KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: silmistä asiaa  (Luettu 397160 kertaa)

rouva80

 • Intoilija
 • Viestejä: 278
silmistä asiaa
« : Heinäkuu 29, 2008, 16:48:20 ip »

Hei kaikki!
Rekisteröidyin juuri käyttäjäksi. Ajattelin et jos täällä joku osaisi auttaa. Tilanne on se että olin 3 viikkoa sitten laserissa (kolmas kerta parin vuoden sisään). Aikaisemmin on mennyt ihan hyvin. Mutta tänään yhtäkkiä tuli samea alue oikean silmän alalaitaan. Yritin soittaa lääkärilleni mutta koko silmäyksikkö on suljettuna,samoin diabeteslääkäreitä ei ole yhtään paikalla hoitopaikassani tällä viikolla. Soitin TAYS:n silmäpolille missä hoitaja neuvoi vaan välttämään fyysistä rasitusta ja saunaa ja ottamaan yhteyttä silmälääkäriini ensi viikolla kun hän palaa. Joku suoniko siellä on ruvennut vuotamaan? Ja voinko ihan oikeasti odotella rauhassa ensi viikkoon?
Kirjattu
D1 vuodesta 1986
levemir&novorapid

Kriberg

 • Matkailija
 • Viestejä: 50
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #1 : Heinäkuu 29, 2008, 20:18:33 ip »

Kyllä minä sinuna menisin sinne poliklinikalle heti. Sanoo se hoitaja mitä vaan, niin hyvä se on lääkärin katsoa.
Kirjattu

julia

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 904
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #2 : Heinäkuu 29, 2008, 22:01:19 ip »

Hei,
jos et vielä ole mennyt silmäpäivystykseen, niin mene! Mitkään sameat alueet silmissä eivät kuulu normaaleihin ilmiöihin.

On monta syytä, miksi samea alue ilmestyy silmään. En tiedä, miksi silmiäsi on laseroitu, mutta itselläni sameat alueet ovat olleet uudissuonen vuotoja laseroperaation jälkeen tai verkkokalvon infarkteja verenkierron tukkeuduttua ja näille ei mahdettu mitään. Kyseessä voi kuitenkin olla vaikkapa verkkokalvon irtauma, joten mene hakemaan diagnoosi, ettei menetä oikean hoidon mahdollisuutta.
Kirjattu
"Lujaa laatua LADA"

rouva80

 • Intoilija
 • Viestejä: 278
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #3 : Heinäkuu 30, 2008, 13:27:47 ip »

Juu kyllä mä samaan tulokseen päädyin sitten eilen itsekin kun olin netistä lueskellu mitä se voisi olla. Soitin päivystykseen ja menin sinne illalla mistä sit sain lähetteen taysin silmäpolille täksi aamuksi. Uudissuonten vuoksi silmiäni on laseroitu ja nehän siellä nyt vuotaa. Eihän niille tosin mitään nyt vielä tehty,tilannetta seurataan nyt. Mutta kyllä se pelkkä tietokin jo helpottaa oloa kun tietää mikä on. Vaikka eihän se kovin mieltä ylentävää ole saada tietää et taas on niin kuin menty pykälä huonompaan suuntaan näiden silmien suhteen. Ja tämä ettei näe kunnolla ei ole kivaa. Mutta mikäli oikein ymmärsin niin samentumat voivat itsestäänkin puhdistua?
Kirjattu
D1 vuodesta 1986
levemir&novorapid

julia

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 904
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #4 : Heinäkuu 30, 2008, 15:19:55 ip »

Jep, vuotava uudissuoni vuotaa yleensä aikansa ja sitten vuoto tyrehtyy. Veri jää silmän sisälle killumaan ja maan vetovoima vetää sen sitten kohti silmän alalaitaa. Niinpä jos jumppaat lattialla uudissuonen vuodon jälkeen, samentuma siirtyy yleensä toiseen paikkaan ja näkö samenee uudelleen. Nou hätä, veri siirtyy sitten pystyasennossa takaisin alareunaan. Vuodon määrästä riippuen kestää päiviä tai viikkoja, kunnes kaikki vuotanut veri on imeytynyt pois silmästä ihan itsekseen.

Silloin kun vuoto on päällä, ei kannata rehkiä, hölkätä tai nostella painoja ja jos ummetus vaivaa, paree nauttia lääkkeitä, ettei tule vessassakaan sitten ponnisteltua.

Vuodot voivat jättää samentumia lasiaiseen, mutta näkö voi palata ihan ennalleenkin vuotjen jälkeen. Monet isot vuodot voivat kuitenkin tehdä lasiaisen niin sameaksi, että näkökin huononee pysyvämmin. Sitten voikin olla jo syytä poistaa lasiainen ja ta-daa: näkö palautuu ihmeen hyväksi jälleen.

Kävin juuri eilen silmäklinikalla ja kaihikaan ei ole pahemmin kehittynyt lasiaisenpoistoni jälkeen ja lääkäri oli innoissaan hyvästä näöstä, vaikkakin verkkokalvoni on aika vinkeännäköinen. Tänään on nimittäin 4-vuotissynttärit silmän keskuslaskimontukoksesta, josta seurasi yli 25 infarktia verkkokalvolla, yli 15 laserhoitoa, uudissuonia silmän keskeisellä alueella (ei voida laseroida sokeutumisvaaran vuoksi), lukuisia vuotoja (pahimmillaan erotin puolen metrin päästä käden, sormiakaan ei näkynyt) ja lasiaisenpoisto. Nyt näkyy silmälaseilla peilistä tunnistettavat omat kasvot hymyä myöten ja ulkona erottaa loistavasti autot, tien ja autoakin saisin ajaa. Keskeistä lähinäköä ja syvyysnäköä ei ole, mutta isot kohteet erottuvat kauempana.

Niin että istu ja odota rauhassa veren imeytymistä pois silmästä. Uusiakin vuotoja voi tulla ihan itsekseen, mutta oma kokemukseni oli, että seisominen pää alaspäin roikkuen marjastaessa, sienestäessä ja rikkaruohoja kitkiessä ei ole hyväksi vaan kannattaa kyykistyä. Voit seurata näön paranemista katsomalla päivittäin jotain samaa kohdetta samalta etäisyydeltä. Minä katsoi peilistä kasvojani ja hurrasin, kun nenä ilmestyi näkyviin!
Kirjattu
"Lujaa laatua LADA"

rouva80

 • Intoilija
 • Viestejä: 278
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #5 : Heinäkuu 30, 2008, 19:06:45 ip »

Kiitos kovasti tiedoistasi ja vinkeistäsi! Ja jaksamista myös sulle silmien kanssa ja koko sairauden.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986
levemir&novorapid

rouva80

 • Intoilija
 • Viestejä: 278
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #6 : Elokuu 11, 2008, 10:58:54 ap »

Tilanne sen kuin vain huononee. Vuoto verkkokalvolla oli loppunut kun olin viime torstaina silmälääkärillä. Hyytymästä huolimatta lääkäri näki laseroida joten sain noin 600 polttoa lisää oikeaan silmään. Mutta eilen samaan silmään ilmestyi yhtäkkiä punainen kaari samentuman yläpuolelle. Se liikkui samassa tahdissa kun silmää liikutti. Tätä ennen silmä oli tosi kipeä. Soitin ensiapuun kun pelkäsin et verkkokalvo irtoaa(lääkärini oli varoittanut minua et se on mahdollista kun hyytymä roikkuu ylhäällä niin se helposti kiskoo verkkokalvoa irti painollaan). No sain ensiavun kautta silmälääkärin puhelimeen joka rauhoitteli et luultavammin on tullut vuotoa lasiaiseen. Puhelun jälkeen se punainen kaari alkoi pikku hiljaa hajota ja nyt on näkäkenttä täynnä verta. On tosi ilkeä katsella kun veri lilluu edestakaisin näkökentässä. Onko kokemuksia vastaavasta? Olisin kiitollinen niistä. Omalle lääkärille soitin aamulla ja sain sinne ajan iltapäivälle eli selviää se sielläkin varmaan mikä siinä on. Mut henkisesti alan olla aika väsynyt tähän tilanteeseen. Niin auttais et miten olette selvinneet muut? Pitäis alkaa kesäloma vielä perjantaina,se on nyt sairasloma. Mut kun olis reissua tiedossa,ensin suomenmaassa,se ehkä onnistuu. Mut reilun parin viikon päästä piti lentää ja lääkäri jo varoitteli et se ei ehkä onnistu. Et vetää mieltä matalaksi.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986
levemir&novorapid

Pikkulintu

 • Jäsen
 • Viestejä: 185
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #7 : Elokuu 11, 2008, 13:51:35 ip »

Nuo verenvuodot silmissä ovat tosi rasittavia, tiedän kokemuksesta! Itselläni oli useasti vuotoja vasemmassa silmässä, ne kuitenkin itsestään aina hävisivät kunnes keväällä 2007 vuoto vain jatkui ja jatkui. Silloin edessä oli lasiaisenpoistoleikkaus. Siinä saatiin putsattua lasiainen ja vuodot ovat erityyppisiä nykyään. Itselläni vasen silmä on ns. näkevä silmä, oikeassa toiminnallinen näkö on heikko. Ennen leikkausta vuodot oli selkeärajaisempia ja kesto pidempi, nyt leikkauksen jälkeen vuoto on nopeammin poistuva mutta leviää koko silmään tasaisesti eli koko silmä on samea. Vuodot kestää itselläni noin viikon ja ikävä kyllä niitä on noin kerran kuussa- 2 kuukauden välein. Tästä syystä olen työkyvyttömyyseläkkeellä ainakin toistaiseksi.
Vuotojen alkaessa ja loppuessa kärsin huonosta olosta ja päänsärystä johtuen vasemman ja oikean silmän käytön vuorottelusta. Kun silmä on täysin samea, oikea silmä ottaa katselun kokonaan itselleen. Itse yritän lepäillä mahdollisimman paljon vuodon aikana eikä muutenkaan saisi rasittaa silloin itseään. Nykyään varon kokonaan nostamasta mitään raskaampaa ja esim. käsipainoilla noston olen kokonaan joutunut lopettamaan. Olen kirjoittanut tänne paljon lasiaisenpoistoleikkauksesta yms. Löytyy esim. diabetes yleensä puolelta ja täältä.
Saapi kysyä vapaasti, jos vaan on jotain missä voin auttaa!
Nämä silmäasiat ovat aika stressaavia ja itsekin koko aika mietin milloin silmä alkaa taas vuotaa.
Kirjattu
D1 vuodesta 1982
Levemir ja Novorapid

rouva80

 • Intoilija
 • Viestejä: 278
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #8 : Elokuu 11, 2008, 19:27:12 ip »

Tilanne oli yhtä huono kuin miltä tuntuikin. Vuotoa on lasiaisessa,verkkokalvolla,tarkannäön alueella,en muista oliko näkähermossakin vielä jotain. Verkkokalvo kai sentään vielä on kiinni,sehän nyt onkin melkein ainoa mikä enää puuttuu. Joten lähete Taysiin ja luultavasti lasiaisenpoistoleikkaus. Oisin jo päässyt tänään mutta ei ole kuulemma kuin 2 kirurgia jotka osaavat sen siellä tehdä ja he ovat vasta keskiviikkona paikalla. Joten keskiviikkona sinne sitten. Lueskelin jo noita kertomuksia mitä oli lasiaisleikkauksesta. Ja jäi mietityttään sellaiset asiat et saahan sen varmasti nukutuksessa ja onko se asentohoito pää alaspäin pari viikkoa sen jälkeen varma? Mulle lähettävä lääkäri sanoi et se yleensä tehdään nukutuksessa jos siihen ei ole estettä kun voi tulla vuotoja kesken yms.mikä pidentää leikkauksen kestoa.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986
levemir&novorapid

julia

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 904
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #9 : Elokuu 11, 2008, 20:01:10 ip »

Minun lasiaisenpoistoleikkaus (josta löytyy täältä toisaalta) tehtiin puudutuksessa, ei nukutuksessa, eikä silmään laitettu kaasua, joka johtaa juuri siihen asentohoitoon jälkeenpäin. Leikkaava lääkäri arvioi, mitä menetelmää Sinun leikkauksessasi on parasta käyttää.

Nukutusta ei muuten kannata toivoa vain siksi, että leikkaus hirvittää, sillä nukutuksen mahdolliset komplikaatiot ovat aina suurempaa luokkaa kuin puudutuksen. Puudutuksen yhteydessä voidaan antaa lisäksi sellaiset tropit, että on ihan sama, mitä silmässä tehdään, olo on sellainen "hellurei-kukkuluuruu", kipua ei tunnu.
Kirjattu
"Lujaa laatua LADA"

Pikkulintu

 • Jäsen
 • Viestejä: 185
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #10 : Elokuu 11, 2008, 20:01:20 ip »

Mulla ainakaan ei ollu mitään estettä nukutukseen eikä sitä tarvinnut erityisesti kinuta. Sanoin vaan etten pysty menee leikkaukseen kuin nukutuksessa ja se siis onnistui. Lasiaisenpoistoleikkauksen jälkeen seuraavana päivänä todettiin kaihi ja se leikkaus tehtiin myös nukutuksessa.
Mulle sanottiin että varaudu asentohoitoon ja niin siihen myös jouduin. Eli leikkauksessa laitettiin kaasua silmään mikä kiinnittää verkkokalvoa tai pitää sitä kiinni (en nyt ihan tarkalleen osaa sanoa) ja jotta kaasu vaikuttaisi ja pysyisi silmässä halutulla tavalla pitää olla pää alaspäin. Sen kestää kun tietää että jossain vaiheessa siitä pääsee eroon. Ainoa mikä oli inhottavaa oli kun heräsin nukutuksesta enkä saanut nostaa päätä. silloin vähän ahdisti mutta sekin meni nopeasti ohi. Itselläni ei ollut silmässä mitään kipua oikeastaan missään vaiheessa. Mies pesi hiukset sitten kun sai pestä, ei oikeen onnistunut niin ettei silmään mennyt vettä. Pillillä piti juoda ettei saanut päätä nostaa edes sen vertaa. Itselläni tilannetta hankaloitti se etten saanut charcotin epäilyn vuoksi kävellä vaan liikuin kepeillä ja pyörätuolilla. Kannattaa varata paljon äänikirjoja, niitä oli kiva kuunnella kun ei saanut siis lukea tai kattoo telkkua. Ja radio oli kova sana joka huoneessa. Aika tulee pitkäksi mutta saapahan kerrankin vain levätä ja ajatella omia  

Tsemppiä ja kysele lisää jos tulee jotain mieleen!
Kirjattu
D1 vuodesta 1982
Levemir ja Novorapid

julia

 • Vanha tekijä
 • Viestejä: 904
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #11 : Elokuu 11, 2008, 20:20:27 ip »

Ai, mulla on toisinpäin: oikea silmä toimii ja vasen on apusilmä. Vuotoja ei ole ollut yhtään kertaa lasiaisenpoiston jälkeen, vaikka laserhoidon jälkeen niistä on aina varoiteltu. Kuntosalilla käydessäni varon edelleen äkkiriuhtaisuja ja ponnisteluja sekä verenpaineen nousua (ei stressiä olleskaan).

Olin kaksi vuotta sairauslomilla vähintään 6 viikon välein uudissuonien vuotojen takia (työnantaja tykkäs tosi paljon   ) ja sitten jäin osatyökyvyttömyyseläkkeelle. Joka kerta näön kadotessa toisesta silmästä alkoivat kaksoiskuvat, pahoinvointi ja tasapainohäiriöt. Pää oli ihan sekaisin, kun aivot yrittivät rukata näköaistia. Sitten kun vuoto alkoi hälvetä, kaksoiskuvia oli aina vain enemmän. Lukeminen, tietokoneen käyttö ja telkkarin katselu oli ihan toivotonta puuhaa ja ulkona kävely kompastelua. Oli rankkaa olla kotona sairauslomalla, kun ei todellakaan voinut tehdä mitään. Kokeilin vuotavan silmän peittämistä, kun se poisti kaksoiskuvat, mutta kun lapun otti pois silmän päältä, meinasi yrjöt lentää oireiden palatessa korkojen kera, joten lopetin silmän peittohoidon.

Edelleen joka kerta kun vasen silmä särkee tai salamoi pahasti, odotan vuotojen paluuta. Ja aina kun oikea silmä "väreilee", painun sänkyyn lepäämään toivossa, että siellä eivät nyt mene lyttyyn ne niin tärkeät verisuonet ja katoa näkö siitäkin silmästä. Ei saisi stressata...
Kirjattu
"Lujaa laatua LADA"

rouva80

 • Intoilija
 • Viestejä: 278
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #12 : Elokuu 11, 2008, 20:24:45 ip »

Sellaista vielä kysyisin et pitikö se pari viikkoa maata sairaalassa vai pääsikö kotiin? Kiitoksia kokemuksistanne ja tsemppauksestanne. Kyllä se vähän hirvittää koko leikkaus mut toivon tietysti et kaikki menee hyvin. Ja olishan se ihanaa jos se näkö palautuisi.
Kirjattu
D1 vuodesta 1986
levemir&novorapid

Pikkulintu

 • Jäsen
 • Viestejä: 185
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #13 : Elokuu 11, 2008, 20:28:30 ip »

Tutulta kuulostaa!
Toivottavasti multakin loppuis nuo vuodot tossa vasemmassa silmässä niin pääsis takas jonkinnäkösesti työelämään! oikeassa siis muuten huonommassa silmässä ei ole oikeestaan yhtään vuotoja eli ne on vaan siinä paemmassa silmässä. Se on tosi raskasta aikaa kun silmissä on vuotoa, viikko menee nukkuessa ja odottaessa ett silmä tokenee. Nyt vaan peukut pystyyn että vuodot olis ja pysyis poissa mahdollisimman pitkään
Kirjattu
D1 vuodesta 1982
Levemir ja Novorapid

Pikkulintu

 • Jäsen
 • Viestejä: 185
Re: silmistä asiaa
« Vastaus #14 : Elokuu 11, 2008, 20:34:01 ip »

Pääsin muistaakseni seuraavan päivänä kotiin, katottiin vaan että tokenee nukutuksen jälkeen ja pystyy syömään yms. Itselläni on ollut rytmihäiriöitä eli pulssi on noin 200 ja sen takia ennen nukutusta seurattiin pulssia tarkemmin. Itse en voinut ajatellakkaan meneväni leikkaukseen ilman nujkutusta vaikka olis saanut minkälaista troppia ja saihan nukutukseenkin esilääkityksen. Toisaalta nukutuksesta herääminen on aina vähän ikävää että jos vaan pystyy niin puudutus olis varmaan parempi mutta itselläni kantti ei riitä ilman nukutusta!
Kirjattu
D1 vuodesta 1982
Levemir ja Novorapid
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59