KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6972 jäsentä  •  418229 viestiä  •  19999 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi beret, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen  (Luettu 10957 kertaa)

hmo

 • Matkailija
 • Viestejä: 99
PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« : Marraskuu 05, 2009, 14:14:10 ip »

Tiedoksenne Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistyksen edunvalvonta-.asiaa

PSDY haluaa selvityksen mittarikilpaiutuksen kriteereihin
www.psdiabetes.fiAsia:
Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys ry:n kannanotto diabeteshoitotarvikkeiden kilpailutuksesta

Helsingin kaupunki on saamamme tiedon mukaan tehnyt päätökset verensokerimittarien ja –liuskojen kilpailutuksessa. Mittareiksi on valittu Rochen Accu-Chek Aviva Nano, Accu-Chek Performa Nano ja Accu-Chek Performa sekä Abbottin Precision Xceed – verensokerimittarit.

Potilasnäkökulman huomioiminen omahoitotarvikkeiden hankinnassa on ensiarvoisen tärkeää. Päivittäin toteutettava diabeetikon omahoito vaatii, paitsi hyvää omahoidon opetusta ja ohjausta, niin myös asianmukaisia, ajan tasalla olevia ja potilaan kannalta toimiviksi todettuja hoitotarvikkeita. Valittavilta tuotteilta potilas ja varmasti myös hoitohenkilökunta toivoo ennen kaikkea luotettavuutta, helppoutta ja nopeutta.

Diabeteksen omahoitovälineiden hankinnassa on huomioitava:

1. hoitovälineiden saatavuuden turvaaminen. Verensokerimittareiden osalta usean toimittajan valitseminen takaa verensokeriliuskojen saatavuuden toimitus- ja tuotantolinjan vaikeuksien sattuessa.

2. testi- ja tutkimustulosten asianmukaisuus. Hankintakilpailussa uusien mittareiden mukanaolo vaatii erityistä tarkkuutta mittarien luotettavuuden takaamisessa. Ovatko Rochen uudet valitut verensokerimittarit käyneet läpi riittävän laaduntarkkailun?

3. erilaisten tarpeiden huomioiminen. Huolenamme on mahdollisesti valittavien mittareiden samankaltaisuus, miten turvataan potilaskohtaisesti eri tarpeiden täyttyminen.

Pyydämme huomioimaan Diabetesliiton suositukset mittarivalinnoissa ja on tärkeää huomioida erityisryhmien tarpeet. Erityisryhmään katsomme myös lapset, nuoret ja näkövammaiset sekä dialyysipotilaat. Lapsille ja nuorille on tärkeää mittarin pienuus ja valo, näkövammaisille taas tärkeää on mittari, joka sopii hyvin käteen ja jonka tulos näkyy selkeältä ja riittävän suurelta näytöltä.

Pyydämme selvitystä hankintapäätöksen raporteista, mittareiden tarkkuudesta ja luotettavuustesteistä.

Lisäsairauksien hoitaminen on kallista, mutta niiden ilmaantumista voidaan estää/siirtää eteenpäin. Aktiivinen omahoito auttaa pitämään diabeteksen kurissa, ja auttaa minimoimaan liitännäissairauksien vahinkoja. Yhdistyksen aiheellisena pelkona ovat kaupunkien leikkauk-set omahoitovälineistä ja se, etteivät kaupungit noudata kaikilta osin Käypä hoito –suositusta verensokeriliuskojen jakamisessa.
Kallista erikoissairaanhoitoa tarvitaan, kun diabeteksen huono hoito on aiheuttanut lisäsairauksia, kuten sydän- ja aivoinfarkteja, munuaistautia tai kun joudutaan tekemään amputaatioita. Käypä hoito – suosituksessa todetaan diabeteksen hoidon suorien kustannusten olevan 15 % koko terveydenhuollon menoista. Vähintään kaksi kolmannesta tästä koituu kuitenkin vältettävissä olevien komplikaatioiden hoidosta ja vain hyvin pieni osa omaseuranta välineiden kustannuksista.


Yhteydenottoanne odottaen

Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys ry

Vastaanottajat:
Annika Turunen, hankintapäällikkö
Heikki Sumuvuori, ylilääkäri
Terveyslautakunnan pj
Terveyslautakunnan varapj
Terveyslautakunnan sihteeri


Maarit Paldanius Hanne Österberg
Yhdistyksen puheenjohtaja yhdistyksen varapuheenjohtaja


Pääkaupunkiseudun Diabetesyhdistys ry. on Suomen suurin ja vanhin diabetesyhdistys. Vuosi 2010 on 62. toimintavuosi ja jäsenmäärä on noin 8200 (tilasto lokakuulta 2009).
Yhdistyksen toimintaan kuuluu vahvasti diabeetikoiden edunvalvonta, diabeteksen ennaltaehkäisy, hoidon opetus, kurssitoiminta, tiedottaminen, virkistystoiminta, vertaistukitoiminta sekä erilaiset tutkimus- ja kehittämishankkeet.
Kirjattu

Misty

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2695
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #1 : Marraskuu 05, 2009, 14:43:11 ip »

Tämä sama avaus on myös Diabetes yleensä osiossa. Miksi tupla-avaus samasta aiheesta?
Kirjattu

d1-nainen

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18915
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #2 : Marraskuu 05, 2009, 18:35:42 ip »

Hyvä, että tulee tietoa tänne. Näyttäisi meikäläisen merkki olevan siis poistumassa käytöstä. Tärkein asia mielestäni on, että liuskoja saa tarpeeksi.
Kirjattu
Hyvin menee, mutta tilanne ei ole toivoton. (puolalainen sananlasku)

Konrad

 • Vieras
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #3 : Marraskuu 05, 2009, 19:27:20 ip »

Hyviä asioita tuotu esiin.

Neljästä mittarityypistä on valittu kolme yhdeltä valmistajalta. Miksi tosiaan?

Mittausjärjestelmien tarkkuuksista ei varmastikaan Helsingin terveyskeskus ole teettänyt mitään luotettavia testauksia. Valmistajan kertoma USA:n vaatimuksien täyttymisestä on ilmeisesti riittävä. Tässä muuten on jonkinlaista tietoa 10 USA:ssa myydyimmän mittarin pisteytyksistä. Täydellistä raporttia ei saa maksutta.

http://www.menshealth.com/spotlight/diabetes/top-blood-glucose-meters.php

Siellä on Suomessakin tunnettuja mittareita joukossa.

Käypähoitosuosituksella ei tosiaan tunnu olevan Helsingin terveyskeskukselle mitään merkitystä. No, sehän on suositus eikä ole sitova määräys.

http://www.kaypahoito.fi/kh/kaypahoito?suositus=hoi50056#s11

(Plasmanglukoosin omamittaukset)

Kakkostyypin diabeetikolle, joka ei käytä insuliinia, on taulukossa mainittu liuskojen määräksi viikkoa kohti 12 kpl eli vuodessa 624 kpl. Tablettihoitoiset saavat Helsingissä 200 liuskaa vuodessa ja ruokavaliohoitoiset 100 kpl. Melkoinen ero. Ykkösten ja insuliinihoitoisten kakkosten tilannetta en tunne.

Olisikin mielenkiintoista saada tietää nimeltä ne Helsingin terveyskeskuksen asiantuntijat, jotka päätöksissään liuskatarpeiden suhteen katsovat edustavansa isompaa asiantuntemusta kuin Käypähoitosuosituksen laatijat.

Olen seurannut useita vuosia monia kansainvälisä diabetespalstoja. On selvinnyt omamittausten tuloksia tuottava vaikutus. Mittausten tuloksilla on ollut ohjaava takaisinkytkentä mm. ruokavalioon ja liikuntaan. Näillä keinoin on saatu loistavia tuloksia aikaan. Tärkeätä on nimenomaan verensokerimittausten hyväksikäyttö omahoidossa. Tarkotuksena ei ole pelkästään esittää tuloksia esimerkiksi kerran vuodessa terveysasemalla ja tyytyä vain siellä esitettyihin pähkäilyihin.

Vaikka enin osa diabeetikoista ei varmaan tee muuta kuin mittaa, kun on käsketty, ei pidä unohtaa sitä joukkoa, joka aktiivisesti pyrkii parantamaan omahoitoaan. Tämä joukko voi isoissa tutkimuksissa hävitä keskiarvoituksiin. Tämä joukko kuitenkin ehkäisee parhaan kykynsä mukaan liitännäissairauksien syntyä tai pahentumista. Saa aikaan jopa reversointia. Näitä ei saa unohtaa. Omahoito on kuitenkin verensokerimittauksineen tärkeimmässä asemassa koko hoidon kannalta.

Niin - itse katson kuuluvani tuohon unohdettuun vähemmistöön. Olen omalla kustannuksellani joutunut ostamaan liuskoja melkoisesti, mutta huonoista lähtökohdista huolimatta uskallan kehua tehneeni tulosta.

Ja vielä kaneetiksi:

low carbs -> low glucose -> low insulin -> way to go
Kirjattu

Misty

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2695
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #4 : Marraskuu 05, 2009, 19:59:40 ip »

Lainaus:2. testi- ja tutkimustulosten asianmukaisuus. Hankintakilpailussa uusien mittareiden mukanaolo vaatii erityistä tarkkuutta mittarien luotettavuuden takaamisessa. Ovatko Rochen uudet valitut verensokerimittarit käyneet läpi riittävän laaduntarkkailun?

Jaa-a tätä pitäisi varmaan kysyä Rochelta (osoite löytyy heidän nettisivuiltaan) Taas menneet vähän puurot ja vellit sekaisin  
Kirjattu

tökö

 • Intoilija
 • Viestejä: 222
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #5 : Marraskuu 12, 2009, 16:45:26 ip »

Jatkaisin edelleen hoitajana saatetta: onko kuunneltu kilpailutuksessa hoitajia ollenkaan ? Valittaviksi tulleissa mittareissa kalibrointi tehtävä itse. Nyk. mittareissa osassa mittari tekee itse kalibroinnin (esim. Contour ja Freestyle) ja lisäksi Hgin jakelun piirissä olevista diabeetikoista (joista suurin osa senioireita ja osa huonosormisia sekä eivät osaa kalibrointeja tehdä), joten heille itsensä kalibroiva mittari ainoa oikeanlainen mittari. Jos nyt valitut mittarit tulevat jakeluun, voi olla varmaa että edellä mainitut jättävät mittaamatta mittausongelmien vuoksi, vaikka saisivatkin 3-kertaisen tai vaikkapa 5-kertaisen ohjauksen entisen kerta-ohjauksen sijaan.  
ONKO TÄSSÄ JÄRKEÄ -kysyy yksi hoitaja vaan (joka joutuu myös vaihtamaan Compact- mittarinsa Xceediin) ?!
Kirjattu
Tökö

T1D-tautinen hoidosta huolimatta v.-88 alk.
Levemir ja Novorapid elämänkumppaneina, lisäksi Zanidip ja Lipitor

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #6 : Marraskuu 15, 2009, 17:26:17 ip »

Mittareiksi on valittu Rochen Accu-Chek Aviva Nano, Accu-Chek Performa Nano ja Accu-Chek Performa sekä Abbottin Precision Xceed – verensokerimittarit.

Onko kellään tietoa, onko mikään näistä mittareista täysin äänetön - koetin katsoa valmistajan sivuilta, vaan olipa taas harvinaisen huonosti esitetty (itselleni) relevantit asiat. En halua mittaria, josta lähtee mitään ääntä - mittaukset pitää pystyä tekemään ilman, että häiriköi sillä muita tai että toimenpiteeseen kiinnitetään mitään huomiota...
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

kivitatti

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 8857
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #7 : Marraskuu 15, 2009, 18:35:47 ip »

Mulla on kans mittari joka piippaa... Ärsyttävää. Ei se kotona mitään haittaa, mutta koulussa ja muilla julkisilla paikoilla. Sen kuitenki osais tehä niin ettei sitä kukaan huomaa, ja ei se kellekkään kuulukkaan millon mittaan, mutta nyt oon saanu kuulla että "mittaatko aina noin usein", ku koulupäivän aikana kuuluu useamman kerran "Piip, Piip!"

-Mun mielestä hyvä lisä mittariin on tuo valo mikä mun mittarissa on, ensin se valo osottaa liuskaan ja sit se siirtyy näytölle. Se on tosi kätevä. Voi mitata yöllä laittamatta valoja päälle.

-Toinen mikä olis kätevä, olis näppäinlukko. Koska mä en tykkää pitää mittaria siinä sen omassa kotelossa, vaan samassa pussukassa inskojen kanssa, niin sit se aina itekseen vaihtaa päivämäärät ja kellonajat ihan persiilleen. Sit saa ihmetellä myöhemmin miten muka on mitannu neljältä yöllä korkeita...

-Sit olis kätevää kun sieltä vois deletoida joitain mittaustuloksia. Esim minä mittaan joskus sisaruksiltani sokerit, ihan vaan varmuuden vuoksi. (Oma sairastuminen tuli niin puun takaa, korkealta ja kovaa) Niin olis kätevää kun nämä mittaustulokset voisi deletoida sieltä, niin ei niitäkään tarvis myöhemmin ihmetellä.

-Kylmää mittari vois mielellään myös kestää paremmin. Oli nimittäin pieniä ongelmia laskettelemassa kun oli outo olo ja mittari ei suostunu yhteistyöhön...
Kirjattu
- D1, hypotyreoosi, astma, ibs - ♀
- Accu-Chek Spirit Combo Humalogilla, Thyroxin ja Pulmicort -

RAR

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 10917
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #8 : Marraskuu 15, 2009, 19:31:45 ip »

Lainaus:

Tämä sama avaus on myös Diabetes yleensä osiossa. Miksi tupla-avaus samasta aiheesta?
No, jotkut lukevat ehkä vain jotain osioita.

Toivottavasti PSDY saa selvityksen asiaan koska mielestäni on todellakin kummallista että samalta valmistajalta monta mittaria. Ja missä on OTU:t??

Noita mainittuja kronk-piip-kronk-mittareita en huolisi, vaikka siitä maksettaisiin minulle päin. Olen sen verran monta kertaa kokeillut. Voin sanoa, että meidän puskaleikkuri on hiljaisempi kuin nuo mittarit.  

Toivottavasti Vantaa ei tule perässä...  
Kirjattu

Ultsi

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3826
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #9 : Marraskuu 15, 2009, 21:16:38 ip »

Pieni korjaus, eli kakkoset saamme vuodessa 208 liuskaa.

Itse menetän hyvän Contour mittarin. Valitettavasti.
Kirjattu
Määrittämätön diabetes

jester

 • Veteraani
 • Viestejä: 2187
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuk
« Vastaus #10 : Marraskuu 15, 2009, 22:48:53 ip »

vahvistin super liimalla performan huteroita kuoria.vuosi sitten liuskat oli huono laatuisia.nyt laatu on hyva.      tarkastan mittarin aina paasto veri kokeen yhteytessa
Kirjattu

Hula1

 • Veteraani
 • Viestejä: 1218
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #11 : Marraskuu 15, 2009, 22:51:06 ip »

Onko sulla FreeStyle lite? Siinä ainakin on tuo aivan mahtavan loistava valo-ominaisuus, jossa valo tosiaan osoittaa ensin liuskaan ja mittauksen käynnistyessä siirtyy näytölle. Helpottaa pimeässä mittausta ihanasti.

Mutta siis, jos sulla on FreeSyle lite, niin siitä kyllä saa äänet pois kokonaan. Painat nappia, jolla pääsee muistitoimintoon vain pitkään, niin pääset asetusvalikkoon.

Itsekin asun Helsingissä ja huolestuttaa, että millaisia nuo kilpailutuksen voittaneet mittarit ovat. Voivathan ne tietenkin olla ihan ok. Itseäni kuitenkin ahdistaa se, että vuoden tai parin välein pitää olla mittaria vaihtamassa. Minulla on tällä hetkellä FreeStyle ja siihen olen ollut todella tyytyväinen. Sitä ennen oli OTU, jonka jouduin vaihtamaan pois juurikin noista kilpailutussyistä. On Touch Ultrahan palasi jostain syystä mittarivalikoimaan, vaikka kilpailutuksessa hävisikin. muistaako tai tietääkö kukaan miksi ja miten tuo OTUn paluu tapahtui? Onko toivoa, että nytkin saattaisi käydä niin?
Kirjattu
Paradigm 515 ja Humalog

Misty

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2695
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #12 : Marraskuu 16, 2009, 01:42:18 ap »

Lainaus:

Lainaus:

Tämä sama avaus on myös Diabetes yleensä osiossa. Miksi tupla-avaus samasta aiheesta?
No, jotkut lukevat ehkä vain jotain osioita.
 


Eli siis tästä eteenpäin avaan sellaisen aiheen jolle haluan julkisuutta joka osioon? Roger that!
Kirjattu

RAR

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 10917
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #13 : Marraskuu 16, 2009, 10:44:19 ap »

Lainaus:

Lainaus:

Lainaus:

Tämä sama avaus on myös Diabetes yleensä osiossa. Miksi tupla-avaus samasta aiheesta?
No, jotkut lukevat ehkä vain jotain osioita.
 


Eli siis tästä eteenpäin avaan sellaisen aiheen jolle haluan julkisuutta joka osioon? Roger that!
Vaikka niin. Onko se nyt niin kauheaa?  
Kirjattu

Misty

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 2695
Re: PSDY haluaa selvitystä Hgin mittarikilpailutuksen
« Vastaus #14 : Marraskuu 16, 2009, 11:27:46 ap »

Lainaus:

Lainaus:

Lainaus:

Lainaus:

Tämä sama avaus on myös Diabetes yleensä osiossa. Miksi tupla-avaus samasta aiheesta?
No, jotkut lukevat ehkä vain jotain osioita.
 


Eli siis tästä eteenpäin avaan sellaisen aiheen jolle haluan julkisuutta joka osioon? Roger that!
Vaikka niin. Onko se nyt niin kauheaa?  
On.  

No miten olettaa että kirjoittajat osaisivat käyttää KP:ta kun ylläpitävän tahon alajärjestönkin pitää postata sama aihe miljoonaan paikaan.  
Kirjattu
 

Linkkejä
Haastaako korona arkea diabeteksen kanssa?

Julkaistu 02.04.2020 | 10:14