KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Uusi 1. tyypin diabeetikko esittäytyy  (Luettu 3955 kertaa)

Zozzer

  • Vieras
  • Viestejä: 2
Vs: Uusi 1. tyypin diabeetikko esittäytyy
« Vastaus #15 : Toukokuu 26, 2014, 18:10:40 ip »

Morjesta vaan minunkin puolesta. Itse olen nyt diagnoosin kanssa elänyt reilun viikon. 16.5 aamulla verikokeiden kautta päivystykseen ja siitä sisätauti osastolle 6 päivää hoitoon. Oireita oli itselläni klassiset jano virtsaamisen jatkuva tarve ja näön ajoittainen sumentuminen. Painoa lähti viisi kiloa. Jääkiekkoa pelaan aktiivisesti ja näin kesäkaudellakin reenataan 6 kertaa viikossa. Jaksaminen oli huonoa ja lihasta lähti tosiaan myös. Yllätyin itsekin miten äkkiä hyväksyin ajatuksen että olen sairastunut ykkös tyypin diabetekseen. Kokeiden tuloksen jälkeen tilatuin muutaman kyyneleen ja sitten olo helpotti. Nyt en koe että tauti rajoittaisi elämääni vaikka vasta harjoittelen hoitoa. Olen siis 19 vuotias sähköasentajaksi ylihuomenna valmistuva mies tai poika, kuinka sen määritteleekään. Tavoitteet jääkiekon osalta pysyvät edelleen taudista huolimatta. Insuliini hoidon aloittamisen jälkeen oloni on ollut aivan mahtava. Vuoteen en muista voineeni näin hyvin! Olenkin miettinyt miten kauan diabetes on voinut vaikuttaa elämääni?! Olen lukenut tätä foorumia ja toivonkin löytäväni tulevaisuuden ongelmiin tukea ja vastauksia myös täältä, diabetes hoitajani vinkkien lisäksi.
Kirjattu

Cyanidesun

  • Jäsen
  • Viestejä: 132
Vs: Uusi 1. tyypin diabeetikko esittäytyy
« Vastaus #16 : Toukokuu 26, 2014, 20:39:41 ip »

Moikka! Zozzer ja tervetuloa mukaan joukkoon
Täältä tosiaan saapi kysellä kaikkea mikä mieltä askarruttaa ja tyhmiä kysymyksiä ei olekkaan. Sen näön kanssa kannattaa odotella eikä heti rynnätä lääkärille siitä. Näkö usein paranee verensokereiden myötä. Ikävää toki, että sairastuit, mutta diabeteksen kanssa oppii pärjäämään. Itellä takana 21vuotta ja ikää noin muuten 26. Sairastuin siis aika nuorena tyttönä. Mut kysele vain rohkeasti ja onnittelut ammattiin valmistumisesta jo etukäteen. Hyvää kesää :).
Kirjattu
DM1, keliakia, astma, hypotyreoosi ja refluksitauti

E O J

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 8014
Vs: Uusi 1. tyypin diabeetikko esittäytyy
« Vastaus #17 : Toukokuu 26, 2014, 20:59:37 ip »

Vuoteen en muista voineeni näin hyvin! Olenkin miettinyt miten kauan diabetes on voinut vaikuttaa elämääni?!

...tuloa kasvavaan joukkoon   :(

Tuo hieman tavallista pidempään havaitsematta jääneen diabeteksen mahdollisuus on kyllä hyvä kysymys, mutta valitettavasti siitä ei taida löytyä kovinkaan luotettavaa tietoa. Tautihan olisi siinä tapauksessa vain jäänyt huomaamatta - ja sen kehittymisen kelaaminen taaksepäin taitaa olla enemmänkin henkimaaliman asioita.

Joka tapauksessa sinun kannattaa alusta pitäen pyrkiä tämän uuden, ikävän "elämänkumppanisi" tarkkaan seurantaan ja tietojen keräämiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä päiväkirjan pitoa kaikista mahdollisesti verensokeritasapainoon vaikuttavista asioista (tylsä homma, tiedetään) ja verensokerimittauksista. Kun tuota päiväkirjaa sitten muutaman viikon kuluttua katsoo, voi toivottavasti löytää jotakin säännönmukaisuutta  juuri sinun diabeteksesi käyttäytymisestä. Jos selviä säännönmukaisuuksia ei tunnu löytyvän, niin sopii kyllä kysellä asioista vaikkapa täältä  ;)

Verensokeritason vaihteluiden säännönmukaisuus tulee parhaiten esille silloin, jos koko elämäsi on jokseenkin säännönmukaista - liika vaihtelevuus tuottaa helposti epäselviksi jääviä poikkeustilanteita (hyper- tai hypoglykemioita). Mutta toivotaan, että et joutuisi pahemmin kärsimään sellaisista  :)
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

Toukokuu1965

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 17459
Vs: Uusi 1. tyypin diabeetikko esittäytyy
« Vastaus #18 : Toukokuu 26, 2014, 21:17:35 ip »

Tervetuloa mukaan palstalle ja onnea valmistumisen, mutta myös hienojen tavotteiden vuoksi (jääkiekko)!  :)

Täällä on eletty diabeteksen kanssa jo 45 vuotta ja edelleen räpistellään päivä kerrallaan elämässä eteen päin positiivisin fiiliksin. Aina ei ole ollut helppoa, mutta eipä se ole niin yksinkertaista tämä elämä terveilläkään.  ;)

Nykyiset hoitomuodot mahdollistavat ihan hyvän elämän diabeetikoillekin kunhan vaan vähän viitsii itsekin yrittää pitää itsestään huolta. Ja täältä saa kyllä niitä neuvoja mutta myös kullanarvoista vertaistukea!  :)
Kirjattu
"Luoja, anna minulle kärsivällisyyttä, ja heti!"

Pumppu 5/2007, Paradigm Veo 4/2013.
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59