KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418466 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?  (Luettu 155094 kertaa)

cirkus

 • Jäsen
 • Viestejä: 133
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #375 : Marraskuu 29, 2009, 16:57:02 ip »

"Kiva kuulla cirkus, että teillä pyyhkii hyvin.
Minkälainen verensokerihaarukka teidän pojalla yleensä on ja missä lukemissa hobis ?"

Siinäpä se vitsi juuri onkin. Ei ne meidän lukemat aina niin hyviä ole, mutta lääkärit haluavat käynnin lopuksi olla kannustavia ja motivoivia ja tosiaankin tuo lause "jatkakaa samaan malliin" on perheessämme ihan vakiovitsejä, kun kysellään kuulumisia, miten lääkärissä meni.

Viimeisin hobis oli 7.1 ja siis murrosikää ja omaa hoitoa aloittelevalle vesselille ihan OK! Yksittäiset vs-lukemat sitten vaihtelee. Äsken poika mittasi 1.7. Oli pistänyt pikaa aikoja sitten, mutta ei malttanut tulla syömään vaikka vanhemmat huuteli. Sitten sitä oltiinkin aika alhaalla ja kylmässä hiessä. Korkeitakin löytyy - joskus ihan HI. Esim. poika ollut kavereiden luona pelailemassa ja samalla popsinut tarjolla olleita karkkeja, mutta ei ole viitsinyt/kehdannut mitata sokereita ja pistää inskaa. Ihmisiä ne ovat diabeetikotkin  

Jääkiekko todellakin vaikuttaa insuliinimääriin. Liikunta alentaa verensokereita ja silloin pitäisi hiukan vähentää inskamääriä. Toisaalta peli- ja kilpailujännitys nostavat verensokeria ja siksi ennen ottelua on pistettävä ylimääräistä inskaa, jotta vs ei nouse liian korkeaksi. Verensokerin hallinnan takia diabeetikoille sopisi paremmin rauhallisen ja pitkäkestoisen liikunnan harrastaminen. Kilpailujännitys sotkee helposti kuvioita - ainakin meidän pojalla, joka ottaa pelit täydellä sydämellä.
Kirjattu

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #376 : Joulukuu 22, 2009, 20:33:19 ip »

Mahatautia täälläkin.
D-poika kävi koulun kanssa uimassa perjantaina, nappasi sieltä ehkä noron ? Vai mistä tuon tietää, vaikka olisi itse "sikaakin".

Perjantaina oli mahakipuja ja karvapallo kurkussa. Lauantaiaamuna viideltä ja seitsemältä heräsi oksentamaan. Kuume nousi 38C:een päiväksi, olo usvainen ja väsynyt.  Apteekin korvausjauhe (joku Floridel, edit: Floridral) sis. 3hh/2 dl auttoi ja ruokakin pysyi sisällä, kunnes yllättäen ma aamuna poika oksensi jälleen. Nyt vaikuttaa sille, että alkaa olla ohi. Nyt seuraava potilas ilmoitti, että kurkkuun sattuu.

Verensokerit pysyivät hyvinä - ma -aamulla kerkisi pistää 1 yks. ja "laattasi" syömänsä, niin siripirillä ja korvausjuomalla paikattiin. Muuten pienillä hiilareilla meni hyvin. Itse en kyllä pystyisi varmaan kovin hyvin nakkeja ja munakasta mahatautisena syömään, mutta pojalle upposi ja pysyi.
Kirjattu

juselius

 • Jäsen
 • Viestejä: 179
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #377 : Joulukuu 26, 2009, 10:06:52 ap »

LUPITA: Oksennustaudissakin teillä tavoitteena pitää hiilarit vähäisinä?!?!? Ihan oikeastikko? Korvausjuoman hiilarithan on ihan minimaaliset jos on 3/ dl. Meillä oksennustaudissa ei pillimehutkaan riitä kun mikään ei imeydy, joten on tankattava kaikki mahdolliset hiilarit.

Rehellisesti sanottuna mä en ymmärrä miksi jopa oksennustaudissa lasta pitää pitää vähillä hiilareilla - menee musta jo terveydellä (ja hypoilla) leikkimiseksi. Toivottavasti ymmärsin asian väärin.
Kirjattu

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #378 : Joulukuu 27, 2009, 23:30:05 ip »

Kun ruoka alkoi pysyä hyvin sisällä, ei ollut syytä poiketa normilinjasta. Korvausjuomaa annettiin lähinnä varmuuden vuoksi ja saattoi se toipumista edistääkin, kun ei poika päässyt kuivumaan ja suolatasapaino menemään sekaisin.
Oli kyllä varauduttu sokerimehulla ja muilla herkuilla, jos olisi tilanne huonommaksi mennyt, mutta tällä kertaa selvittiin hyvin näin.
Voi olla, että jos olisi täytetty poika varmuuden vuoksi hiilareilla, niin insuliinmäärien arvio olisi saattanut helposti mennä vaikeasti hallittavaksi jojoiluksi.
Kirjattu

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #379 : Tammikuu 28, 2010, 19:04:13 ip »

Koulussa oli tänään ohrapuuroa ja mehukeittoa lounaaksi. Poika oli kysynyt sokeroimatonta versiota - ei ollut, elää toivossa, että keittäjä tilaisi. Saas nähdä, ainakin K-kaupan mainoksessa hinta oli sama. Poika otti sitten mieluummin lasin maitoa, niin ei tarvinnut pistää.
Hiilareissa mehukeittojen ero/ 2dl on huomattava: 20 tai 4.

Polikäyntejä on harvennettu ja väli on kolmisen kuukautta. Sokerilukemat hyvin haarukassa, ei hypoja, ei hypereitä.
Levemir edelleen 2+2,5 NovoRapidia 0 - 1,5/ateria.

Löysin kiinalaisen naisen myyntikojusta joustavan, tarpeeksi pitkän kännykkäpussin kaulaan, jossa on hyvä kuljettaa insuliini jäätymättä kouluun.
Kirjattu

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #380 : Helmikuu 07, 2010, 12:36:10 ip »

Pizza on aikamoista. Käytiin ulkona juhlimassa ja lapset halusivat pizzat ja jätskit päälle.
Siis normipäivään verraten aivan järkyttävä hiilaripläjäys kerralla. Pizza sen sata hh ja jätski kinuskikastikkeella about 40 hh: "paras arvio"-menetelmällä laitettiin arviolta hieman alakanttiin 7 yksikköä Novoa. No, sillähän poika kohta kotiin päästyä totesi, että taidanpa mitata ja lukema: 3,2. Lasi maitoa ja paussikeksi, niin johan pomppas taas yli 12. Vähän lisää taas inskaa yötä vasten ja aamulla lukemat edelleen yli 8.
 
Lähinnä tässä tuntee itsensä idiootiksi, sama vuoristorata oli edellisen pizzan kanssa. Ehkä noille saa myytyä ajatuksen kunnon pihvistä kasviksilla parempana ajatuksena.
Kirjattu

DM1

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 484
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #381 : Helmikuu 07, 2010, 12:43:08 ip »

Lainaus:

Mukavasti on mennyt edelleen. Hobis oli taas alle kuuden ja olemme pystyneet edelleen saamaan verensokeriarvoja tiukempaan putkeen. Korkeimmat arvot ovat entistä matalampia ja matalimmat entistä korkeampia.

Lääkärissä ja hoitajilla käynnit ovat tavallaan aika koomisia tilanteita. Kaikki osapuolet ovat aidosti iloisia potilaan hyvästä voinnista. Kuitenkin kun hyvät tulokset on saavutettu suosituksista poikkeamalla, menee keskustelu välillä vähän kiemurteluksi.

Erittäin pätevä erikoislääkäri totesi: "Jatkakaa samaan malliin". Arvostamme tuota suuresti, asiantuntija osaa asettua raamien ulkopuolelle ja antaa tulosten ratkaista.


Hienoa! Jatkakaa samaan malliin
Kirjattu

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #382 : Helmikuu 07, 2010, 13:44:34 ip »

Pizzan rasva aiheuttaa sen, että sitä pikaa ei kannata annostella suoraan täysien hiilarien mukaan, vaan jakaa tuon esim. kahteen ja pistää toisen osan vasta reippaasti syömisen jälkeen tai sitten pelaa myös pitkällä (eli selättää sen rasvan hännän lisäämällä esim. yöksi pitkää).

Aiheesta on ollut useampia hyviä ketjuja, joten kyllä sen pizzankin voi toisinaan hyvällä omallatunnolla tempaista.
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #383 : Helmikuu 07, 2010, 21:32:35 ip »

Kiitos Tea, muistelen jostain tuosta "pizzaboluksesta" lukeneenikin. Outo juttu. Karppipizzalla ei vastaavaa ilmiötä tule, vaikka siihen rasvaa - meetua ja juustoa lykkää.
http://loiskis.karppaus.info/resepti/resepti.php?id=83

Nyt on fiilis, että tavallisen pizzan syöttäminen on  lähinnä pahoinpitely. Harmittaa.

Olen jatkanut Taubesin lukemista. Pitäisi olla pakollinen historiankirja jokaiselle itseään kunnioittavalle ravitsemusasiantuntijalle. Kuinka voidaankaan hakata päätä seinään tutkijapiireissä! Ja miten tutkijanegon (ja toistensa) pönkitys voi sokeuttaa näkemästä asioita,joilla on valtava merkitys.

Viimeksi kirjassa kerrottiin, kuinka tutkittiin, mitä tapahtui Tokelaun saarten asukkaille, kun osalle tuli ylikansoitusvaaran vuoksi siirto Uuteen Seelantiin ja liikenteen vilkastumisen myötä trafiikki myös saarilla lisääntyi.
Siihen asti saarelaiset olivat eläneet 70%:sti kookoksilla, loput kalalla ja leipämeloneilla. Ravinnosta yli 50% koostui rasvasta ja siitä yli 90% oli tyydyttynyttä.
Sairaudet olivat ihottumia, rokkoja ja lepraa.

Ruokavalio länsimaistui: sokerin kulutus seitsenkertaistui ja jauhojen kuusinkertaistui.
Kookoksen käyttö väheni, tupakointi ja purkkilihan käyttö lisääntyi (YK toimitti jääkaappeja ja ruokaa).

Kolesterolitasot LASKIVAT, väki lihoi ja verenpainetauti, diabetes ja kihti alkoivat kukoistaa.

Type 2 (non-insulin-dependent) diabetes mellitus, migration and westernisation: The Tokelau Island Migrant study
http://www.springerlink.com/content/u9693ul1q81474u9/
Kirjattu

Friita

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13920
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #384 : Helmikuu 07, 2010, 21:40:17 ip »

Ymmärtääkseni söitte ulkona? Et siis tehnyt itse pitsaa? Pitserian pitsat ja varsinkin nämä ulkomaalaispaikkojen pitsat on yhtä arpapeliä, ainakin mulla, koska ei oo täyttä varmuutta, mitä siinä pitsan taikinassa ja pitsassa oikein on.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986,
Veo 2/2012 - >
MiniMed 640G 5/2015
MiniMed 670G 6/2019
+ humalog sekä joitakin tabletteja

Taitsa

 • Vieras
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #385 : Helmikuu 07, 2010, 21:59:54 ip »

Hmh,lapset ovat lapsia.Annetaan niiden mielihaluille välillä periksi,ovathan ne sen ansainneet.Pääasia on,ettei mikään "herkuttelu",mikä ei sovi kuvioihin,tule päivittäiseksi.
Kirjattu

Friita

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 13920
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #386 : Helmikuu 07, 2010, 22:02:13 ip »

Mä aina sanon, mikä omalla kohdallani meni metsään, hoidossani, että kun silloin sairastuttuani kaikki suupalat meni puntarin kautta, niin... Niin, että siitä seuras sitten syömishäiröitä ja salassa syöntiä. Eli ei saa olla liian vaativa lapselle.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986,
Veo 2/2012 - >
MiniMed 640G 5/2015
MiniMed 670G 6/2019
+ humalog sekä joitakin tabletteja

vivianv

 • Vieras
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #387 : Helmikuu 07, 2010, 22:54:53 ip »

Lainaus:

Eli ei saa olla liian vaativa lapselle.
Tämä on ihan totta. Silti haluan pyörittää ajatusta, että on todella merkittävä ero sillä, kokeeko lapsi sopimattoman ruokapläjäyksen aiheuttaman vs-katastrofin ja sen seurausten olevan ensisijaisesti omaa syytään vai sen ruoan syytä.

Varsinkin sairaalat ja lievemmin myös koko hoitotaho (diabetes-keskus mukaanlukien btw.) syyllistivät mua aivan törkeällä tavalla, kun reagoin "väärin" "oikeaan" ruokaan. Totta kai nielin suuren osan siitä ja syömisongelmatkin saivat polttoainetta omasta syyllisyydentunnosta.

Kun hiilarirajoitusta aloittaessani tajusin, että minussa ei ole mitään vikaa (ei edes siinä kuuluisassa itsekurissa) vaan vika on siinä Scheissessa jota mulle on terveellisenä ravitsemuskoostumuksena (pakko)syötetty, vaikka oli ilmiselvää että mulle se ei sovi, paljon asioita vapautui päässä ja loksahteli kohdilleen.

Normaali ihminen sosiaalisesti ja fyysisesti turmelemattomassa kehontoimintaympäristössä ei juurikaan kaipaa asioita, jotka eivät ole terveydelle hyväksi.
Kirjattu

Lupita

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 769
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #388 : Helmikuu 19, 2010, 16:26:14 ip »

Ollaan keskusteltu, että yhdessä suunnitellaan ja opetetellaan asioita. Vähitellen poika ottaa itse hoitonsa haltuun, kun ikää tulee lisää.
On myös juteltu, että elimistö tekee välillä omiaan ja välillä aikuisillekin tulee virhearvioita, jotta ei ota liikaa itseensä.
Hirmuisen hyvin kyllä lapsi on jo itse kartalla määristä ja inskan tarpeesta.

Koulun pippalot on yksi hankala paikka. Sekä sadonkorjuujuhlassa että discossa oli tarjolla juotavaksi vain siirappilimua.
Discossa oli herkkuja myytäväksi kuutosluokkalaisten leirikoulurahaston kartuttamiseksi: mokkapaloja, pullaa, keksiä, sipsiä, karkkia ja sokerista limua. Vähähiilarisin vaihtoehto oli pop corn.
Tuntui sille, että hauskanpidon ja tanssimisen sijaan pääasiassa oli herkuttelu. Mietittiin jo koko kemuista luopumista, mikä olisi ollut ihan tyhmä ja kurja juttu.
Hiilarimäärän jossain rajoissa pitämiseksi sovittiin, että ottavat poppareita ja saivat sitten jäätelöä illemmalla kotona. Discossa oli ollut ihan hauskaa, mm. ilmakitarointikilpailut. Opettajat tanssivat "aivan liekeissä".

Kouluruuan suhteen en järin ilahtunut "pakollisesta kasvisruokapäivästä kerran viikossa". Se tarkoittaa kuitenkin lisää pinaattilettuja ja kasviskroketteja, en jaksa uskoa, että panostaisivat al dente - rapsakoihin lähikasviksiin. Eli kouluruoka on nyt saatu halvemmaksi ja ravitsemusarvoltaan edelleen heikennettyä.
Fruktoosisiirappia löytynee runsaasti jatkossakin.
Pitänee laittaa pojille keitetyt munat kasvispäivinä lisäevääksi mukaan.
Toivottavasti valtuutettu Urhon ponsi puree ja päätös perutaan nopeasti! En tiedä mihin tuosta voisi valittaa ?
Kirjattu

Dad

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 1015
Re: Muita karppiperheitä, joissa tyyppi-1-lapsia ?
« Vastaus #389 : Helmikuu 22, 2010, 19:46:06 ip »

Nyt oli erikoinen päivä.

-Aamusokerit kahdeksalta 5,2: Aamiainen munakasta, lasi maitoa, tomaatti
-Sokerit klo 10: 7,2 ja hiihtämään
-Kotiin 11:45, sokerit 5,6, aterialla 20 hh, ei inskaa (jauhelihakastiketta, tjspagettia, porkkanaraastetta)
-Klo 13:30 sokeri 5,4, ei halunnut välipalaa
-Videopeliä 1h veljen kanssa, sokeri 14:30 6,8, ei halunnut välipalaa.
-Kotihommia muutama tunti, ei mitään erityistä riehumista
-17:00 sokeri 8,8?

Sokerit ne vaan nousivat, vaikka poika ei syönyt mitään pitkään aikaan (lounaan ja illallisen välillä). Maksan toimintaan tämä liittynee, mutta mistähän on kysymys? Onko mahdollista ennakoida verensokerin ruokiin liittymättömiä muutoksia?

Kysyn siksi, ettei tulisi joskus annettua liikaa/liian vähän inskaa ja voisi välttää hypot/hyperit.
Kirjattu
"Well managed diabetes is the leading cause of nothing", Dr. William Polonsky

"It never ceases to surprise me at the infinite capacity of the human mind to resist the introduction of useful knowledge." Thomas Raynesford Lounsbury
 

Linkkejä