Kohtauspaikka



Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418466 viestiä  •  20021 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Marianne, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: "Tieteellistä tutkimusta"  (Luettu 8401 kertaa)

rajatapaus

  • Jäsen
  • Viestejä: 154
"Tieteellistä tutkimusta"
« : Kesäkuu 21, 2009, 13:50:52 ip »

Tämäkö täyttää tieteellisen tutkimuksen kriteerit.
Diabeteslehdestä luettua.
Lainaus:

Hannele Yki-Järvisen tutkimusryhmä teki pilottitutkimuksen, jossa kymmenen tervettä suomalaisnaista oli kaksi viikkoa ”pitsadieetillä”, toisin sanoen he söivät ruokaa, jonka rasvaprosentti oli 56. Kaikille kehittyi rasvamaksa. Iloinen uutinen on se, että kun ruokavalion rasvamäärä pudotettiin 16 prosenttiin, maksa tuli taas kuntoon.

Suomalaistutkimus osoitti, että maksan rasvapitoisuudella ja kovan, tyydyttyneen rasvan osuudella päivän kokonaisenergiansaannista on selvä yhteys. Mitä suurempi osa tutkimukseen osallistuneiden päivän energiansaannista tuli rasvasta, ja mitä suurempi osa siitä oli kovaa rasvaa, sitä enemmän heidän maksansa rasvoittuivat. Ilmiön taustalla olevat mekanismit kaipaavat vielä lisäselvitystä.




Koko juttu tuolla http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=2683
Kirjattu

Tea

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 5191
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #1 : Kesäkuu 21, 2009, 14:02:21 ip »

No mikäs tuossa on vikana - asia, josta ovat huolissaan on tärkeä ja artikkeli sinällään oli hyvä yhteenveto asiantilasta. Yksittäistutkimus siinä missä mikä tahansa muukin yksittäistutkimus ja kuten artikkelissakin sanotaan, lisätutkimus tarpeen. Muutaman muunkin kohdan olisi toki voinut ottaa ja lainata, kuva olisikin ollut vähän toinen sen jälkeen - mutta tuohan on tuttu juttu eli olisi jäänyt varmaan vähemmän raflaavaksi

*MUOKS* Tässä kun tuli itseään käytettyä jo koekaniinina tuolla toisessa ketjussa (pahoittelu, että karkasi tuo väärässä otsikossa), niin voisin tuota tutkimusta vasten kertoa omat tulokseni maksa-arvojen osalta eli kun vaihdoin duunia viime kesän lopussa, kävin tietysti työhöntulotarkastuksen osana varsin massiiviset labrat.

Näistä maksa-arvojen osalta sain hämmästyneen kommentin terveydenhoitajalta, kun oma arvoni oli jopa alle suosituksen eli tulkintansa oli, etten todellakaan rasita maksaani oikein millään. Tuosaa kohtaa olin siis jo pudottanut sen 17 kiloa painoa ruokamäärää vähentämällä ilman mitään ruoka-ainesrajoitteita + minimoinut kovien rasvojen saannin ja tuosta "tempaisempa kermaa & voita enempi" kaudesta oli kulunut vuoden verran.

Hieman toki hirvitti ennen labroja kun oli tullut nautittua tattikastiketta mökillä n. kuukauden verran ennen labroja enempikin (teen useimmiten kevyemmillä vermeillä (ruokacreme + kasvirasvaseokset) sienikastikkeet, mutta seurasta johtuen siis tuolloin normia useammin voilla & kermalla höystettynä + grillilihaa tietysti, toki reippaasti vihanneksia myöskin ja väliin uusia perunoita ja pastaa). Tästä mm. vivianin kanssa vaihdettiin viestiä tuolloin.

Nyt tutkimusmielessä tietysti mielenkiintoisinta olisi ollut se, että olisin kyennyt monistamaan itseni ja tsekkaamaan kahdet labrat: eläinrasvaan viehtyneen tea1:n ja eläinrasvoja säästelevän tea2:n labratulokset sekä kolesterolien että maksa-arvojen osalta.  
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

rajatapaus

  • Jäsen
  • Viestejä: 154
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #2 : Kesäkuu 21, 2009, 14:21:48 ip »

Lainaus:

No mikäs tuossa on vikana - asia, josta ovat huolissaan on tärkeä ja artikkeli sinällään oli hyvä yhteenveto asiantilasta. Yksittäistutkimus siinä missä mikä tahansa muukin yksittäistutkimus ja kuten artikkelissakin sanotaan, lisätutkimus tarpeen. Muutaman muunkin kohdan olisi toki voinut ottaa ja lainata, kuva olisikin ollut vähän toinen sen jälkeen - mutta tuohan on tuttu juttu eli olisi jäänyt varmaan vähemmän raflaavaksi



Jos tämä täyttää tieteellisen tutkimuksen kriteerit, niin ymmärrän hyvin, että keskustelun taso pysyy tällaisena. "Pitsadietti" sisältää myös runsaasti tyhjiä, puhdistettuja hiilihydraatteja. Tuskin  tuo porukka jatkoi pitsansyöntiä kun rasvoja vähennettiin. Taisi muuttua moni muukin asia ravinnossa saman aikaisesti. Tyypillinen "tutkimus", joka ei todista mitään.

P.S. Rasvamaksa aikaansaadaan runsailla hiilihydraateilla - ei rasvalla. Esim. hanhenmaksa rasvoittuu pakkosyöttämällä hanhea viljalla, nykyisin myös maissilla. Lihotukseen ei koskaan käytetä rasvaa.
Kirjattu

Tea

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 5191
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #3 : Kesäkuu 21, 2009, 14:29:19 ip »

Oi, ehdinkin kirjoitella tuonne täydennyksiä jo tässä välissä.

Itse asiassa tuossa artikkelissahan ei sanottu lyheysti esitellyn pilottitutkimuksen ravinnosta muuta kuin että siinä oli 56 % rasvaa tasaisesti kahden viikon ajan, "pitsadieetti" oli siis lainausmerkeissä ja olisi mielenkiintoista tosiaan tietää tarkka nautittu ravinto sekä ennen dieettiä, dieetin aikana että sen jälkeen. Itse artikkeli käsitteli kuitenkin huomattavasti laajempaa materiaalia kuin tuo pilottitutkimus itsessään edes yritti kattaa.
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

tyyppi2

  • Vieras
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #4 : Kesäkuu 21, 2009, 14:39:17 ip »

Lainaus:

kymmenen tervettä suomalaisnaista oli kaksi viikkoa "pitsadieetillä", toisin sanoen he söivät ruokaa, jonka rasvaprosentti oli 56. Kaikille kehittyi rasvamaksa.




En tiedä oliko kysymys kyseenalaistaa vhh?

Epäonnistuttu on normaaliin suomalaiseen tyyliin. Molemmissa tapauksissa on perunaa tai jauhoja uitettu rasvassa ja saatu aikaiseksi rasvamaksa.

Tämä on sitä Pekka Puskankin hyväksymää suomalaista tutkimusta.
Kirjattu

Tea

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 5191
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #5 : Kesäkuu 21, 2009, 14:44:51 ip »

Lainaus:

Molemmissa tapauksissa on perunaa tai jauhoja uitettu rasvassa ja saatu aikaiseksi rasvamaksa.




Missäs niin sanottiin?
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

tyyppi2

  • Vieras
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #6 : Kesäkuu 21, 2009, 14:54:36 ip »

Lainaus:


Missäs niin sanottiin?




Lue koko juttu.

Hampurilainen, sipsit, pitza.
Kirjattu

kriisikko

  • Vieras
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #7 : Kesäkuu 21, 2009, 14:55:22 ip »

Ihan henkilökohtaisena epätieteellisenä tutkimuksena tuppaan tänne kertomaan seuraavaa:
Pudotin painoani 20 kiloa noin kahdessa vuodessa virallisterveellisellä ruoavaliolla.
Jätin pois kovat rasvat. Maitoa ja kermaa en koskaan käytäkään, sillä niistä tulee ripuli.
VHH ei käynyt mielessäkään.
Kolesteroolitkin tipahtivat alle vuodessa kohdilleen.
Missä tein väärin?
Kirjattu

rajatapaus

  • Jäsen
  • Viestejä: 154
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #8 : Kesäkuu 21, 2009, 14:56:28 ip »

Tuolla toisessa ketjussa on linkki tämän päivän HS:n erinomaiseen artikkeliin maitorasvan terveellisyydestä. (maitorasva = kermaa ja voita)
http://www.diabetes.fi/ubbthreads/showfl...e=0#Post1833465

Artikkelissa kerrotaan mm. siitä ruotsalaistutkimuksesta, jossa nähdään suoraan ihmisen rasvaprofiilista kuinka paljon hän on elinaikanaan käyttänyt maitorasvoja. Tällä tutkimusmenetelmällä, ei voida valehdella eikä kaunistella totuutta.
Kirjattu

tyyppi2

  • Vieras
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #9 : Kesäkuu 21, 2009, 15:00:14 ip »

Lainaus:


Pudotin painoani 20 kiloa noin kahdessa vuodessa virallisterveellisellä ruoavaliolla.





Jos on ylipainoa 20kg, onnistuu virallisterveelliselläkin.
Jättää pois vain vehnäpullat, leivät, kakut ja piparit.
Kirjattu

rajatapaus

  • Jäsen
  • Viestejä: 154
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #10 : Kesäkuu 21, 2009, 15:00:32 ip »

Lainaus:


Kolesteroolitkin tipahtivat alle vuodessa kohdilleen.
Missä tein väärin?


Laihtuessaan, ihminen käyttää ravinnokseen omaa tyydyttynyttä eläinrasvaansa. Se nyt ainakin meni pieleen, vai eikö?  

Mutta ihan vakavasti puhuen, niin pelkkä kokonaiskolesterolin määrä ei kerro oikein mitään.
Kirjattu

kriisikko

  • Vieras
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #11 : Kesäkuu 21, 2009, 15:01:28 ip »

Niin ja vielä semmoistakin väitetään, että liian varhain lapsuudessa saatu lehmänmaito saattaa aiheuttaa diabeteksen.
Mites on Sinun kohdallasi?
Onko diabetes? Mikä sen aiheutti?
Kirjattu

Tea

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 5191
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #12 : Kesäkuu 21, 2009, 15:03:29 ip »

Lainaus:

Lainaus:


Missäs niin sanottiin?




Lue koko juttu.

Hampurilainen, sipsit, pitza.




Kiitos, luin kyllä. Mutta sekoitat nyt kaksi eri tarinaa (ensimmäisessä kerrottiin pojan kuolleen syötyään pelkkää hampparia & sipsejä), mutta joista siis tuon pilottitutkimuksen osalta ei annettu tarkkaa ruokavaliota missään, todettin vain että siinä oli 56% eläinperäistä rasvaa kahden viikon ajan.
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

rajatapaus

  • Jäsen
  • Viestejä: 154
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #13 : Kesäkuu 21, 2009, 15:18:19 ip »

Lainaus:

Niin ja vielä semmoistakin väitetään, että liian varhain lapsuudessa saatu lehmänmaito saattaa aiheuttaa diabeteksen.
Mites on Sinun kohdallasi?
Onko diabetes? Mikä sen aiheutti?



Diabetes kakkonen on. Kahdeksan vuoden lakto-ovo kasvissyönnin loppuaikoina alkoi verensokerit heitellä niin rajusti, että oli pakko lähteä lääkäriin. Selvishän se, että D2. Ruokavalio oli siis 8 vuotta sisältänyt runsaasti kokojyväviljoja, kasviksia, hedelmiä, kasvisöljyjä + maitotuotteita, juustoja ja munia. Tänä aikana lihoin ensimmäistä kertaa elämässäni ja vähitellen vähensin rasvojen käyttöä, mutta kumma kyllä lihoin vain enemmän.

Vhh:ta saan kiittää siitä, että elän täysipainoista elämää, enkä tarvitse lääkkeitä. Painokin on pudonnut entisiin lukemiin.

Käytän todellakin voita, kermaa ja oliiviöljyä - runsaasti. Kevyttuotteisiin en koske kepilläkään enää ikinä. Kuidut saan kasviksista, leipää ei tarvita mihinkään.
Kirjattu

tyyppi2

  • Vieras
Re: "Tieteellistä tutkimusta"
« Vastaus #14 : Kesäkuu 21, 2009, 17:01:18 ip »

Lainaus:

pilottitutkimuksen osalta ei annettu tarkkaa ruokavaliota missään, todettin vain että siinä oli 56% eläinperäistä rasvaa kahden viikon ajan.




Mitä tämä sitten tarkoitti?

" jossa kymmenen tervettä suomalaisnaista oli kaksi viikkoa ”pitsadieetillä”, toisin sanoen he söivät ruokaa, jonka rasvaprosentti oli 56."
Kirjattu
 

Linkkejä