KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Alkoholin vaarallisuus?  (Luettu 3496 kertaa)

empsu

 • Intoilija
 • Viestejä: 297
Alkoholin vaarallisuus?
« : Maaliskuu 21, 2009, 14:04:40 ip »

Olen kuullut että alkoholi pysäyttää sokerintuotannon ja on siksi vaarallista diabeetikoille Olen vielä 17v enkä ole ollut ikinä minkäänlaisissa tekemisissä alkoholin kanssa. Kesällä lähdemme kiertomatkalle Italiaan, jossa yhtenä iltana on viininmaistajaiset. Siispä kuinka vaarallista alkoholi on? Kai erilaisia viinejä voi maistaa?

Lisään tähän vielä gallupin, ihan mielenkiinnon vuoksi
Kirjattu
D1, Animas & Novorapid

Tea

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 5191
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #1 : Maaliskuu 21, 2009, 16:15:59 ip »

Hei!

Noita vastauksia vaikutuksista kun katsoo, niin voi todeta saman, mikä täällä on huomattu ennenkin eli reagointi on kovasti yksilöllistä, tähänkin. Toisilla alkoholi nostaa, toisilla laskee verensokereita, joillain ei tunnu missään. Ja näissäkin on vielä aste-eroja sen suhteen, miten paljon sitä juotavaa ottaa.

Mikäli yhtenä iltana otat osaa viinimaisteluun ja suoritat sen vielä ns. oikeaoppisesti eli maistelet, muttet juo kaikkea tarjolla olevaa, voisi kuvitella, ettei tuo nyt pahemmin pääse heilauttamaan sokereita suuntaan tai toiseen. Kuvio tietysti muuttuu heti, jos kaikki tarjottava on makeimmasta päästä olevia viinejä (jälkiruokaviinit tai muuten makeat esim. osa valkoviineistä). Punaviini harvoin on makeimmasta päästä, joten sen osalta olet ns. kuivemmilla vesillä.

Parhaitenhan tuo alkoholin vaikutus itsellesi selviää, kun muistat mitata matkan varrella ja syödä sekä pohjalle hyvin että ennen nukkumaan menoa. Ja huolehdit syömisistä myös seuraavana päivänä hyvin.

Mikäli reagoit rankasti l. sokerit tuppaavat laskemaan pienemmästäkin alkoholimäärästä, homma on paremmin kuosissa kun olet syönyt kunnolla. Mikäli reagoit toiseen suuntaan, sokerit nousevat, mutta ei se nyt haittaa jos tämän syyn varjolla ovat hetken normia korkeammallakin. Tiedätpä varautua sitten seuraavaa kertaa varten.

Buon viaggio, hyvin se menee!  
Kirjattu
Tea
DM tyyppi1 (Levemir & Humalog)

Matt1

 • Vieras
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #2 : Maaliskuu 21, 2009, 19:09:33 ip »

Näin absolutistina on paha sanoa, miten alkoholi vaikuttaa. Koskaan kun ei ole tullut halua juoda, vaikka suomalainen olenkin...

Mutta eihän alkoholi diabeetikolle vaaraksi ole, jos ei ihan kunnolla ryyppäämään ala. Että kyllä viinin maistaminen on ihan ok. Toisillahan tuo alkoholi kai laskee sokereita, joten kannattaa jotain syödä, jos vähänkin enemmän maistelee.
Kirjattu

karoliina*

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 679
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #3 : Maaliskuu 21, 2009, 19:32:55 ip »

Juu ja siinä maistelun ohella mittauksia, mittauksia. Tosin, ei kai nuo sokrut ala käyttäytymään ihan välittömästi maistelun jälkeen. Minä siis maistelulla käsitän siemaus pari jotain viinilaatua kunnes siirrytään seuraavaan.
Kirjattu
Life is wonderful.
Life goes full circle.
Life is meaningful.
---
 Minä vm. '83
 D-hommeleita vuodesta '03

kultakala

 • Aloittelija
 • Viestejä: 30
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #4 : Maaliskuu 21, 2009, 19:50:38 ip »

Jos vain viinejä meinaat maistella, ei varmaankaan tule mitään ongelmia.

Itselläni verensokeri ensin nousee, mikä johtunee siitä, etten uskalla pistää insuliinia juodessani, koska en todennäköisesti huomaisi hypoa, jos pistäisinkin liikaa. Joskus tuntien päästä juomisesta alkaa tippua itsellään, jos olen humalaan itseni juonut. Silloin saakin sitten äiti-parka yöllä ravata mittailemassa sokereitani, jos en itse ole sokerinmittauskunnossa.

Mutta tosiaan, juo kohtuudella, jotta pystyt seuraamaan verensokereita. Tietysti muutenkin kannattaa juoda kohtuudella!
Kirjattu
So what if I don't care
So what if I wish you were dead
Scarred up and bruised, left alone to hate

E O J

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 8014
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #5 : Maaliskuu 21, 2009, 20:54:58 ip »

Lainaus:

Jos vain viinejä meinaat maistella, ei varmaankaan tule mitään ongelmia.
... paitsi jos kokonaismäärä on riittävän iso, vaikkapa yli puoli litraa...
Kirjattu
D1, Lantus & NovoRapid.
Oli vain pelottavaa ja masentavaa havaita, miten kokonaan ruumis sittenkin johti henkeä   (Waltari)

dadda

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 12263
 • DM1v.-91->/Veo+humalog+metformiini/KHH
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #6 : Maaliskuu 21, 2009, 21:32:05 ip »

Hyviä vinkkejä!

Alkoholi ei tosiaan varsinaisesti laske sokereita (kuten insuliini), vaan estää niiden nousun liian alhaalta normaalitasolle, minkä maksa tekisi hätätapauksessa eli sokereiden laskiessa liian alas pukkaamalla lisää sokeria verenkiertoon kehon varastoista, niinkuin ketjun aloittaja sanoikin, "estää sokerintuotannon", koska maksalla on muuta tekemistä=polttaa alkoholia.

Tämä maksan sokerintuotanto on kuitenkin (käsittääkseni) varattu hätätilanteisiin, jolloin sokeri on liian alhaalla tai ruuasta on pitkä aika. Pääasiassa kehon tarvitsema sokeri tulee ruuasta. Vähän kuin "yleensä tankkaan autoni itse, mutta nyt unohdin, tankki ehti tyhjetä ja varatankin letku oli solmussa", jos ymmärrätte mitä tarkoitan? Varatankkiahan ei siis yleensä tarvita. Sit pitää pysäyttää ohiajaja tai tilata tiepalvelu ja lainata bensaa

Eli siis juodessa pitää aina myös muistaa tankata=SYÖDÄ, varsinkin jos tanssii ja valvoo. Ja mittailla, varsinkin jos asia on itselle uusi, kun joka keho on erilainen. Ja pysyä siinä kunnossa että MUISTAA itse tankata, ja mitata Grillin kautta kotiin ei ole pöllömpi tapa. Onneksi kunnon viinikulttuuriin, varsinkin maisteluun kuuluu aina myös hyvä syöminen!

Ihanaa matkaa, olen kade!
Kirjattu
Minulla on kaksi silmää, kaksi korvaa ja yksi suu. Kun vielä oppisin käyttämään niitä samassa suhteessa..

empsu

 • Intoilija
 • Viestejä: 297
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #7 : Maaliskuu 21, 2009, 22:03:33 ip »

Kiitos kaikille todella paljon vastauksista! Juomaan en todellakaan meinannut alkaa vaan aattelin ihan vähän vaa maistaa
On se vaa niin mahtavaa että on olemassa tämmöinen vertaistuki/keskustelupaikka!
Kirjattu
D1, Animas & Novorapid

Pete²

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 3511
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #8 : Maaliskuu 21, 2009, 22:04:19 ip »

vastasin niin kuin mulla tapahtuu eli ei mitään vaikutusta

ei insuliini hoitoinen kakkonen, kun olen

mutta kun käytin insuliinia oli muutamia kummallisia kokemuksia, joten varovasti sitten

ja ainahan voi olla kokonaan ilman ei siinä päljon mitään menetä
Kirjattu
D2 tod 98,
ennen paljon pillereitä nyt vain pikaa ja pitkää
YHH max 100 g/vrk miel alle 50 g/vrk

Antsu1

 • Lentävä kynä
 • Viestejä: 18083
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #9 : Maaliskuu 21, 2009, 22:16:53 ip »

Lainaus:

Lainaus:

Jos vain viinejä meinaat maistella, ei varmaankaan tule mitään ongelmia.
... paitsi jos kokonaismäärä on riittävän iso, vaikkapa yli puoli litraa...Niin tai sitten kunnon viinimaistajaisissa on myös ne makeat jälkiruokaviinit mukana, jolloin sokeriakin löytyy enemmän. Näin ainakin Stellenboschissa, missä viimeksi olen kunnon viinimaistajaisissa käynyt. Määrät toki pieniä per laatu, mutta osa makeita jälkiruokaviinejä...
Kirjattu
Antsu1
D1 vuodesta 1966 - Accu-chek Spirit ja Novorapid 09/2007 alkaen

karoliina*

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 679
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #10 : Maaliskuu 21, 2009, 22:23:21 ip »

Niin, eli vaikka kyseessä onkin vain maistajaiset, varsinkin jos ne kestävät pitkän ajan, niin välimittauksia kannattaa tehdä. Niinkuin Antsu sanoi, että joukossa voi myös olla niitä makeita viinejä jotka nostavat taatusti melko pian sokruja.
Kirjattu
Life is wonderful.
Life goes full circle.
Life is meaningful.
---
 Minä vm. '83
 D-hommeleita vuodesta '03

D1-1978

 • Veteraani
 • Viestejä: 1772
 • Levemir, Liprolog, D1
Re: Alkoholin vaarallisuus?
« Vastaus #11 : Maaliskuu 23, 2009, 12:49:30 ip »

Noiden viininmaistajaisten kesto on yleensä reilu tunti, siis viinien maistelu, ja yleensä tarjolla on myös pikkunaposteltavaa viinin kera. Aluksi kiertelette kyllä tilalla (tulee liikuntaa) eli koko retken kesto on 4-5h matkoineen, jos on puolipäiväreissu. Ei viininmaistelu  todellakaan ole vaarallista. PIDÄ HAUSKAA REISSULLA ja nauti viinien mausta (tosin et välttämättä hirveästi vielä niistä pidä, mutta ruoka on hyvää ja reissu mielenkiintoinen)!

Itselläni verensokeri laskee vasta myöhemmin, eli jos maistelu olisi klo 14, niin verensokerini laskisi vasta klo 16 eteenpäin seuraavaan aamuun asti ja seuraavana aamuna pienikin liikunta laskee tosi helposti alkoholin jälkeen. Mutta siis vain minulla, koska jokaikisellä on oma reaktionsa alkoholiin. Esim. minulla makeat viinit eivät nosta verensokeria, vaikka olen hiilihydraattiherkkä, eli alkoholi näyttää kumoavan nousuvaikutuksen. Mutta se naposteltava (leipää, keksejä, viinirypäleitä jne) nostaa minulla aluksi sokereita eli joudun pistämään ruoalle, mutta myöhemmin saattaa joutua taas syömään, ettei tule hypo. Syy: itselläni pikainsuliini vaikuttaa 4h, mutta olen siis hiilihydraatti- sekä insuliiniherkkä, eli tästä ei välttämättä sinulle ole lainkaan apua
Kirjattu
 

Linkkejä