KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6983 jäsentä  •  418361 viestiä  •  20016 aihetta
Toivottakaa tervetulleeksi Humpy Dumpy, uusin jäsenemme.

Kirjoittaja Aihe: Kelan päätös  (Luettu 34551 kertaa)

Seibe

 • Jäsen
 • Viestejä: 128
Re: Kelan päätös
« Vastaus #30 : Helmikuu 08, 2009, 15:34:34 ip »

Saimme juuri päätöksen Kelasta. 3v saakka saamme ylintä tukea, sen jälkeen tippuu korotettuun, koska poika on kaksipistoshoidolla. Täällä perusteluina oli, että kaikki alle 3v diabeetikot saavat ylintä, sekä 3-5v monipistoshoidossa olevat. Sinänsä positiivista oli, että Kelan päätös tuli kolmessa viikossa. Aikaisemmin kun olen hakenut ruoka-allergioiden takia vammaistukea, on päätöstä joutunut odottamaan 4 kk.
Kirjattu
Poika -06, jolla 1DM -08, A-C Combo cum Novorapid 9/12 lähtien.

tipa

 • Intoilija
 • Viestejä: 285
Re: Kelan päätös
« Vastaus #31 : Helmikuu 08, 2009, 21:26:58 ip »

Missähänpäin on tuollainen Kela?
Kirjattu

emmukas

 • Aloittelija
 • Viestejä: 49
Re: Kelan päätös
« Vastaus #32 : Helmikuu 09, 2009, 17:38:48 ip »

Nyt ei kyllä ole Kelan perustelut olleet ihan ajan tasalla. Nuo myöntämisperusteethan muuttuivat samalla kun muuttui tuen nimikin. Meidänkin tyttö kun sairastui niin noilla perusteilla mentiin, mutta tuon vammaistuen myötä myös perusteet muuttuivat. Mutta hyvä jos saatte vielä noilla perusteilla. Vähän vain kummastuttaa miten on noinkin "iso" virhe sattunut. Tuo 3-5 vuotiaat monipistoshoidolla ei ainakaan enää pidä paikkaansa, aiemmin kylläkin noin olisi ollut, mutta eipäs ole enää
Kirjattu

TbT

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 581
Re: Kelan päätös
« Vastaus #33 : Helmikuu 19, 2009, 14:02:29 ip »

Moi !

Me saadaan korotettua vammaistukea (kamala sanahirviö) 190,94 sekä minä saan eilisellä päätöksellä omaishoidontukea alimman maksun mukaan, kun olen omahoitajana pois ansiotyöstä jääneenä.

Hain omaishoidontukea, kun minulla ei ole oikeutta peruspäivärahaan, kun haen työtä n. 6 tuntia päivä.
Kirjattu
Asioilla on tapana järjestyä...

bebek23

 • Jäsen
 • Viestejä: 197
Re: Kelan päätös
« Vastaus #34 : Maaliskuu 06, 2009, 23:31:14 ip »

Meillä melkein 4-vuotias tyttö joka sai pumpun vuosi sitten, jonka vuoksi Kelan päätös ylin vammaistuki vuodeksi. Nyt kun tuo aika loppuu ja neidillä tullut lisänä keliakia niin se tippuukin korotetulle?! Meillä kaksoset joista toisella diabetes ja keliakia, toisella kehitysviivästymä ja puheenymmärtämisessä ongelma (dysfasia). Äiti päivät töissä ja isä illat (isä joka maahanmuuttaja ja koittaa opetella d:n hoitoa eli päävastuu äidillä) eli kuin yksinhuoltajia olisimme. Jatkuvaa mittaamista, yöheräilyjä- mittauksia- syöttöjä, keliakian ruokavalio teettää ylimääräistä ongelmaa, pumpun kanssa kanyylien vaihtoa jne. Kela lääkärin mielestä rasite ei ole ympärivuorokautista! miksi meillä koti aina siivoomatta, vanhempien yöunet 5 tuntisia, asiat hoitamatta, lasten kanssa ei aikaa leikkimiseen kun toisen kanssa harjotellaa puhumista ja juostaa puheterapiaan, toisen ruokaa vahditaan että mitä saa syödä, miten se valmistetaan, ettei syö salaa mitään kiellettyä, mitataan sen sokerit, vaihdetaan kanyylit, pannaan boluksia yms yms. Minkälaisia lääkäreitä Kelassa sitten on antamassa näitä päätöksiä, kasvottomia joita ei koskaan tapaa etkä edes tiedä heidän koulutustaustaa että kuin "päteviä" erikoislääkäreitä ovat ja kuinka hyvin tuntevat autoimmuuniset sairaudet ja onko kokemusta lapsiperheen arjesta? tiedä et, etkä voi keskustella. Vie vaikka 100 kiloa paperia sinne valitusten kera ja väännä rautalangasta niin asia ei miksikään muutu, päätös on ja pysyy ad 16 ikään saakka! Somlaan eli sosiaalimuutoksenhakulautakuntaan lähtee nyt paperit ja todellakin 1,5 vuotta odotusaika!!!! Ja mikä pahinta: mä olen Kelassa töissä!! -hävettää (eli ei auta sekään)
Kirjattu

Jokathe

 • Vieras
 • Viestejä: 23
Re: Kelan päätös
« Vastaus #35 : Maaliskuu 07, 2009, 09:56:35 ap »

Meidän 7v poika saa sitä korotettua tukea. Sai elokuuhun 2008 asti alinta. Diagnoosit oli silloin igA:n puutos, atooppinen ekseema, suolisto-oireinen vilja-allergia ja rasitusastma. Silloin aloitti koulun ja tuki loppui koska sen ikäisen piti Kelan mukaan osata itse katsoa lääkkeet ja ruokahommat..   No nyt kun tammikuussa todettiin sitten D1 (monipistoshoitoinen) alkoi saamaan sitä korotettua ja sai takautuvasti syyskuusta alkaen alinta tukea.  
Kirjattu
Diabeetikko pojan (vm.01) äiti. Diabetes todettu 09. Monipistohoito, Levemir ja Novorapid.

sava75

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Re: Kelan päätös
« Vastaus #36 : Maaliskuu 31, 2009, 13:52:55 ip »

Ei näytä Kelan päätökset olevan ainakaan iästä ja hoitomuodosta kiinni. Meillä tyttö 2.5 vuotta sairastui 1 tyypin diabetekseen helmikuussa (02/09) ja hoitomuotona on monipistoshoito. Kelan päätös tuli eilen, jossa mönnettiin koroitettu vammaistuki. Teemme tietenkin tuosta päätöksestä valituksen ja otin jo yhteyttä diabetesliittoon asianjohdosta
Kirjattu

Laura1

 • Vieras
 • Viestejä: 19
Re: Kelan päätös
« Vastaus #37 : Maaliskuu 31, 2009, 15:13:17 ip »

Meillä poika sairastui vuosi sitten 1 v 7 kk ikäisenä, silloin myönnettiin korotettu tuki, valitin ja myönnettiin ylin tuki vuoden vaihteeseen asti. Alkuvuodesta tein taas uuden hakemuksen ylimmästä tuesta, mukana lääkärintodistus ja myönnettiin ensi syksyyn asti ylin tuki, kunnes täyttää 3 v. Hoitona on kaksipistoshoito, ei muita sairauksia. Laitoin hakemuksen mukaan myös ministeri Hyssälän vastauksen koskien alle 3 vuotiaiden vammaistukea:

"Kansaneläkelaitoksen mukaan vaikeahoitoista diabetesta sairastavilla pienillä lapsilla on yleensä oikeus ylimpään vammaistukeen, sillä vammaisetuuksista annetun lain 7 §:n mukaan ylin vammaistuki myönnetään, jos rasitus ja sidonnaisuus on vaativaa ja ympärivuorokautista. Näin ohjeistetaan myös Kansaneläkelaitoksen soveltamisohjeissa. Alle 16-vuotiaan vammaistuen soveltamisohjeiden sanamuodon muutoksilla ei ole Kansaneläkelaitoksen mukaan ollut tarkoitus kiristää tuen myöntämiskriteereitä tai Kansaneläkelaitoksen soveltamiskäytäntöä."

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_441_2008_p.shtml

Kannattaa yrittää hakea oikaisua ja itse painotin hakemuksessa sitä että sokerit mitataan yölläkin.
Kirjattu
09/06 D1 lapsi, diagnoosi 04/08
monipistoshoito, Levemir & Novorapid

Tempestas

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Re: Kelan päätös
« Vastaus #38 : Huhtikuu 03, 2009, 09:47:42 ap »

Soitin Kelaan asiasta. Jos alle 6-vuotias lapsi on sairastunut 17.12.2008 jälkeen diabetekseen, hän saa ensimmäisen puolen vuoden ajan ylintä vammaistukea ja sen jälkeen korotettua, ellei hänellä ole lisäsairauksia, jotka oikeuttavat saamaan jatkuvasti ylintä. Tukea ei saa takautuvasti.

Jos lapsi on sairastunut vuosia sitten ja on alle 6-vuotias, hän saa 6-vuotiaaksi asti ylintä vammaistukea.

Me kuulumme näiden väliin jäävään kategoriaa, eli vuosi sitten sairastunut nelivuotias poikamme saa vain korotettua tukea. Jos hän olisi sairastunut aikaisemmin tai myöhemmin, hän saisi joko 6-vuotiaaksi asti tai puolen vuoden ajan ylintä vammaistukea.

Systeemi siis eriarvoistaa voimakkaasti samasta sairaudesta kärsiviä perheitä. Joitakin yhteiskunta tukee miltei 200 eurolla kuussa enemmän kuin toisia. Viidessä vuodessa summa on jo merkittävä. On aika käsittämätöntä vehtausta yhteiskunnalta.

Diabetesliitto voisi vaatia Kelaa tasa-arvoistamaan sairastuneiden kohtelun. 180 eurolla kuussa saa hankittua merkittäviä tukipalveluita lapselle ja koko perheelle.
Kirjattu

Samu

 • Vieras
 • Viestejä: 5
Re: Kelan päätös
« Vastaus #39 : Huhtikuu 22, 2009, 21:53:45 ip »

No toi Tempestan viesti selitää asiaa, meidän 13 kk poikamme sairastui helmikuussa -08 ja siinä vaiheessa hänellä oli noin 20 elintarviketta, joita pystyi syömään. Tukea tippui se 190 eur/kk enkä ole jaksanut valittaa, sillä meillä ei oikeasti ole mielestäni niin vaikeaa, että kehtaisin hyvällä omalla tunnolla vastaanottaa korkeinta tukea. Mutta se ottaa pahasti päähän, että diabeetikoiden perheet ovat näin epätasa-arvoisessa asemassa!!!
Kirjattu
Poika 01/07, sairastui 02/08

kiimuu

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Re: Kelan päätös
« Vastaus #40 : Toukokuu 08, 2009, 11:29:55 ap »

Tänään tuli valituksestamme päätös. Eli aluksi 11kk ikäiselle sairastuneelle tytöllemme oli myönnetty korotettu vammaistuki. Valitimme päätöksestä, ja tänään tulleen päätöksen mukaan saamme ylintä vammaistukea 3v ikään saakka. Päätöksessä lukee maininta jostakin 4/2009 uusitusta ohjeistuksesta. Eli olisiko kelassakin reagoitu jotenkin tuohon epätasa-arvoiseen kohteluun?

Kuitenkin oma mieli on nyt tosi hyvä. Jo sairaalassa tuli lääkärin käytöksestä sellainen olo, että olemme aivan väärässä halutessamme edes yrittää anoa ylintä vammaistukea.
Kirjattu

pusu

 • Jäsen
 • Viestejä: 163
Re: Kelan päätös
« Vastaus #41 : Toukokuu 08, 2009, 14:46:34 ip »

Kelan sivuilla on PDF-tiedosto, jossa on aika tarkkaan selitetty vammaistuen myöntämisperusteet.
Löytyy täältä:
http://www.kela.fi/in/internet/liite.nsf/NET/300905212853ML/$File/2luku_2.pdf?openElement

Itse tavasin sitä aika tarkkaan, kun tuossa maalis-huhtikuussa laitoin hakemuksen vammaistuen tarkistamisesta.
Nyt Kelan sivuilla on uusi versio kyseisestä dokumentista. Sivulla 22 on ylimmän vammaistuen myöntämisperusteet diabeetikolle. Ylintä saa, jos lapsi on alle 3-vuotias. Myöskin alle 6-vuotias, jolla on aloitetaan monipistoshoito, saa ekan puolen vuoden ajalta ylintä.

Nyt siis kaikki alle 3-vuotiaat saa, jos tajuaa laittaa hakemuksen ja tukeahan saa sen 6kk takautuvasti!
Kirjattu
Poika -06, D1 06/08

meekuu

 • Intoilija
 • Viestejä: 348
Re: Kelan päätös
« Vastaus #42 : Toukokuu 11, 2009, 14:15:36 ip »

me saadaan sitä keskimmäistä tukea meijän 13kuukautisena sairastuneesta pojasta nykyään 2vuotias.. aina saatu vaikka kuinka valitettiin ja sitten lopulta se lähti johki lautakuntaan ja siellä se on nyt sitten varmaan, ei ole paljoa kuulunut mitään. Käsittelyaika siellä on kuulemma 19kk!!!!!
Kirjattu
poika 02/07
sairastu 03/08
Animas pumppu 05/09 lähtien

D1-1978

 • Veteraani
 • Viestejä: 1770
 • Levemir, Liprolog, D1
Re: Kelan päätös
« Vastaus #43 : Toukokuu 12, 2009, 00:08:13 ap »

Valituslautakunnasta tulee päätös parin vuoden päästä (siellä on kauhea jono, eikä jonotusajasta voi valittaa mihinkään!), mutta ylintä tukea saatte sen päätöksen jälkeen valittamishetkeä edeltävältä ½ vuodelta myöskin. Teidän pitäisi saada alusta asti, mutta ainakaan tähän mennessä tukea ei ole myönnetty sairastumisesta saakka, vaan ohjeen muuttumispäivästä alkaen (4/2009).

Toki valituslautakunnan päätöksestäkin voi valittaa ylemmäs ja oletan, että sieltä tulee päätös, että ylintä vammaistukea saa alle 3v diabeetikko sairastumisestaan saakka, koska sehän on laki, ja KELAn ohje on vain lain tulkinta. Eli aiemmin lakia tulkittiin väärin, tämä olisi oma perusteluni.
Kirjattu

sava75

 • Vieras
 • Viestejä: 2
Re: Kelan päätös
« Vastaus #44 : Toukokuu 12, 2009, 15:37:39 ip »

Saatiin Kelalta uusi tukipäätös "Ylin vammaistuki" kolmivuotiaaksi asti ennen kuin ehdimme valitusta edes tekemään. Homma eteni jotenkin seuraavasti: Otimme yhteyttä diabeteshoitajaan ja pyydettiin välittämään viestiä lääkärille, että halutaan uusi lääkärinlausunto valituksen liiteeksi. No.. sairaalalta (sosiaalitoimista vastaava) oli sitten ottanut yhteyttä Kelaan ja kuuleman mukaan päätöksiä oli sitten jouduttu muuttamaan enemmältikin. Ohjeita oli siis joko sovellettu Kelassa väärin tai sitten eivät olleet ajantasalla.
Kirjattu
 

Linkkejä