KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Diabetes ja keliakia aihealue ehdotus  (Luettu 4261 kertaa)

Hilari

 • Intoilija
 • Viestejä: 306
Diabetes ja keliakia aihealue ehdotus
« : Heinäkuu 04, 2008, 21:30:26 ip »

Tänään D1 pojallemme aloitettiin gluteeniton ruokavalio, ja internetissä asian tiimoilta tietoa kun on molemmat diabetes sekä keliakia tästä yhdistelmästä löytyy todella vähän.
Ja sekin tiedon sirunen mikä sieltä löytyy on ripoteltu ja hävinnyt muiden aiheiden joukkoon. Käytännön vinkkejä, gluteenittomien tuotteiden hiilihydraattipitoisuudet, ruoanvalmistus yms aiheeseen liittyvää haikailen, ja vertaistukea kaipailen.
Kirjattu

ergava

 • Veteraani
 • Viestejä: 1748
 • D2 Keliakia
Re: Diabetes ja keliakia aihealue ehdotus
« Vastaus #1 : Heinäkuu 04, 2008, 23:45:58 ip »

Lainaus:

Tänään D1 pojallemme aloitettiin gluteeniton ruokavalio, ja internetissä asian tiimoilta tietoa kun on molemmat diabetes sekä keliakia tästä yhdistelmästä löytyy todella vähän.
Ja sekin tiedon sirunen mikä sieltä löytyy on ripoteltu ja hävinnyt muiden aiheiden joukkoon. Käytännön vinkkejä, gluteenittomien tuotteiden hiilihydraattipitoisuudet, ruoanvalmistus yms aiheeseen liittyvää haikailen, ja vertaistukea kaipailen.Aluksi:
Keliakialiiton sivuilta löytyy ohjeita ja reseptejä.
http://www.keliakialiitto.fi/view/categories.asp?koodi=res
http://www.google.fi/search?q=gluteenito...lient=firefox-a
ja finelliltä tietoa pitoisuuksista.
http://www.fineli.fi/specdiet.php?specdiet=glutfree&lang=fi

Diabetesliiton sivuilta löytyy lautasmalleja jotka on sitten itse muuteltava esim. ruisleivät tattarileiviksi.
Kirjattu
D2 vuodesta 1997 ja Keliakia n.1995
Menee toistaiseksi : Levemir 14yks, Metforem 750mg 1,Trajenta 1 aamulla, Met 2 illalla,  ASA-ratiopharm 50mg, Magnesium,  vitamiineja

hsk

 • Vieras
 • Viestejä: 23
Re: Diabetes ja keliakia aihealue ehdotus
« Vastaus #2 : Heinäkuu 05, 2008, 00:08:07 ap »

Hei vaan,
olemme opetelleet asiaa puolen vuoden ajan. En välttämättä osaa kovinkaan paljon viisaita neuvoa, mutta olen oikeasti yrittänyt etsiä tietoa mm. keliakialiiton kautta. Vertaistukeen olen valmis, jos kiinnostusta riittää. Voitaisiin siirtyä yksityisviestikantaan, vai kuinka? Olemme muutaman päivän reissussa, mutta ensi viikon lopulta jo tavoitettavissa.

En tiedä minkälaista ohjausta saitte sairaalalta, mutta jotakin juttuja tässä jo alkuun. Meillä on menossa monipistoshoito, ja siinähän HH arviointi on keskeisessä roolissa ateriainsuliinen määrän arvioinnin vuoksi. Käytämme vaakaa vielä lähes joka aterialla, etenkin jos tarjolla on gluteenittomia tuotteita (leivät, pastat, leipomukset jne.) Gluteenittomat leivät ovat yleensä selvästi raskaampia kuin "tavalliset" ja HH- määrät nousevat myös helpommin. Toisaalta kuitupitoisuudet ovat usein matalampia, joten sokereita tasapainottava vaikutus myös heikompi. Juuri kuitupitoisuuden lisäämisen kanssa meillä on vielä paljon tehtävää, sillä lapsemme syö melko vähän kasviksia. Meiltä kiellettiin aluksi kaurakin, kaiketi jonkun vanhan tiedon vuoksi. Niinpä kuidun saanti oli olemattomissa. Eikä hirssi ja tattari ole oikein saaneet suosiota. Nyt olemme vähitellen lisäämässä PUHDASTA KAURAA ruokavalioon, kun saimme kullanarvoista tietoa d-leirin lääkärin kautta.

Käytännön juttuina tiedätte varmaan jo sen, että keliaakikolla tulee olla omat margariinirasiat, leipälautaset ja välineet. Suositus on, ettei samoilla tasoilla käsitellä gluteenittomia ja tavallisia tuotteita (murut!!! joita lapsiperheessä tuntuu olevan joka paikassa)eli leivät leikataan eri laudoilla, eri veitsillä. Ja pestään käsiä aina siirryttäessä tuotteesta toiseen... Pastan valuttamisessa järjestys on aina ensin gluteeniton ja vasta sitten tavallinen, jos käytössä on sama lävikkö. Tämän tyyppisiä juttuja liittyy ruoanlaittoon valtavasti, ja niiden ajattelulle pitää olla aikaa. Arjessa muotoutuneet rutiinit tulee muuttaa uutta kuviota vastaavaksi.

Gluteenittomassa ruoanlaitossa leipominen on minun mielestäni kaikkein haasteellinen osuus, koska helposti tuotteista tulee tiiviitä ja sitkottomia lätsäyksiä. En ole kovin paljon vielä leiponut, mutta sen verran olen yrittänyt, että psylliumin ja ksantaanin nimeen uskaltaisin vannoa. SItkoa ja kuohkeutta olisi tarjolla niiden kanssa. Valmiita tuotteita on mukavasti, jos maut sattuvat lapsen suulle. Tuoretuotteita ei täällä päin SUomea oikein saa. Tai joku pikkuleipomo tekee, mutta käydessäni hakemassa tuotteita suoraan leipomolta totesin, ettei kontaminaatiota (satunnaista kertymistä) voi millään välttää jos samassa leipomossa tehdään tavallisia pääosasta päivää. Muutenkin kannattaa ottaa kaikki tieto vastaan mitä keliakialiitto tarjoaa. Heidän sivuilta löytyy vinkkejä mm. turvallisista muroista, jäätelöistä, karkeista yms. joiden gluteenipitoisuus saattaa yllättää.

Palataan asian tiimoilta. Ja tsemppiä uusien juttujen opetteluun. Ja kaikkein tärkein vinkki, näin juuri ennen reissuun lähtöä: aina kannattaa varautua siihen, että omat eväät löytyvät tiukan paikan tullen. Isot majoituspaikat ottavat kohtuullisesti huomioon keliaakikot, mutta esim. margariinirasiat aamiaispöydissä eivät ole olleet puhtaita kertaakaan,kun muut ihimiset eivät tule ajatelleeksi, ettei veitsi saisi käydä oman leivän päällä ennen rasiaan palauttamista. Ja esim. pikaruokapaikat eivät välttämättä tarjoa puhdasta gluteenitonta vaihtoehtoa. Hampurilaispaikoista McD palvelee, mutta HB ei takaa esim. ranskalaisten puhtautta. Soveltuva ja lapselle maistuva kebabliha on vielä hakusessa. Kaupasta löytyi erään valmistajan erittäin maustettu versio, ja lapsen pettymys oli suuri, kun harvinainen erikoistilanneherkku (kebab+riisi) jäi saamatta toisten syödessä naamat näkkärillä omiaan.

Otan mieluusti vinkkejä myös takaisinpäin, sillä tässä jutussa riittää opeteltavaa
Kirjattu

lottis

 • Vieras
 • Viestejä: 11
Re: Diabetes ja keliakia aihealue ehdotus
« Vastaus #3 : Heinäkuu 05, 2008, 08:48:15 ap »

Hei Hilari! Mukava juttu, että tähystys sujui hyvin. Ikävää, että keliakia todettiin, mutta pääsettepä ainakin hoitamaan... Noissa gluteenittomissa tuotteissa on yleensä aika hyvin ilmoitettu hiilarit, jos ei ole ihan kappaleelta, niin ne voi itse laskea. Joku vastasikin, että leipä on aikamoista jööttiä, painavaa ja teettää töitä pureskellessa. Suosittelen mikroa ja leivänpaahdinta, ne tekevät leivistä "syötävämpiä". Paahdin pitää olla pojalle oma.

Frialla on aika kevyt ja helposti pureskeltava leipä, tuppaa vain tarttumaan ikeniin. Moilasella on monipuoliset leivät, ne ovat juuri niitä "painavia". Siihen aikaan kun tyttärelläni todettiin keliakia, Moilanen mainosti tuotteitaan sanalla "moilashyvää". Meillä sen lapsi väänsi "moilaspahaksi", mutta totuttelun jälkeen juuri Moilasen tuotteet ovat maistuneet hyvin.
Kastikkeisiin löytyy gluteenittomia suurusteita, samoin gluteenittomia korppujauhoja, joita et kylläkään välttämättä tarvitse... Pakastepizzaa löytyy, samoin hampurilaisia, pullaa, kakkua... myös kuivatavarapuolella on nykyisin hyvät ja monipuoliset valikoimat. Ravintoloissa, laivoilla jne. olen kaapinut voista pinnan puhtaaksi ja sitten putsannut veitsen servetillä.

Tietynlaista tiukkuutta ja paksunahkaisuutta olen joutunut vuosien varrella kehittämään, sillä osalle vastaantulleista ihmisistä keliakiadieetin ehdottomuus ei ole ollut ollenkaan ymmärrettävä asia. Kämmejä on tullut, mutta ei mitään mullistavaa. Tytär huolehtii nykyisin dieetistään taitavasti itse.

Pari leivontavinkkiä: Jos voitte käyttää kauraa, siitä saa mukavasti sitkoa ja tuttua makua leivonnaisiin. Olen vetänyt sauvasekoittimella kauraryynit tai niitä sis. taikinan hienoksi. Käy myös pulla- ja kakkutaikinoihin. Jyttejauhossa on paljon kuitua, ja leipoutumisominaisuudet ovat hyvät. Se on myös riittoisaa. Käytän sen kanssa yleensä jotain vaaleampaa jauhoa... Sunnuntai-gluteeniton jauho on käyttämäni perusjauho. Siihen sitten sekoittelen mitä mieli tekee. Hyvä jauho! Sämpylät ja pullat pyörittelen yhden kerrallaan kämmenissä hyvin jauhotetuilla käsillä. Pullataikinaan laitan vain ripauksen keltuaista tai jätän kananmunan kokonaan pois, muuten tulee tönkköpullaa joka halkeilee.

 Saat sämpylöihin ja pulliin väriä maidolla, joko lisäämällä taikinaan tai voitelemalla. Rapean pinnan saat sämpylöihin ja leipiin, kun heität uuniin puoli desiä vettiä tai laitat paistoajaksi uunin pohjalle vesiastian. Jatkoin tyttären diagnoosin tultua leipomista "tavallisten" ohjeiden mukaan vaihtaen vain jauhot gluteenittomiksi. Gluteenittoman taikinan käsittelyyn sain niksejä oppaista. Esim. piparien ja pikkuleipien leipominen on ihan oma lukunsa...  . Karjalanpiirakat olen leiponut jonkun perusjauhon, tattari- ja kaurajauhon sekoituksella.

 Silloin vuonna yksi ja kaksi lapset eivät saaneet kauraa, joten tein tyttärelle uunipuuroa kokonaisista tattarisuurimoista ja käytin nesteenä maitoa. Se maistui hyvin, jopa minulle, joka inhoan tattaria.

Ensimmäinen leipomani gluteeniton leipä oli sellainen kumiviritys. Kun emme itse voineet syödä sitä, päätimme viedä sen sorsille. Nekään eivät leipään koskeneet... Tyttö seisoi murheellisena kalpeiden leivänmurujen keskellä. Siitä on onneksi päästy vähän eteenpäin.

Vaikka siitä on aikaa kun lapsellani keliakia todettiin, vaihtaisin mielelläni kanssasi ajatuksia ja annan vinkkejä jos haluat. Onnea matkaan.  

Terveisin Lottis
Kirjattu

Hilari

 • Intoilija
 • Viestejä: 306
Re: Diabetes ja keliakia aihealue ehdotus
« Vastaus #4 : Heinäkuu 05, 2008, 14:27:59 ip »

Kiitos vinkeistä ja linkeistä ! Puhdasta kauraa saamme antaa eli tuota Provenaa suositeltiin, onneksi kaura on hyvä kuidun lähde ja periaatteessa meidän aamu ja iltapala pysyvät ennallaan ainoastaan se elovena on nyt provenaa. Illallisella eilen oli Schär Fusilli pastaa, jonka kanssa meni vähän sormi suuhun, kuivassa aineessa se 73,7hh/100g ja finelin sivuilla katsoin myöhemmin että keitetty makaroni 21,2hh/100g, itse arvioin tuon 25hh/100g niin onneksi ei paljoa metsään mennyt, jotenkin toivois noihin pastojen hiilihydraattimerkintöihin samaa käytäntöä kuin esim.kaurahiutaleissa on että kertoisivat paljonko se desi painaa ja mieluiten vielä keitettynä. Kastikkeen teimme Maizena tummalla suurusteella ja omasta mielestä oli aivan kauheaa onneksi pojalle maistui, pasta-ateriat ovat kauheita hiilaripommeja ja tuohon eiliseen illalliseenkaan ei mahtunut kuin maito, pasta-ateria ja hiukan vihanneksia, jälkiruoan syöminen jäi pois johon meillä on totuttu. Paikallisesta S-marketista löysimme Vuohelan tuoreita gluteenittomia leipiä ja toimituspäivätkin ovat kahdesti viikossa, että onneksi on jotain leipää kunnes äiti "oppii" leipomaan ( äiti ei ole koskaan osannut leipoa..).
Kaikki keittiön kaappien järjestys meni uusiksi gluteenittomien takia, me päätettiin heittää kaikki avatut jauhotuotteet pois, pestiin kaikki hyllyt huolella ja järjestettiin gluteenittomat omaan kaappiin, jääkaapissakin gluteenittomat ovat nyt ylähyllyllä. Lapselle oma leipä margariini jne. Kalliitahan nuo gluteenittomat ovat, äiti kävi rauhassa tutustumassa alkuviikolla kauppojen tarjontaan, pari tuntia meni kaupan hyllyjä katsellessa ja gluteenittomia tuotteita ostaessa, melkein pari sataa tuohon reissuun upposi, ajattelin että kotoa pitää löytyä se perusvalinta gluteenittomista tuotteista että löytyy myös sitä makeaa herkkuhetkiin.
Sen verran noista eilisistä verensokereista, korkeammalla mentiin ( laitan tämän nyt aamulla vähennetyn levemirin piikkiin..koepalan otto )eli 9-13 välillä. Tänään on koko päivä mennyt samoilla lukemilla vaikka insuliini annokset on olleet normaalit, aamulla jopa herättiin 9 arvoilla jota meillä ei vielä ole koskaan tapahtunut aina on arvot olleet 5-6 välillä, onko mahdollista että se oikeaan ruokavalioon siirtyminen voi näin lyhyessä ajassa nostaa verensokereita näin korkealle, ja kuinka pian on teillä jouduttu ruokavalion muuttamisen jälkeen nostamaan insuliiniannoksia?

Kiitos teille kaikille näistä hienoista vastauksista, niistä on todella apua tähän tilanteeseen kun pitää opetella uutta
Kirjattu
 

Linkkejä
Osallistu Diabetes arjessa -kyselyymme

Julkaistu 07.08.2020 | 10:59