KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418482 viestiä  •  20021 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta  (Luettu 17941 kertaa)

Pete²

 • Vieras
Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
« : Helmikuu 12, 2010, 18:29:36 ip »

Turun yliopisto, Saska Tuomasjukka, väitöskirja

http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukse...f7?OpenDocument

Tiivistelmä tuosta linkistä:

Ravinnon kova rasva alentaa veren rasvapitoisuuksia

Ravinnon sisältämä kova rasva voi vaikuttaa edullisesti joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. FM Saska Tuomasjukan väitöstutkimuksessa todettiin, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä. Aterian jälkeen verestä mitattu runsas rasvapitoisuus on äskettäin todettu tärkeäksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi. Kohonnut verenkierrossa oleva rasvan määrä todennäköisesti edistää sepelvaltimoiden ahtaumien syntyä. Hyvin pitkäketjuiset rasvahapot, joilla on korkea sulamispiste, alensivat plasman rasvapitoisuutta erityisen paljon.

Myös kolesteroli pysyy kurissa

Jo aiemmin on tiedetty, että kaikki kova rasva ei ole haitallista. Esimerkiksi suklaassa ja eläinrasvoissa runsaana esiintyvä tyydyttynyt steariinihappo itse asiassa laskee kolesterolipitoisuuksia. Tuomasjukan väitöskirjassa tehtiin ensimmäistä kertaa yhteenveto ravinnon erilaisten rasvojen vaikutuksista veren rasvapitoisuuksiin. Yli 50 eripituisen tutkimuksen yhteenveto osoitti, että pitoisuudet ovat ylimmillään tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävän aterian jälkeen. Hetkellisesti korkeimmat pitoisuudet syntyivät öljyhaposta, jota on runsaasti esimerkiksi oliiviöljyssä ja rypsissä. Nopeasti imeytyvä hiilihydraatti voi edelleen suurentaa huippuarvoja.

Tuloksia ei voi kuitenkaan tulkita siten, että tyydyttymätön rasva olisi epäterveellistä. Vaikutukset muihin riskitekijöihin on myös huomioitava. Steariinihapon kohdalla huolta aiheutti havainto sen taipumuksesta tuottaa verenkiertoon hyvin pieniä rasvahiukkasia, jotka saattavat edistää sydän- ja verisuonitauteja.

Steariinihappo imeytyy hyvin mutta hitaasti

Pitkäketjuisten tyydyttyneiden rasvahappojen edulliset vaikutukset on aiemmin selitetty niiden huonolla imeytymisellä. Tuomasjukan tutkimuksessa mitattiin tämän johdosta erään runsaasti steariinihappoa sisältävän synteettisen rasvan imeytyminen ja havaittiin, että steariinihappo imeytyi normaalisti. Kyseinen tuote on äskettäin hyväksytty EU:ssa vähäenergiseksi rasvakorvikkeeksi, yhtenä perusteena nimenomaan sen sisältämän steariinihapon heikko imeytyminen. Tutkijat esittävätkin tuotteen ravintoarvon uudelleen arviointia.

Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehitettäessä elintarvikkeita tai ruokavalioita, jotka ehkäisevät sydän- ja verisuonitautien etenemistä. Veren rasvapitoisuus pysyy kurissa, kun ruokavalio sisältää kohtuullisesti rasvaa (35 - 40 prosenttia kaikesta energiasta), josta osa voi olla steariinihappoa, ja runsaasti hitaasti imeytyvää hiilihydraattia. Erityisesti riskiryhmät kuten lihavuudesta tai 2-tyypin diabeteksestä kärsivät henkilöt voisivat hyötyä tämän kaltaisesta ruokavaliosta.


***

oma kommentti: mitenkäs sitä 2 deetä sitten lääkärin mielestä hoidetaan, KOVATrasvat pois ruokavaliosta, joopa joo
Kirjattu

rasvis

 • Vieras
Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
« Vastaus #1 : Helmikuu 13, 2010, 11:55:44 ap »

no ainakaan sua ei voi täysin takinkääntäjäksi syyttää,kun sentään uskalsit laittaa tänne tutkimuksen,jossa puhutaan myös oliiviöljyä vastaan ja HITAASTI IMEYTYVIEN hiilareitten puolesta.
Kirjattu

Maikko

 • Vieras
Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
« Vastaus #2 : Helmikuu 13, 2010, 22:59:40 ip »

Ihmeellistä sitten että sydän- ja verisuonitauteihin kuolleista huomattavan suuri osa juuri näitä kovalla rasvalla mässäilijöitä, joilla on poikkeuksetta myös korkea kolesteroli. Kun työskentelee terveydenhoitoalalla, näkee kaikenlaista minkä varjolla ei tälläsille höpöhöpötutkimuksille paljon korvaansa letkauta. Itse herra Atkinskin kärsi kuollessaan korkeasta kolesterolista ja oli eläessään saanut ainakin yhden sydäninfarktin. Uskomatonta että joku voi edes väittää tuollaista kun kovan rasvan kiistattomat terveyshaitat on jo vuosia olleet tutkijoiden tiedossa. Sydän-ja verisuonitaudit on suomen suurimmat tappajat, joten väitätkö tosissasi tietäväsi ketään niihin kuollutta joka ei olisi syönyt elämässään liikaa kovaa rasvaa ja kärsinyt korkeasta kolesterolista? Minä en.
Kirjattu

tyyppi2

 • Vieras
Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
« Vastaus #3 : Helmikuu 14, 2010, 05:14:03 ap »

Lainaus:

 Sydän-ja verisuonitaudit on suomen suurimmat tappajat
Joka johtuu leivästä, puurosta, perunasta ja muista huonoista/nopeista hiilareista. Missään muualla maailmassa ei syödä niinpaljon tuollaista mättöruokaa.

Kaikkein matalin kolesteroli on jollain alkuperäiskansalla jotka kuolevat suomalaisiakin useimmin sydän ja verisuonisairauksii. Kaikkein korkein kolesteroli on sveitsiläisillä jotka kuolevat kaikkein vähiten sydän ja verisuonitauteihin.
Kirjattu

Pete²

 • Vieras
Re: Kova rasva alentaa veren rasvapitoisuutta
« Vastaus #4 : Helmikuu 14, 2010, 13:59:05 ip »

Lainaus:

 . Uskomatonta että joku voi edes väittää tuollaista kun kovan rasvan kiistattomat terveyshaitat on jo vuosia olleet tutkijoiden tiedossa. Sydän-ja verisuonitaudit on suomen suurimmat tappajat, joten väitätkö tosissasi tietäväsi ketään niihin kuollutta joka ei olisi syönyt elämässään liikaa kovaa rasvaa ja kärsinyt korkeasta kolesterolista? Minä en.
Tuossa on kyse väitöskirjasta ei minun mielipiteestäni.

Eli suomalaista tuoretta tutkimustiedettä
Kirjattu

Konrad

 • Vieras
Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #5 : Helmikuu 16, 2010, 14:47:54 ip »

Laajan tutkimuksen mukaan tyydyttyneet rasvat eivät lisää riskiä sydän- ja verisuonitauteihin tai sydänkohtaukseen.

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.27725v1

 
Lainaus:

Conclusions: A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat.

 
Paljon keskutelua on mm. seuraavalla palstalla:

http://sundqvist.blogspot.com/2010/01/tyydyttyneet-rasvat-eivat-ole.html
Kirjattu

d1-nainen

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #6 : Helmikuu 16, 2010, 14:56:57 ip »

Minuun nuo ainakin pätee, koska suuri osa energiastani tulee pahisrasvoista ja kolesteroliarvot erittäin hyvät ja verisuonet on myös tutkittu ja ovat kuulemma yhtä joustavat ku 2-kymppisillä. Eli jatkan voi, kerman ja suolan käyttöä  
Kirjattu

Konrad

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #7 : Helmikuu 16, 2010, 16:00:34 ip »

Osiosta toiseen siirron perusteella tämänkään ketjun keskustelu ei ilmeisesti koske mitenkään diabetesta, vaan on paremminkin rinnastettavissa kategoriaan "Tapaamiset, päivän vitsit, juttuseuraa etsivät".  

Aiheeseen. Rasvojen osalta on aivan ilmeisesti tapahtumassa osioiden keskinäinen vaihto ehkä jopa virallisestikin: sallittu <-> kielletty
Kirjattu

vivianv

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #8 : Helmikuu 16, 2010, 16:01:38 ip »

Miksi tämä ketju on siirretty vapaaseen sanaan? Minä luulin, että kolesterolilla on tärkeä osuus diabeteksien hoidossa?
Kirjattu

vivianv

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #9 : Helmikuu 16, 2010, 16:03:16 ip »

Oltiinpas Konrad samaan aikaan astialla. Nyt käy epäillyttämään, että Taubesin kirjan arvosteluketju oli liian rankkaa materiaalia, niin että se oli poistettava sen sijaan että sekin olisi siirretty tänne.
Kirjattu

d1-nainen

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #10 : Helmikuu 16, 2010, 16:05:56 ip »

Jos ne ajatteli sitä vitsiä, ku entinen eukko kertoi, että monityydytetty rasvahappo makaakin olohuoneen sohvalla  
Kirjattu

Konrad

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #11 : Helmikuu 16, 2010, 16:19:27 ip »

Tietyissä harvoissa asioissa totalitarismi pystyy näyttämään olevansa vielä voimissaan.  

http://www.youtube.com/watch?v=2vZ5unSN72I
Kirjattu

vivianv

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #12 : Helmikuu 16, 2010, 16:33:04 ip »

Sääntöihin voisi laittaa ihan suoraan ja kakistelematta ne aiheet, joista on vaiettava, koska niistä ei voi puhua.
Kirjattu

Konrad

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #13 : Helmikuu 16, 2010, 16:46:34 ip »

Tuo olisi tärkeätä. Muuten voi tulla se tilanne, että on syytä hakea ennakkopäätöstä ennen tekstin lähettämistä ketjuun.
Kirjattu

Pete²

 • Vieras
Re: Tyydyttyneet rasvat eivät ole vaarallisia
« Vastaus #14 : Helmikuu 16, 2010, 17:35:32 ip »

Mulle tämä ketjun aloittajana kelpaa

Kertoohan se että liitto ei itsekään pidä enää rasvojen syönnin rajoittamista (2 ) D:n hoitona vaan jonain muuna.


 
Kirjattu
 

Linkkejä