KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: D1 ja komplikaatiot....  (Luettu 5754 kertaa)

dadda

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 12263
  • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Re: D1 ja komplikaatiot....
« Vastaus #15 : Toukokuu 07, 2009, 21:58:20 ip »

Mie en ihmettele yhtään että on paha olo! Olet jo kestänyt aivan uskomattomia juttuja, ei kukaan jaksa aina olla positiivinen vaikka satais märkiä lehmiä (öö mistähän tuokin mielikuva tuli...?). Siis varmasti selviät tästäkin mainiolla perusluonteellasi, mutta just nyt sulla on musta täysi oikeus olla maassa! Ja varsinkin purkaa tuntoja täällä Mut jos se ei riitä, voi "munuais-surutyöhön" hakea myös apua. Surua ei oikein voi kiirehtiä, vaikka järjellä tietääkin että tunnelin päässä näkyy aina valoa ja dialyysinkin kanssa sitten pärjää. Ei oman kropan terveys ole kellekään mikään yhdentekevä juttu. Sulla on oikeus olla siitä surullinen ja maassa. Ihailen kyllä sua tosi paljon! Voimia!!
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

applefigure

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 3793
Re: D1 ja komplikaatiot....
« Vastaus #16 : Toukokuu 08, 2009, 10:23:38 ap »

Lainaus:

ei kukaan jaksa aina olla positiivinen vaikka satais märkiä lehmiä
Sori tää menee niin OT ettei mitään rajaa, mutta tuo oli hauskasti sanottu, JA jotenkin mulla tuli sellainen tunne, että juuri tuossa tilanteessa olisi kenenkä tahansa aika vaikea säilyttää positiivinen asenne  
Kirjattu
I don't care what you think as long as it's about me.....

memma

  • Aloittelija
  • Viestejä: 46
Re: D1 ja komplikaatiot....
« Vastaus #17 : Toukokuu 09, 2009, 17:56:14 ip »

Voisiko joku kertoa millainen on tuo gastropareesi? Itselläni on ollut vatsavaivaa jo jonkin aikaa.Ma olen menossa tth lääkärille ja ilmeisesti saikulle jääminen on kyseessä, niin hankalia vaivat ovat. Olisiko tuo nyt sitten selitys näille kummallisille vaivoille. Miten olette saaneet vaivanne hallintaan?
Kirjattu

Antsu1

  • Lentävä kynä
  • Viestejä: 18083
Re: D1 ja komplikaatiot....
« Vastaus #18 : Toukokuu 09, 2009, 18:24:56 ip »

Minusta lyhykäisyydessään gastropareesi on sitä, että ruoka jää liian pitkäksi aikaa vatsalaukkuun eikä siirry suoliston puolelle, missä suurin osa hiilarieden ja muidenkin ravintoaineiden imeytymisestä tapahtuu. Siis vatsan motiliteetti on huonontunut. Tästä johtuu verensokereiden vaikea hallinta juuri ruokailujen yhteydessä ja toisaalta pahimmillaan tilanne johtaa niin pahaan "ähkyyn oloon", että lopputuloksena on oksennus.

Minulla gastropareesi vaivasi lähinnä niin, että usein oli hypoja/matalahkoja sokereita heti ruokailun jälkeen, sanotaan noin tunti ruokailun aloituksesta ja pikainskasta. Nousua tuli sitten myöhemmin. Eli hiilarit alkoivat imeytymään vasta kun inska oli jo täydellä voimalla pelissä. Eli hiilari-vaikutus tuli jälkijunassa inska-vaikutukseen nähden.

Sitten ilmeni vatsan täyttymistä jopa siinä määrin, että tuli oksenteluja ja todella pahoja tajuttomuussokkejakin, kun ei ruoan hiilarit olleet päässeet missään vaiheessa imeytymiseen asti.

Itselläni keinoina hallita hommaa on tärkeimpänä ehkä nykyisin insuliinipumppu, jonka avulla voi määritellä ateriainskan annostusnopeuden syömäni ruoan perusteella eli hidastaa inskan menoa. Toinen tärkeä osa on itse ruokavalio. Ruoan pitäisi olla mahdollisimman hyvin hienonnettua ja nopeasti hajoavaa, hitaasti muutenkin imeytyviä ruokia pitäisi karttaa ja reilusti rasvaiset jutut on oikeata myrkkyä mun masulle eli niitä kartan. Kokemuksen kautta oppii mikä sopii ja mikä ei. Vaikka pumpun avulla pystyn nykyisin sokerit hoitelemaan, niin silti se ajoittaunen täysi olo ähkyineen ja pahoine oloineen on jäljellä, joten aina pitää vähän katsoa mitä suuhunsa laitta. Itselläni on tapana syödä mieluumin monta pienempää ateriaa kuin pari isoa. Ei tule niin suurta pelkoa noista ähkyistä, jotka tosiaan johtavat pahimmillaan oksenteluun.

Viimeisimmässä Diabetes ja lääkäri -lehden nettinumerossa (pääsee tuolta Diabetesliiton sivuilta lehdet-osion kautta) on mielestäni hyvää asiaa gastropareesista. Itse oli mukana juuri tuon yhden kirjoittajan, Jari Punkkisen, tutkimusessa ja sen tulokset vahvistivat jo d-lääkärini epäilyn asiasta.
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen
 

Linkkejä