KohtauspaikkaOle hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  
6989 jäsentä  •  418480 viestiä  •  20020 aihetta

Kirjoittaja Aihe: Mahatauti. Taas.  (Luettu 18989 kertaa)

NoraS

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 577
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #30 : Huhtikuu 06, 2008, 14:25:12 ip »

Kyllä meille määrättiin ketomittarikin heti osastolla. Omasta kunnastahan niitä sitten saa hakea. Muistaakseni ketoja oli viimeksi 1,2 kun soitin sairaalaan, ottivat heti tippaan ja saatiin poika nopeasti kuntoon!
Kirjattu
*****************************
Yhden diabeetikon äiti ja toisen vaimo
poika vm01, d1:07
mies vm71, d1:86

mataleena

 • Intoilija
 • Viestejä: 303
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #31 : Huhtikuu 06, 2008, 14:35:38 ip »

Kuulosta hyvältä nuo yksittäispakatut. Minä tarkoitin niitä pissaliuskoja, jotka oli pakattu olikonenyt 50 kpl:en pakkauksiin. Vain pissaliuskoihin on lähete, mutta tarvikejakelussa sanoivat, ettei kannata.... nyt olen tosiaan tullut toisiin ajatuksiin, enkä heti tyydy siihen, mitä asanotaan.
Kirjattu

mommi

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 492
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #32 : Huhtikuu 06, 2008, 20:58:57 ip »

Hei kaikki,

Muistakaa, että Glucagon/Glucagen hypopakkaus on myöskin käyttöä varten. Jos "paniikki" iskee sokerien jatkuvan laskun takia, pieni määrä glucagonia saa ihmeitä aikaan (ainakin, jos sairastelua ei ole vielä ollut päiväkaupalla).
Pelasti meidät viime oksennustaudissa sairaalareissulta.

Meille on annettu ohjeeksi (löytyy myös kirjallisuudesta), että "sitkeiden" matalien korjaamiseksi annetaan pikkulapsille 1 ruisku-yksikköä (tavallinen ruisku, ei hypopakkauksen ruisku) per ikävuosi (esim. 2 yksikköä glucagenia 2-vuotiaalle lapselle).
Ja sitten 15 min jälkeen vs-mittaus, ja glucagen-annos uusitaan tarvittaessa.

Glucagen on turvallinen hormooni, ei mikään "kaikki tai ei mitään" hormooni. Sitä jopa suunnitellaan pumppuihin tulevaisuudessa. Kallista se on, mutta siitä ei varmasti kukaan välitä, jos lapsi voi paremmin ja sairaalaan ei tartte mennä.

Lisää löytyy Kohtauspaikalta hakusanalla "Mini-Glucagon". Tarkista hoitavalta lääkäriltäsi ennenkuin otat ko. jipon käyttöön.
Kirjattu
It's allright to cry...Raindrops from your eyes may make you feel better.

Jemaha

 • Intoilija
 • Viestejä: 231
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #33 : Huhtikuu 07, 2008, 00:01:15 ap »

heip. Nyt kymmeneltä tuo meidän poika sitten oksensi...   Valitteli mahaansa koko illan ja ei onneksi sit laitettu pikaa iltapalalla. Mitattin sokerit sattumoisin vähän ennen oksennusta, ne oli 8,3. Sit oksennuksen jälkeen 5.5, otti desin mehua. Äsken kävin mittaamassa, niin arvo 7,6 ja nukkuu ihan rauhassa. Meinaan mennä patjalle nukkumaan pojan viereen että olen nopeasti "valmiuksissa" jos oksu tulee, koska viimeks meni 4 peitot ja tyynyt... Nyt kone pyörii ensimmäisiä lakanoita.

Kiitos muuten tikkari- ja mehujäävinkeistä. Kävin tänään kaupasta niitä hakemassa varmuuden vuoksi. Onneksi kävin, saa sitten huomenna tarjota niitä.

Ketomittari meille annettiin kun pyysin. Ei siis tarjottu suoraan. Mutta sain kyllä heti kun kyselin sen perään. Toivotaan ettei tartte sairaalaan lähteä. Nyt ainakin tuntuu että on "rauhallisempi" tauti kuin viimeksi, koska viimeks oksenteli 10 min välein (eikä menny ku alle 2h kun jo lähdettiin ambulanssilla sairaalaan, sokerit 2 pintaan koko ajan). Nyt toivottavasti saadaan olla kotona vaan.

 lisäys: mommille kiitos tuosta mini-glucagon -vinkistä. Aion kysäistä meidän d-polilta tuosta.
Kirjattu
Maanantain jälkeen tulee aina tiistai.
Vajoavankin maan alla lepää kallio.

mommi

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 492
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #34 : Huhtikuu 07, 2008, 01:45:06 ap »

Lainaus:

mommille kiitos tuosta mini-glucagon -vinkistä. Aion kysäistä meidän d-polilta tuosta.
Ja voit kertoa, että mommi ei todellakaan ole ainoa, joka USAssa käyttää ko. keinoa  

Linkkejä tohtoreille:
http://www.childrenwithdiabetes.com/d_0j_20w.htm
http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/abstract/24/4/643
http://seattlechildrens.org/child_health_safety/pdf/flyers/PE566.pdf
Kirjattu
It's allright to cry...Raindrops from your eyes may make you feel better.

Arukiina

 • Intoilija
 • Viestejä: 332
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #35 : Huhtikuu 08, 2008, 17:32:27 ip »

Kokemuksella... Kolmen viikon jälkeen helpottaa. Meillä oli samainen tilanne pojan sairastuessa vuosi ja viikko sitten. Edellinen huhtikuu vietettiinkin siellä sairaalassa...
Kirjattu
*** pumppailee Paradigm pumpulla ***


Elämä on.......

Nunneli

 • Aloittelija
 • Viestejä: 31
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #36 : Huhtikuu 08, 2008, 20:53:30 ip »

Häh? mä en ole eds kuullut että olisi mahdollista saada ketomittari kotiin! Sehän olisi ihan loistavaa! Täällä vain ei asiat ihan toimi,liuskoistakin saa tapella. Meillä niitä meneekin älyttömästi, mutta jannu jatkuvasti kipeä. Nyt on menossa mahatauti ja tulossa piiiiitkä uneton yö. Poika oksentanut nyt viitisen kertaa neljän tunnin sisää. Juonut on, mutta kaikki tulee yli. Sokrut 4 luokkaa. Hohhoijaa. Kuinka helposti muuten yleensä "joutuu" taikka "pääsee" osastolle muualla Suomessa? Kun meillä oli joskus tilanne että sokrut oli 2-3 koko päivän, lapsi kipeä, eikä syö tai juo, ja käsketään vaan hieroa hunajaa poskeen. Samoin jos ollut ketoja virtsaluiskasta mitattuna, niin käsketään vaan pistää lisää ja katselee vuorokausi jospas saatas laskee...
Kirjattu
5-vuotiaalla pojallani on diabetes.

NoraS

 • Aktiivinen
 • Viestejä: 577
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #37 : Huhtikuu 08, 2008, 21:09:18 ip »

No jo on! Lahteen ei ainakaan muuteta paremman hoitotoivon perässä! Lääkäristä pula meilläkin, mutta mahataudissa pääsee heti osastolle jos ketoja alkaa tulemaan tai ei saada sokruja yli viiden.

Meillä oma ketomittari sekä isällä että pojalla. Tosin hyvä niin sillä viimeksi kipeenä ollessa loppu patterit. Oli sit toinen mittari hollilla, eikä tarvinnu lähtee patterikauppaan.
Kirjattu
*****************************
Yhden diabeetikon äiti ja toisen vaimo
poika vm01, d1:07
mies vm71, d1:86

tiinaw

 • Intoilija
 • Viestejä: 347
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #38 : Huhtikuu 08, 2008, 21:15:19 ip »

Tosi kurjaa jos teillä päin kaikesta saa tapella. Mun mielestä lasten tulisi saada kaikkea ihan tarvittava määrä kun nuo tilanteet vaihtelevat kovin... Meillä mahataudissa mitattiin 15-30min välein yhtäjaksoisesti 5 tuntia,lituskoita meni ja oksennus tuli myös sitä tahtia,välit syötettiin. Ei sentään kertaakaan sokrut tainneet mennä alle neljän. Ketomittari saatiin kun perusteltiin että milläs mittaat pissaliuskoilla kun mitään ei mahataudissa tule, niinkuin ei nyttenkään olisi niillä mitään tehty. Ja ketoaineet nousee tosi nopeasti kun mikään ei pysy sisällä! Ja saimme mittarin. Onneksi! Nyt sille oli käyttöä.
Luulisin että jos on suoraan yhteydessä hoitopaikkaan, ottavat herkästikin sairaalaan jos tilanne siltä vaikuttaa ja itsestäkin tuntuu ettei pärjää! Tosi oudolta tuntuu jos osastolta tulee noin tylyjä ohjeita   Ilmeisesti paikkakunta kohtaisesti on suuriakin eroja. Diabeetikko ja mahatauti kun on tosi huono yhdistelmä!
Tsemppiä yöhön, meillä onneksi nyt tauti takana, mitata saadaan edelleen tunnin välein kun hiilarit ei tahdo imeytyä ja matalilla mennään alvariinsa!
Kirjattu
Huomista ei murehdita, on vain tänään, tässä ja nyt...

juselius

 • Jäsen
 • Viestejä: 179
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #39 : Huhtikuu 09, 2008, 17:54:26 ip »

Terveisiä Lastenklinikalta. Kotiuduttiin tänään ,vatsataudin takia osastolle mentiin maanantaina. Pumppukaan ei auttanut, ketoja tuli heti ja luojan kiitos oli mittari kotona ja päivystyksessä. Siellä lääkäri mm mietti tarvitaanko "paussia pumpusta" ja kyseli varasuunnitelmaa ollenkaan tajuumatta ettei d1 mitään inskapausseja pidä ja pumppu jos joku on tässä nyt hyvä minipienine annosmahdollisuuksineen.

Vaan kun ei oltu k2:lla , kyllä sai itse miettiä paljonko isnkaa jne kun ei pumppu ollut tuttu hoitajille vaikka muuten hyvin hoitavatkin, vaihtaa kanyylia ja tippaa keskellä yötä.

Nyt sokrut vähän alle 4 kotona mutta safka pysyy sisällä. Toivon mukaan ei tarvi mennä takas.
Kirjattu

Jemaha

 • Intoilija
 • Viestejä: 231
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #40 : Huhtikuu 10, 2008, 13:53:35 ip »

meillä oksentelu on loppunut, eikä olla sairaalassa oltu. (koputtaa puuta) Sokrut oli välillä 2-4 aika pitkään, mutta sitten onneks lähti nousemaan. Ketoja 0,3 niin uskallettiin olla kotona. Hunajalla saatiin nousee yli viiteen.
Nyt kuitenkin eilen ja tänään ollaan oltu tosi matalilla (aamu aloitettiin 2,6 lukemalla, yöllä syötin kolme kertaa). Mietin vaan sitä että kauanko tätä uskaltaa jatkaa kotona, kun tuntuu ettei nouse vaikka mitä tekee... Yli 4,5 arvoja ei eilisen lounaan jälkeen ole ollut. Poika kyllä ite on ihan ok.
Täytyy varmaan soittaa d-polille ja kysyä.
Kirjattu
Maanantain jälkeen tulee aina tiistai.
Vajoavankin maan alla lepää kallio.

juselius

 • Jäsen
 • Viestejä: 179
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #41 : Huhtikuu 10, 2008, 19:50:31 ip »

Sairaalaolosuhteista huolimatta musta on aina parempi mennä sinne ja olla vuorokausi tai pari glukoogitipassa ihan siksi, että vatsa ja suolisto saa rauhoittua eikä tarvi pakkosyödä sokrujen takia..

Meillä tämä päivä mennyt jo ihan ok, basaalinormia mutta bolukset tosi pieniä 0,1-0,2yks / 10g hh. Mutta ehkä tämä tästä...
Kirjattu

tiinaw

 • Intoilija
 • Viestejä: 347
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #42 : Huhtikuu 10, 2008, 21:45:04 ip »

Meil on ollu kokoajan mahataudin jälkeen ongelmana matalat kun   hiilarit ei imeydy. Nyt ollaan pistetty pika vasta kun on mitattu että sokerit on varmasti alkaneet nousta aterian jälkeen ja hienosti on tänään menty vs:n puolesta 7 pintaan. Nyt iltapalan jälkeen odotettiin n puol tuntia ja pistettiin pika sitten MUTTA ei mitattu ja tunnin pääst olikin vs 5...
Yöt on menny ihan lepikkoon ko pistettiin illalla pika heti syönnin jälkeen ja sit mentiinkin seuraavat 3 tuntia 2 sokereilla ja syötiin ainakin 30hh sinä aikana ennenkuin vs lähti nousuun. Ja sit räjähtikin vs liki kahteenkymppiin ja alkoi koko yön kestänyt korjailu  
Nyt toivon että ensi yö menisi jo paremmin, väsymys on tajutonta, hirvee stressi koko taudista ja valvomista tarpeeks takana tällä erää! Nuppi alkaa hajota kohta!
Kirjattu
Huomista ei murehdita, on vain tänään, tässä ja nyt...

Hope

 • Jäsen
 • Viestejä: 125
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #43 : Huhtikuu 11, 2008, 17:23:22 ip »

Aiempiin kirjoituksiin kommentoin. Joku mainitsi 0,6 ketotuloksen olevan "normaali", eihän ketoja saisi olla ollenkaan, ymmärrän kyllä että parempi 0,6 kuin esim. 2,5 mutta kuitenkin.
Joku kirjoitti että alkoi "koko yön kestänyt korjailu" kun sokru oli alkuyöstä 22. Eihän yöllä ole pakko korjailla tuollaista lukemaa, ainakin meille on sanottu niin. Mites teillä joilla lapset nyt olleet mahataudissa; onko teihin itseenne/mieheenne iskenyt sama tauti ? Minua aina mietityttää se, että miten sitä jaksaa lasta hoitaa saatika lähteä lapsen kanssa sairaalaan jos itsekin on pahimmassa vaiheessa tautia.
Kirjattu

tiinaw

 • Intoilija
 • Viestejä: 347
Re: Mahatauti. Taas.
« Vastaus #44 : Huhtikuu 11, 2008, 18:17:32 ip »

Mä en noista ketoaineista tiedä, kyllähän niitä on terveilläkin aamulla, nälkä ketot nääs!
Kyllä se on pakko korjata kun vs alkaa nousemaan yöllä (meillä ei ole yöllä pitkää lainkaan) varsinkin kun aletaan menemään yli 15 lukemiin. Eihän tuo lapsikaan enää sitten nuku, pyörii ja ähisee,juo ja juoksee vessassa   Illalla jos esim klo 22 on vs 20 luokkaa (ja terve) ei tietenkään korjailla, vaan ainoastaan jos vs huikeasti alkaa nousta illan pikainska-annoksen vaikutusajan jälkeen! Silloin kun olimme kaksipistoksella (prota/actra) emme korjailleet öisin! Nyt 1/4-osa yksiköllä novorapidia saadaan helposti tiputettua sokereita, nyt jouduttiin eka kerran pistämään useamman kerran ennenkuin alkoi laskemaan. Ja ihan jo ketojen välttämisen kannalta se on erittäin tärkeää sairaana!!!
Mä itse sairastuin mahatautiin lauantai-sunnuntainvälisenä yönä kun lapset alkoivat jo lauantaiaamuna oksentelemaan. Mies liittyi joukkoon sunnuntaina päivällä. Ei oltaisi jaksettukaan varmaankaan mutta äitini riensi avuksi ja mittaili sitten sunnuntain ja maanantain välisen yön kun tauti oli muutoin D-tyttäreltä jo helpottanut. Ja onneksi ei jouduttu sairaalaan kun tulimme sitten itsekin sairaaksi. Mutta jompikumpi olisi silti mennyt mukaan jos olisi pitänyt lähteä!
Kirjattu
Huomista ei murehdita, on vain tänään, tässä ja nyt...
 

Linkkejä
Ehdota vuoden 2020 diabetestekoa

Julkaistu 23.09.2020 | 08:54