KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Aamunkoittoilmiö  (Luettu 5725 kertaa)

merde

 • Intoilija
 • Viestejä: 270
Aamunkoittoilmiö
« : Toukokuu 29, 2008, 12:15:47 ip »

Mitä teille muille lääkärit on kertoneet aamunkoittoilmiöstä. Meillä kun poika sairastui puhuivat sairaalassa että noin klo 3 sokeri on matalimmillaan ja siitä sitten aamunkoittoilmiön takia ei enää laskisi. Minä tuota olen aina ihmetellyt kun meillä näin ei ole koskaan ollut. Sokeri laskee sujuvasti vielä klo 3 jälkeenkin. No nyt sitten jonkin aika sitten lääkärissä kysyin tuosta ilmiöstä ja tämä sijaislääkäri sitten totesi että aamunkoittoilmiö rupeaa näkymään lapsilla yleensä vasta murrosiässä eli silloin insuliinitarve rupeaa aamuyöstä nousemaan. Ihmettelinkin miksi koko aamunkoittiilmiöstä minulle silloin sairastumisen aikaan puhuttiin, koska poika oli vasta 2 vuotias ja ihan turhaan ollaan sitten laitettu aamulle enemmän nytkin insua kun on ollut pumppu ja vain ihmetelty että miksi sokeri on niin alhainen aamuisin. No nyt olen klo 3:sta heräämiseen asti laittanut vähemmän insuliinia ja näyttäisi että sokeri pysyy muuttumattomana klo 3 jälkeen.
Kirjattu

Hilari

 • Intoilija
 • Viestejä: 306
Re: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #1 : Toukokuu 29, 2008, 13:10:46 ip »

Meillä taitaa olla sama lääkäri kuin teillä, eli samaa olen kysynyt ja saman vastauksen olen saanut. Meillä tosin se sokeri laskee edelleen myös tuon kolmen jälkeenkin ( tiedä sitä sitten onko se remissio ohi vai ei ), jopa klo 6:den jälkeen on laskua siihen asti kun herää noin klo 9.
Kirjattu

meekuu

 • Intoilija
 • Viestejä: 348
Re: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #2 : Toukokuu 29, 2008, 13:33:51 ip »

joo meilläkin laskee ihan aamuun asti, ei olla ikinä selvitty antamatta mitään.. nyt on tätä elämää takana parisen kuukautta, vähän yli.
nousee alkuyöstä melkeen 20 ja siitä sitte lähtee yhen aikaan laskuun ja aamusta pakko antaa jotain. tänään oli puol seittemän 4.1 oli pakko hakea maitoa ettei mene alle neljän. ei millään kestä sinne aamupalaan asti tai edes heräämiseen asti, herätän puol ysi joka aamu
Kirjattu
poika 02/07
sairastu 03/08
Animas pumppu 05/09 lähtien

tiinaw

 • Intoilija
 • Viestejä: 347
Re: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #3 : Toukokuu 29, 2008, 13:50:18 ip »

Kyllä se aamunkoitto voi esiintyä pienilläkin... Meidän 4vuotiaalla sokerit voi olla klo 3 vaikka viiden luokkaa mutta klo 7.30 on jo 10-15...   Välistä kyseinen ilmiö on ollut poissakin mutta nyt taas on tullut takaisin. Ja sama ilmiö aiheuttaa kaiketi aamupäivän korkeat, riippumatta siitä mitä lukemat on aamulla olleet, aina mennään aamupäivät korkealla. Aamulla pistetään myös pikainskaa suhteessa hiilarimäärään enemmän kuin millään muulla aterialla jotta saataisiin tyrmättyä vastavaikuttajahormoonien vaikutus. Tosin aika huonolla menestyksellä.
Kirjattu
Huomista ei murehdita, on vain tänään, tässä ja nyt...

merde

 • Intoilija
 • Viestejä: 270
Re: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #4 : Toukokuu 29, 2008, 14:24:45 ip »

Pistoshoidolla ollessa meilläkin oli nousua toisinaan aamua kohti mutta se ei johtunut aamunkoittoilmiöstä vaan siitä että aamulla pistetyn pitkävaikutteisen insuliinin vaikutus heikkeni seuraavaa aamua kohti eikä siten riittänyt vastaamaan lapsen tarvetta. Olen joskus näissä keskusteluissa huomannut että tätä insuliinin puutosta erheellisesti rinnastetaan aamunkoittoilmiöön.
Tämä insuliinin puutos aiheutti sitten myös sen että aamupalalle ei tuntunut mikään insuliini riittävän. Tämä ongelma on onneksi pumpun myötä hävinnyt.
Kirjattu

tiinaw

 • Intoilija
 • Viestejä: 347
Re: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #5 : Toukokuu 29, 2008, 14:51:22 ip »

Jaa, en tiedä, samaa ilmiötä meillä on esiintynyt ilman illan pitkävaikutteista inskaakin mutta vielä enemmän silloin kun pistettiin levemir tai prota illallakin...   Ja se oli rajumpi pitkän inskan kanssa. Nyt nousu alkaa myöhemmin, varmaan tosiaan johtunee siitä että kaikkien inskojen vaikutus on ohi siinä vaiheessa. Myös jos joudutaan korjaamaan sokereita eli pistämään pikaa yöllä, sokerit tuppaa nousemaan aamua kohti rajusti... Eikä kyse ole siitä että olisi matalilla käyty, mitataan sen verran usein varsinkin jos joudutaan korjailemaan. Ollaan joskus mietitty että laukaiseeko se pistetty inska sen vastareaktion kun ilman yöinskaa nousu on tasaisempaa?
Kirjattu
Huomista ei murehdita, on vain tänään, tässä ja nyt...

Arukiina

 • Intoilija
 • Viestejä: 332
Re: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #6 : Toukokuu 30, 2008, 17:46:24 ip »

Meilläkin on aamunkoittoilmiötä ilman pitkää insuliinia, tosin meillä se on satunnaista. Luulisin, että oma insuliinin tuotanto tekee temppujaan. Toisinaan mennään sokereissa alaspäin koko aamuyö ja toisinaan alkaa nousta tuossa neljän jälkeen reilusti.
Kirjattu
*** pumppailee Paradigm pumpulla ***


Elämä on.......

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #7 : Lokakuu 20, 2010, 12:49:11 ip »

Palaan tähän vanhaan keskusteluun koska me olemme vähän ihmeissämme kesällä sairastuneen tyttäremme (ekaluokkalainen) korkeisiin aamusokereihin. Kesäkuussa kun tyttäremme sairastui  laitettiin ilta levemir:ä 3 yksikköä, nykyään pistetään jo 6 yksikköä iltaisin ja yhä aamuisin sokerit on yli kympissä. Illalla kun me aikuiset mennään nukkumaan on sokerit oikein mallillaan 7-9, joskus 5-6 jolloin on annettu hedelmämix - juoma. Esim eilen illalla oli vähän päälle 6 puoli kymmeneltä (iltapala ja ateriinsuliini oli annettu klo 20.00 ja pitkä levemir 19.30), joten annettiin hedelmämix (11hh), siitä reilun puolen tunnin päästä oli vähän yli 8 ja me mentiin nukkumaan tyytyväisenä. Aamulla kun mies mittasi viiden aikaan oli sokerit taas vähän päälle 13 kuten niin monena aamuna muutenkin. Onko tämä nyt vain sitä että iltalevemir:ä pitää antaa vieläkin enemmän - nyt päivälevemir on 5 yksikköä ja se toimii hyvin. Aamupäivällä koulussa saattaa olla sokerit vielä vähän koholla +-10, mutta tänäänkin oli vähän päälle 6 ennen lounasta (avustaja soitti ja kysyi että miten paljon pistää ateriainskaa  kun tyttö söi vain 25 hh - mutt tää on asia erikseen).

Mutt siis mitä mieltä olette onko tää nyt sitä aamunkoittoilmiötä ja rauhoittuuko vasta kun joskus mahdollisesti saadaan se pumppu?
Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

viikari

 • Jäsen
 • Viestejä: 191
Vs: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #8 : Lokakuu 22, 2010, 13:41:49 ip »

  Yö/aamu tuntuu olevan monelle mysteeri niin meillekin.Meille on neuvottu mittaaman vs iltapalan päättymisestä 3h (pitäis olla suuntaa antava). Usein kuitenkin iltapala 19.30/20 ja mitattu ennen yö Levemiriä n.21 7-9 ei lisäsyömisiä yleensä mutta jos alle 7 hyvä heittää n 10 hh lisää (jos olisi yli 15 pitäisi korjata). Useimmiten kello 23 vs on korkeimmillaan (esim 12) ja lähtee siitä sitten laskuun ja yleensä aamulla 4-7 väilillä poikkeuksia on aamut jolloin arvot yli 10 tuntvat vaikuttavan nousujohteisesti koko pvään. Joskus olen mitannut 3-5 välillä 4 hujakoilla olevia arvoja ja oppinut ettei niitä kannata korjata aamun mennessä nousua n 6 tai pysynyt lähes samana(jos antaa lisä hh 5/10 saataa aamuarvo olla lähempänä 8-10.Harvemmin korjattu korkeita öisin mutta on niitäkin ehtinyt olla lähes 3-v aikana.
  Aamuarvot yleensä hyviä mutta aamupalan jälkeiset lähes aina korkeita 17 jne nyt eskariaikana harvemmin tarvittu välipalaa aamupalan ja lounaan välissä ulkoilua n. 1h (kotona yleensä 2h jolloin aina va välttämätön). Jännää oli eskarin alussa kun aamu arvo esim. 6 kotona laitettiin inskat ja 1/2 kuluttua (syömättä mitään ja n 20min pyöräilyä arvo ennen aamupalaa 8-9 välillä). Meillä tosin aamuinskojen vaikutus lähtee hitaasti paras aika aamupalalle n 45min (joskus jopa 1h) pistämisestä. Lienee juuri tuota aamunkoittoa vai  lääkärit ovat sanoneet pojan olevan öisin hyvin insuliiniherkkä ja ilmeisesti aamulla taas ei ?
Kirjattu
D.synt.2004
3-pistos P+A,L(N)

Venluska

 • Jäsen
 • Viestejä: 143
Vs: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #9 : Lokakuu 24, 2010, 18:52:38 ip »

jäi tosiaan kertomatta että iltamittaus tehtiin tuossa esimerkissä poikkeuksellisen aikaisin kun tyttö sanoi oloaan huonoksi - no seuraavana päivänä oli vastaava tilanne ja silloin sokerit tipahti 3,6.  Ei voi kuin nostaa kädet pystyy, iltalevemir taso tuntuu aina olevan väärä -joko liikaa niin että sokerit tippuu liian alas alkuyöstä ja silti aamulla yli kympissä ja jos levemiriä laittaa puol yksikköä vähemmän niin sitten vasta aamulla korkealla sokerit onkin!
Kirjattu
Diabetes tyttö synt 11/03, D1 06/10 Accu-Chek Combo & Diabetes poika synt 7/01, DM 06/11 monipistoshoito

viikari

 • Jäsen
 • Viestejä: 191
Vs: Aamunkoittoilmiö
« Vastaus #10 : Lokakuu 25, 2010, 07:48:40 ap »

Levemirin annostus on meilläkin hyvin herkkä 1-2 yksikköä (2 joutuu laittamaan, jos flunssaa ja liikkuminen ollut pvän aikana vähäistä), norm 1,5 ja jos oikein runsasta liikuntaa 1. Aina arviointi ei osu oikeaan ja esim. kuinka kauan flunssa nuha vaatii 2...Tosin huomattavasti tasaisempi on Levemir kuin Protapahane yöksi. Voimia ja toiv. oikea annostus löytyisi uskon kuitenkin, että kaikilla on tätä säätämistä kasvua jne..
Kirjattu
D.synt.2004
3-pistos P+A,L(N)
 

Linkkejä