KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418482 viestiä  •  20021 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta  (Luettu 17943 kertaa)

Hese

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #30 : Helmikuu 23, 2010, 10:14:22 ap »

Lainaus:


ihminen tekee itse kolesterolinsa! sitä ei saa suoniinsa syömällä sitä.
Ja mistähän ihminen sitä kolesteroolia tekee? Tyhjästä vai? Kummallista, etteivät edes ihmisten omat kokemukset paina vaa'assa mitään.

Ps. En edelleenkään ymmärrä, miksi ei saisi syödä perunaa, leipää jne.
Kirjattu

tyyppi2

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #31 : Helmikuu 23, 2010, 11:04:22 ap »

Lainaus:Ja mistähän ihminen sitä kolesteroolia tekee?
Nopeista/huonoista hiilareista
Kirjattu

espionage

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #32 : Helmikuu 23, 2010, 11:40:03 ap »

Hahah täällä on inttämisklubi ennallaan. Onneks on muitakin foorumeita.
Kirjattu

Lupita

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #33 : Helmikuu 23, 2010, 11:55:36 ap »

Lainaus:

Lainaus:


ihminen tekee itse kolesterolinsa! sitä ei saa suoniinsa syömällä sitä.
Ja mistähän ihminen sitä kolesteroolia tekee? Tyhjästä vai?
Glukoosista:

http://images.google.com/imgres?imgurl=h...UNtWg_gb-2tjIAg

tuolla kivan värikäs ja selventävä kuva:
http://www.doctorjackson.org/images/metabolism_diagram.gif
Kirjattu

tyyppi2

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #34 : Helmikuu 23, 2010, 12:10:30 ip »

Lainaus:

 Onneks on muitakin foorumeita.
Pekka Puska foorumi on suosittu. Siellä neuvotaan kuinka diabets lähes parannetaan Pohjois Karjalan projektilla sekä leivällä ja puurolla.

Vielä ei ole otettu sisäänpääsymaksua, sponsorirahat ovat vielä riittäneet.
Kirjattu

Hese

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #35 : Helmikuu 23, 2010, 12:16:12 ip »

Keeroppa sitten ihan huviksesi, miksi minun kolesteroolini nousee kovista rasvoista ja laskee, kun vältän niitä. Onkohan kyseessä sitten psykologinen juttu?

En ymmärrä, en.
Kirjattu

Antsu1

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #36 : Helmikuu 23, 2010, 12:20:35 ip »

onkohan mullakin psykologista, siis samat kokemukset . Etenkin se LDL-arvo tykkää kyttyrää kovista elänrasvoista.
Kirjattu

DM1

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #37 : Helmikuu 23, 2010, 12:33:04 ip »

Lainaus:

Niin sillähän ei ole mitään väliä että kolesterolilääkkeet pelastavat henkiä.. Tuolla toisella foorumilla oli linkki päijät-hämeläiseen tutkimukseen, jossa linkittyi selvästi korkean kolesterolin yhteys sydäntautikuolleisuuteen. Ja kuten aiemmin jo sanoin, hoitoalalla työskentelyni aikana en ole ikinä nähnyt korkeasta kolesterolista kärsivää,joka ei olisi syönyt runsaasti rasvaa, voita ja kermaa. kolesteroli itsessäänhän on kovaa rasvaa, joten on vaikea ymmärtää miten hiilihydraatit voivat muuttua rasvaksi verenkiertoon. Tietysti ruokavaliota pitää tarkastella kokonaisuutena eikä yksittäisinä osasina. Ja mitä näihin antti heikkilän tilastoihin ja "tutkimuksiin" tulee, ne ovat jo täysin menettäneet uskottavuutensa lääketieteen piirissä. Koko heikkilältä saisi ottaa lääkärinoikeudet pois kokonaan. Kun taas paljon parjattu pekka puska sai pohjois-karjala projektinsa aikana vähennettyä syöpäkuolleisuutta 44%, keuhkosyöpäkuolleisuutta 77% ja ikävakioitu kokonaiskuolleisuus aleni puoleen. Eikä näitä muutoksia tehty voita mussuttamalla. Antti heikkilältä ei tälläisiä merkittäviä meriittejä löydy. Olen tosin siinä samaa mieltä että 2.tyypin diabeetikko saattaa hyötyä hiilareiden vähentämisestä ja suomen diabetesliitto tulee vähän jäljessä ravitsemussuosituksissaan, kun ruotsin diabetesliittokin on jo alkanut suosittelemaan diabeetikoiden ruokavaliossa hiilareiden vähentämistä kokonaisenergian saannista. Mutta tätä tyydyttyneiden rasvojen haitallisuuden vähättelyä en purematta niele nykyisten tutkimustulosten valossa. Yksi tyydyttyneiden rasvojen vaarattomuutta tukeva tutkimus ei riitä asian objektiiviseen tarkasteluun, eikä hiilihydraattien ja kolesterolin yhteyttä ole vielä missään tutkimuksessa todettu. Kymmenen vuoden päästä tiedämme varmasti jo lisää näistäkin asioista. uusia tutkimustuloksia odotellessa.


Hoitoalalla olet varmaan törmännyt potilaisiin joilla on korkea kolesteroli vaikkeivät syö rasvaa juuri ollenkaan? Miksi et kerro myös heistä? tasapuolisesti...
Kirjattu

Lupita

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #38 : Helmikuu 23, 2010, 12:44:17 ip »

Tuolla siitä miten statiinit vaikuttavat paitsi kolesterolin tuotantoon maksassa, niin myös tulehdusarvoihin.

kuva:
http://www.cholesterol-and-health.com/images/RhoActivation5.jpg
alkuperäinen teksti:
http://www.cholesterol-and-health.com/Rho-Activation.html

"Statiinit tekevät muutakin kuin alentavat kolesterolia:


Lääketieteilijät ja media ovat aiheuttaneet paljon hämmennystä viittaamalla statiineihin "kolesterolia alentavina lääkkeinä".


Statiini ehkäisevät mevalonaatin muodostusta. Kuten ylläoleva piirrokseni kolesterolisynteesistä osoittaa, siitä ei seuraa vain kolesterolin tuotannon ehkäisy, vaan myös  koentsyymi Q10:n ja erilaisten isopreenien, joiden tehtävänä on kiinnittää sokereita valkuaisaineisiin ja myös solukalvoille.


Rho -molekyylin aktivoituminen korreloi kolesterolin kanssa


Statiinit estävät myös Rho:n muodostusta.
Mutta ei siinä vielä kaikki. Vaikutusmekanismi on sama: mevalonaatin synnyn ehkäisy. Täten tietyn statiinin kyky tai tietty annos, jolla statiini ehkäisee kolesterolin muodostumista korreloi sen kyvyn kanssa ehkäistä Rho:n aktivoitumista.  

Tulehdus lisää kolesterolin ja Rho:n aktivaatiota

Ylläoleva kuva osoittaa myös, miten tulehdus lisää mevalonaatin muodostamista, mutta vähentää skvaleenin tuotantoa. Seuraus on, että mevalonaattia on enemmän käytettävissä Rho:n tuotantoon.

Kun tutkijat syöttivät rotille endotoksiinia - tulehdusta aiheuttavaa ainetta, jota vapautuu bakteerin seinämien hajotessa - mevalonaaatin tuotanto lisääntyy kymmenkertaiseksi, kun kolesterolintuotanto lisääntyy vain tuplasti.

Tämä tarkoittaa, että korkea kolesteroli saattaa olla merkki kroonisesta tulehduksesta ihmisessä - kuitenkin merkittävämpi tekijä, joka johtaa sairauteen, on Rho:n aktivaatio.

Miten Rho:n aktivaatio aiheuttaisi sairautta ?


Rho:n aktivaatio aiheuttaa sairautta estämällä typpioksidin muodostusta
On ilmeistä, että Rho:n yhteys stressiaineenvaihduntaan ei tapahdu ilman seuraamuksia. Kun Rho "käynnistetään" se vaimentaa entsyymiä (eNOS) verisuonten sisäpinnoilla, joka syntetisoi typpioksidia.

Typpioksidi on kaasu, joka rentouttaa ja laajentaa verisuonia, lisää verenvirtausta; vähentää valkosolujen tarttuvuutta verisuonten seinämiin; estää niiden siirtymistä suonten seinämien sileissä lihaksissa ateroskleroottisiin vauriokohtiin ja vähentää veritulppien syntyä.
Toisin sanoen, typpioksidi voi olla meidän pääsuojamme ateroskleroosia vastaan.

Ateroskleroosi - loppujen lopuksi päädytään typpioksidiin:

Itse asiassa, nämä typpioksidin vaikutukset voivat jopa selittää, miksi verisuonissa toisiin paikkoihin muodostuu plakkeja ja toisiin ei.
Typpioksidin tuotanto kasvaa, kun verisuonen seinämän pinta altistuu rasitukselle - siis kun veri virtaa sitä pitkin. Kun verenvirtaus on häiriintynyt, verenvirtausta on myös kohtisuoraan suonen pintaa vasten, jolloin typpioksidin muodostus lisääntyy.

Ateroskleroottisia plakkeja muodostuu ensisijassa kohtiin, joissa virtauksessa on häiriötä.

Korkeat kolesteroliarvot saattavat olla merkki jostain pahemmasta - kroonisesta Rho:n yliaktivaatiosta. Kolesterolin alentaminen saattaa merkitä myös jotakin parempaa: Rho'n aktivaation ehkäisemistä.

Taistelun painotus oikein:

Olemme kuluttaneet vuosikymmeniä työskennellen siinä uskomuksessa, että kun veren kolesterolilukema nousee yli tietyn raja-arvon, se alkaa "tukkia putket". Luonnollisesti päättelimme, että taistelussa sydänsairauksia vastaan, meidän täytyy painottaa kolesterolin merkitystä.

 Hedelmällisempi taistelusuunnitelma olisi kohdistaa iskut ongelman syyhyn eli siihen mikä aiheuttaa tulehdusta ."

http://en.wikipedia.org/wiki/Rho_family_of_GTPases

"- Tulehduksia aiheuttavat paitsi virukset ja bakteerit myös negatiivinen stressi ja saasteet. Mutta myös teollisesti muokattu ravinto ja suoja-aineiden puute ovat merkittäviä tulehdusten aiheuttajia.

- Toisin sanoen, jos halutaan vastustaa kudosvaurioita, olisi syötävä tulehduksia vähentävää ruokaa. Ja vastaavasti kartettava elimistössä tulehdusta aiheuttavia ruokia sekä muita tekijöitä.

- Toinen keskeinen kudostulehdusta aiheuttava aineryhmä ovat hiilihydraatit. Varsinkin puhdistettu sokeri ja valkoiset jauhot sekä paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset kuten peruna syövät elimistön tärkeitä hivenaine- ja antioksidanttivarastoja. Elimistössä ne muuttuvat nopeasti sokeriksi.

- Sokeri on jo sinänsä voimakkaasti kudos-ärsytystä ja tulehdusta aiheuttava aine. Se stimuloi insuliinin eritystä, ja insuliininhan tiedetään suoraan aiheuttavan verisuonivaurioita. Ei siis ihme, että nopeita hiilihydraatteja sisältävä ravinto ärsyttää ja vahingoittaa elimistöä.
- Eläinrasvat sitä vastoin ovat hyvin vakaita eivätkä aiheuta elimistössä tulehdusreaktioita. Ne eivät myöskään muodosta happiradikaaleja kuten epävakaammat kasvirasvat."
http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0203/3.htm
Kirjattu

Antsu1

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #39 : Helmikuu 23, 2010, 13:00:18 ip »

Juu, mulla totesi työterveyslääkäri ikäkausitarkastuksessa, että tuo c-reaktiivinen CRP (herkkä), siis se todella tarkka tulehdusarvon mittaus oli vain 0,8 eli todella hyvä (kaikki alle 1 arvot ovat hyviä hänen mielestään).

Yleensä ei diabeetikoilla, etenkään 2-tyypeillä ole tuota luokkaa, mutta itseähän olenkin 1-tyyppi.

Lisäksi hän sanoi, että osa arvon hvyydestä on laskettava käyttämäni statiinin hyötyihin

Täällä joskus kyselin, että löytyykö paljonkin henkilöitä, joilla tuota, HUSLAB:n labroissa nimellä "c-reaktiivinen proteiini, herkkä, seerumista" labraa ois tehty. No eipä löytynyt, olisi ollut hyvä vertailla vähän

Mutta siis tekevät muutakin kuin alentavat kolesteroliarvoja, pitävät esim. tuota herkkää tulehdusarvoa kunnossa

Ja tälläisiä tietoja löytyy ihan suomenkielisiltäkin sivuilta, toki taitavat enemmälti olla vain terveydenhoitohenkilökunnan luettavissa.
Kirjattu

Lupita

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #40 : Helmikuu 23, 2010, 13:24:22 ip »

Lainaus:

onkohan mullakin psykologista, siis samat kokemukset . Etenkin se LDL-arvo tykkää kyttyrää kovista elänrasvoista.
"LDL-kolesteroli

LDL-kolesterolia kutsutaan "pahaksi" kolesteroliksi. Se on sv-tautien riskin ennustajana hieman parempi kuin kokonaiskolesteroli. [1,2] LDL-kolesterolikaan ei kuitenkaan ole yksiselitteinen asia. Jo pidemmän aikaa sitten sen on havaittu  koostuvan useasta erilaisesta alatyypistä, joista osa on vaarallisempia kuin muut . [7-9]

 Pieni ja tiheä LDL-kolesteroli on vaarallista . [9-11] Valitettavasti sen osuus koko LDL-kolesterolista ei ilmene tavanomaisessa kolesterolimittauksessa, mutta onneksi osuutta voi päätellä muista arvoista. LDL-kolesteroli on yleensä vaarallisempaa laatua, kun HDL-kolesteroli on matala, triglyseridit korkeat ja apolipoproteiini B (apo B) korkea. [9,11]

Tyydyttyneen rasvan on oletettu olevan haitallista, koska se nostaa LDL-kolesterolia. [18] Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että  tyydyttynyt rasva nostaa LDL:n harmittomampaa alatyyppiä ja vaarallinen pieni tiheä LDL-kolesteroli pysyy ennallaan . [13]

Kertatyydyttymätön rasva laskee LDL-kolesterolia ja monityydyttämätön rasva laskee sitä vieläkin enemmän. [18]

HDL-kolesteroli

HDL-kolesterolin on havaittu suojaavan sv-taudeilta. [1,2,5,6] Siksi sitä kutsutaan "hyväksi" kolesteroliksi. Korkea kokonaiskolesteroli ei ole vaarallista, jos se koostuu korkeasta HDL-kolesterolista ja pääasiassa harmittomasta LDL:n alatyypistä.

Kaikki rasvat nostavat HDL-kolesterolia. Haitalliseksi oletettu tyydyttynyt rasva nostaa sitä eniten, mutta tässä suhteessa ero tyydyttymättömään rasvaan on melko pieni.  Rasvainen ruokavalio siis nostaa sv-taudeilta suojaavaa HDL-kolesterolia . [18,19]

Triglyseridit

Myös triglyseridit on itsenäinen sv-tautien riskitekijä. [5,6,15-17] Korkea triglyseridiarvo on haitallinen, ja sellainen esiintyy usein yhdessä matalan HDL-kolesterolin kanssa.

Triglyseridit ovat yleensä matalampia runsasrasvaisella ja korkeampia vähärasvaisella ruokavaliolla. Rasvainen ruokavalio parantaa triglyseridejä. [18-21]
Paras sv-tautiriskin mittari

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu, että kolesteroliarvoista paras mittari sydän- ja verisuonitautien riskille on apolipoproteiinien (apo) B ja A-I suhde. [3,14] Nämä apolipoproteiinit ovat useimmille lukijoille vieras termi, koska ne eivät vielä sisälly tavanomaisiin kolesterolin mittaustuloksiin. Apo B:n ja apo A-I:n suhde on vielä hieman parempi riskin mittari kuin HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde, koska se ottaa paremmin huomioon myös LDL-kolesterolin vaarallisen pienen ja tiheän alatyypin. [3]

Jos tavanomaisessa mittauksessa HDL- ja kokonaiskolesterolin suhde on hyvä sekä triglyseridit matalat, on todennäköisesti myös apo B:n ja apo A-I:n suhde hyvä vaikkei sitä tuloksissa ilmoitetakaan. [4,11]

Kaikki rasvat, myös kova eli tyydyttynyt, ovat tälle apolipoproteiinien suhteelle parempia vaihtoehtoja kuin hiilihydraatit. [12,18]

Yhteenveto

Rasvan laadun parantaminen parantaa kolesteroliarvoja. Tästä suomalaisille kerrotaan. Rasvan määrän lisääminen saattaa nostaa kokonaiskolesterolia, mutta se parantaa sydän- ja verisuonitautien riskin kannalta tärkeimpiä kolesteroliarvoja. Tästä ei saisi kertoa.

Jos haluatte parantaa kolesteroliarvojanne, niin syökää siis vähemmän leipää, riisiä, pastaa, perunaa ja sokeria. Syökää sen sijaan enemmän ja monipuolisesti luonnollisia rasvoja kuten rasvaista lihaa sekä kalaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kylmäpuristettuja kovettamattomia kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja manteleita.

http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/rasva-kolesteroli/
Kirjattu

Antsu1

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #41 : Helmikuu 23, 2010, 13:41:27 ip »

 
Lainaus:

 Jos haluatte parantaa kolesteroliarvojanne, niin syökää siis vähemmän leipää, riisiä, pastaa, perunaa ja sokeria. Syökää sen sijaan enemmän ja monipuolisesti luonnollisia rasvoja kuten rasvaista lihaa sekä kalaa, rasvaisia maitotuotteita, kananmunia, kylmäpuristettuja kovettamattomia kasviöljyjä, siemeniä, pähkinöitä ja manteleita.
 Muuten persuterve henkilö varmaan voi näin tehdäkkin, kaikista diabeetikoista en teidä.

On edelleen todettava, että omakohtaiset kokemukset puhuvat omalla kohdallani ihan toista. Siis omissa arvoissani se pieni hienosäätö (ei siis ole koskaan ollutkaan todella korkeita kolesteroli tai trigly-arvoja, vaikka muuten on lähisukuni vakio-ongelma) on tehty rasvoja valkkaamalla kasvispohjaisiksi sekä välttämällä niillä mässäilyä.

Mutta tosiaan itse olen diabeetikko eli siis en automaattisesti toimin yleisten ohjeiden perusteella Eikä toki ole ollut tarvettakaan, koska esim. myös HDL on ok.

Täytyy kyllä sanoa, etten tiedä hiilareiden määrän vaulutusta rasva-arvoihini, koska hiilarimäärät ovat olleet melko vakiot päivässä, keskimäärin 150h. Trigly-arvot sain laskemaan lähes yhteen kolmasosaan ( 1,5 => 0,6) rasvoja rukkaamalla pois kovista eläinrasvoista sekä myös vähentämällä määriä (mutta ei toki lopettamalla, kaukana siitä).

Mutta ehkäpä se onkin tämä mun diabetekseni, joka saa minut käyttäytymään normaalista poikkeavalla tavalla. En tiedä olisiko vaikutusta myös tuolla rajoitetulla proteiinien syönnillä.

Mutta kertoilen vain omat diabeetikko-kokemukseni täällä diabetes ja ravinto -osiossa
Kirjattu

Lupita

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #42 : Helmikuu 23, 2010, 14:04:22 ip »

Täytyyhän olla "poikkeus, joka vahvistaa säännön" .
Ja kuten eräs nuori mies lausui diabeetikoista: "olemme kuin kuin lumihiutaleita, kaikki erilaisia".

Olisit varmasti mielenkiintoinen tutkimuspotilas.
Kirjattu

Hese

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #43 : Helmikuu 23, 2010, 14:18:45 ip »

Entäs, kun niitä poikkeuksia alkaa löytyä enemmänkin? Kannattaisiko tutkia koko meidän sukumme?  
Kirjattu

Haimaremppa

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #44 : Helmikuu 23, 2010, 16:43:39 ip »

LDL:ää ei mitata suoraan verestä, vaan lukema saadaan laskemalla moninutkaisella tavalla. Ensin verestä määritetään kokonaiskolestroli. Sitten saostetaan pois HDL ja määritetään uudelleen kolesteroli. Lukeman pienenemä on yhtä kuin HDL. Kolesterolin lisäksi veressä on muita rasvoja, joista tärkein on triglyseridi. Se määritetään verestä, lukema jaetaan 2,2:lla ja vähennetään saostuksen jälkeisestä kolesteroliarvosta, jolloin saadaan LDL. Jos triglyseridi on korkea (yli 4 mmol(l), on laskutapa liian epätarkka. Kokonaiskolesteroli ei kuvaa terveysriskiä.

Tiesitkö, että HDL-kolesterolin laatu vaihtelee sen mukaan mitä olet syönyt ennen verikokeen ottoa? Tyydytettyjä rasvoja sisältävä ruokavalio heikentää HDL.n kykyä ehkäistä tulehdusta (inflammaatiota), joka on valtimon kovetustaudissa keskeinen syytekijä (lue lisää). Pelkkä laboratorion antama lukema ei siis kerrokaan niin paljoa kuin yleisesti luullaan.

Edellä mainittujen keinotekoisesti asetettujen rajojen noudattaminen merkitsisi sitä, että yli 90 % 50 vuotta täyttäneistä ihmisistä joutuisi loppuikänsä syömään kolesterolia ja/tai verenpainetta alentavia lääkkeitä. "Minulle määrättiin kolesterolilääkkeet loppuiäksi. Siinä on se hyvä puoli, ettei nyt enää tarvitse välittää siitä mitä syö. Nyt saan syödä makkaroita ja muuta rasvaa vapaasti", sanoi minulle äsken eräs golfkaverini - muuten ihan fiksu mies. Taidatkos tuon sen selkeämmin sanoa.

Joulukuun (2004) Norjan Lääkärilehti kirjoittaa samasta aiheesta otsikolla "Medikalisering uten grenser" (Rajatonta medikalisoitumista): "Uusimpien sydän- ja verisuonitautien hoitosuositusten mukaan 90 % yli 50-vuotiaasta väestöstä tarvitsee lääkitystä. On aika tulla järkiinsä" (Det er tid for besinnelse.)

Talvella saadaan korkeampia kolesterolilukemia kuin kesällä. Lukemat eivät ole muutoinkaan yksiselitteisiä, sillä kolesteroli ahtauttaa ja jäykistää verisuonia vain hapettuneessa muodossaan. Hapettumaton kolesteroli on inerttiä eli vaikutuksetonta (verisuonten seinämien kovetusta ajatellen). Hapettumista voidaan ehkäistä antioksidanteilla.

Näin siis kaikkien haukkuma Tolonen lainaa muutamaa tutkimusta.
Kirjattu
 

Linkkejä