KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?  (Luettu 4381 kertaa)

viikari

 • Jäsen
 • Viestejä: 191
Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« : Kesäkuu 12, 2009, 14:10:32 ip »

Mitenkä usein mittailette vs? Meillä sen 8 kpl (ohjeistettu) + tietenkin tarvittaessa useammin käytännösä n.10 kert välillä joku pvä voi olla jopa 20 . Viime polikäynnillä saatiin kiitosta kun oltiin ahkerasti seurailtu vs. Välillä koitettiin jättää pienissä välipaloissa mittauksia (ohjeen mukaan) pois, mutta huomattu,että paras vaan mittailla välipalan hh sopiviksi (siis tarvittaessa isompi) ja rennonmpi olo myös vanhemmilla ulkoilla jne. Tuumailin tässä vaan että välillä norm. tarkempi mittaus 10-15  tai jopa enemmän kert pvä opettaa missä pvän kohdissa "skarpattavaa" esim. aamun Actrapid (+pitkä) vaikutus on monesti melkoisen hidasta, jos sattuu joskus joku korkeampi(10-12) yllättämään voi jopa 1h kestää ennenkuin vs sopivia syömiseen.Mielestäni vain runsailla vs pystyy reagoimaan mahd. mataaliin ja korkeisiin.Olen myös huomannut, että pumppailijoilla runsasta vs mittailua, josta seurauksena reagointi ja korjailu. Hassua vaan tuo kun oletetaan, että vs mittaukset vähenisivät ajan sairauden myötä... Valitettavasti lapsilla kasvailla ja eritavoin liikkuvilla joka pvä on vähän eri.....kertokaa kommentteja
Kirjattu
D.synt.2004
3-pistos P+A,L(N)

Tanjaleena

 • Vieras
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #1 : Kesäkuu 12, 2009, 14:29:26 ip »

mä mittaan yleensä jonkun 5-7 krt päivässä jos on tarvis. mulla on tasapaino pysyny hyvänä vaikka en oo paljoa mittaillu joinakin päivinä.
Kirjattu

E O J

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 8014
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #2 : Kesäkuu 12, 2009, 16:29:22 ip »

Lainaus:

Hassua vaan tuo kun oletetaan, että vs mittaukset vähenisivät ajan sairauden myötä...
No siinä mielessä saattaa sattua, että verensokerimittausten määrä nykymenetelmillä vähenee sairausajan myötä, että diabeetikko vähitellen oppinee itse arvioimaan erisuuruisten ja -tyyppisten ruoka-annoksien  vaikutuksen verensokeritasoon. Itse asiassa kurinalaisen säännöllistä eämää viettävä diabeetikko saattaa selvitä hyvin aivan vähäisilläkin mittausmäärillä. Esimerkiksi minä itse selviän valtaosan aikaa noin kolmella mittauksella päivässä, ja siitäkin voisi vielä hitusen pudottaa - ja sittenkin HbA1C on tyypillisesti pysytellyt melkein kuuden prosentin tuntumassa. Sairastelut, poikkeukset päiväohjelmassa, matkat ja muut mystisemmät tekijät saattavat kyllä muuttaa tilannetta radikaalisti, ja hupsis, tarvitaankin ehkä kahdeksan mittausta päivässä (+korjausbolukset), jotta verensokeritast ei karkailisi aivan valtoimenaan.

Joillakin diabeetikoille tämänkaltainen vs-mittausten harventaminen johtaa kyllä helposti täysin hallitsemattomaan tilanteeseen.
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

mommi

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 492
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #3 : Kesäkuu 13, 2009, 10:01:22 ap »

Lainaus:

jos sattuu joskus joku korkeampi(10-12) yllättämään voi jopa 1h kestää ennenkuin vs sopivia syömiseen.
Loistava tasapaino teillä, jos 10-12 merkataan satunnaisiin korkeisiin!! Meillä samanikäinen poika, ja kaikesta mittaamisesta ja jatkuvasta sokeriseurannasta huolimatta melkein joka päivä "yllättää" 14-15 lukema....(yleensä toki ruokailun jälkeen).
Kirjattu
It's allright to cry...Raindrops from your eyes may make you feel better.

HMK

 • Aloittelija
 • Viestejä: 32
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #4 : Kesäkuu 13, 2009, 17:23:17 ip »

Meillä ainakin menee normaalipäivänä menee sellainen 8-12 mittausta ja epänormaalina päivänä sitten enemmän. Noita "mystisiä" tekijöitä riittää ja ennakoitavuus on tosiaan olematonta, kun on vilkkaasta lapsesta kyse. Että arvot seilaa silti vähän missä sattuu ja vähemmillä mittauksilla oltais kyllä aivan kuutamolla...
Kirjattu

meekuu

 • Intoilija
 • Viestejä: 348
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #5 : Kesäkuu 13, 2009, 18:12:58 ip »

meillä on ainakin pumppu vähentänyt mittaustarvetta huimasti kaksipistoshoidon jälkeen.. kaksipistohoidossa piti ennen lounasta mitata puolen tunnin välein ksska puolessa tunnissa se saatto romahtaa 10 pykälää alaspäin!
nyt pumppu hoidossa me mitataan ennen ruokaa ja jos on pidempi väli kun 3 tuntia syömisissä myös ruuan jälkeen mutta kun tuo syö välillä 2 tunnin välein niin en viitsi mitata jatkuvasti kun ei se tossa pumppuhoidossa muutu niin nopeesti kun kaksipistoshoidossa jolloin oli se actrapid ja protaphane jotka yhdessä sysäs sokerit ihan maanrakoon yhtäkkiä.. me mitataan ennen ruokaa jos on korkeella siis ei siinä 4-7 välissä laitan korjausboluksen ja sitten sen mukaan mitä söi niin bolukset perässä. öisin sit mitataan 2-3 kertaa. eli vuorokaudessa semmonen 8-10mittausta

tietenkin jos sokereissa on jotain poikkeavaa eli matalia tai korkeita mittaamme useemmin mutta kotioloissa kun on normaali päivä niin ei niin usein mutta jos on semmonen päivä että liikkuu kauheesti ja ei nuku päiväunia niin sit useemmin
Kirjattu
poika 02/07
sairastu 03/08
Animas pumppu 05/09 lähtien

Smade

 • Jäsen
 • Viestejä: 120
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #6 : Kesäkuu 13, 2009, 21:02:26 ip »

 joka päivä "yllättää" 14-15 lukema....


Meillä nuo yllättävät lukemat alkavat kyllä valitettavasti kakkosella ja huonoina jaksoina ne "yllättävät" monta kertaa päivässä. Mittauksista sen verran, että noin 2 tunnin välein mitataan. Yöllä ei tietenkään niin usein. (luojan kiitos, se tästä vielä puuttuisikin)
Kirjattu
3-vuotiaan D-pojan YH-Äiti

mommi

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 492
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #7 : Kesäkuu 14, 2009, 07:52:58 ap »

Meillä oli tässä ihan mukava jakso, mutta nyt menee arvot taas päin mäntyä...noh, ensi viikonloppuna lennetään Suomeen ja 10 tunnin aikaero pistää pakan taas ihan uusiksi. Joten ei tässä jaksa hermoilla yhden viikon vuoksi...Säätöä tulee olemaan seuraava kuukausi joka tapauksessa. Joten pers edelle suomalaisen näreen nokkaan, sano!!
Kirjattu
It's allright to cry...Raindrops from your eyes may make you feel better.

juselius

 • Jäsen
 • Viestejä: 179
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #8 : Kesäkuu 14, 2009, 12:41:37 ip »

Huuh miten hyviä "korkeita"! Meillä korkeiksi lasken kaikki yli 12 arvot ja tämä tarkoittaa sitä että näitä korjataan myös. Pumppuhoidossa helppoa korjaaminen. TYttö siis 5,5v. Kyllä mun ymmärryksen mukaan lapsilla pumpusta huolimatta hyvin helposti tulee yli 10 arvoja. Meillä hobis muistaakseni 7,8 viimeksi, ei koskaan yli 8 eli ihan ok sekin.  Mitataan 8-10 kertaa päivässä.

Nyt helteiden ansiosta vs koko ajan alakanttiin ja boluksetkin laitettava varovasti. Siitä huolimatta tänäänkin jo 3.9 aamulla ja äsken 3.2...
Kirjattu

viikari

 • Jäsen
 • Viestejä: 191
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #9 : Kesäkuu 14, 2009, 19:00:41 ip »

Moi,
kyllä meilläkin mittaillaan muulloin korkeampia välillä siis yli 15 ja 20 joskus. Aamut olleet suht hyviä yleensä 4-7 väliä, silloin jos vs 10- 12 aamuisin tuntuu korkeilta muuten ok lukema. Jos ei odota Actrapidin mukaantuloa voi tulla juuri noita 20. Aina parantamisen varaa löytyy mittailu auttaa meillä ainakin paljon hoitotasapaino aika ok 7,5-8, jos ei sairastelua aina parempi. Helteillä meilläkin tullut mökkireissulla outoja matalia vaikka välipalkin syöty ja istuttu autossa 2.8 olin ihmeissäni. Vaikka kotipihalla sentään juostaan ja liikutaan reilusti ei tuollaisia. Voiko helteillä välipalan imeytyminen olla hitaampaa?
Kirjattu
D.synt.2004
3-pistos P+A,L(N)

janetti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 40
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #10 : Kesäkuu 14, 2009, 22:04:27 ip »

Itse olen huomannut, että lämpö nopeuttaa / tehostaa inskan vaikutusta. Kesähelteillä pitää meillä ainakin olla tosi tarkkana. Mittaan noin kahden tunnin välein ja jos lapsella on muu hoitaja kun minä, jopa useammin.
Kirjattu

Seibe

 • Jäsen
 • Viestejä: 128
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #11 : Kesäkuu 14, 2009, 23:20:01 ip »

Meillä mittauksia 8:sta ylöspäin. VS-arvot ovat enemmän tai vähemmän mystisiä, tasapainoa ei tunnu löytyvän. meillä ei hiilaleilla pelaaminenkaan oikein onnistu. Esim. eilen vs ennen iltapalaa 3.6, iltapala 25hh, 1½ tunnin kuluttua 15.5. Tänään ennen iltapalaa 3.9, iltapala 30hh ja 1½ tunnin kuluttua 9.9. Mystisten matalien takia ei insuliiniannoksia ole uskallettu nostaa, vaikka lähes päivittäin kakkosella alkavia sokereita mittaillaan ja toisinaan saattaa sokerit olla monta päivää(aamusokeria lukuunottamatta) 10-20.
Kirjattu
Poika -06, jolla 1DM -08, A-C Combo cum Novorapid 9/12 lähtien.

Onde

 • Jäsen
 • Viestejä: 155
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #12 : Kesäkuu 15, 2009, 08:55:55 ap »

Lainaus:

meillä on ainakin pumppu vähentänyt mittaustarvetta huimasti kaksipistoshoidon jälkeen..
Hassua, meillä taas just päinvastoin. Eli nyt pumpun kanssa mitataan enemmän kuin 2-pistoshoidon aikana. Silloin ei ollut näin voimakkaita laskuja, nyt etenkin ennen päivällistä saa olla tarkkana. Basaali on jo pienimmällä (0,05ky/h) ja vs voi tunnissa romahtaa 5-9 yksikköä alaspäin. Tarhaulkoilu ja pyöräily kotiin laskee vs huimasti tai sitten ei.. Pieni 5 hh/g korjaus ei välttämättä auta yhtään tai nostaa vs yli 10.. Ja tähän yhtälöön lisätään vielä huonomuistinen äiti, joka ei puolessatoista kuukaudessakaan ole oppinut muistamaan, että kotiin tullessa on heti mitattava.. Matalat huomataan entistä huonommin, eli ei tuskin koskaan.

Mittauksia noin 8-12/pvä. Tällä viikolla lääkäri niin selviää hobis, mielenkiintosta nähdä onko pumppu parantanut, tosin aiemminkin hobis oli 7 pinnassa.
Kirjattu
D1 1994, pumppussa Novorapid
Tyttö 3/2005, sair. 11/2006
Pumppu 5/2009

viikari

 • Jäsen
 • Viestejä: 191
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #13 : Kesäkuu 15, 2009, 09:35:06 ap »

Moi,
hämmästys helteen vaikutuksesta siksi kun mittasin autossa vs 7.4 ja annoin välipalapatukan n.15hh n.40 min siitä olimme perillä ja poika valitti pääkipeä alhaalla ja mittasin tuon vs 2.8 nyt käynyt automatkalla kahdesti näin.
Molempina kertoina epäilin, että miten niin, mutta onneksi mittasin. Kesäaikana ollaan vähennetty Actrapidia sekä aamusta ja iltapvästä pitkä pidetty samana, jottei ip nousisi.
Kirjattu
D.synt.2004
3-pistos P+A,L(N)

janetti

 • Aloittelija
 • Viestejä: 40
Re: Tiivis vs seuranta = hyvä hoitotasapaino?
« Vastaus #14 : Kesäkuu 15, 2009, 11:50:38 ap »

Meillä myös actrapidia vähennetty kesän ajaksi. Lämpöä ja liikuntaa enemmän.
Kirjattu
 

Linkkejä