypoista... Korkean tuntee vasta kun vs on ollut tunteja n 20 ja ketoaineet jo yli 1... Sitten alkaakin jo oksentaa...

AINA yritetään ensin saada öihin tolkkua että voitais nukkua. Vaan meillä nuo iltapäivähypot ovat taas olleet niin rajuja, että niihinkin on pakko ollut tarttua samaan aikaan vaikka vain yhtä juttua säädetään kerrallaan...

D-polin lääkäri antoi meillekin jo ajat sitten ohjeen, että eroon yömittauksista, vanhempien pitää yrittää nukkuakin... Vaan on senjälkeen joutunut toteamaan, että nyt on taas pakko mitata enempi... Tai jälkikäteen todennut, että mittaamalla itse löysitte oikein jne...
Vuorokaudessa mittauksia tulee säännönmukaan paljon - keskimäärin kai n 10... Ja silti pitkäaikaissokeri on aivan liian korkea... No ehkä se jossain vaiheessa saadaan kunnolla alas, nyt oli ekaa kertaa pitkään aikaan oikea suunta edes (9,5 ->9,4 tai uusina 80->79)...

Ja kun hypoja taas on liikaa - niistä yritetään taas kerran päästä... Tavoite: ei SAA olla alle 4 arvoja toistuvasti mihinkään aikaan ja ei yhtään alle 3. Ihan elämänlaadun vuoksi... Vasta kun päästään eroon niistä, päästään taas kunnolla käsiksi korkeisiin... Tokihan me nytkin korjataan ahkeraan, mutta...

Sensorointi meni viimeksi taas pipariksi - aiemmin on usein mennyt pieleen flunssan tms takia. Nyt vikaa oli ilmeisesti sensorin kanyyleissa tai itse koneessa. Viidennen yrityksen jälkeen luovuttiin... Sekä kone, että jäljellä ollut sensorin kanyyli meni valmistajalle tutkittavaksi...
Tiheällä mittaamisella oli silti keksitty oikeat ratkaisut. No nyt taas etsitään uusia säätöjä... Ja ehkä ensiviikolla jo päästään taas eroon mm aamuyön mittauksesta...

« Viimeksi muokattu: Syyskuu 17, 2010, 23:15:30 ip kirjoittanut emonen »
Kirjattu
Diabeetikkotytön äiti

cirkus

 • Jäsen
 • Viestejä: 133
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #10 : Syyskuu 18, 2010, 01:37:55 ap »

Meillä ei juuri yöllä mittailla. Meille on jo pojan sairastuessa painotettu sitä että yöllä ei rampata mittailemassa sokereita vaan nukutaan.  :) Tähän ohjeeseen olemme olleet tyytyväisiä. Vatsataudit ym sairaudet on tietysti eri asia. Eli illalla mitataan siinä klo 21.00 ja aamulla klo 7.00 (viikonloppuisin tuntia myöhemmin)  ;).

Dad tuossa aiemmin totesi, että heillä hoitotavoite on erittäin korkea. Jäin miettimään mitä se mahtaa tarkoittaa? Meillä hoitotavoite ei taida olla niinkään korkealla vaan enemminkin haemme hoitoon tasaisuutta. Tytär sairastui keskellä murrosikää ja poika on yli kymmenen diabetesvuoden jälkeen tulossa parhaimpaan murrosikään(näkyy mm." hälläväliä diabetes" -asenteessa). Minulla on tunne, että jos meidän vanhempien hoitotavoite olisi korkea tai erittäin korkea, lapsemme kapinoisivat lyömällä täysin hoitonsa juuri siinä vaiheessa kun heidän nimenomaan pitäisi ottaa vastuuta itsestään. Jotenkin minulla on tunne että jos liian kireelle vetää niin sitten poksahtaa. Tärkeintä on, että lapsi/vanhemmat tai nuori itse jaksavat hoitaa sairautta edes keskinkertaisesti jatkuvasti. Tätä sairautta kun lapsi kuitenkin joutuu hoitamaan lopun ikänsä, niin se jaksaminenkin on otettava huomioon.

Lohduksi valvojille: pienen lapsen kanssa tuli valvottua ja mittailtua enemmän öisin, nyt isomman lapsen kanssa saa jo nukuttuakin. Eli kyllä se siitä...
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1014
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #11 : Syyskuu 18, 2010, 02:53:31 ap »

Dad tuossa aiemmin totesi, että heillä hoitotavoite on erittäin korkea. Jäin miettimään mitä se mahtaa tarkoittaa?....

No se tarkoittaa sitä, että lapsemme voi hyvin.

Voit itse hoitaa lastasi miten haluat.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury

cirkus

 • Jäsen
 • Viestejä: 133
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #12 : Syyskuu 18, 2010, 16:33:43 ip »

Niin Dad, minusta tuo sanonta "erittäin korkea hoitotavoite" kuullosti vain hiukan jännältä. Yleensähän puhutaan hyvästä hoitotasosta. Toki me kaikki vanhemmat haluamme lapsemme parasta. Ja kukin hoidamme lapsemme niinkuin parhaimmaksi näemme.  :)
Kirjattu

armas_hilla

 • Matkailija
 • Viestejä: 63
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #13 : Syyskuu 18, 2010, 17:03:27 ip »

Valvomiseen vastaan, että seurailen tarvittaessa, rutiinimaista yökontrollia ei ole. Kommentoin neutraalisti ja meidän perheemme kokemuksella hoidollisista tavoitteista. Hba on yksi mittari, johon en toivoisi kenenkään vanhemman liikaa tuijottavan, koska vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset, ja joskus tuntuu, että tuuristakin kiinni (esim.sairastelut, kanyylin toimivuus jne). Lapsen vointi ja perheen elämän sujuminen tärkeintä. Numeroa emme tee syömisistä, hyvät rasvat, kuidutetut taikinat, suurin osa sokerista korvataan makeutusjauheella - leipominen ja leivonnaisten syöminen meille arkipäiväistä. Se on myös viime talvena auttanut surutyössäni. Viime polikäynnillä sanoin lääkärille, että olemme livenneet lisää (mm.muroja ravitsemusterapeutin listan ulkopuolelta, vanukkaitakin). Lääkäri sanoi, että livetkää vaan lisää. Eli rennommin hoidettuna kenties perheemme ilmapiiri leppoisampi. Pitkäaikaissokerit 6,4 ja 7.2. Sensorointi pumpuissa lähes koko ajan käytössä. Diabeetikkomme nyt 3v ja 5v. Haluan, että kotona saavat herkkuja, ettei tarvitse parin vuoden päästä livetä kioskille omin päin, tai tuntea morkkista herkutteluista. Henkilökohtainen mielipiteeni on, ei tehdä numeroa. Ns. raksuiltoina erilaisia raksuja ja dippejä on tarjolla, kuitenkin porkkanatikut ja kukkakaalit loppuvat yleensä ensin. Eli valinnanvapaus toimii meillä paremmin kuin nipottaminen. Valvomisesta vielä, että herkkäunisena, jos yöllä katkoksia, nukkuminen hankalaa. Yöunen epätasaisuus on välillä raskasta, vaikka siihen asennoituu. Kaikki pätkäunet eivät kuitenkaan johdu diabeteksen valvonnasta.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 18, 2010, 19:15:38 ip kirjoittanut armas_hilla »
Kirjattu

hahlgren

 • Aloittelija
 • Viestejä: 46
Vs: Paljonko valvotte?
« Vastaus #14 : Syyskuu 18, 2010, 18:09:55 ip »

Meillä mitataan sokereita öisin vain, jos on jotain poikkeuksellista (esim. matalia illalla tai lapsi herää yöllä ja käyttäytyy poikkeuksellisesti). Näitä tilanteita tulee aika ajoin, ehkä kerran viikossa tai parissa. Kysymykseen "paljonko valvotte" voin kuitenkin vastata että PALJON. Meillä kun on tuon kohta kolmivuotiaan diabeetikon lisäksi alle kaksivuotias yöhuutaja sekä tokaluokkalainen, joka valvottaa öisin mm. nenäverenvuotojen ja painajaisten vuoksi.

Välillä tuntuu, että ei kertakaikkiaan jaksa tätä rumbaa. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole, joten jaksettava on. Ja uskottava siihen, että helpommaksi jossain vaiheessa muuttuu.
Kirjattu
Tyttö -07, D1 12/09
 

Linkkejä