Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6933 jäsentä  •  417402 viestiä  •  19955 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi hirax, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Sokeriton sokeri: Ery-tri-toli  (Luettu 4424 kertaa)

nosugardad

  • Jäsen
  • Viestejä: 149
    • www.SOKERITTOMATHERKUT.fi
Sokeriton sokeri: Ery-tri-toli
« : Huhtikuu 18, 2010, 01:58:50 ap »

HS/Ihmiset 12. huhtikuuta:

Ksylitolin kehittäjä Professori Kauko Mäkinen tutkii Sukrin 'sokerittoman sokerin' raaka-ainetta erytritolia  

"Professori Kauko Mäkinen: tutkin Eestissä professori Eino Honkalan kanssa erytritolia." Kyseessä on yksi sokerin vaihtoehto. "Se vaikuttaa olevan jopa ksylitolia tehokkaampi karieksen ehkäisyssä."

Professori Mäkisen haastattelu kokonaisuudessaan Helsingin Sanomissa 12.4.

***
Erytritoli  

Erytritoli on luontainen makeutusaine jota valmistetaan käymisteitse tavallisesta rypälesokerista. Kyseessä samanlainen menetelmä, jota käytetään vaikkapa soijakastikkeen tai jogurtin valmistamiseen. Käymisen loputtua erytriol suodatetaan, kuivataan ja kiteytetään.  

Erytritolia esiintyy luonnostaan  mm. viinirypäleissä, meloneissa ja sienissä sekä käyneissä elintarvikkeissa kuten esimerkiksi viinissä, eräissä juustoissa tai soijakastikkeessa. Ihminen on nauttinut erytritolia ainakin yhtä kauan kuin on säilönyt elintarvikkeita käymisen kautta - eli tuhansia vuosia.

Erytritoli EI ole sokeria tai hedelmäsokeria TAI esimerkiksi aspartaamia tai sukraloosia. Erytritoli on aivan uusi ja ainutlaatuinen makeutusaine. Erytritoli on kaloriton kuten keinomakeuttajat mutta silti luontainen tuote kuten tavallinen sokeri.

Erytritol soveltuu mm. leivontaan, makeuttamiseen ja makeisten valmistamiseen. Hiivalla kohotettavat leivonnaiset vaativat normaalia pidemmän nostatusajan. Erytritolin makeus on noin 75% sokerin vastaavasta.

    * Kcal (0) nolla
    * GI (0) nolla
    * Imeytyvät hiilihydraatit (0) nolla
    * Sama kiteisyys ja massa kuin sokerilla
    * Käy diabeetikoille – ei nosta verensokeria lainkaan
    * Ei laksatiivisia vaikutuksia – vatsaystävällinen
    * Ei muutu fruktoosiksi – ei rasita maksaa
    * Ei aiheuta reikiintymistä – hammasystävällinen
    * Luontainen makeutustuote – ei keinotekoinen

Hyväksytty Japanissa, USAssa ja kaikkialla EU:ssa.
Suomessa erytritolia myydään kauppanimikkeellä Sukrin.

Erytritoli on tarkoitettu käytettäväksi elintarvikkeissa ja sitä on turvallista käyttää suurinakin annoksina. Lähde: Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174). Food and Chemical Toxicology 36 (1998) 1139-1174.
Kirjattu
 

Linkkejä