KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
3 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Pumppukysymyksiä kokemattomalta  (Luettu 467492 kertaa)

Markus

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #15 : Marraskuu 09, 2009, 12:46:02 ip »

Itsekään en ampumislaitetta käytä. Kokeilin kyllä kerran ja ihan hyvinhän tuo toimi ja plussana se, että kanyylin saa ampumalla pistettyä vaikka takapuoleen helposti.

Valitsin kuitenkin viistokanyylin ennenkaikkea siksi, ettei mukana tarvitse kantaa ylimääräistä isohkoa ampumislaitetta esim. lomamatkoilla tai siltä varalta, että kanyyli esim. vahingossa irtoaa. Lisäksi koen, että laittamalla kanyylin itse käsipelillä voin paremmin hallita pistoskohtaa. Usein nimittäin pistovaiheessa tunnen, että nyt on menossa hyvin hermotettuun "herkkään" kohtaan. Siitä kun ottaa muutaman millin sivuun, ei pistospaikan arkuudesta ole tietoakaan.
Kirjattu

Hula1

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #16 : Marraskuu 09, 2009, 17:46:21 ip »

Minäkin olen päätynyt pistämään kanyylin käsin. Aluksi se vähän ällötti, mutta muutaman pistokerran jälkeen siihen tottui. Jos kuitenkin pistäminen tuntuu pahalta, niin ampumalaite helpottaa kummasti!

Nuo pumpun saannin perustelut, joita olet kirjoittaneet ovat hyviä. Paitsi ehkä tuo kohta, että pistoksilla pitää mittailla paljon. Pumppuhan ei yleensä vähennä mittauksia, vaan tietyssä mielessä pitää olla jopa tarkempi kuin pistoksilla. Mm. takia, että jos jostain syystä sattuisi tulemaan joku toimintahäiriö, esim. kanyyli menisi tukkoon, niin sen huomasi pian, eikä joutuisi ketoosiin. Kun itse olin pumppuhaastattelussa, kuuntelemassa oli lääketieteen kandiryhmä ja heille lääkäri sanoi, että se, että potilas haluaa päästä hoidosta helpolla ei missään nimessä ole pumpun peruste. Kannattaa siis pikemminkin perustella pumpun saantia sillä, että olet motivoitunut hoitamaan itseäsi mahdollisimman hyvin.

Mutta siis nuo muut perustelut ovat tosi hyviä. Liikuntaahan pumppu helpottaa tosi paljon. Useimmilla myös matalat verensokerit vähenevät. Aamunkoittoon liittyvä insuliinitarpeen nousu aamulla on myös tosi hyvä peruste. Samoin elämänrytmin epäsäännöllisyys on helpompi toteuttaa pumpun kanssa. Itselläni pumpun saannin perustelut olivat juuri nämä, lukuunottamatta ehkä tuota aamunkoittoa, joka minulla on tosi lievä. Lisäksi osoitin olevani motivoitunut opettelemaan uuden hoitomuodon ja ottamaan siitä irti kaiken mahdollisen.
Kirjattu

Antsu1

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #17 : Marraskuu 09, 2009, 17:49:03 ip »

Hei, saahan sen pystykanyylin laitettua ilman ampumislaitettakin. Mä käytän ampulislaitetta normisti, mutta esim. töissä on joskus ollut kotona ja olen vain vaihtanut ilman laitetta töissä aina varalta olevan kanyylin entisen tilalle.

Mulla koko pystyn kanyylin käyttö perustuu eniten juuri tuohon mitä mainitsit, siis että kanyylin saa helpommalla "ammuttua" vähän pidemmälle vaikka kankkuun. Mulla ei muuten kädet oikein antaisi myötä tuohon.
Kirjattu

Markus

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #18 : Marraskuu 09, 2009, 18:44:30 ip »

Lainaus:

Hei, saahan sen pystykanyylin laitettua ilman ampumislaitettakin. Mä käytän ampulislaitetta normisti, mutta esim. töissä on joskus ollut kotona ja olen vain vaihtanut ilman laitetta töissä aina varalta olevan kanyylin entisen tilalle.
Niin juu, totta kai saa. Enpä vain ole koskaan tullut ajatelleeksi, kun vinokanyylikin on hyvin toiminut
Kirjattu

kriisikko

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #19 : Marraskuu 09, 2009, 19:43:30 ip »

Harrastan 8 mm pystykanyylin ampumista, kun käsin laittamisen koin niin epämiellyttäväksi.
Ja siitä pumpun saannista, en anonut sitä, vaan sitä tarjottiin.
En edes kysynyt, miksi tarjottiin, oletan vain, että syy oli insuliinivasta-aineissa, joita minulle oli ilmaantunut kai aika paljon.
En päivääkään vaihtaisi pois... Siis pumpun kanssa elosta.
Kirjattu

kivitatti

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #20 : Marraskuu 10, 2009, 22:21:47 ip »

Joo, no siis ei tuo mittaamisen paljous mitään haittaa, (mielellään sitä hyviä arvoja mittaaki) vaan se loppumaton pistely! 8 pistosta päivässä on vaan auttamattomasti liian monta. Mulla oikeesti tulee mahamakkarat kovaksi ja kipeäksi siitä. Eikä siinä ole mitään järkeäkään että pitää kahden tunnin välein olla korjaamassa!

Voi kun en malta oottaa! Tänään oli kaiken kattava labra(meinas tulla aamulla housuun ku ei saanu vessassa käydä ) ja viikon päästä lekuri, jossa pääsen esittämään kaikki hienot perusteluni, joka sitten laittaa lähetteen Oyssiin... Ja sit varmaan saa - tän seudun toimintanopeuden tuntien - odottaa semmosen... about KAUAN!  

18) Onko teillä ollu mitään ongelmia pumpun kanssa? Jos kerran vuodessa tapahtuvaa katetrin tukkeutumista tai kanyylin irtoamista ei lasketa.
19) Mitkä asiat oli hankalia alussa? Unohtuiko pumppu vessan hyllylle suihkun jälkeen vai etsitkö insuliinikynää ruoan jälkeen monestikin?

Kaverilla, jonka luona kävin pumppua kattoon, jäi kerran pumppu Oyssin vessaan. (rakkaita terveisiä vaan jos luet tätä) Onneksi mulla oli kynät niin pärjäs siihen asti että sai sen takasi. Täytyykö olla lahopää tehdäkseen tuon, vai onnistuuko se helpostikin?  

Eihän tämä täällä pyöriminen ainakaan helpota tätä pumpun tuskaa...  
Kirjattu

Nanku

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #21 : Marraskuu 11, 2009, 00:00:17 ap »

16) käytän ampumislaitetta, koska ei toivoakaan, että mä pystyisin survoon sen kanyylin vatsaani ilman.

Ampumalaite, eli laukaisin on fyysiseltä kooltaan sellainen, että se mahtuu tuohon alla olevien viivojen  väliin. Tuon kokoinen on tarkoitettu pystykanyylille. Mulla on niitä useampi, eli töissä, kotona ja laukussa.

17) mä en perustellut millään tavalla, sanoin lääkärille, että haluan pumpun ja ei mennyt montaa viikkoa, kun sain päätöksen pumpusta.

___________________________
                         
                         
                         
                         
                                                 
                                                 
                         
 

                       
_________________________

Tsemppiä pumpun saamiseksi, on tää ihan verraton härveli  
Kirjattu

d1-nainen

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #22 : Marraskuu 11, 2009, 06:39:31 ap »

18) Pahimpia ongelmia itselläni pumpun kanssa on olleet ehkä ilmakuplaongelmat, joita alussa oli aika paljon (ei juurikaan enää) ja se, että toisinaan kanyylien tarrat ei tahdo millään pysyä vatsanahassa kiinni. Liikunnan kanssa on tietty ollut ongelmia, mutta se ei johdu varsinaisesti pumpusta, vaan siitä, että mulla vaan laskee sokerit niin roimasti liikunnan aikana, että vaikka pumppu olisi kokonaan irti, on usein laskenut ihan liikaa.
Kirjattu

Tiinu

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #23 : Marraskuu 11, 2009, 14:44:20 ip »

Mulla pumpun käytön kävi opettamassa pumppufirman (Spirit/Roche) henkilö noin viikkoa ennen varsinaista käyttöönottoa ja hoiti myös käyttöönoton. Sain koko d-urani parasta ja perusteellisinta ohjausta. Etukäteen jännitin eniten kanyylin laittoa ja kun kerroin siitä, sain edustajalta kotiin kokeiltavaksi erilaisia kanyylejä. Muutaman kun sai kaikessa rauhassa kotona askarreltua paikoilleen niin pelko kanyylin laitosta hävisi. Nykyisin onnistuu kanyylin laitto sekä käsin että ampumalla. Eli kannattaa pyytää kanyyleja kuivaharjoittelua varten.

Tässä mun alueella piti sairaalassa olla yksi yö. Mielestäni ajan ja varojen haaskausta, sekä omien että sairaanhoidon. Mutta tämähän riippuu shpiiristä.

Mulla meni melkein kaks vuotta siitä kun pumpusta alettiin puhua siihen kun pumppu vihdoin saatiin paikoilleen. Väliin mahtui sensoroinnit, inskan vaihdot, pumppufirmojen kilpailutukset ja uskon loppuminen kesken.

Ongelmat ovat olleet tähän mennessä laatua sählätessä sattuu. Mulla on ollut hyvänä apuna kirja Pumping insulin, tekijöinä muistaakseni Walsh ja Roberts.

Toivottavasti saat pumppusi pian  
Kirjattu

Änder

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #24 : Marraskuu 12, 2009, 07:46:34 ap »

Vihdoinkin sain pumpulle aloitusajan! Alunperin piti saada jo viikkoja sitten, mutta Oysissa tuli juurikin silloin kielto että pumppuja ei saa aloittaa ja ties kuinka moni sai samanlaisen kirjeen; pumppualoituksenne siirtyy toistaiseksi... No siis nyt kuitenkin aloitus joulukuun alussa ja pumppu on spirit mikäli combo ei ehdi siihen mennessä. Automaattisesti kuitenkin sitten vaihto comboon kun se on saatavilla. Vähän jänskättää, mutta ihana jos ei enää tarvis aamuyöstä 3-4 välillä herätä pistämään!
Kirjattu

kivitatti

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #25 : Marraskuu 14, 2009, 16:04:34 ip »

D1-nainen:
Mulla laskee kans liikunan aikana ihan tosissaan! Kiva yrittää liikkua että sais painoa puotettua, ku joka kerta ku liikkuu pittää syödä kaksin käsin kesken liikunnan ja vielä sen jälkeenki.. Tosi hyödyllistä liikuntaa. Sokerit pysyis parhaina sillä ku vaan makkais sohvalla ja söis porkkanoita.
Änder:
Joko tiijät miten sulla hoituu tuo pumpun aloitus? Pitääkö jäädä sairaalaan yöksi tms?
-Kielto ettei saa alottaa pumppuja?! Uskomatonta! Oyssi nyt on muutenki välillä uskomaton, mutta millähän ne on tuonki perustellu....
-Jospa mäki saisin aloittaa pian. En halua oottaa enää kuukausia, nyt kun oon perehtyny jo aiheeseen sen verran että teorian tasolla melkeen osaisin jo käyttääkki sitä.  
-Mutta mitä eroa on combolla ja spiritillä? Ku en löytäny combosta mitään suomenkielistä tietoa. Kattelin tota englanninkielistä sivua ja kyllä tuo näytti olevan vähän turhan pro mulle.  
-Heh, sun pitää herätä 3-4 välillä pistämään, ja mun pitää herätä 4-6 välillä syömään.   Ihan perseestä herätä siihen monta kertaa viikossa. Jospa se pumppu tois siihenki avun. Sullaki.
-Koska nää sanoit että haluat kokeilla pumppua? Onko se ollu pitkäki prosessi tähän asti?

t.malttamaton
Kirjattu

Jalari

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #26 : Marraskuu 14, 2009, 17:09:38 ip »

Lainaus:

1 Liikunnan kanssa on tietty ollut ongelmia, mutta se ei johdu varsinaisesti pumpusta, vaan siitä, että mulla vaan laskee sokerit niin roimasti liikunnan aikana, että vaikka pumppu olisi kokonaan irti, on usein laskenut ihan liikaa.Mä olen päässyt kaikista liikuntaongelmista pumpun kanssa sillä että viimeisimmästä ateriainsuliinista on oltava kolme tuntia, tai vähintään kaksi-kaksi ja puoli tuntia aikaa. Persusinsuliini myös alennettu pari tuntioa liikuntaa ennen. Jos kropassa on aktiivista ateriainsuliinia niin liikunta laskee ihan järjettömällä voimalla sokereita. Puolitoista tuntia sählyä menee esim sillä että puoli litraa makeaa sokerimehua.
Kirjattu

kivitatti

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #27 : Marraskuu 14, 2009, 20:03:44 ip »

Toivottavasti se korjaantuu mullaki!
Jos puntilla käy tunnin niin pitää varata mukaan täytelakuja ja litran purkki mehua.... Ärsyttää käydäkkään missään jumpassa ku heti laskee ku jotaki tekee vähän enemmän.  
Kirjattu

Änder

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #28 : Marraskuu 15, 2009, 12:35:33 ip »

Elikkäs viime keväänä luvattiin pumppu, mutta silloin sanottiin että aloitetaan sitten syksyllä lääkärien kesälomien jälkeen. No sitten tuli tosiaan tieto että pumppualoitukset siirretään toistaiseksi, ja perustelut riippu vähän siitä keneltä ne kuuli... Ahkeralla puhelimen käytöllä olen nyt kuitenkin saanut sen aloituksen joulukuun alkuun. Yhden yön olen osastolla, mikäli tämän vallitsevan epidemian vuoksi pystyvät minut sinne ottamaan. Jos ei niin sitten aloitus polilla ja yöpaikka jostain kaverilta (Ouluun kuitenkin aika lailla matkaa). Pitkä aika on tosiaan ollu tämän odotuksen kanssa, mutta toivottavasti se nyt sitten palkitaan. Pumppuedustaja tuo pumpun kotiin kahden viikon päästä niin ehkä sit paremmin osaan kertoa combon ja spiritin  erosta    

Ja tuosta jumpasta tuli vielä mieleen että sama probleema liikunnan kanssa, tahtoo sokerit laskea, ja mä kun vielä jumppaan siellä ohjaajan paikalla niin ei passaa kovin hypoilla
Kirjattu

kivitatti

 • Vieras
Re: Pumppukysymyksiä kokemattomalta
« Vastaus #29 : Marraskuu 15, 2009, 14:35:43 ip »

Miten uskallat olla jumppaohjaajana?!    Ei kyllä multa onnistuis. Laskee nimittäin aina ja joka kerta. Jos taas syön ennen liikuntaa ettei laske, niin sitten ne nousee niin ylös ettei jaksa liikkua.
-Uskomattoman kauan kyllä meni sulla! Kärsivällisyyttä koeteltiin oikein kunnolla! Toivottavasti mulla ei mene yhtä kauaa. Ainakaan ei ole kesälomia ja vuosibudjettikin vaihtuu pian.  
-Mä en kyllä haluis olla yötä osastolla... Se ei ole kaikkein paras paikka nukkua ja ruoka on perseestä ja budjetti ei välttis opiskelijana anna myöten. Vaan pieni hintahan se toki pumpusta olisi...   Olis kivampaa että aamulla menisin sinne ja laitettais pumppu päälle ja sit olis vaikka soittoaikoja pari, että katottais onko basaalit kohillaan. En kuitenkaan usko että sen kanssa mitään kummempia ongelmia syntyy. Ja on mulla onneksi pumppututtuja ja kohtauspaikka tukena ja apuna.    
-Kerrot sitten heti kaiken kun jotain taas tapahtuu!
Kirjattu
 

Linkkejä